Jag kände mig rik

Ungefär i samma veva som jag skrev inlägget om att jag känner mig rik från förra veckan så var 15-åringen med om en mopedolycka. Det var inget allvarligt, hon körde in i en stolpe på kompis moppe på skolgården när hon skulle "öva". Hon hade alltså aldrig suttit på en moped klass 2 innan och blev på 15-åringars vis överraskad av...ja inte vet jag, att den gick framåt och att den inte styrs av sig själv. 

Eftersom jag låg invalid i ryggskott och min man var bortrest fick mamman till den kompis som ägde mopeden köra in min dotter och kompisen till vårdcentralen för att kolla eventuella skador. Precis ja, kompisen satt baktill på moppen, eftersom det syntes som en god idé, great minds etc. 

Lyckligtvis var de båda oskadda. En dag kom jag in i hennes rum då hon låg och pluggade till moppekortet och då var kinderna fläckiga av mascara och hon grät över 1) Det var "skittråkig teori" och 2) Hon skulle ändå aldrig få en epa av märket King Cab som var det enda rimliga alternativet för vi var så snåla.

Anyheuw. I samband med olyckan frågar jag mopedmamman om mopedskadan. Hon menar att det inte var några problem eftersom de tagit en helförsäkring. Jag säger att vi givetvis betalar självrisken. Veckorna går. Det är tydligen inte helt lätt att få tid för moppereparation och det är först en fredagskväll dryga månaden senare jag får ett lakoniskt sms från 15-åringen. 


Mmm. Jag som precis gick och grämde mig över månadens elräkning. Fantastiskt. Femton tusen. Det är ungefär vad jag tjänat på böckerna och då har jag lagt ner hundratals, ja kanske uppåt tusen timmar på skrivandet, korrandet och layoutandet. Tre års arbete, borta lika snabbt som en femtonåring kan stava till konsekvens.

Tur att det var fredagkväll och jag hade fått mitt riesling, annars hade jag nog fällt en grämelsens tår. Sen kom jag emellertid på bättre tankar. Om ni nu tror att jag skulle ägna mig åt kärleksfulla funderingar av slaget "Det var i alla fall ingen som kom till skada" så tror ni fel. Nej, jag tänkte bara ekonomi. 

Jag är visserligen härdad efter det att samma barn som liten började prenumerera på ritprogram i någon app för vilket det drogs sammanlagt tio tusen från min mans konto under loppet av ett drygt år. Jag har också levt med bil i Stockholm och ryckt ett antal vidunderligt höga böter från vindrutan, trots att jag är nitisk med att läsa av skyltar och betala avgift (systemet är riggat). 

Men femton tusen är nog rekord. Det svider. Just att pengarna är så poänglösa. Med ritmallarna hade hon ju ändå kul medan hon laddade ner dem (för att sen aldrig nyttja dem). 

Är du en halvfull eller halvtom person? Jag syftar till den gamla glaset-metaforen. Jag försöker vara det förra. En psykolog skulle nog kalla det coping mechanisms och för dem är jag tacksam. Det tog inte mer än en kvart innan jag lyckades identifiera ett antal fördelar med ovan upplägg:

1) Jag kunde, tack vare barnens konstnärsfond, visa generositet mot den andra familjen. Nu tror jag nog det är standard att man betalar för vad ens barn förstör, men enstaka exemplar hade nog duckat för frågan eller i alla fall dragit ut på att höra av sig. I samma minut som jag fick ovan sms hörde jag av mig till moppemamman och sa att vi naturligtvis tog kostnaden och frågade vilket konto hon ville ha pengarna på. Nu löste det sig på annat vis se P.s.

2) Jag har nu en permanent hållhake på 15-åringen. Hon kommer aldrig mer att dra upp den gamla epa-frågan igen (och en epa av det slag som hon "accepterat" hade landat på >70'). Jag har vid ett tidigare tillfälle sagt att vi kan ge henne ett moppebidrag på 10 000 kronor som hon mer eller mindre fnyst åt ("Man får ingen moppe för 10 000"). Gissa om det blir något moppebidrag? In her dreams. Och det kommer inte att gnällas över det! (?). Vilket leder mig till la grande finale i punkt 3.

3) Blotta vetskapen om att ha en omdömeslös 15-åring på moppe ute på rattfylleristvägarna här uppe har hållit mig sömnlös vissa nätter. Inget moppebidrag = ingen moppe = ingen moppekörning. Visst kommer hon att ratta pojkvännens epa, men då är han med i bilen plus att bilen (typ en Audi, inköpspris tre gånger högre än vår bil) utgör ett skyddande skal ink. airbags. 

Därutöver kan jag dra upp skadekostnadskortet när som. "Ny mobil för att det är trista emojis på din gamla? Verkligen? Låt mig påminna dig om den episod...vasa? Du går in på ditt rum?" Jag tror faktiskt att jag kan hamna på plus av denna händelse. 

Vilken är din suraste utgift till dags dato?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. För transparensens skull vill jag uppdatera ovan (som skrevs i höstas, annat har kommit emellan) att det inte blev några femton tusen. 15-åringarna hade missförstått det hela så det blir på sin höjd en självrisk på dryga tre tusen, vilket jag inte har för avsikt att förtydliga för henne. Vidare är hon nu stolt innehavare av ett moppekort som i sig är pengar i sjön men kanske underlättar när hon ska ta riktigt körkort vad vet jag. D.s.

44 kommentarer:

 1. Min suraste utgift var fiberinstallationen i huset. Vi köpte ett hus, med vetskapen om att fiber var beställt men inte indragen än. Det skulle ske i samma veva som övertagandet av huset! Företaget hade lovat mig att installationen skulle ske ett visst datum, och på så sätt skulle säljarna få stå för avgiften, så jag var nöjd! Men icke, på något sätt så missade dom datumet, och det blev precis en dag efter att vi hade officiellt hade blivit ägare av huset. Bam, 25tusen fattigare blev vi. Surt, men det var bara att betala. Men jag misstänker fortfarande att det var säljarna som förmodligen hindrade installatörerna, allt för att själva slippa den kostnaden. Dock inget jag kunde bevisa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad folk "lovar" är inte värt någonting tyvärr. Dylika löften bör stå med i ett köpekontrakt så att ni hålls skadelösa om saker och ting ändras. Har själv gått på samma tabbe med att lita på folk. Nix pix.

   Radera
  2. En vän till oss sålde en lägenhet och av oklar anledning (tror inte det var kalkylerat från deras sida) stod det att det var golvvärme i badrummet (vilket inte stämde). Stämde gjorde emellertid de nya ägarna och ett tag var det tal om skadestånd i miljonklassen. Landade på 250' i förlikning plus advokatkostnader. Där kan man snacka trist utgift. Och vikten av att hålla tungan rätt i mun i affärsskrift.

   Radera
 2. Sur utgift: Äldsta dotterns pojkvän skulle få följa med oss till Portugal, de hade varit ihop i över 2 år och han tillbringade jättemycket tid hemma hos oss. Hon dumpade honom 3 veckor innan avresa. Jag hade hyrt ett hus med 7 sängplatser via AirBnB, så där var det inte så mycket förlust, men flygbiljetten var inte återbetalningsbar, så det var 2300 i sjön... Annan sur utgift var taxi hem för lilldottern (då 14) eftersom hon & struliga kompisen hade suttit i ett hörn av MOS vid stängningsdags och laddat sina mobiler och sen blivit utslängda av väktarna. Väktarna ville inte släppa dem förrän taxi kom för att hämta dem. Jag tyckte de kunde ta nattbuss - kanske Securitas har ett deal med Taxi Stockholm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tycker inte att det var bra att väktarna tog ansvar för att din dotter och hennes kompis kom hem på ett säkert sätt? Istället gnäller du över kostnaden...

   Radera
  2. Väktarna var väldigt otrevliga både mot mig på telefon och mot tjejerna, som hade koll på busstiderna och bara ville vänta i värmen tills bussen gick.

   Radera
  3. Så väktarna är per automatik otrevliga när de vill stänga MOS och inte låta tjejerna använda den som värmestuga? Lite för stor lokal för detta ändamål kan tyckas... Fastighetsägaren ser nog gärna att lokalen låses vid utsatt tid.

   Radera
  4. Låter konstigt att vakterna håller dem kvar, förutsatt att tjejerna gick ut när det var stängningsdags utan att bråka. Varför ska vakter 'tar hand' om 14 åringar

   Radera
  5. Väktarna kanske ville gå hem från jobbet. Inte ta hand om 14-åringar som inte har koll på tiden och hänger i ett köpcentrum så pass sent att de inte kunde vänta ute på bussen.

   Radera
  6. Jag utgår ifrån att tjejerna gick ut när det var stängningsdags - annars har vakten rätt att vara otrevlig

   Radera
  7. Låter man sin fjortonåriga avkomma av honkön hänga i MOS sena kvällar utan vuxen tillsyn ska man nog vara väldigt tacksam att en taxiräkning är det enda man åker på.

   Radera
  8. Vilken gullig väktarkramare du är "Anonym" nr 1 - kanske är det din yrkesstolthet jag sårat? Eller är du kanske någon som angriper tonårstjejer sent om kvällarna, sånt du hotar med här? I båda fallen - skaffa annan sysselsättning.

   Radera
  9. ”Isadora” kanske skulle uppfostra sin dotter lite bättre och se till att hon ägnade sig åt vettigare aktiviteter än häng i MOS… sorgligt.

   Radera
  10. Vilken mom shaming. Sjukt tröttsamt! Man kan väl få vara bitter över vilken utgift men vill? En tappad flaska champagne? Ett barn som stoppade ett gem i tvättmaskinen så den gick sönder? Eller en unge som pajar en moppe? Alla utgifter är otroligt onödiga, men svaret kan inte alltid vara att man borde ha varit en bättre förälder. /frihetsmamman

   Radera
  11. Snarare vaktshaming! Inte vakternas fel att ungarna glömmer tider och är ute sent på kvällarna. Förstår att de blev sura med såna lössläppta ungar!

   Radera
  12. Det roliga med bloggen är att man aldrig vet var kommentatorsfältet bär hän.

   Radera
  13. Att du tillåter såna här misogyna kommentarer? ”Avkommà av honkön”??

   Radera
  14. Det var jag som skrev ”avkomma av honkön”. Hur är det en misogyn kommentar? Det är väl inget fel att ha ett honkön eller att vara någons avkomma heller för den delen. Men vi kan säga ”flicklig ättelägg”, ”kvinnlig telning” eller ”tonårsdotter” om det passar hen bättre. #könadochkränkt

   Radera
 3. Oj vilka kostnader ungdomarna "kräver" idag. Jag (sur gammal gubbe) fick köpa en rishög till moppe för 200 kr av egna pengar och laga ihop. Triangelplattan i styret hade behövt en svets vilket jag inte hade tillgång till, så styrningen var med viss fördröjning och rent livsfarlig. Hade föräldrarna insett antar jag det hade blivit körförbud. Sedan när jag lyckats trimma sönder motorn (Sachs och deras ynkliga ramlager...) så köpte jag en annan begagnad motor för en hamburgare (!).
  Säg inte att det är andra tider nu, tiderna är vad man gör dem. :-)
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det låter som en något 'bortskämd' attityd

   Radera
  2. Jag tycker JB låter sjukt bortskämd, som kräver styrning utan fördröjning (JAG SKOJAR).

   Radera
 4. Det här tillhör kategorin som jag brukar kalla ”the price of doing business”. Det suger, men man får ta det, rycka på axlarna och gå vidare.

  Hade en sådan erfarenhet strax före jul 2021. Vaknade en morgon av en enorm smäll från hallen. Det visade sig att den lilla kristallkronan i hallen hade ramlat i marken och stengolvet i entrén var täckt av vatten. Ringde grannen ovanför som haft översvämning i badrummet. Vi kontaktade våra försäkringsbolag och drog igång processen.

  Eftersom bjälklagen var inblandade tog föreningen på sig kostnaden för en inspektion. Inspektören sågade upp en lucka på 60 × 80 cm i mitt tak i januari. Som tur var hade där inte bildats något mögel. Han satte igen efter sig, men såren var tydliga.

  Tur i oturen hade jag en badrumsrenovering på gång, så jag begärde in en offert på restaureringen och lät firman göra detta samtidigt, mot separat faktura. Kristallkronan – arvegods efter min älskade gammelfaster – lämnade jag in på lagning (såg det som en kulturgärning).

  Slutsumma: 10 500 kronor (3 000 för kristallkronan, 7 500 för taket).

  När jag sedan kontaktade försäkringsbolaget visade det sig att det – tack vare deras magiska sifferexercis med självrisk, affektionsvärde = 0, åldersavskrivningar och liknande – inte skulle löna sig att utnyttja försäkringen. Som en sista utväg skickade jag räkningarna till grannen med ett artigt brev. Tänkte att hon nog skulle ta hälften i alla fall. Hon swishade 3 000.

  Jag svalde förtreten, flyttade ut till mitt lantställe och odlade min trädgård (bästa terapin).

  /Max

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kombinationen "lilla kristallkronan i hallen" , "stengolv" och "granne som swishar 3000 spänn" avslöjar stadsdelen.

   Radera
 5. Återigen ett skratta högt inlägg. En fröjd att läsa Fru EB!

  Hur som - när någon skit händer brukar jag mest känna att "hänt är hänt" och deala med det.

  Vår episka failsemester i somras med astmaattack, sjukhus och bilhaveri(er) blev dyr. Byta boende, självrisker, bärgning och annat. Men jag kände bara att man får rycka på axlarna och gå vidare.

  Annars är det mest vitvaror som gärna går sönder ungefär samtidigt som irriterar.

  IGMR juniors kompis sköt sönder skärmen på sin apdyra gaminglaptop med en Nerfpistol han fått av oss i födelsedagspresent. Det blev dyrt för föräldrarna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "med en Nerfpistol han fått av oss i födelsedagspresent." Subtil ondska. Vad är ens en Nerfpistol? Jag kan googla, men det blir nog roligare om du berättar.

   Radera
 6. Vet inte hur ofta jag sagt till tonåringarna: "Lämna inte dyra saker eller saker ni är rädda om, framme i era stökiga rum"
  Alldeles för lättillgängligt för valpen om de dessutom struntar i att stänga dörren dit.
  När den numera vuxna hunden var valp så tuggade hon inte på en enda sko (vilket man ofta hör talas om)! Däremot fick både ena barnets och min partners glasögon lite repor (det ena paret glasögon var sprillans nya), en tandställning (som man har endast nattetid) blev ordentligt tillbucklad och ett antal eltandborstar blev tuggade på. Det är nånting med hårdplast som hunden var särskilt förtjust i.
  Men vi har hittills sluppit veterinärkostnader för "avlägsnande av främmande föremål ur mage och tarm". Alltid något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men vi har hittills sluppit veterinärkostnader för "avlägsnande av främmande föremål ur mage och tarm"." Ja den du, bekosta borttagande av förstörd nattandställning ur hunds mage, jag hade gråtit i väntrummet.

   Radera
  2. Hundar ääälskar tandställningar men ännu hellre bettskenor! Informerar alltid mina patienter om att ifall de har hund så måste de lägga skenan oåtkomligt annars blir det dyrt/Tandläkaren

   Radera
 7. Oj oj, vilken historia! Verkar svettigt att vara tonårsförälder. Snyggt gjort att föra historien till ett lyckligt slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svettigt är de goda stunderna. Det är värre när man blir iskall.

   Radera
 8. Som tonåring brukade jag skrämma upp föräldrarna med "hot" om högt pris för skor, dunjackor, ridläger, språkresa m.m. och fick sen med lätthet alternativet ett snäpp billigare samt föräldrar som kände att de ändå kom billigt undan, relativt. Har din tonåring samma taktik månntro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooo så sofistikerat! Ja, den manipulativa förmågan har hon ärvt efter mig så det skulle inte förvåna mig ett dugg.

   Radera
 9. Du menar händelser av typen ”mamma, moppen bara stannade”. Jaha, har du haft i olja? ”Nä vadå, måste man det?” Resultat skuren motor.. Annars har det inte varit några stora dyra grejer, eller också har jag förträngt dem..//Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv tankade jag för inte så länge sen spolarvätska i adblue-tanken på tjänstebilen. Jag tyckte det var så smart att de satt spolarvätskeintaget bredvid bensinintaget, så att man skulle slippa öppna motorhuven (Och locket var blått! Blått är den internationella färgen för spolarvätska!). Med skämskudde in till verkstan. Till mitt försvar såg jag för massor av år sen en Volvoprototyp till "kvinnobil" där man gjort precis så. Ordningsfråga: Gillar män att öppna motorhuvar?

   Radera
  2. Tack för upplysningen! Jag har bara sett adblue i förbifarten och antagit samma sak

   Radera
 10. Råkade skrapa hyrbilen (bilpool) mot parkeringsgaragets vägg. Jag har hyrt bil i måånga år så tar aldrig självriskeliminering för det kommer inte löna sig i längden. Även med det i bakhuvudet svider självrisken på på 9000kr. Jag har en separat försäkring som användes förra året vid Italienresa och hade några veckor kvar på giltighetstiden, men den är så snårig så misstänker att jag inte kommer få ut något.

  I övrigt flyttar vi mitt i denna inflationskris från billig enkel lägenhet till nyproduktion (inte jättedyr men kostar mer än tidigare). Jag anade att marknaden skulle krascha precis när vi skulle flytta för vi har aldrig tur med sånt och hann iallafall avyttra förra lghen i tid. Känns fan som pengarna rinner av mig!

  SvaraRadera
 11. Rn av mina värsta, inte utgifter men missade inkomster, var nog när jag som ekonomisk student tog ett extrajobb på ett äldreboende och var så fokuserad på att jobba och leva sparsamt att jag helt missade att jag endast sökt CSN för höstterminen. Framåt vårkanten råkade jag notera att det inte kommit några csn-pengar på ett tag, men pengar hade jag ju så jag klarade mig ändå iom jobbet. Man kan inte söka CSN retroaktivt. Kommer inte ihåg hur mycket det var tal om men som student kan några tusenlappar i missat bidrag kännas som en förmögenhet. Tröstar mig med att det var jag som skattebetalare som fick minskade utgifter i alla fall. Och att jag fått lärdomen att man har lite koll även på insidan i sin kassabok. Sen kan man alltid filosofera kring att det ju ändå var min sparsamma personlighet som låg bakom denna tabbe på sätt och vis, och att den har man ju mycket annat att vara tacksam över för att man har.

  SvaraRadera
 12. Jag kunde haft en fantastisk månad pga bonus från jobb men den bonusen hamnar istället på ventilationsrenovering wihoo. Någon tjomme byggde ett rum för 13 år sedan men glömde visst att sätta in ventilation där. Jag har ältat frågan "varför upptäcks detta precis efter jag flyttar in och inte under de andra 5 besiktningar som gjorts innan" och övervägt att stämma alla jag kan, i tron att jag är med i Ally McBeal (eller vad de heter nuförtiden). Till slut landade jag i den helt naturliga tankebanan för en som är ny på detta med FIRE (jag har köpt boken så är 70 sidor in i mitt nya liv) - att göra av med pengar på saker som känns mycket flärdigare än tilluftsdon. Så nu har jag köpt en resa och beställt en uppsydd sambadräkt för minst lika mycket pengar som renoveringen... Och eftersom jag skaffat kreditkort så tänkte jag trolla resans utgift till nästa månad (för det gjorde väl du i januari?) och bara minska investeringsutrymmet. Får se vad det landar... Men jag var fasiken bitter ett bra tag och det är jag inte längre, för nu får jag inte bara ett sovrum utan lika mycket tonårsdoft, utan även en outfit jag kommer kunna kränga till Fontana i DragRace Sverige när jag tröttnat på den. Jag ställer mig på glaset är halvfullt-sidan.

  SvaraRadera
 13. Looking for reliable Assignment Help in Malta? Look no further than maltaassignmenthelp.com - the most trusted name in online assignment assistance.

  SvaraRadera
 14. Looking for a reliable Japanese to English translation website in Malaysia? Discover the top platform that meets your needs. Click here to find the best solution for accurate and efficient translations. What Website Can Translate Japanese to English in Malaysia?

  SvaraRadera
 15. Jag är en gift man som hade ett missförstånd med min fru eftersom vi inte kunde föda barn. Jag blev förblindad och förolämpade min fru genom att berätta för henne att hon är orsaken till allt. Men jag visste aldrig att någon annan var orsaken till problemet. En dag tänkte jag på saker och jag ringde min fru för att fråga henne var våra problem kom ifrån. Hon visste aldrig vad hon skulle säga, som man orkade jag inte längre så jag förklarade saker för en vän som introducerade mig för en andlig man vid namn Voodoo Lord som skulle ge mig en lösning som jag inte kommer att ångra i livet. Jag kontaktade den andlige mannen, förklarade min situation för honom och han berättade för mig vad som behövde göras. Efter en månad blev min fru gravid och jag var väldigt exalterad över det eftersom det är vad jag har väntat på i flera år, allt tack vare Voodoo Lord för det fantastiska han gjorde för min familj. Var inte blyg för dina livsproblem, kontakta Voodoo Lord på Whatsapp: +2348097014925.... maila voodooconnect60@gmail.com för att åtgärda eventuella problem som stör dig.

  SvaraRadera
 16. Jag gick igenom svåra tider med olika män, hittade sann kärlek och äkta acceptans tills jag träffade min man som kom in i mitt liv och älskade mig med ord. Vi bodde ihop ett tag och var lyckliga tills vi hade för många bråk och gjorde slut. Jag trodde att jag kunde gå vidare, men jag insåg att jag var djupt kär i honom och behövde honom för alltid. Jag hade inget annat val än att söka hjälp, så jag kontaktade voodoo-herren och visste hur han hade hjälpt andra människor. Han gav mig sin uppmärksamhet och gjorde sitt bästa för att försona oss igen, och efter 48 timmar kom resultatet, han kom tillbaka till mig och vi kom överens igen. Nu är kärleken och lyckan tillbaka och allt jag kan säga är att jag verkligen uppskattar voodoo herre för hans osjälviska hjälp till mig. Hans e-postadress: voodooconnect60@gmail.com och WhatsApp också +234 8097014925

  SvaraRadera
 17. Jag vill bara ta ett nytt tillfälle att vittna om vad den här stora spellcaster Voodoo Lord har gjort för mig igen. När jag först kontaktade honom hjälpte han mig att återställa fred, kärlek och lycka i mitt äktenskap genom att göra mig gravid och även få min man att sluta vara otrogen och börja bete sig ansvarsfullt. Och nu fick han precis min man att få sin långa befordran på sin arbetsplats med andra förmåner. Nu är det ännu en nivå av lycka i min familj på grund av denna fantastiska, kraftfulla och effektiva spellcaster. Kontakta honom nu och be honom om hjälp med hans kontaktuppgifter voodooconnect60@gmail.com du kan också använda whatsapp + 234 8097014925... Han kan göra underverk, han har gjort underverk för mig igen för andra gången.

  SvaraRadera
 18. Nice Post:
  At Gupta Homeo Clinic, we redefine wellness with our expertise as a premier homeopathic clinic in Vaishali Nagar, Jaipur. Our dedicated team, led by skilled specialists, offers personalized care and holistic treatments for various health concerns. As a user-favorite homeopathic clinic in the area, we prioritize patient well-being and tailor remedies for optimal results. Experience the effectiveness of homeopathy with us, where compassionate care meets advanced healing methods. Visit our website to explore our services and embark on your journey towards lasting health and vitality.

  SvaraRadera