Jag blir Lysian

Inlägget innehåller annonslänk till Lysa.

Som ni vet är min investeringsfilosofi väldigt enkel. Köp Spiltan för rubbet. De senaste fem åren har jag haft en benomsnittlig tillväxt på 25 procent. Svårt att vara missnöjd. Men så skickade IGMR mig en bild någon gång i slutet av mars. Mina innehav var -12 procent på året medans hans Lysainnehav bara var -5. Rullande helår låg han på 12 procent plus och jag på 10. Han skickade också en jämförelsegraf mot OMX30 och det var tydligt att Lysas fondrobot (med enbart aktier) hade en betydligt jämnare kurva än min Spiltan. Av den anledningen bestämde jag mig för att ge Lysa ett försök. 

Sagt och gjort. En mille in bara. Fast först var jag tvungen på att svara på de sedvanliga "Är-du-en-imbecill"-frågorna samt ange min riskbenägenhet. Jag sålde av Spiltan för en miljon på Avanza och gick sen in på Lysa för att göra en ISK-flytt. Kapitalet måste vara avsålt eftersom pengarna sedan trattas in i Lysas unika mix av 8 000 bolag världen över. Flytten gick på runt 3 arbetsdagar. Så här rent och fint såg det ut den 5:e april:


Är det något jag uppskattar med Lysa så är det den snudd på munkspartanska layouten. Minimalt med jidder, bara en graf. Enkelhet verkar vara något av en ledstjärna förstod jag när jag lyssnade på detta avsnitt med Lysas vd på Rika Tillsammans. De har inte ens en app (än), eftersom de vill hålla nere kostnaderna. 

I det här avsnittet förklaras också Lysas affärsidé och målsättning, varför jag nöjer mig med en svepande sammanfattning: Massor av aktier på massor av marknader och nedprutade avgifter ger över snittet bra resultat över tid. Även om de tillstår att de aldrig kommer att prestera bäst i klassen eftersom det är få som lyckas vara bäst i klassen mer än under enstaka år, om vi nu tänker fonder etc. Gissningsvis blir bara en bäst i klassen och det är på förhand svårt att veta (näst intill omöjligt) vem det blir och så vidare. 

Om ni är nyfikna att pröva får ni gärna använda min länk här så får jag rabatt på årsavgiften. 

Mvh/
FruEfficientBadass

7 kommentarer:

 1. Ävem den du värvar får samma rabatt på avgiften (20% om jag inte missminner mig).

  SvaraRadera
 2. Snyggt. Som med alla fondrobotor och vanliga fonder gäller det hålla på avgiften. Den kan ändras utan att de informerar, senast märkte jag SEB indexnära som höjt sin avgift utan att informera ägarna.

  SvaraRadera
 3. Fattar tyvärr ingenting. Vad är en fondrobot?

  SvaraRadera
 4. Bra fråga. Jag har bara utgått från en diffus definition i mitt huvud som säger att en fondrobot är som en indexfond deluxe som väljer extremt brett över olika marknader, d.v.s som att ha hundra indexfonder i en - minimalt med messing up av mänsklig påverkan. Men jag googlar och här är definitionen enligt Börskollen.se:

  "En fondrobot är en tjänst som automatiserar dina investeringar/ditt sparande. Det finns många olika benämningarna av tjänsten, däribland digital investeringstjänst, sparrobot, robotrådgivare eller investeringsrobot.

  [...]

  Genom att besvara ett antal frågor kring din ekonomi och ditt/dina sparmål, ger du den information som behövs för att kunna sätta ihop ett individanpassat erbjudande. Utifrån dina specifika svar skapar sedan fondroboten ett förslag på hur dina pengar ska förvaltas på bästa sätt och med lämplig risknivå."

  https://www.borskollen.se/fondrobot#introduktion-vad-r-en-fondrobot

  Jag fick på Lysa besvara ett antal frågor jag inte minns exakt men typ riskbenägenhet, sparhorisont, hållbarhetsinriktning och därefter köps ett stort antal bolag in med ett klick bara, swish sa det.

  F.ö. Cornucopias modell, minus att han steppar ur börsen i högkonjunktur för obligationer, något jag inte kommer att orka göra.

  SvaraRadera
 5. Nu fick jag tummen ur och ska också prova Lysa. Kan bekräfta att även jag fick avgiftsrabatt i 3 månader. Jag är nyfiken på deras funktion av månadsuttag i belopp eller procent. Kan tänka mig att det kan vara användbart i framtiden om jag vill använda det jag sparat ihop till pensionsförstärkning.

  SvaraRadera