Gott nytt år & hygge home

Hoppas julen avlöpt bra! Själv har jag haft det underbart med alla barnen hemma. Äldsta barnet fick bo i klädkammaren men det funkade bra. Vilket fick mig att fundera på detta med hem.


För vad definierar ett sådant? Inte är det yta i alla fall och jag har i tidigare inlägg (samt i Sparboken) talat mig varm om att effektivisera sin boyta framför att hänge sig åt den vid sidan av heroinmissbruk i särklass dyraste svenska hobbyn: Utbyggnation. För vad behöver en människa/familj? I min värld:

1) En säng att sova i. Den bör vara två meter lång och 80-90 cm bred. Är man ett par som sover i samma rum kan man skjuta sängarna mot varandra och på så vis skapa en dubbelsäng. Denna dubbelsäng kan bindas samman av en gavel som man hittar drösvis av på exempelvis Blocket.

Parentes, men under ett besök på Hallwylska palatset i december fick jag veta att dubbelsäng är ett förhållandevis nytt koncept. Borgarklassen/överklassen sov tidigare i delade sovrum, men i början av 1900-talet skulle den romantiska kärleken manifesteras vilket resulterade i att man sköt ihop sina singelsängar till dubbel. Jag kan inte heller minnas att jag på besök i exempelvis gamla Hälsingegårdar sett dubbelsängar. Där sov man ju i jättekorta små breda barnsängar med hängen för. 

2) Ett ställe att förvara sina saker. Exempelvis en 90-garderob och en byrå för kläder. Behöver man mer utrymme än så bör man fundera på om man använder alla sina plagg. Sällanplagg av typen säsongskläder och festkläder kan läggas i en låda som ställs uppepå 90-garderoben eller i ett förråd (förutsatt att det är torrt och fritt från möss e d). Övrigt, till exempel verktyg, sällskapsspel eller förlängningssladdar brukar kunna rymmas i en kombination av de förvaringslösningar som kommer med en bostad (kökslådor/skåp/garderober i hall) och ett fristående skåp eller en byrå. Har man rensat bra, eller ännu hellre - avstått från att skaffa prylarna - bör man inte behöva så mycket (sa jag självbelåtet och smackade med munnen). (Parentes men jag fuskar ju genom att ha 300 kvadrat sommarhus där jag kan gömma undan såväl svällande samling kalendrar från de senaste 30 åren som barnens pyssel från förskolan).

3) Ett ställe att äta på. Jag rekommenderar ett kök med utfällningsbart bord (fällstolar i förråd/källare). 

4) Ett ställe att umgås på. Detta kan vara köket, men i det fall man har ett rum utöver sovrummet är det väl enklast att umgås där. Även barn kan vara i detta rum. Jag minns mina dagar i dussinförorten där småbarnsfamiljerna unisont avsatte översta våningsplanet till barnen i ett så kallat "hängarum". Gissa vad? Det hängde sällan barn där, de ville vara nere på bottenplan med resten av flocken. Hängarummen blev istället skräprum. 

När de blir tonåringar vill de visserligen ha sitt eget utrymme, men min erfarenhet är att detta bör ha en låsbar dörr och vara avsett för en individ.

Däremot finns det många sätt att skapa en inbjudande stämning i sitt yteffektiva boende och jag tänkte delge er mina huvudsakliga take-aways från läsning av den bok jag tjatat om under hösten: "My hygge home - How to Make Home Your Happy Place" av Meik Wiking. Den har fått kundbetyg två av en person men mitt råd är att inte stirra er blinda på det. Det är en förtjusande bok, om än i avsaknad av personliga bilder från författarens hem.


Ljus. Meiks forskningsinstitut ("The Happiness Research Institute" i Danmark) menar att människor som bor i väl ljussatta hem (eller där det naturliga ljuset flödar in) är 11,7 procent lyckligare än andra. Dessvärre är det färskvara, lyckoökningen gäller bara om föregående dag varit ljusrik. Ljus ger intryck av större yta varför särskilt du som är trångbodd bör lägga stor vikt vid att ha bra belysning. 

För optimerat naturligt ljus rekommenderas vältvättade fönster, tunna gardiner och låga växter. En spegel eller andra skinande objekt inne i rummet hjälper till att sprida ljuset vidare. Jag experimenterade i ett tidigare boende med glasprismor inne i huset och det blev ett vackert ljusspel mot väggarna när solen låg på. Ljusa väggar, tak och ljusa mattor på ett mörkt golv bidrar naturligtvis till ljuseffekten. En liten passus i boken lyder:

"Sunlight is so important to our wellbeing it is worth keeping in mind when designing and decorating your home. Placing furniture near a window will help you soak up the rays. [...] Basically, follow your cat. If there is a strip of light, this is where you sit."


Rymd. Studier visar att det är en myt att större bostad genererar lycka. Däremot är känslan av rymd viktig för välmåendet. The Happiness Institute summerar:

"What we found is that it is the subjective feeling of a cramped home that is the problem, not the objective size of the home itself. Most importantly, we found that the perception of space is three times more important than acutal size when it comes to being happy with your home".

Övrigt:

- Gör dig av med överflödiga prylar och organisera resten på ett visuellt tilltalande sätt (ex. genom att ha småplock i neutrala boxar som smälter in i väggfärgen). 

- Välj den storlek på möbler som passar rummets yta. Hellre en nätt 60-talssoffa i ett litet vardagsrum än en bulkig hörnsoffa med divan. Välj ett litet skrivbord framför ett stort. Undvik ytslukare av typen maffiga fåtöljer eller onödiga sidobord vars ben dessutom komplicerar dammsugning.

- Tänk multifunktion. Istället för att ha ett separat gästrum, se över möjligheten att ta emot (kortvariga) gäster i vardagsrummet (eller som jag: I klädkammaren...). Ett skrivbord kanske kan omvandlas till extra matbord vid storbesök. Eller helt plockas bort om du vill göra ett litet arbetsrum till gästrum. 

- Tänk vertikalt med förvaring. Höga hyllor och vägghängda skåp, istället för att jobba på bredden med benförsedda förvaringsmöbler. Om hyllor och skåp målas i väggfärgen smälter de in och skapar visuellt lugn. Alla dessa förvaringar hittar du på loppis eller Blocket och målar du dem behöver du inte bry dig om vilka material eller färger de kommer i. Jag har använt vanlig väggfärg till att måla bokhyllor och skåp och även om det kanske inte skulle passera en fackmans godkännande tycker jag att det funkar bra. Du kan emellertid behöva skaffa en hög pall av typen köksstege om du går på denna typ av förvaring så att du kommer åt dina saker.

Jag fick en vision nu, hämta anteckningsblocket: En hel vägg, enbart för förvaring. Skåp med luckor, öppna hyllor, you name it. Måla vägg och förvaringsmöbler i samma färg. Skaffa en kökspall och måla även den i samma färg. Gud så snyggt! Låt böcker och prydnadsföremål bli smyckena till denna monokroma skapelse. Finns denna vision redan på Pinterest? Delge gärna.

- Applicera en in en ut-principen. Gäller allt från kläder till köksgeråd och prylar i stort.

- Börja med pre-cluttering. Det vill säga: Släpp in minimalt med prylar i ditt hem redan från första början. Frugal win.

- Undvik Dideroteffekten. Dideroteffekten härleds till när den franske upplysningsfilosofen efter att ha börjat bli mer stadd vid kassa skaffade en vacker morgonrock. Men morgonrocken stack ut i sin lyxighet mot redan befintliga kläder och inredning vilket ledde till att han började förnya allt omkring sig. 

"The Diderot Effect means that when you buy a new thing it can create a spiral of consumtion that leads you to desire and acquire more new things which your former self didn't need in order to feel happy".

Dideroteffekten utlöste en granrelaterad spiral för mig i december. Jag var på Byggmax för att köpa "den billigaste granen". Det blev snabbt tydligt varför de har detta erbjudande: Det rörde sig helt klart om sistasortering. Där fanns exempelvis en gran som var 1,5 meter hög i form av ett fyllo jag svär.

Så jag åkte till Plantagen och köpte ett symmetriskt exemplar som nästan nådde taket hemma. Men förutom att den kostade tre gånger så mycket visade det sig att min gamla julgransfot inte orkade hålla den rak och stadig varför jag åkte och köpte en ny fot. Väl på plats i Djäfvulens Butik Clas O (Djäfvulens eftersom jag alltid blir köpsugen där) såg jag en julgransmatta som var sådär rustikt beige och snygg, mycket mer smakfull än den bjärt röda och polyesteraktiga jag har. Jag var millimeter från att köpa mattan innan jag tog mig själv i kragen och lämnade butiken med enbart fot. 

Det hade kunnat fortsätta där. En vacker gran kräver vackra dekorationer. Varför inte byta ut det gamla beståndet av loppisfyndade, grälla kulor mot enhetliga dekorationer från Svenskt Tenn? Som nedan, hänge Jubel, 120 kronor. Hur många behöver man, tio? Femton? 


"That is why the Hemnes dresser goes with the Hemnes sofa bed, the Hemnes bedside table, the Hemnes display cabinet and the Hemnes shoe closet with two drawers. Sets of furniture are always showcased for an entire room. The question is whether we can ignore the Hemnes sofa calling for its friends or whether we yield and have to get every piece of the set. Or in the words of Diderot, 'I was absolute master of my old dressing gown - but I have become a slave to my new one".

Sammanfattningsvis handlar ett inbjudande och trevligt hem inte om att bo stort och att ha allt. Det handlar om att det ska funka att leva där, att gilla det man har och framför allt att uppleva hemmet tillsammans med människor man tycker om.

På så sätt menar Meik att hygge handlar om att leva sparsamt. Du skola vårda det du redan har. Rensa, möblera om, putsa fönster, tvätta gardiner, plantera om dina krukväxter (och duscha dem emellanåt, mer om det i nästa inlägg), laga all din mat i ditt kök, spela musik, läs böcker, bjud hem. Vänd blicken inåt snarare än mot inredningsmagasinens glossiga skrävelreportage och Ikeas perfekt matchade showrooms.

Har du fler hyggetips? Och gott nytt år!

Mvh
FruEfficientBadass

15 kommentarer:

  1. Tar fast på det sista du skriver, "du skola vårda det du redan har". Minns det ljuva sextiotalet då levde man så, ju mer du städa ju bättre människa, det angav verkligen ditt värde och kunde övergå till hysteri och fanatism. Minns hur min mamma med grannfruarna anordna skurlag då de med gemensamma krafter var med och skurade väggar, golv och tak hos varandra. Om man idag inreder sina hem så var trenden då att städa, skinande rent var ett mått på din förträfflighet. Självklart var ju inte alla sådana men andan låg som ett ok över gemene man och skammen att ha ett ostädat hem var djup.

    Då på den tiden köptes inte allting nytt utan det användes år efter år och de gånger något nytt köptes in så var man inte blasé utan glädje över tingen höll i sig. Tycker den förväntan som fanns inför jul då, när det inte var överkommersialiserat inte finns idag. kanske vi ska gå tillbaka till sextiotalets levnadsstandard, det var en glad tid! Gott nytt år.

    SvaraRadera
  2. Instämmer till fullo i dina 60-talsbetraktelser, Eme! Så var det!
    Man gladdes mer åt det man hade och det var ett lugn över julen som inte längre finns.

    SvaraRadera
  3. Kolla om man kan ta över grejer efter äldre släktingar. Min fru och jag har stekpannor (minst 60-70 år gamla, Skeppshult, okrossbara), julgransprydnader, väskor, skiftnycklar och annat från sorgligen avlidna släktingar, grejer av kvalitet som har gått vidare en generation eller två. Samtidigt som man slipper åka till diverse djävulusiska handelsbodar kan man tänka en tanke på en svärmor, en mormor och morfar eller annan släkting när man fortsätter använda grejerna.

    SvaraRadera
  4. Det där med Dideroteffekten känner jag igen. Var på väg att köpa en tjusig soffa som stod och glänste i affären, blev förälskad där och då och fylldes av habegär. Beställde kom hem och fylldes av ånger när jag såg min blygsamma och enkla inredning, som är lite mer åt det eklektiska och bohemiska hållet. Avbeställde den glänsande karamellen(soffan) som skulle ha kostat mig långt mycket mer, eftersom ny behov uppstod av att vilja köpa allt för att matcha den. Det hade nog blivit jättefint men jag hade inte trivts. Föredrar mitt ärvda, fådda, loppade och hittade hem.

    SvaraRadera
  5. Gott nytt år! Håller med om detta - att minimera och vårda det man har. Min erfarenhet av tidigare generationer var att de sparade *allt*, så att man inte såg ”skogen för alla träd”, framför allt vad gäller prydnadssaker som behövde dammas i tid och otid. Några få vackra saker är mera min melodi.

    Magnus

    SvaraRadera
  6. Gah, inser att jag påverkats av Dideroteffekten. Inte i heminredning men kläder/accessoarer. Jag var tidigare en person som klädde mig rent och fint men brydde inte så värst om dyra plagg eller märken nödvändigtvis. Fick däremot för mig att det var dags att köpa en dyr väska förra året då jag närmar mig 40 och det passar mitt yrke, så det kändes rätt. Fick hjälp av en god vän som har fin men dyr smak. Valde en väska som var riktigt dyr (LV). Jag ångrar inte den men sedan den väskan har jag köpt ännu en väska, en plånbok, nyckel behållare och nu tittar jag både på en ny märkesklocka, suktar efter en Burberry trenchcoat (klassiker säger alla) och börjar dessutom snegla på skor. Dyra skor.

    Dessa är pengar som jag har på kontot, så tar inga lån men de kunde gotta sig i börsen/konverteras till ETFs istället.

    Denna nyfunna förkärlek till dessa vackra ting är oväntad men ändå ger njutning.

    Jag behöver hjälp. Loggar in här för att få tillbaka mitt förnuft. Hoppas det snart kommer tillbaka.

    /R

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett varningens finger för trenchen. Var ytterst kritisk när du provar den och lyhörd för din känsla. Jag har själv varit förförd av Burberrytrenchtanken hela mitt liv (”klassiker” etc) men gått bet två gånger.

      Första gången som 30-åring då jag köpte en begagnad på belgisk loppis. Den var i herrmodell och för stor och i fel beige men jag köpte den ändå för ”det var ju en Burberry”. Användes aldrig, jag kände mig som en ful gubbe i den. Sålde den till en kvinna som sa ungefär ”Inte perfekt, men det är ju en Burberry” så troligtvis valsar den runt på Blocket än idag.

      Vid 40, spendy pants years, gick jag till källan och köpte en ny på Lafayette Berlin. Rätt storlek, rätt färg. Jag var hög efteråt. Trots detta användes den rätt sparsamt. Tre skäl:

      - Jag var rädd att den skulle bli stulen och undvek att ta med på restaurang etc.

      - Den var för varm för sommaren men för kall för vinter. Jag kunde ha en i maj och september.

      - Passformen. Trots att jag köpt min storlek var det något, svårt att säga vad, som gjorde att den inte kändes helt hundra. Liite för stor vid axlarna, lite för bulkig.

      Därmed inte sagt att det blir så för dig. Min uppmaning är bara att vara extra kritisk när det gäller en så stor investering. Fördelen om den de facto blir en fullträff är ett plagg för livet som du alltid kommer att gilla att ta på dig. Och du kan alltid sälja den då andrahandsvärdet är rätt högt. Jag sålde min andra Burberrytrench för halva inköpspriset fem år efter inköp och la i indexfonder, så allt är glömt och förlåtet.

      Med det sagt: Jag tycker att du gör helt rätt som investerar i kvalitativa nyckelobjekt. För såväl din stamina som av hållbarhetsskäl. Paula Pant: ”You can have anything, but not everything”.

      Radera
  7. Underbart inslag. Vi ska flytta från 3a till 4a och jag dammsuger inlägg som dessa. 2025 måste blit året då jag går från tummen mitt i hand till äkta dig. Tillexempel skall jag måla om en vägg själv. Aldrig gjort. Hur fel kan det gå? Gott nytt år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måla en vägg kan inte gå fel och är en utmärkt start.

      Radera
    2. Youtube. Vad du än vill göra själv, så finns det ALLTID någon annan som redan gjort det 😁

      Radera
  8. För många år sen bodde jag utan säng - på grund av min ex-makes ryggproblem bytte vi sängen mot två st 200 x 80 cm bäddmadrasser från IKEA och sov på golvet. De tunna madrasserna kunde ställas upp mot väggen bakom en garderob, och lakan och täcken veks ihop på en hylla. På dagarna hade man alltså ett helt annat rum med en massa plats för annat, och jag älskade det. Min nuvarande sambo går tyvärr inte att övertyga om en sådan lösning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär så lever jag idag med bäddsoffan i köket. När jag går upp drar jag av alla lakan/täcken, viker ihop och lägger i två stora lådor i TV-byrån. Fördelen, förutom att jag spar ett rum, är att det per automatik måste bli nybäddat varje kväll. Nackdelen är att jag gillar att kunna dråsa i säng. Det är svårt att dråsa om man måste bädda först.

      Radera
    2. Isadora,
      Försök hålla i din nuvarande sambo. Man har två 90 sängar som står brevid varandra. Där man kan röra sig fritt utan att påverka partners nattsömn.
      Mvh Lars

      Radera
  9. Gott nytt år! Så härligt inlägg, ville genast läsa boken men hittade bara den första på ljudbokstjänsten vi har så börjar med den.

    För övrigt är du sjukt disciplinerad som inte köpte julgransmattan!! Hade jag aldrig klarat men så har jag inte heller riktigt lika mycket pengar i min ISK som du (men en fint julpynt mm som matchar övrigt här hemma). Du är fortfarande min överkvinna, men alltid kul att ha någon att se upp till!

    / Ingrid

    SvaraRadera