Jag känner mig rik

En sak som slog mig när jag började jobba är att jag inte tjuvhåller på pengarna i lika stor utsträckning som tidigare. Rättare sagt: I samma sekund jag hade signat började jag lätta på bromsen, nota bene cirka två månader innan min första lön. Det var en känsla av att återigen vara stadd vid kassa som röjde väg för ett antal större inköp av typen 3D-printer och ny tvättmaskin. 

Nu tror ni säkert att jag skämtar när jag säger att jag köpt en 3D-skrivare men det är sant. Bakgrunden är att mitt äldsta barn fyllde 18 under hösten och det fanns bara en sak på önskelistan: Nämnda skrivare. Vad ska man med den till (förutom att printa vapen) tänker kanske du. Jag är lika frågande jag, men barnet är konstnärligt och sysslar primärt med miniatyrer av olika slag, så tydligen är det detta som ska printas. Eller vapen.

Men sen må ni tro, gick jag åstad och köpte en ny tvättmaskin, trots att det gamla fortfarande fungerade. Fungerade och fungerade förresten, jag insåg när den nya var på plats att det gjorde den ju inte. Bland annat tvättade den dåligt, vilket jag förstått är ett minus. Vidare obstruerade den inför centrifugering så att man fick smyga upp bredvid den och varsamt drämma till för att den skulle komma till skott.


Man kan tycka vad man vill om funktioner som "SteamCare-system som minskar skrynklor i tvätten med en tredjedel", men den har miljöklass B vilket troligtvis är 18 steg bättre än vår gamla Cylinda.

Jag vill också säga ytterligare några ord om vår gamla tvättmaskin innan ni guilttrippar mig. Den kom till oss begagnad för runt 15 år sen. Rent hypotetiskt kan den alltså ha varit 100 år gammal och den såg lite ut som skräckfilm inuti.Dessutom har jag levt tillräckligt länge i den här familjen för att kunna förutspå efterspelet till ett plötsligt tvättmaskinshaveri:

 • Inom fem minuter: Ramaskri från två av barnen. 
 • Inom fem timmar: Tvätten börjar bulka upp.
 • Inom fem dagar: Ingen kommer att ha några underkläder (nackdelen med ett minimalistiskt synsätt). 

Att köpa ny tvättmaskin innan den gamla kastade in handduken hade, förutom ovan, två fördelar:

- Jag hade tid att sondera marknaden och fyndade en tvättmaskin på rea. 

- Vi kunde i lugn och ro vänta in den nästan en vecka långa leveranstiden utan att under tiden gå all in mayhem

MEN! Om jag inte haft ett jobb på ingång vet jag inte hur jag hade resonerat. Jag hade förvisso medlen att skaffa en tvättmaskin, det var egentligen inte det som var poängen. Men i då rådande ekonomiska läge hade jag drabbats av fattigdomsskräck och aversion mot att sälja av fonder (detta var innan januariuppgången) även om de med ett lite längre tidsperspektiv (exempelvis ett år och nio månader som är den genomsnittliga längden på en >20 procentig dipp a.k.a. "krasch") fortfarande gjort bra ifrån sig. Jag hade nog därför snålskjutit på problemet och tänkt att det får gå så länge det går. 

Hur tänker du kring investeringar av denna typ? Jag menar då inte 3D-printern för det är bara galningar som skaffar sådana, men mer hemelektronik/pannor/raskatter. Börjar du sondera nytt kylskåp redan när det existerande börjar låta som en flygplansmotor eller väntar du på pin kiv in domedagen? Har du en separat buffert för dylikt eller låter du pengarna jobba på börsen och hoppas att haveri inträffar under uppgång? (Eller vänta, efter tidigare inlägg vet jag hur 90% av er gör: Ni har ett separat ISK "vitvaror")

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Missa inte intervjun med mig på Spiltans Sparklubben.se.

47 kommentarer:

 1. Berätta gärna vad du valde för maskin. Utvecklingen har säkert gått åt rätt håll, men ibland blir det för mkt funktioner som kan haverera. Min kompis förbrukar tvättmaskiner, de är inne på nr 3 när jag fortfarande har nr 1, en Cylinda från 2003, större än du ser ut att ha.

  Men vad jag ville komma fram till med funktioner är att många maskiner ska vara så sjukt ekonomiska att det slösar med ens tid. Hon messar mig; jag kommer, ska bara hänga tvätten, den är klar om 10. En kvart senare messar hon; nej, nu står det 20 Min på den.
  Så låt mig höra, vilket blev ditt val?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Kärleksbesvärjelser
   2) lösning och bot mot all sjukdom
   3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
   4) Äktenskapsbesvärjelser
   5) Graviditetsbesvärjelse
   6) Uppbrottstrollformler
   7) Dödsbesvärjelse
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Electrolux Tvättmaskin EW7T6336G5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra torktumlare i Stockholm fungerar så som du beskriver. "25 minuter" säger de och när man kommer ner en halvtimme senare är det "28 minuter" kvar. Jag tror att avancerad teknik situationsanpassar sig. Det gör inte den här. En bra funktion är att man själv kan pruta ner tiden med knapp "time manager". D.v.s. om jag häver i en lätt smutsad tvätt som fyller 75% av maskinen blippar jag ner tiden en timme så kör den en tvättning light.

   Radera
  2. Det där lät som ett tvättprogram jag skulle vilja ha: "du har en timme på dig, tvätta så noggrant det går"...

   Radera
  3. Våran kan också hoppa runt med tidsåtgången sådär, vi kan välja ett supersnabbt program på 15min men ibland blir det 25-30min... det är som att SJ har tillverkat den, eller skånetrafiken för den delen. Minns ett tillfälle när jag studerade i Lund och väntade på tåget hem, skylten uppdaterades med att tåget är sent men beräknas komma om 10min. Samtidigt ropar de ut i högtalarna att tåget står i köpenhamn med tekniska problem, hur i helsike tänkte de ta sig dit på tio minuter då?

   Radera
 3. Vi försöker byta innan maskinen går sönder. Då hinnar man leta upp reor, kan byte innan det blir panik. Har fördel av att vara ingenjör, kanske. Sist var det tvättmaskinen, tillräckligt mycket var trasigt/dåligt för att det skulle vara billigare med ny, än reservdelar. Så hittade ett butiks-ex till bra pris. När jag tittar på reservdelar brukar jag också försöke förstå hur långtid en reparation tar, om man kan göra det själv eller behöver ta hjälp. Plocka isär en tvättmaskin till grunden gör jag inte, men mindre delar, visst det fixar jag.

  Pandis

  SvaraRadera
 4. Jag låter maskinerna gå till de går sönder. Sedan försöker jag laga dem med kanske 50% sucess rate. Ofta är leveranstiden ganska kort och vi är bara tre i familjen. Sedan installerar jag nya maskiner själv vilket också snabbar upp processen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men med det sagt... DEN maskinen hade jag bytt innan den helt säckade ihop.

   Radera
 5. Lite fascinerande att se hur du har verkligen skiftat ifrån frugal och fire - vilket är helt ok och naturligt :) mäste vara skönt att känna att du har svängrum!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det. Desto mindre förståelse har jag för svenne bananas som nu ondgör sig för x, y, z. Vi har bostadslån som ligger i övre kvarlilen, svindyr uppvärmning norröver, slamskit som spottar ur sig fakturor och tre tonårshärken som kräver och ÄNDÅ går vi plus på snittlöner.

   Radera
 6. Oh synnerligen aktuellt och intressant fråga. Min diskmaskin är till åren och råmar som en ko. Utdömd för reparation, men "kan leva ett tag till". Helst skulle jag vilja byta nu för jag drömmer mardrömmar om vattenskador och bränder. Bor i hyresrätt men diskmaskinen är min egen så jag ansvarar. Givetvis har jag försäkringar, men ändå ångest. Till saken hör är att jag blir troligen arbetslös i sommar och det kan bli långvarigt pga anledning och ålder. Alla pengar in är välkomna pga kommer få skit-akassa. Å andra sidan är isken helt ok trots nedgång. Å andra sidan 2, så får jag skatteåterbäring ganska exakt motsvarande diskmaskin + installation och bortforsling av det gamla härket. Men tänk om den lever 2 år till? Och tänk om jag blir arbetslös? Och tänk om den börjar läcka? Ågren deluxe. Och nej, handdiskar gör jag inte. Tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försärkingen täcker väl inte gammal maskin?

   Radera
  2. För mig verkar problemet ganska lättlöst. Låt maskinen gå tills den ger upp. Sen är det handdisk som gäller. :-) Man måste ju faktiskt inte ha en diskmaskin.

   Radera
 7. Vilken fin intervju med dig!
  /Frugala hedonisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Läs intervjun med hon som intervjuade på samma sajt, sant imponerande.

   Radera
 8. Hur jag tänker kring raskatt? Såhär: hälsoläget, hälsoläget och hälsoläget. Osunda raser går bort. Drömrasen får kosta det den kostar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från ett hälsoperspektiv trumfar alltid korsningar (på individnivå). Kallas heterosiseffekten. Därmed inte sagt att man inte ska avla mot bättre hälsa inom raser. Tyvärr är så mycket avel känslostyrd när det kommer till sällskapsdjur som katter, hundar och hästar.

   Radera
 9. Vilket sammanträffande, vår tvättmaskin gick sönder för 3 veckor sedan. Den bara körde någon minut på programmen för att sedan stanna och vägra köra vidare/skölja/centrifugera. Visade sig vara några stift som behövde bytas, vilket min kära make gjorde. Blev några hundralappar, billigare än ny maskin, men absolut, paniken med stor tvätthög fanns där, dock övertalade jag maken att köra några tvättar på jobbet, kanske inte helt i linje med deras regelverk. Men din tvättmaskin ser ut att vara typ 50 år äldre än vår, och någon gång tar väl livslängden slut....
  /L

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Köra maskiner på jobbet". Man blir ju lite nyfiken vad det är för jobb. Jag har en tvättmaskin på jobbet (shit, tänkte inte ens på det när vattnet tog stopp för någon vecka sedan) och det är blue collar-ställe där man svinar ner sig.

   Radera
 10. Det är skillnad på att vara ekonomisk och dumsnål. Jag har inga problem med att lägga en hundralapp eller så på att få åka tåg i första klass mellan Stockholm och Göteborg, men om resan blir dubbelt så dyr väljer jag tyst vagn i andra klass istället.

  För ett år sedan betalade jag med glädje 8 700 kronor för en ny spis. Den gamla (drygt 25 år) fungerade visserligen fortfarande men det yttre skyddsglaset till ugnsluckan hade exploderat och enda sättet att få upp den utan att drabbas av tredje gradens brännskador var med hjälp av skruvmejsel och tång. Att grädda en paj blev helt enkelt ett jobbigt projekt, så jobbigt att jag märkte att jag drog mig för det. Då hade det enligt min mening varit dumsnålt att behålla den gamla.

  /Max

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag har inga problem med att lägga en hundralapp eller så på att få åka tåg i första klass mellan Stockholm och Göteborg" När är det hundra kronors skillnad mellan 1:a och 2:a klass? Tycker alltid det diffar en 60-80 procent vilket är obegripligt med tanke på den minimala klassdifferentieringen. Som du säger, tyst vagn övertrumfar. Åkte första klass GBG-Sthlm innan vi sågs och där satt en sorts familjerättsjurist och hade högljudd handover med nyanställd i 4 h, jag ville strypa karln.

   Radera
 11. Vår kylåfrys-kombo är över 20 år gammal, är inbyggd och har en rätt udda storlek. Den ena frysdelen började för en månad sen larma och pipa trots att den verkade kyla som vanligt - vi stängde av den för att slippa ljudet och hade då bara halv fryskapacitet med hushållskris som följd. Vi åkte till div. vitvarubutiker för att titta på nya, en kombo i rätt storlek skulle gå på 28.600,- pix (KVACK!). En ny sådan skulle dessutom få vårt schletna kök från 1989 att se ännu mer sjavigt ut i jämförelse. Vi bestämde oss först för ett proffsbesök hemma, han lokaliserade en liten plastbit som gått av, superlimmade ihop den och pipandet upphörde. 600 väl investerade kronor. Vi håller tummarna att kylen klarar några år till så att den håller tills vi vill flytta till mindre när några av tonåringarna äntligen masat sig iväg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Well Done! 30' skattade = 60 oskattade = två månadslöner för något så banalt som att hålla mat kall, orka.

   Radera
 12. Haha, nä har ingen ISK ”vitvaror”, men faktiskt några olika sparkonton för sällanutgifter typ försäkringar, skor, mobil o dator, fordonsskatt och vinterdäck. Bor i hyresrätt så slipper de nyinköpen, och hyresvärden har ett ytterst frugalt mindset så här byts inget i förtid.

  Ja, när jag har hållt igen ett längre tag ekonomiskt och sen fått bättre inkomster igen så har jag alltid upptäckt en massa ”hål” som behöver fyllas. Nyligen investerade jag i ett nytt regnställ för 3000 kr. Insåg att min snygga röda regnkappa med typ 35 år på nacken aldrig kommer att hålla tätt, så inför en resa med prognostiserat regn slog jag till. Det gjorde ont i plånboken men nu är jag lättad och glad. Inget regn på resan hittills, men kommer det så är jag rustad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ja, när jag har hållt igen ett längre tag ekonomiskt och sen fått bättre inkomster igen så har jag alltid upptäckt en massa ”hål” som behöver fyllas. " Intressant analys. Det kan nog stämma. Lite som med semesterförkylningar. Min förkylning är m a o över och jag kan chilla på en frilla.

   Radera
 13. Min kyl hade konstant ett tjockt lager med is längs hela bakre väggen så jag passade på att köpa ny på black friday. Eftersom jag inte ville ha en ny kyl bredvid en 15 år gammal frys blev det en ny frys också. Senare började diskmaskinen inköpt samtidigt som kyl och frys strula så då passade jag på på mellandagsrean. Sådana stora köp vill jag inte behöva göra i panik till fullt pris.

  För övrigt känner jag igen mig i det med att känna sig rik innan lönen ens kommit. Jag fick veta i januari att jag 1 april kommer att gå upp 17 000 kr/mån lön och jag gick lite bananas där i januari med shopping. Jag har hunnit sansa mig så det mesta har returnerats och jag tror jag inte att effekten blir så stor när första nya lönen väl kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att gratulera till en så kallad stockholmare, att gå upp femsiffrigt i lön på ett bräde. Jag har en kompis som landade ett direktörsjobb ungefär samtidigt som jag började jobba. Hon tjänar nu exakt 100' mer än mig.

   Radera
  2. Det uttrycket hade jag inte hört. Arbetsplatsen ligger visserligen i Stockholm men ökningen blev pga byte av jobb och eftersom det är statligt kommer jag i framtiden kunna vara nöjd om jag följer inflationen (en normal sådan). Men jag klagar inte!

   Radera
 14. Tvätten klarar jag två veckor utan problem men värre med frysen. Däri ligger ju mat för många tusen och risken för plötsligt haveri känns lite stressande. Ändå behåller vi det 19 år gamla härket som bygger is och behöver avfrostas varje kvartal. Ringde energirådgivaren och sökte argument för att byta innan totalhaveri. Men tji fick jag. Jag hade mätt frysens elförbrukning och den var tydligen inte särskilt hög i jämförelse med nya. Så nu går jag och väntar på att frysen ska lägga sig till med fler olater som motiverar nyköp. Och kommer troligen då köpa både ny kyl och frys. (Som sist när diskmaskinen la av så slutade det i liten köksrenovering med omlackade luckor, ny bänkskiva och induktionshäl...).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen precis, det är som dominos, du börjar dra i en köksände och sen sitter du där med svarte petter. Som hen som ovan menade att en ny kylfrys skulle sticka ut i det gamla. Men frys - i en vanlig hemförsäkring tror jag det ingår att få matvarornas värde om frysen havererar? Eller var det vid strömavbrott? Finns säkert en klausuljävel.

   Radera
 15. Torktumlare gick sönder för 2 år sedan, har inte använt eller slängt den än. Det kanske jag borde. Annars håller det mesta väldigt länge när man köper kvalite. På 6 år som jag bott i huset så har endast grästrimmer som har gått sönder (och torktumlaren). Behöver jag varan köper jag ny direkt, annars lever utan den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ordningsfråga: Du har en icke-fungerande torktumlare i ditt hem?

   Radera
 16. Diskmaskinen visade plötsligt felkod o ville inte startas om. Googlande och inser snabbt att det är läckage i botten (botten inte på golvet alltså). Reservdelar finns inte för ovan nämnda fel. Så vi tog bort delen som läckte, silliconade skiten ur hålet o satte tillbaka delen. Den har hållt i två månader nu. Kan nämna att den köptes ny för 7 år sedan, premiumvariant med belysning o allt vad det heter. Hade hoppats på minst dubbla tiden med tanke på priset. Är väl som med mkt annat planerat åldrande som tvingar oss köpa nytt igen o igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår diskmaskin visade också felkod. Eller visar, med jämna mellanrum. E-24. YouTube visade emellertid ett antal filmer med alfahanar som vet att överlista maskinen i fråga och de där presenterade knepen funkar varje gång. Det handlar om att tömma maskinen på vatten och sen veta exakt när vid programstart man ska öppna luckan för att "datorn" ska starta om/omkalibreras. Vad ni än gör - YouTuba innan ni tar vitvarubeslut.

   Radera
 17. När vi flyttade in i vår lägenhet 1988 fanns där en Miele tvättmaskin (som nog inte var jättegammal). Den har överlevt vår tid som tvåbarnsfamilj, trebarnsfamilj och sen en massa år med två vuxna och funkar fortfarande helt OK. Får väl säga att den inte tvättat allt (har bra tvättstuga i källaren för stortvätt) . Fick vara kvar när det stamrenoverades och snyggades till badrum i föreningen och är kanske inte helt frääscht matchad med det nya kaklet men vi ämnar inte köpa ny tvättmaskin i förskott...

  SvaraRadera
 18. Det är inte FIRE att ha en dålig tvättmaskin. Ger för dålig livskvalitet. Att köpa planerat på rea och gärna installera den själv är alldeles tillräckligt frugalt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "gärna installera den själv " Det gjorde jag! För det var bara att skruva fast vattenslangen och sätta i kontakten. Däremot glömde jag att ta bort transportskruvarna vilket inte är en rekommendation.

   Radera
 19. Kyl/frys och spis/ugn började ge sig ungefär samtidigt och jag började då leka med tanken på köksrenovering=dyrt. Det slutade med att jag endast köpte nya vitvaror med hemleverans samtidigt som de tog med de gamla=billigt. Det gick snabbt och smidigt och köket håller några år till. Jag är minimalist och principiellt brukar jag använda det jag har, allt från vitvaror, teknik och kläder, så länge jag kan. Det ger mig en paradoxal känsla av lyx och klass ur ett slags gammalengelsktadligt perspektiv. /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det ger mig en paradoxal känsla av lyx och klass ur ett slags gammalengelsktadligt perspektiv". Min vän vid Karlaplan har en bunke i rostfritt stål under kylen på grund av läckage och i övrigt ett brokigt kök från troligen 1987-1995. "Leva & Bo"-styla sina hem är för de som tror att framgång stavas fläckfri inredning.

   Radera
 20. Du kan faktisk komme til å bli glad for 3D-printeren! Min mann har flere ganger forlenget livet til vår oppvaskemaskin (vet ikke hva det heter på svensk, men dishwasher, da) ved å printe nye hjul/andre deler til den:)

  SvaraRadera
 21. När vi flyttade in i vårt nuvarande hus (då 4 i familjen) hittade vi först inte frysen (min man var själv på visningen och jag på FaceTime pga två små barn och 60 mil till nya staden). Jisses vad arg jag blev över att vi inte hade bättre koll. Sen hittade vi den inbyggd i ett bänkskåp. Ojade oss som tidigare downsizeat från fullstor frys till side-by-side och nu detta! Efter 7 år och utökning av familjen till 5 pers så kan vi räkna på vår ena hand de tillfällen den varit för liten. Och vi har inte en halv älg eller 10 liter bär som frusit sönder till oigenkännlighet, utan ruljans på det vi stoppar in.
  Mao, nu när vi flyttar blir det liten frys igen. Mindre i inköp och mindre mat som förstörs vid ev haveri. Och maten äts upp. Win-win-win!

  SvaraRadera
 22. Jag noterade att Rikatillsammans/Jan sa i en bisats att han hade intervjuat FruEB så nu sitter jag och längtar efter att den ska sändas i hans podd.

  SvaraRadera