Läsarberättelse från M

Först och främst vill jag tacka för alla bra poddtips från förra veckan. En del var bekanta, en del helt nya och jag har börjat prenumerera på merparten för att ta ett litet smakprov på alla. Den som hittills underhållit mig mest, under en manisk städhelg i Hudik, är P3 Serie som jag har plöjt i sin helhet men jag kan liksom kommentatorn rekommendera instegsserien "Hotellet" (har för mig att hin skrev "Sviten" men det finns ingen sådan serie så jag antar att det var "Hotellet" som avsågs, den bästa serien i P3 Serie enligt min mening). Lite som Creepypodden möter Radioteatern, högkvalitativa skådisar och regi. Här kommer en läsarberättelse från kommentatorsfältets "M":

________________________________________

Jag minns tiggaren som vädjande sträckte fram handen mot mig, då det plötsligt slog mig. Den här tiggaren är mycket rikare än jag! Jag var nämligen totalt utblottad och rejält skuldsatt. Alla pengar jag sparat ihop genom jobben före studierna var bortblåsta med råge. Det här var verkligen inte en bra start på vägen mot FIRE!

Det var inte ens en start. Den satsningen hade börjat flera år tidigare men som ni förstår hade det nu gått totalt åt skogen! Jag startade några år före millenieskiftet och det hade verkligen börjat bra. Jag hade spanat på kursgrafer och hittat ett sätt att tjäna pengar på trading. Första månaden steg portföljen 30% i värde. Jag var fast!

Med en ung människas tvärsäkra självförtroende slängde jag in alla besparingar i potten. Jag räknade med 20% årlig avkastning och med ränta på ränta skulle det ta 20 år att bli ”rentier” som det kallades innan termen FIRE myntades. Det här skulle inte bli någon frugal självspäkelse utan en behaglig resa kantad av lätta tradingvinster! Ni som läst första stycket fattar att det blev ett hårt uppvaknande!

I slutet av 2001 när George Bush tjatade om Iraks ”Weapons of mass destruction”, hade jag upptäckt min egna finansiella motsvarighet till det, nämligen utställda nakna optioner. Genom att ställa ut nakna säljoptioner när börsen går upp kunde jag ju tjäna lätta pengar! Det var bara ett problem. Börsen gick inte upp. Den tokrasade! Hårda samtal från Avanza. Köpstoppa optionerna eller sätta in mer pengar! Jag maxade banklånen och stoppade in men det fortsatte rasa. Dagens Industri jämförde med Krügerkraschen och jag var konkursmässig! Lämna börsen och ta några år att komma ur skulderna eller hitta en ”lender of last resort”? Det fick bli det senare: Mamma!

Man får svälja en hel del vuxenstolthet när man berättar för mamma att man spelat bort rubbet och behöver låna allt hon har! Märkligt nog gick hon med på det. Dagen efter att OMX bottnat på 413 köpte jag så mycket OMX-terminer jag kunde med de nya pengarna. All min cred som sansad investerare var i alla fall utplånad. Det blev en brutal hävstång men turen var för en gångs skull på min sida och börsen fortsatte upp. På det följde några goda år. Jag hoppade på Peak-oil-tåget och tjänade fina pengar på Vostok Nafta.

Men så under våren 2007 vände allt. Jag upplevde ett slags omvänd kung Midas-effekt och precis allt jag investerade i blev skit! Börsen tuffade på uppåt men alla aktier jag investerat stenhårt i rasade och jag förlorade flera hundra tusen i ett investeringsbedrägeri där bolagsledningen blåst upp värdet med lögnaktiga pressmeddelanden. Bittert! Jag kände mig som en värdelös investerare och bestämde mig för att ta en time-out från allt vad aktier hette och sålde rubbet i juni 2007. Rena bonnflytet skulle det visa sig eftersom börsen började falla i det som långt senare skulle bli finanskrisen 2008.

Jag som i ett år sömnigt hade bläddrat förbi börssidorna började nu vakna till när krisrubrikerna dök upp och den 25 augusti 2008 gick jag in i börsen igen. En aning tidigt men köpen i SSAB och Swedbank vände upp till kursraketer när glädjen återkom på börsen och även den här gången hade jag kryddat med OMX-terminer för att få hävstång. Det blev ett helt galet decennium där jag uppfyllde mitt eget sparmål för FIRE några år innan de 20 åren som jag självsäkert förutspått när jag började spara.


Så var jag då framme vid att säga upp mig och börja livet som ekonomiskt fri, men jag tvekade. Dels hade jag underbara kollegor och jag trivdes och dels var jag som singel undrande för hur kvinnor tänker når de möter någon som lever utan att jobba. Kanske ses man som en helt ”odejtbar latmask” och ”kapitalistisk parasit” som lever på andras arbete. Jag bestämde mig för att jobba vidare på deltid så länge jag trivdes och la om mitt sparande till att minska risken och helt fokusera på utdelningar.

Nu lever jag som deltidsarbetande fat FI som njuter av delledigheten och tryggheten att kunna sluta jobba helt om jag skulle känna för det.

Så till det där med tiggaren. Det är ju faktiskt jag som är den stora tiggaren i den här historien. Jag som hade spelat bort allt men har en mamma som ställer upp i vått och torrt och utan hennes hjälp hade jag varit en stor förlorare i allt detta. Det får mig att tänka på både ödmjukhet och tacksamhet. Det var åtminstone inte bara min skicklighet som gjorde att jag nått mina ekonomiska mål utan också tur och hjälp som många andra inte kan få. Det är lätt att slå sig för bröstet när man lyckas men så mycket av hur vi lyckas i livet handlar om saker som ingen av oss kan ta äran av. Så var tacksam för allt du har och var rädd om dem som betyder mest för dig!

Paradoxalt nog har jag lärt mig att pengar inte spelar så stor roll för lycka utan att det snarare är att ha fina och nära relationer med både familj, vänner och kärlek och det kräver ju varken sparsamhet eller plöjande av ekonomisidor!

/M

14 kommentarer:

  1. Väldigt intressant och spännande att läsa! Känns som att man återupplever alla krascher igen! Vad skönt att det löste sig för dig!

    Jag är mer och mer inne på att också jobba deltid ett längre tag. Hittills har jag alltid jobbat heltid (37 år), dock har jag senaste våren slitit mycket mer orken och därför beslutat mig att gå ner till ca 85% efter sommaren. Jag hoppas kunna behöva jobba 85-100% i kanske 5-7 år till och sen kunna gå ner till halvtid, låta pengarna växa på börsen och leva på halvtidslönen. Sen jobba så kanske 10-15 år till och sen sluta för gott :)

    Vad uppelever du är de största fördelarna med att jobba deltid? Ungefär hur mycket jobbar du? Jobbar du några dagar i veckan eller är det större sjok så att du ex jobbar heltid en månad och är deltid en månad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag jobbar nu 80%, fyra dagar i veckan jämnt fördelat som vanlig arbetstid, och har gått upp från ca 50% de senaste åren och fått nya intressanta ansvarsområden på jobbet. Största fördelarna för mig är att få mer egen tid att göra saker jag trivs med och vill utveckla men egentligen jobbar jag ju fortfarande ganska mycket.

      Ditt upplägg låter vettigt. Bättre att gå ner till 85% medan du fortfarande orkar och njuta av den extra lediga tiden och sedan kunna se fram mot att gå ner till halvtid.

      /M

      Radera
    2. Tack för hejjarropen! Jag hoppas också det ska bli bra med lite mindre jobb och mer fritid!

      Radera
  2. Har tänkt på det när vissa slår sig för bröstet i ekonomibloggosfären och sitter där stinna och pöser över sin förträffliga ekonomi att ofta har de fått ärva och haft föräldrar som har lagt en bra grundplåt för framtiden. Alla har inte samma förutsättningar.
    Glad att du tog dig ur eländet och fick det bra till slut.
    För en som är utan familj och i stort sett klarat sig själv genom livet så är relationer till de som har kommit på vägen rikedom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Livet är ju faktiskt ganska orättvist. Det är lätt att vara avundsjuk på en person som har mycket pengar, men de vi borde vara avundsjuka på är snarast de med många vänner och är friska och glada. Fint att du verkligen kan se dina vänner som rikedom för det är de ju verkligen!

      /M

      Radera
  3. Så där modig har jag aldrig varit i mina investeringar, har varken blankat eller hållit på med optioner. Lundaluppen var förebilden under min formativa period. Men trots min feghet har jag faktiskt lyckats pricka in två tiotaggare (Beijer Alma och AAK). Och efter sisådär tio år var det som om någonting hände – plötsligt vällde en tsunami av utdelningar in. Tidigare har jag alltid återinvesterat det mesta av utdelningarna men i år går de vidare till barnen – äldsta vill köpa lägenhet och yngsta bil.

    Har just kommit in från att ha rensat ogräs i jordgubbslandet. Hör att det har snöat i Stockholm. I Bohuslän är det strålande sol och 11 grader. Efter lunch ger jag mig nog ut på en långvandring och sätter mig vid havet och fikar.

    /Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är smickrande att du kallar det modig. Jag skulle snarast kalla det dumdristig, men tack och lov gick det ju bra för mig. Historien är ju full av människor som det inte gick så bra för som Einar Aas: https://www.di.se/nyheter/norrman-spekulerade-bort-miljardbelopp-pa-en-dag/

      Jo det där med utdelningar är underbart när de tar fart, bara man har tålamod! Jag har ett bolag som varje år delar ut mer än dubbelt så mycket som jag köpte aktierna för. Fint att du tänker på barnen också! Jag tänker själv lite liknande. Jag ser mig snarare som kapitalförvaltare för mina barns ekonomiska trygghet än för min egen del nu. En del vill leva upp allt själv för att låta barnen börja om på egen hand.

      Det låter som att du har ett bra liv med fika vid havet!

      /M

      Radera
  4. M, för oss siffernördar: hur har din utveckling varit i % CAGR, räknat över alla år, med de pengar som du faktiskt har stoppat in, utifrån? Och om du jämför det med några olika index, hur står det sig? Och om du jämför riskjusterad avkastning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han.bör ha ett snitt på ca 37% årlig avkastning under de 10 år som grafen visar. Räknar man från 2001 som är den första tidsangivelsen så blir det ca 19% snitt.

      Radera
    2. Räknat från start så ligger det på ca 24% per år i avkastning. Det är lite stökigt att räkna på eftersom jag har tagit ut under vägen för att betala kapitalskatter. Frånsett de första åren så har det varit nettouttag snarare än insättningar, speciellt åren innan jag gick över till kapitalförsäkring och ISK.

      Det står sig ju väldigt bra mot olika index men det är ju närmast meningslöst att räkna på riskjusterad avkastning eftersom jag ju varit nere på minus och vänt när jag var ung och övermodig.

      /M

      Radera
  5. Sviten och Hotellet är två olika serier hos P3 Serie. Sviten återkommer lite då och då men kanske finns uppe någon annanstans om man googlar lite (varför de ens tar ner dem från ex Spotify när de är så poppis vet jag inte).

    Handling i Sviten: ” En 17-årig flicka hittas död i sviten på Lydmar Hotell. I ett stängt förhörsrum försöker polisen nysta upp sanningen, väl dold i jakten på makt, sex och status i stockholmselitens inre finrum.”

    SvaraRadera
  6. Gillade tjejerna att du behöll jobbet? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä tyvärr. De hade nog lockats mer av någon som på Instagram syns sippa paraplydrinkar på Bahamas och snorkla vid Stora Barriärrevet än någon som stiger upp 7 och åker till jobbet. Du vet: "Tur i spel, otur i kärlek".

      /M

      Radera
    2. det är ju skönt att kunna göra vad man vill ärligt talat :)

      Radera