Jag fortsätter att plocka skräp

Jag berättade ju förra året vid den här tidpunkten hur jag plockat skräp i dikesrenen längs min landsväg. Det började efter att min man berättat att aluminiumburkar kan hamna i höet och strimlas till mordvapen i kossornas magar och eftersom vi bor i EPA-bygd låg det rikligt med folkölsburkar i vägrenen, burkar som ibland blåste in på åkrarna. 

Så jag började ta med mig en soppåse varje dag jag gick ut och gick. Jag fyllde påse på påse och när man väl börjat kan man inte sluta. Jag nöjde mig således inte med metallburkar utan plockade allt som inte var av organiskt material. Till slut började jag även plocka saker av organiskt material, som näver i bjärta färger, men då insåg jag att det var dags att sluta. Så här såg sophög 2020 ut:


Sammanlagt runt sex kassar, ett däck, plogpinnar och de där urfula reklamskyltarna för fiber (samt en Swedbank-mäklarskylt som stått i säkert tre år, reality check - rucklet kommer inte att säljas!). Det tog säkert två veckor att komma i mål. I år - fantastisk skillnad. På fyra promenader var jag klar. Det var ett mycket lättare plock eftersom jag tog storskräp av typen däck redan förra året. Jag insåg också att det jag plockade år 2020 nog legat där i ett antal år och att jag framledes bara kommer att behöva underhålla Mein Ordnung. I vanlig ordning blev jag påhejad av ortsbefolkningen och en kvinna skulle ta vid där jag slutade (vid en vägkorsning) och under sina dagliga promenader plocka även hon. Koppling till sparande

Koppling sparande? Inte så mycket, mer än att det är bra gratismotion att hoppa i och ur dikesfåror, jag är ofta helt slut när jag kommer hem. Nej, den stora förtjänsten med skräpplockningen är att jag får känna mig så förbaskat god. För vad är det Spar-Jesus säger: Sikta på att varje dag göra något som är jobbigt (plocka skräp), något som är bra för ditt närområde (plocka skräp) och något intellektuellt stimulerande (ok inte plocka skräp). Som synes tickar skräpplockandet i två av tre punkter för en bra dag. 

Och vad handlar resan om egentligen? Att ackumulera en hög siffra på ett konto? Nay! Den handlar om att känna att varje levd dag är meningsfull och stimulerande. Det är väl därför vi i denna community strävar efter rörelsefrihet? För att kunna öka antalet dagar som känns härliga och minska antalet dagar som känns internal audit-meningslösa? 

Med det sagt, man kan nog göra betydligt mer betydelsefulla saker för sitt närområde. Jag har bara inte kommit på vad än. Har ni några tips? 

Mvh/
FruEfficientBadass

18 kommentarer:

 1. Skräpplockning är gott nog. Jag har sedan flera år en rutin att plocka ett skräp varje gång jag är ute men har inte kört så hardcore som du. Använder du en sådan där plockare eller kör du frugala handen?

  Andra tips för närområdet - hör av dig till kommunen och be dem anlägga äng istället för att klippa gräset, säg hej till grannarna, låt inte hunden gå okopplad med tanke på häckningssäsong för fåglar med mera :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Använder du en sådan där plockare eller kör du frugala handen?" Frugala handen gifvetvis.

   Radera
 2. Just nu är barnets favoritaktivitet att plocka skräp. Hon håller ordning på lekparkerna och vägen dit och hem. När hon ser skräp pekar hon på det och utropar "Ngaa" (slänga). Ibland när vi har lite bråttom så kan det dock vara lite stressande att hon ska slänga minsta lilla skräp - och dessutom ibland fejkskräp som hon låtsas hitta.... Men det är ju iaf bra!

  SvaraRadera
 3. Nu när det är varmt igen så gillar jag att ta med mig marsvinen och min stickning ut på gräsmattan i min brf, och låta div. barn (och en del vuxna) klappa grisarna och berätta om dem. Bidrar till stämningen på gården och grannsämjan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men gud ett sådant fint community-klister! Djur är mirakelgörare på så vis. Min mamma har börjat promenera en grannes hund som inte får komma ut så mycket av oklara omständigheter. Lycka för alla inblandade.

   Radera
 4. Halva vinsten med att plocka skräp är att tala om det (tex på bloggen, granntanten) så att andra också plockar skräp. Heja dig, bra rutin!

  Vi var ute och plockade skräp förra helgen då det var något som jag tror hette Nordiska kustrensardagen. På en halv dag fyllde vi bilen, både bagage och baksäte. Vi plockade utmed kanten på en sjö ett par mil hemifrån. Med lite publicering på FB så hoppas jag att det gjorde en viss nytta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sweet! Grejen med skräpplockning är att man blir kontaminerad på heltid. Jag har MYCKET svårt att passera en lös burk på stan. När ett barn häromdagen var på väg att hiva ett hubbabubba genom bilfönstret höll jag på att få stroke.

   Radera
 5. Och jag fortsätter att kommentera om det handlar om skräpplockning. Jag tycker inte att skräpplockning är att betrakta som mindre betydelsefullt. Det finns många positiva saker med mindre skräp i naturen. Faktiskt så många att jag inte orkar räkna upp dem alla.

  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Faktiskt så många att jag inte orkar räkna upp dem alla." Underbar kommentar Gunilla. Den mentala aspekten för skräpplockaren borde ligga på topp tre.

   Radera
 6. Superbra. Jag är inte så strukturerad men siktar alltid på att lämna naturen något renare än den var innan jag gick dit. Bra tips att ta med en tom soppåse att lägga skräp i.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bra tips att ta med en tom soppåse att lägga skräp i." Jag vet, innovation är en specialitet.

   Radera
 7. Bra gjort. Jag brukar också plocka skräp på senvåren längs med den väg jag tar mellan huset och bussen (ca 2km). Otroligt vad folk slänger. Burkar, ciggpaket, snusdosor, godispåsar, och nu senaste året, munskydd överallt. Tråkigt beteende.

  Vad jag alltid funderar på varenda år (för det är kommunal väg hela vägen) är varför inte någon av de hundratusentals människor som lever på A-kassa, socialbidrag eller annan form av ekonomiskt stöd kan gå och plocka upp skiten.

  SvaraRadera
 8. Bodde på landet när jag var liten och cyklade längs med landsvägen några gånger om året och plockade upp returglas (yes, det hette så). Jackpot var de stora 1-liters i glas.

  Numer är folk mer restriktiva med det, men det känns ändå som något jag skulle kunna höra när jag flyttat ner till Småland som pensionär igen. Motion + några kronor i fickan. Kan ju ha dubbla cykelväskor och ta lite skräp också.

  SvaraRadera
 9. Jag vet! Har för mig att det finns en bataljon av fölk i reflexvästar som brukar röra sig längs med vägrenarna vårtid och på ett systematiskt sätt plocka skräp. Vuxna människor alltså. Vilka är de?

  SvaraRadera
 10. Träffade på en 15-åring som berättade om sitt sommarjobb: skräpplockning. Han var inte så entusiastisk. Men han kunde acceptera det lättare när jag påpekade att han fick vara utomhus, säkert kunde träffa jämnåriga att hänga med under tiden och så gjorde det något meningsfullt för omgivningen. Han kunde köpa det. Det fanns heller inte andra jobb för honom.

  SvaraRadera
 11. Bra initiativ tänk dock på din rygg då du använder den frugala handen ;). Böj på knäna och inte ryggen så klarar du dig galant med frugala handen plus gratis knäböj på köpet men även feel Good points. Goda gärningar kan vi ej få för mycket av behövs i alla väder och dagar.

  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
 12. Stor eloge till dig! När jag var tonåring så hade vi via skytteföreningen i uppdrag att städa vägkanter en gång om året för att få in extra pengar till föreningen. Det var slitsamt men det känndes bra att kunna hjälpa till och jag kände mig riktigt stolt sen efteråt att jag varit med och gjort snyggt. Var nog lite som att man var en del av något större eller hur jag ska beskriva det.

  Tror de flesta ungdomar skulle må bra av att göra något sådant, miljön också. Då skulle nog inte så många ta det lika lättvindigt att bara slänga ut saker genom bilfönstret, för där har ju du varit med och plockat upp efter andra.

  SvaraRadera