Storstädning i ISK:en

I onsdags sålde jag mina 666 aktier i HM (number of the beast). De var äntligen uppe och sniffade på något som man lite välvilligt skulle kunna kalla GAV-kurs*. Det hela är lite trist i det att jag verkligen vill tro på HM. Jag har HM-nära folk omkring mig som verkligen gör det (tror på HM). Men jag tror inte att marknaden tror på HM. Och jag orkar inte med debaclet.

Dessutom var det en ögonöppnare för mig när jag, inspirerad av konversationen med Storugglan och Kaktus, insåg att min investeringsmålbild innehåller exakt 0% aktier. Varför? Jag är lat, så enkelt är det. Och orolig. Jag gillar inte att behöva ha ögonen på händelseutveckling av typen "Karl-Johan har skrynklig lugg, betyder det att han sover dåligt på grund av sin inkompetens?" utan vill känna att jag rider på någon form av global börsvåg. Om jag går ner, ska alla drunkna med mig, den typen av solidarisk känsla och jag behöver bry mig noll om ett texilt lager i E-tuna. Dessutom har jag kommit att identifiera mig med min roll som okritisk indexdyrkare och i den rollen måste jag ju digga index. Index index tjalalallala, index index tjaaalalalalala.

På tal om det. Bara för att jag gillar index betyder det inte att jag gillar alla indexfonder. Avanza Zero har ju glidit under radar länge nog tack vare dess smöriga 0%-are till avgift. Efter en benchmark av mina favoritfonder i Investment School for Retards tog jag emellertid beslutet att någon gräns för dumheterna fick det ju ändå vara. Någon smart i läsarskaran konstaterade att det i huvudsak beror på Zeros snäva index (OMX30?) och att det helt enkelt inte är good enough, även om det kostar gratis. Så den rök också. När jag ändå var igång och minimalist-städade min ISK passade jag på att slänga två gamla nostalgislattar från Swedbanktiden: Robur Access USA+Asien. Eftersom min plan var att köpa Avanza Global kändes det onödigt att ha en separat USA-fond. Jag hade bara en slatt pengar i Asienfonden så den föll ur bara därför.

Eftersom jag i övrigt är väldigt tjock på svenskt i Spiltan Aktiefond Investmentbolag beslöt jag att lägga lösöret i två globala fonder nämligen Länsförsäkringar Global Indexnära (0,2% i avgift) och Avanza Global (0,1% i avgift). Nu ser min portfölj ut ungefär som nedan och snittar fondavgift 0,30% vilket får anses vara rätt ok med tanke på att jag splurgar med en aktivt förvaltad miljöfond:


Ni kanske undrar varför jag ligger med 1% i DNB Global Indeks i en i övrigt städad ISK, men det är en annan historia. Nu ligger jag med 79% svenska innehav och 21% globala innehav. Min investeringsstrategi (se söndagens inlägg) säger 70/30, vilket innebär att eventuella framtida insättningar primärt kommer att ske i Avanza Global eller Länsförsäkringar Global Indexnära.

Min investeringsstrategi är därmed justerad enligt plan och det jag idag kommer att laminera ser ut som nedan:


Mvh/
FruEfficientBadass

* Om man räknar in utdelningen under året vilket är helt inkorrekt men vad gör man inte för att få sig själv på bättre humör.

32 kommentarer:

  1. Jag kan inte tro på HM om jag samtidigt ska tro att vi går mot en hållbar utveckling där jorden ska husera oss länge till. Hela HMs koncept bygger ju på massproduktion för masskonsumtion. Att styra om den apparaten till hållbar produktion av hållbar konfektion och få med sig konsumenterna måste vara ytterst svårt. Jag har vägrat handla HM på samma sätt som jag vägrat handla deras produkter. Det är emot min värdegrund. Nyvaken nu, därav okorrade ordbajset och klichéerna.

    Intressant, jag har bara en känsla av att Spiltans invest kör lite mer uppstickande newbies on the way up medan typ Avanza Zero handlar gamla ånglok som rullar ganska sakta och tråkigt men för egen maskin och att ha båda är lite som att ha lite räntefonder fast ändå inte typ? Vet stt räntefonder är annat men vill jämföra med någon slags krockkudde. Att investmentkategorin kan rasa snabbare än ångloken när det går nedåt? Sen är kanske OMX30 lite för småttig ändå om det barkar iväg och då är det bättre att ha de globala loken, är det lite så du tänker?
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra nyvaket ordbajs om HM. Håller helt med! Lägger även till Uniqlo. Deras personal/underleverantörer behandlas om möjligt ännu värre än HMs. Lågpris innebär ju som regel att någon annan betalar - vanligen miljön och arbetarna. Så nä, dit går inte mina pengar om jag kan undvika det. (sedan har jag HM säkert i någon fond, men skulle inte köpa enskilda aktier eller gudbevars kläder)

      Radera
    2. Nej, något ditåt går jag väl också i tanken (att man får löpa linan ut i sin altruism och inte bara snacka men låta pengarna stötta fast consumtion). Save Earth FUnd är väl ett baby step i den riktningen och nu är det alldeles för tidigt att uttala sig om den långsiktiga potentialen för just den fonden. Det jag gillar är ett ganska hårdnackat tekniskt intresse (ex. fokus nischade underleverantörer till existerande affärssegment - ex. i det att de har bolag som återvinner litiumbatterier mm) men sedan jag köpte fonden för något halvår sedan har den gått upp 8%.

      Morsan du har helt rätt i att Zero är en go grej att ha i nedåtgång. Jag bedömer emellertid att jag inte kommer att röra grejerna i ISK:en på ett bra tag och kommer nog att sitta lugnt i båten vid nästa dykning (sade jag med ansträngd stämma) varför jag inte känner något större behov av snuttefilt utan kör hard core investmentbolag som de senaste 10-15 åren överträffat index i princip varje år. För jag är badass (lite lagom sådär).

      Radera
    3. Då utdelningar i genomsnitt utgör ungefär hälften av aktiers avkastning över tid, varför skulle inte utdelning räknas in när du bedömer om ditt aktieköp till slut blir till en vinst eller förlust? (refererar till din *-kommentar) Eller syftade du med kommentaren om GAV-värde på något annat än en total summering om ditt hm-innehav över tid blivit till vinst eller till förlust?

      Radera
    4. @Anonym du har nog rätt. Jag är ovan vid att svänga mig med GAV-kurser och utdelningsjargong, kanske är det helt rätt att säga att jag säljer till plus minus noll (kanske till och med plus för om jag inte missminner mig använde jag förra och förrförra utdelningen till att INTE köpa HM).

      Radera
  2. Mina synpunkter på din höststädning:
    1. Helt rätt, om planen inte inkluderar aktier ska du inte ha HM heller.
    2. Håller med. Swed robur USA behövs inte. Du har USA så det räcker i globalfonderna.
    3. Dumt. Swed Robur Asien är billig, demografiskt helt rätt och bra diversifiering då globalfonderna mest har japan i sina asiendelar.
    4. Avanza, Länsf., och DNB globalfonder följer alla exakt samma index (MSCI World). Går att städa ihop till en fond, den billigaste lämpligtvis, dvs Avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. L-E, du är ett geni tack för att du tänker åt mig. Punkt 4: consider it done (minus DNB som av bettingskäl måste ligga kvar i tre år till). Asien alltså...fdet ligger ju en 10% Asien i Avanza Global vilket motsvarar ungefär den peng jag hade i min asienslatt tidigare. Men du tycker det är motiverat att ha en större andel i Asien? 10-15% av portföljen? Det stämmer ju att det oftast är gungor och karuseller i en sättning - alla brukar i regel inte rasa samtidigt. Nu är det inte primärt de kortsiktiga fluktuationerna som bekymrar mig (om det ordet ens är applicerbart) utan huruvida jag går miste om långsiktig avkastning. Finns det skäl att tro att Asien kommer att utvecklas bättre som separat geografiskt område än en globalfond där merparten ligger i USA?

      Radera
    2. I asien finns det massor av framtida konsumenter. Det jag sett av Kina och dess ambitioner på tex miljöområdet gör mig imponerad. De bygger i en imponerande takt. De kommer visserligebn från en låg nivå men de gör det i en fart som västvärlden aldrig kommer att kunna matcha. Plus att de har sina femårsplaner som ska genomföras.

      Radera
    3. Kul att du säger det, jag har ju bara ett soffperspektiv, särskilt efter att ha sett "Dokument utifrån - det våras för solen" och där blev jag ju alldeles rusig av optimism. Femårsplaner? Vi talar väl typ 40-årsplaner? Där de helt skippar kol och andra fossila bränslen och går direkt på sol och vind. Sen räcker inte partiplaneringen hela vägen ut alla gånger - en kille jag träffade som jobbar med förnybar energi (och som hade bott i Shanghai) berättade om vindkraftverk som stod färdiga, snurrande och producerande el (för att statsmakten bestämt att det skulle byggas vindkraftverk), men sen låg kabeln oansluten till ett grid, d.v.s. ingen använde energin som producerades. Men det är väl barnsjukdomar får en hoppas.

      Radera
  3. L-E har nog rätt, men jag har inte Avanza. Mycket nöjd med vad Länsförsäkringar Global Indexnära presterat so far, så funderar på att öka dess andel, också som en riskspridning. Har ju i övrigt bara en svensk och en nordisk fond/ETF i portföljen samt ett antal svenska aktier, som jag väsentligen ämnar behålla. Jag är kanske lite för mycket "buy and hold" för mitt eget bästa.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. ETF:er alltså...jag har googlat det så många gånger, lyssnat på poddarom det, läst bloggar om det, men fattar fortfarande inte riktigt vad det är. "Börshandlade fonder" med snabb köp/säljprocess som USP. Vad mer? Vaffö?

      Radera
    2. Börshandlade fonder med krångligt namn. Köps i poster som aktier och likt aktier kan de köpas och säljas i realtid. XACT Högutdelande är en sådan ETF, som dessutom olikt de allra flesta fonder betalar ut en utdelning årligen.

      Radera
  4. Jag tycker det låter som en vettig strategi du kommit fram till fru EB. Mitt spelberoende tvingar mig till några med-techaktier samt en guldfond som presterat synnerligen dåligt sedan jag köpte den. Vi borde prata om sparhorisonter och synen på upp och nedgång. Det kan ju vara så att det blir en krypande nedgång över ett decennie eller så och då ligger man ju risigt till om man planerar flykt från Alcatraz inom en 10 årsperiod och har börjat sitt sparande nu. Vad ska man säkra upp med då? Guldskedar gömda i skorna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, och stora feta guldörhängen som man alltid har på sig för att kunna tjacka bussbiljett ut ur landet innan bensinen tar slut. Alltså Lana - det scenario du beskriver ovan är så osannolikt att du nog lika gärna kan satsa på en ordentlig zombiebunker. Jag förstår att du är lite ironisk och så, men för de som verkligen tror på ovan typ av scenarios bör man nog slå till med skitobligationer och/eller fasträntekonto för rubbet för nattsömnens skull. Ingenting är värt att ligga sömnlös över. Jag tycker att du ska kika på grafen längst ner i detta inlägg http://efficientbadass.blogspot.com/2018/08/fru-eb-far-mail-av-carnegie.html alt. Dow-grafen från detta inlägg http://efficientbadass.blogspot.com/2018/08/fruebs-investment-school-for-retards_23.html för KBT. Och planerar du din flykt från Alcatraz, ha motsvarande en snittperiod av nedgång (16 månader) i likvida medel på ett vanligt bankkonto. Enligt BigErn är det ofta tillräckligt att leva av sparade likvider lite mer än hälften av nedgången, sen kan man börja sälja av aktier igen (och det vore rätt osannolikt att nedgångarnas längd plötsligt skulle fördubblas). Rekommenderar denna pod på temat: https://www.choosefi.com/035-sequence-return-risk-early-retirement-now/. Den lugnade mig avsevärt.

      Radera
    2. Tack fru EB för lugnande ord. Ska kolla in podden!

      Radera
  5. Aloha Fru EB. Här har det hänt grejer. Tog en digital detox och ser att du spottat ur dig inlägg som jag får snällt beta av.

    En sak jag har funderat på är detta med att investera viktat Sverige om man tänker sig att leva och verka här. Vi kör inte på det spåret och jag kan egentligen inte argumentera för varken bu eller bä - Herr IGMR saknar helt enkelt kunskap i området. Småspararguiden säger så här:

    De menar att man är exponerad mot Svensk ekonomi bara genom att bo här och få pension, lön eller äga ett huzet.

    På en fråga om valutarisk med indexfonder global eller Svedala säger de så här:

    "Är risken högre eller lägre med Sverigefonder?

    Om du bor och arbetar i Sverige är du redan väldigt exponerad mot svensk ekonomi.
    1.Om du inte tjänar väldigt bra så kommer den största delen av din pension att komma från din inkomstpension dit din arbetsgivare betalar 16% av din lön*. Hur mycket du får ut av den är knuten till hur svensk ekonomi går. Går svensk ekonomi bra blir den här delen av pensionen större och går den dåligt får du mindre pengar.
    2.Om du har tänkt att jobba i Sverige de närmaste 35 åren är du exponerad mot svensk arbetsmarknad. Om svensk ekonomi går bra ger det dig större möjligheter att hitta välbetalda jobb och undvika arbetslöshet.
    3.Om du dessutom äger din bostad så hänger bostadspriserna ihop med svensk ekonomi. Går svensk ekonomi bra är sannolikheten större att din bostad ökar i värde.

    Utifrån detta och att svenska aktier bör vara något mer korrelerade med varandra än bolagen i en globalportfölj menar vi att Sverigefonder innebär högre risk.

    Det argument du framför – att du är exponerad mot en valutarisk om du väljer en globalfond – stämmer förvisso, även om effekten blir mindre än man kan tro eftersom många svenska bolag är exportbolag som mår dåligt av en stark krona. Trots att detta argument har viss bäring tycker vi helt enkelt att ovanstående argument är mycket starkare."

    Vad är din take on det hela? Är Herr IGMR en idiot eller ett geni som pumpar in surt förvärvade pengar i Lysa enligt nedan fördelning. HJÄLP.

    Vanguard - USA 17%
    Vanguard - Nordamerika 17%
    XACT - 70 Största bolagen i Sverige 15%
    Vanguard - Europa 15%
    Vanguard - Tillväxtmarknader 12%
    Vanguard - 4 300 småbolag 10%
    Vanguard - Japan 5%
    Vanguard - Asien och Australien 3%
    XACT - 100 Svenska småbolag 3%
    XACT - 30 Största bolagen i Sverige 2%

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ujujuj så många ord. Vet ej. men du kommer säkert att få bra svar. En dum fråga: Vad är det för skillnad på de två översta fonderna?

      Jag tänker att det ligger en del i Småspararguidens svar. Vi både äger "ett huzet" och har pension här. Utländska investerare (i.e. amerrrikaner) klassar Sverige som en högriskinvestering eftersom vi är så små. Så från en annans (mitt) perspektiv tycker jag att din fördelning ovan ser både vettig och cool ut (en svensk som investerar i Vanguard, växer inte på träd).

      Vilka "tillväxtmarkander" ingår i fond 5 uppifrån?

      Radera
    2. Jag vill ju vara så lik Choose FI gänget som möjligt därav Vanguard. Nejmen vi fick upp ögonen för just Lysa pga Vanguard och allt snack i poddarna om just dem.

      Det är inte supertransparent då Vanguardfonderna försvenskats i benämningen men fördelningen ser ut som så här totalt (scrolla ner och välj 100% aktier).
      https://lysa.se/så-fungerar-det

      Radera
    3. IGMR: Hur resonerar du kring 100% aktier? Har ni andra pengar liggandes i räntor, eller är ni helt enkelt villiga att ta större risker överlag?

      Radera
    4. Hallå Felix,

      Det är nog så, vi är ok med risken. Vi månadssparar på lång sikt och vill att våra pengar jobbar för oss. Vi har en buffert på konto och lever nu ganska snålt.

      Hur tänker du Felix - hur ser din fördelning ut?

      Radera
    5. @Ibland gör man rätt: Tycker din Lysaportfölj ser riktigt läcker ut. Bred globalfond med övervikt Sverige, och så får du med både globala och svenska småbolag.

      Inte utan att man blir lite avundsjuk. Kolla vad det skulle kosta mig att växla över till Lysa. Lite drygt 0,20% extra i avgifter fick jag det till. Det tål att ju att tänkas på.

      Radera
    6. Tack Storugglan. Lysa har en annan fördel - det är tråkigt och går inte att pilla med förutom att ändra fördelningen räntor/aktier. Det ger mig sinnesro.

      Radera
    7. Ursäkta, jag kanske redan har fått svar p frågan, men kan man aktivt välja just Vanguard på Lysa? Eller definierar man det som "en internationell indexfond med lägsta möjliga avgift?" och hoppas att det är dessa Lysa väljer åt en?

      Radera
    8. Lysa kör XACT o Vanguard. Väljer man axtiefonder på Lysa får man just den fördelningen och inget annat. Går alltså inte att välja. Ombalansering sker automatiskt typ en gång i månaden.

      Radera
  6. Alltså jag tror att jag är i någon slags investeringsdepression. Känner mig avtrubbad, ointresserad och hopplös när det kommer till mina sparpengar. For no real reason, som jag förstått att det kan vara vid en riktig depression. Därför står jag lite vid sidan och hejar på. För jäklarns vilka bra inägg! Du har stora ambitioner och de kommer du att nå. Det ser jag, deprimerad eller ej :)

    Men om jag ska peta lite i var skon klämmer för min del, så tror jag att det är bristen på nya pengar in. Och börsen som står och stampar. I början av året slet jag hund och håvade in pengar som frilans men nu är takten betydligt mer lagom och betalningen därefter. Uppdragen betalar min lön gott och väl, det blir visserligen tusenlappar över som jag b.la. testat att investera i TRINE men jag har inte den där härliga känslan som man får när det blir mycket pengar över att stoppa undan. Det är nåt helt annat, det.

    Istället är jag på den mjuka sidan av FI. Och funderar på vad jag vill göra med all min tid, vad vill jag bidra med? Läser fantastiska Tanja på Our Next Life om boredom in Financial Independence: https://ournextlife.com/2018/09/24/boredom-part-1/

    Och här kommer skruven: Enligt Tanja är det för att avgöra om man är redo att pensionera sig, viktigare att fundera över hur man ska ägna sin tid som FI, än om man uppfyller alla kraven enligt 4% -regeln mm. Det ligger mycket i det hon säger. Pengar kan vi alltid fixa det är min fasta övertygelse. Men den där tillfredsställelsen (och i vissa minuter lyckan) den låter sig inte fångas så lätt!

    Dags för lunchpromenad i solen. Det botar i stort sett vad som helst, kanske kommer jag tillbaka med en reviderad finansiell plan?

    SvaraRadera
  7. @Felix, det är trist när ISKen står och stampar och man inte kan langa in mycket stålars för att boosta den uppåt, håller med. Å andra sidan har jag lärt mig uppskatta perioder av börsstagnation eftersom tjurrusningar brukar ha en nervös inverkan på börsen på längre sikt. Sakta, sakta upp och ner, tills den fina uppåtgående trendlinjen ger oss våra 7-8%-iga avkastningar.

    Tanjas post är grym, jag ska vb den till min man som har lite oro inför nästa år när han ska gå. Jag tror att vi representerar urtyperna av de två av Tanja nämnda människokategorierna nämligen:

    1. Those who talk about how ready they are to leave their job, despite not really having a clear picture of what’s next (min man)
    2. Those who have a list 10 pages long of all the things they can’t wait to have more time for.

    Ja, ni har ju sett listan på några av mina favoritsaker, saker jag gärna repeterar veckovis och i olika säsonger. Plus att jag har bloggen, vilket ger mig utlopp för kreativitet.

    Ja ut och gå med dig, har precis skapat en höstpromenadslista som hjälper åtminstone mig att rensa huvudet (den är osållad, rafsade ihop den igår) https://open.spotify.com/user/fqacjso5xonj9ctp1ku458v2g/playlist/24aQf9nBVlx6Eeap417GzY?si=FtOpuTOiSC-CO00bnk-cHg

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Felix!?! You talkin' to me?

      Berätta inte det här för någon men jag har till och med varit så uttråkad att jag försökt tajma marknaden *gasp*. Behövde flytta lite pengar och chansade på att Trump skulle ge mig lite fler andelar om jag väntade lite med att köpa... Nu var det inga stora summor men ändå - tvångsvården är nära.

      Maken kanske också kan vara hjälpt av att lyssna på Mad FIentist? Han har några bloggar avsnitt där han pratar om vikten av att vara nöjd med livet oavsett FI eller inte. Hur otroligt det än låter så finns det problem som inte löser sig automatiskt bara för att man har mer tid att förfoga över (I know! irro!).

      Radera
  8. Musik - I like! Jag lunchpromenerade till denna låt idag. Älskar texten.
    https://open.spotify.com/track/7dlmKKlqb5hpQOSHlP45st?si=NL1961YrT7uugYSolM3NOQ

    Annars kör jag nästan alltid min spellista "Tända av". Gillar att vara lugn :) https://open.spotify.com/user/krba40/playlist/5gc1vEHdwu0ayX0HOZMXCt?si=uYorY1lLRmmJBfdBR64k3g

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken underbar lista! Detta får bli nya helglistan, vår börjar bli uttjatad.

      Radera
  9. För övrigt skulle det vara @Katarina inte Felix ovan

    SvaraRadera
  10. Intressant inlägg och de efterföljande kommentarerna kring olika strategier runt fördelning mellan olika marknader och relativ risk beroende på vikning mellan olika kombinationer. Har funderat en hel del kring det på sistone.Gårdet det det att förutse framtida ekonomisk utveckling baserat på historisk på kontinentnivå? Kanske, men samtidigt verkar innovationstakt/marknadsrörelser gå allt snabbare och snabbare speciellt om man tittar årtionden framåt. Det leder för min del fram till precis som i index vs aktier att det sannolikt är en god idé att inte vara alltför viktad bort från världsindex om man ska följa resonemanget fullt i linje med can you predict the vinners? Sen hoppas och vill jag förstås att den svenska marknaden ska fortsätta ge god avkastning framåt. Men jag märker att det är mer känslostyrt (precis som med aktieinnehav) för egen del. Får se hur man landar i detta framåt. Börjar också fundera på om resan är större än målet med Fire? Alltså att göra medvetna val i livet kring tid/konsumtion innan fire styr en automatiskt in på en mer meningsfull tillvaro långt innan Fire då man tvingas prioritera tydligare i sin vardag mot det som på riktigt är viktigt. Hamnar man sen i Fire så är det en bonus och då vet man förhoppningsvis vad som ger mening.

    /Lilla My

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Börjar också fundera på om resan är större än målet med Fire?" Har hear! Hade precis denna diskussion med en läsare idag och vi kom fram till att det nog är precis så det är. I början hägrara den absoluta friheten, att kunna leva på 4% tills den dagen man dör, utan att lyfta ett finger, pina coladas etc. Men ju mer man skalar löken, desto mer tillfreds blir man med tingens tillstång. The Ultimate Life Hack.

      Radera