Tanke 1: Skojighetsgraden i sparande
I ett inlägg från Frihetsmamman för ett par veckor sedan ("Är det jobbigt att tvingas vara sparsam") skriver hon bland annat:
"Men ja, visst är det roligare att vara sparsam när det inte är ett måste".
Aaargh jag tampas med detta nu. Det vill säga: Jag tycker inte att det är roligare att vara sparsam när det inte är ett måste. Tvärt om, jag har nästan helt förlorat intresserat för det. Jag UNNAR (brrr) mig åt höger och vänster. Inte såsom gemene man tänker naturligtvis, men enligt mina mått. Som att jag, vid random köp take-away (till barnen givetvis, själv lagar jag alltid high cuisine från scratch), köper burken med läsk på pizzerian istället för att ta en proaktiv tur till Lidl och får 1,5 liter för samma peng. Jag köper mitt favoritschampo Redken Allsoft så att det alltid finns hemma, istället för att festa till någon gång vartannat år. Och när jag nu går i julgranstankar för första gången på några år är det all bets off, jag ska ha den största, finaste gran som min takhöjd tillåter.
Det har ju också varit rätt himpavimpa i ekonomin med flytten och omställning efter att jag fått ny hög hyra men därtill slipper subventionera vår gemensamma lägenhet. Eftersom jag inte vet vad som är en normalmånad har jag inte haft fokus. Det blir ändring på det nu. Inte så att jag kommer att börja toksnåla. Men jag ska ta nackatag om min uppföljning och se vart pengarna rinner iväg. Och under ett par månader kommer jag att gå tillbaka till dagpeng. Ni vet, jag får en tilldelad pott på säg X kronor per dag jag inte får överskrida (jag lämnar medvetet fältet blankt då folk brukar rasa mot att jag lever för dyrt) för att bara köpa för pengar jag har istället för att, som varit fallet de senaste månaderna, nalla från spar. 2025 blir ett nystartsår, där alla parametrar är kända vilket känns bra. Frihetsmamman skrev också:
"Av egen erfarenhet vet jag ju att det också är roligare att vara lite extra sparsam de första åren när alla pengar in på ISK:t ger en tydlig skillnad."
Amen! Jag började som tidigare nämnts min sparresa med 3000 kronor på ett "sparkonto". Att se den summan dubblas för att sen tripplas och fyrdubblas var oerhört tillfredsställande. Jag minns än i dag känslan av de "stora" milstolparna av typen 50 000, 100 000 osv. Jag behöver nog återbesöka den motivationen igen. Kanske inte på ISK:arna, de lever sitt eget liv. Utan på buffertkontot i Kuckelimuck.
Låt gå att jag har pengar så att jag klarar mig bra resten av livet (förutsatt att jag inte hittar på dumheter), men jag har under året haft väldig turbulens på buffertkontot. I skrivande stund har jag "bara" 15 000 kronor där. Jag citationstecknar eftersom det väl är vad snittsvensken har (?), men för mig känns det långt ifrån tillräckligt. Jag vill ha så pass mycket att jag ska kunna betala en större resa alternativt renoveringsutgift på landet utan att kannibalisera på ISK. Så från och med förra lönen är det skärpning. Och jag tror att det kommer att kännas bra och motiverande. Det var tanke ett. Och på tal om ISK...
Tanke 2: Sänkt ISK-skatt till nyår
Det har väl inte undgått någon av er och mina bloggkollegor har säkert täckt ämnet på längden och tvären. Men eftersom jag har ett restriktivt förhållningssätt till dagligmedia var det först i slutet av november jag blev varse
denna nyhet. Men det är väl strålande!
Ni vet ju vad jag tyckte om ostkroksgate, d.v.s. signalpolitiskt fåneri i syfte att låtsas hata överklassen (men egentligen straffa småsparare och egenföretagare med egna pensionsavsättningar). Jag har inte satt mig in i detaljerna kring förändringen (annat än att det blir skattefritt upp till 150 000 och därefter reducerad skatt) men applåderar detta. Gemene man måste uppmuntras att spara långsiktigt för att slippa nuvarande situation där 17 procent av folk med en bruttolön mellan 45 000 och 50 000
uppger att de inte skulle klara en månad utan lön.
Tanke 3: Indexfonder är bäst
Å vad ni måste vara trötta på detta tjat vid det här laget. Dessutom predikar jag för redan frälsta men en händelse under hösten triggade ändå denna tanke. Igen. Indexfonder är bäst, ingen protest. För att förklara min huvudbry måste jag backa bandet några år och jag minns ärligt talat inte om jag berättat detta tidigare.
Jag har en bekant som för runt fyra år sedan blev lämnad av sin sambo, tillika pappan till sina barn. Vi behöver inte grotta i detaljerna kring detta, men låt oss säga att det var ett mindre snyggt lämn.
Mannen i fråga var, för att använda en underdrift, kontrollerande gällande ekonomin. Klassisk uppdelning: Kvinnan jobbar deltid under barnens uppväxt för att tillåta den Entreprenöriella Mannen bygga firma. Om de lät överföra delar av hans pensionsavsättningar på henne? Ej.
När han hux flux drog (efter att ha gjort slut på sms) blev min bekant hängande i limbo. Hon fick förvisso bo kvar i det hem de bott i sedan 25 år och han betalade gentilt alla löpande kostnader. Men de förde inga samtal kring framtiden, det vill säga: Hur länge skulle denna Act of Kindness pågå? Särskilt med tanke på att mannen förälskat sig i ny kvinna och som bekant kan ny aktör leda till revidering av status quo.
Efter ett år av denna plåga stod jag inte ut utan pushade min bekant till att, mailledes, föra en dialog med exet. Jag skrev utkast, min bekant skrev om med egna ord. Jag hoppar alla turer men det hela slutade förhållandevis bra: Han skrev över huset på henne (han hade ändå flyttat in i en flådigare villa med nya förmågan), en av bilarna och därutöver fick hon en summa pengar att investera så att hon, givet sin låga deltidslön, skulle ha råd att drifta huset själv.
Fint kan en tycka, givet att hon hade laglig rätt till noll (de var sambos och han hade säkerställt att all egendom var skriven på honom). Eller rättare sagt: Hon hade rätt till hälften av husets innanmäte i form av 30 år gamla möbler och husgeråd, saker han var ointresserad av då han köpt nytt till nya huset och nya frun.
Det rörde sig om ett mindre antal miljoner vilket kan tyckas mycket generöst, men så återgå till stycke två: Hon skötte enligt ök allt hushållsnära så att han skulle ha tid att bygga företag. Företag som blev lönsamma och såldes för mångmiljonbelopp. Jag skulle klassa den summa hon fick som någonstans mellan kaffekassa och budget för ett par av hans bilköp.
När så miljonerna låg på hennes Kuckelimuck kliade det i mina fingrar att hjälpa henne investera. Det var här det blev jidder. Min bekant valde nämligen att lyssna på honom. Varför? Kanske får man betänka att hon levt med honom i många år, han har varit Far I Huset, HSB etc. Det är svårt att mitt i livet dra om synapser i hjärnan och trots att jag sjöng indexfondernas lov landade rubb och stubb i utdelningsaktier.
Och inte vilka utdelningsaktier som helst. I huvudsak två fastighetsbolag. Brrrr.....
Utdelningsaktier behöver inte imperativt vara sämre än indexfonder. Förutsatt att du:
a) Är intresserad nog så att du kan göra ett klokt, diversifierat urval.
b) Är intresserad nog så att du då och då ombalanserar, i det fall du märker att makroekonomiska förändringar riskerar att göra dina bolag obsoleta.
Som ni förstår har min bekant varken a eller b utan hon pytsade på anmodan in merparten av pengarna i dessa två fastighetsbolag. Bara det att de låg i samma sektor är ju rödflagg. När jag påtalade detta bollade hon tillbaka till Hanen som replikerade: "De här bolagen kommer alltid att leverera". Ja ni hör ju, vi har med en Testosteroninvesterare att göra.
Så nu sitter min bekant med en kraftigt reducerad portfölj och årliga utdelningar på runt 60 000 kronor. Hade hon haft indexfonder hade hon enligt fyraprocentregeln kunnat plocka ut 120 000 kr om året.
Hon ringde mig för någon månad sedan och ondgjorde sig över sin prekära situation. "Vad ska jag göra? Ska jag sälja?". Hon hade nämligen lyssnat på ett avsnitt av Rikatillsammans där Jan i någon passus sagt att man kanske inte nödvändigtvis ska sälja när en aktie presterat dåligt under en period. Jag vet inte kontexten i uttalandet och han har säkert rätt. Men skåda nedan kurva. Grönt: Ett av valda fastighetsbolag (pil för köp). Rosa: OMX30.
Visst går indexfonder ner ibland (som i skrivade stund slutet av november 2024). Men jag ser det som att börsen tar sats för nästa kliv uppåt. Och ja, det kan gå fort ner och det segar sig upp (börsen tar som bekant hissen ner men trapporna upp), vilket föranleder uttalanden som "Det är så tryggt med utdelningsaktier, de levererar i såväl upp- som nedgång!". Minus att de inte alltid gör det, lex Covid Utdelningsstopp. Dessutom är det svårt att generera utdelning om man går i konkurs.
En indexfond är självrengörande. När ett bolag, likt grön graf ovan, underpresterar så till den grad att det inte längre kvalar in i fonden, petas det ut och ersätts med ett nytt up- and-coming-bolag. Ett bolag kanske (troligtvis) inte ens de vassaste av Professionella Investerare förmått identifiera. I en indexfond undviker du bolagsrisk, det vill säga risk att förlora dina investerade pengar, eftersom den alltid kommer att bestå av välfungerande bolag.
De ingående bolagen kan under en period (normalt runt sju månader, i svåra fall upp till knappt två år genomsnittligt räknat) dippa i paritet med världsekonomins svängningar, men så länge du inte säljer har du kvar dina antal andelar. Och när världsekonomin sen pendlar tillbaka ökar storleken på dina andelar igen. Du kan sova gott om natten i trygg förvissning om att dina innehav är befriade från den enskilt största orsaken till investerarmisslyckande: Inblandning av människor i allmänhet samt Testosteroninvesterare i synnerhet.
Vilka indexfonder ska man då ha? Vilka som helst om du frågar mig. Så länge de har ordet "Index" i sitt namn och en avgift på under 0,3 procent. Mina nuvarande fonder är bara två till antalet. För skojs skull petar jag in dem i den graf jag visade ovan (lila samt orange).
Från topp till botten ser ni (mina fonder i fet stil): Länsförsäkringar USA Indexnära, OMX 30, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och slamkryparen längst ner är - låt oss vara transparenta - Corem - denna "superstabila utdelningsaktie" som "alltid kommer att leverera".
Jag uppmanade min bekant att vända sig tillbaka till sitt ex för rådgivning. Jag har ingen lust att blanda mig i denna röra. I bästa fall kommer han till någon sorts självinsikt om sin investeringsrådgivande förmåga och erbjuder sig att lassa över lite mer deg som kompensation. Pengar han kanske har vett nog att inte ha åsikter om.
Jag vet att ni vet allt detta, men propaganda är färskvara så jag kände att det var dags att göra ett återbesök i frågan. Äg alltid bara indexfonder. Om du absolut måste, avsätt en pott på max 10 procent du kan leka runt med. Kanske verkar det motivationshöjande för din spariver vilket är skäl nog för mig. Men låt indexfonderna göra de tunga lyften.
I ett annat RikaTillsammansavsnitt (tror det var i serien om "Hur rik är svensken" under hösten) nämndes att merparten av svenskarna investerar i fonder men att aktiv förvaltning är överlägset mest populärt. Vilket på ett sätt är helt obegripligt givet att de i regel underpresterar OCH är dyrare. Men på ett sätt helt begripligt, eftersom gemene man likt min bekant graviterar mot Folk Som Uppger Sig Kunna Saker snarare än att lita på sin egen förmåga.
Och ja, man får utdelning även i en indexfond, men den återinvesteras automatiskt. Ytterligare en vinst om du frågar mig (fullserviceprodukt!), eftersom livet rymmer så mycket mer än att hänga på Avanza.
Mvh
FruEfficientBadass
P.s. Lyssna också gärna på något av Choose FI:s avsnitt med J L Collins, exempelvis
detta. Väl investerad tid.
Haha, roligt att du läser min blogg fortfarande och dessutom känner igen dig lite. Jag har precis shoppat på black friday som en Svensson så det här inlägget behövde jag 😀
SvaraRaderaMåste bara säga att jag lider med din bekant. Det är typ smärtsamt att höra folk göra dylika missar och faktiskt ännu värre att höra dem lyssna på otrogna ex framför andra, vettigare typer. Varför är det så svårt att välja rätt (index) för den som inte kan något om ekonomi och börs? Fattar verkligen inte…
Frihetsmamman
Dumpad via sms efter 25 år? Good riddance!
SvaraRaderaExtremt tråkig situation för din väninna.
Ledsamt att höra om din väninna. Kontroll/insyn över ekonomin är en enorm maktfaktor i en relation och konsekvenserna kan bli verkligen svåra.
SvaraRaderaSpiltan Aktiefond Investmentbolag är ingen indexfond.
SvaraRaderaNej det har du rätt i. Förvaltarna gjorde initialt ett aktivt urval av investmentbolag och har även reviderat ingående bolag, ex. när Ratos plockades bort. Men man kan säga att förvaltningen i stort sett är passiv. Även avgiften är som en indexfonds.
RaderaJag har skrivit det förut, men jag gillar min mix av utdelningsaktier och indexfonder. Aktive fonder är inte värda sin avgift, där håller jag med. Men det är så kul att föra in i sin kalender att det blir utdelning nästa måndag och onsdag eller något sådant, och så är det nästan varje vecka. Hittills har jag varit 100-procentig: återinvesterat varenda sekin. Men i morgon är jag typ FIRE och tänker att jag kan spendera en och annan utdelning för lite "guldkant".
SvaraRaderaM
Även jag börjat inse att indexfonder är inte så dåligt, trodde att enskilda aktier blir bättre över tid, men 7 år senare har jag samma samma mot fonderna.
SvaraRaderaAlltid bra med propaganda för oss pöbeln!
SvaraRaderaIndexfonder bra - aktiva fonder dåligt. Enskilda aktier- sämst.
Håller inte med om att enskilda aktier är sämst men kanske inte för alla. Jag tycker det är kul och särskilt kul är det med utdelningar. Ett mellanting kan vara t ex XACT Högutdelande ETF - en börshandlad fond som delar ut fyra gånger om året. Jag gillar't som FruEB skulle säga :-) M
SvaraRaderaVill man ha kombinationen indexfond och utdelning, så finns det ju en bunt nuförtiden.
SvaraRaderaArgumentet från vissa proffsbloggare är ofta "men du tjänar ju inte lika mycket på din indexfond som på den här Cherrypicking aktien". Och så pekas det på en ny obskyr aktie man inte hört talas om tidigare som historiskt gått upp som en raket (historiskt i detta fall är mindre än ett år).
SvaraRaderaMen gör det något då? Min indexfond är bättre än ett sparkonto (eller lönekontot!) och ökar sakta men säkert i värde. Tillräckligt mycket för att jag ska kunna sova tryggt.
Och som du skriver så klokt: livet rymmer så mycket mer än att hänga på Avanza.
Spargrisen
Tanke 1 - vi tar ett gemensamt nackatag med sparandet 2025. Jag har pga för första gången på 10 år arbetat heltid, varit frisk och haft vettig lön. Inte jättebra, men vettig. Så det har runnit iväg pengar på uppskjutna inköp men också en del av bara farten. Det sistnämnda behöver jag komma åt och strypa igen för jag behöver få ihop en avsevärd summa för att täcka uteblivna avsättningar till pension.
SvaraRaderaHåller också på att unna mig mkt just nu, men blir lite besviken på att det inte ger så mkt lyckokänsla. Ska stresstesta mitt FIRE-kapital i januari då jag sagt upp mig utan nytt jobb.
SvaraRaderaVarför kunde hon inte skaffa sig ett heltidsjobb?
SvaraRaderaHade situationen för din dumpade vän varit ekonomiskt bättre om de varit gifta? Jag vet tyvärr för lite om skillnaderna mellan gift och sambo men har för mig att som gift delas allt 50/50 vid skilsmässa om man inte har äktenskapsförord. Och att som sambo så har man inte arvsrätt. Det är så galet iaf att så många kvinnor sitter i en så ofördelaktig situation ekonomiskt då de ofta ger upp jobb, lön och pensionsavsättningar för att ta hand om barnen medan det möjliggör för mannen att göra karriär. Kvinns, se till att PÅ FÖRHAND göra upp hur det ska vara. Kärleken är evig men objektet kan ändra.
SvaraRaderasituationen hade varit bättre om inte hade varit så mesig
Raderai Sverige behöver ingen ger upp jobb, lön och pensionavsättningar för att ta hand om barn
RaderaInga män iaf
RaderaEller kvinnor
RaderaHar också precis flyttat och ja, inga pengar in på något konto men ett jäkla läckande såll från diverse kort. Och då har jag inte behövt något till själva nya boendet mer än några hyllplan, men däremot när alla rutiner är borta blir det lätt utemat, dyrt handlad mat som är oigenomtänkt, osv. Ser verkligen fram emot att få delad ekonomi och göra en nysatsning nu! (Delad som i delade omkostnader).
SvaraRaderaJag får ingen kick av att vara sparsam längre. Egentligen behöver jag vara sparsam lika lite/lika mycket som innan men kicken är bara väck. Undrar om jag inte stängt av känsligheten för ekonomins gungningar nu när jag gång på gång läser hur ekonomiskt hårt det är i samhället och ser hur höga räntor och räkningar blivit men hur lite det faktiskt påverkat mig. En lagom bra ekonomisk grund är lite som ett antidepp: det tar bort de djupaste dalarna men också de högsta topparna.
SvaraRaderaVänligen, Hanna
Önskar att det fanns en index-fond som uteslöt företag inom fossil energi och vapen. Vägrar att mina sparpengar ska sparas i sådana företag, oavsett om lilla jag skulle tjäna mest på det.
SvaraRaderaFram tills dess får jag betala för dyrare fonder som känns rätt i hjärtat
@Linnea: Sådana indexfonder finns, så du behöver inte betala mer för att uppnå ditt syfte. T.ex. på Avanzas plattform är Storebrands indexfonder de så vitt jag kan se billigaste efter Avanzas egna, och Storebrand uppfyller din krav.
RaderaLinnéa: Vad vill du ha i din fond? Bättre att fundera på det än på vad du INTE vill ha!
RaderaVill du ha läkemedel, som troligtvis tas fram med djurförsök (finns hur mycket etiska regler som helst om djurförsök, men det är trots allt fortfarande djurförsök)? Vill du ha konfektion, som är utsedd till världens smutsigaste bransch (både i nedsmutsning av miljö och arbetsvillkor)? Vill du ha bank och finans som hackar på oss småsparare men låter stora fula fiskar (som stater) tvätta sina pengar via dem?
Vill du ha gruvor, skog&papper, lyxvaror, alkohol, vindkraft? livsmedel (hur odlas det)?
Sen kan man alltid gå ner i detalj: Är det ok med kikare eller räknas det som vapen om den innehåller mörkersikte? Är en drönare som levererar medicin bra men inte om den kan fälla en last med sprängmedel? Är en gul traktor från Volvo ok, men inte en kamouflagemålad? GPS? Flygplan? Kullager? Kärnkraft?
Jag tycker att det är jätteknepigt! Men för mig har det varit lättare att fundera på vad jag VILL ha och kan acceptera och försöka hitta lämpliga investeringar inom det.
En fråga!! Jag har en summa pengar (ca 100k), vad är bäst: att direkt investera allt på lysa på i samma ”påse” eller att då och då pytsa in lite? Fråga på frågan: är det bäst att ha alla besparingar på samma ISK?
SvaraRaderaFörstår att det kan låta futtigt för er badass, men hur vågar jag?!
Börsen går statistiskt sett upp fler dagar per år än ned. Så om du vet med dig att du inte kommer att behöva pengarna de kommande 5-10 åren så vinner du på att investera allt på ett bräde. Men är du en orolig själ så kan det löna sig att investera t.ex. månadsvis över ett halvår. Ett lugnt sinne har ju också ett värde.
SvaraRaderaSvenska indexfonder suger generellt, därför bör man differentiera sig ytterligare och gå globalt, om det rasar då, ja då har hela världen problem. Mina globala indexfonder har gått upp 30% i år minst medan Svenska indexfonder gått upp typ 6-7%. Sverige halkar efter, inte bara med att vår valuta är skräp, även våra företag går tungt, inte konstigt när industrier än idag längs ner och flyttar utomlands. Se GKN i Köping där 500 personer får kicken, investerarna ser kortsiktigt att man kan tjäna pengar på att bygga upp en massiv fabrik utanför Europa, men vad vi alla vet så kommer kvalitén på det tillverkade sjunka.
SvaraRadera