Sparhack fötter

Fick tips av FlowFI om en ny blogg - "Bara ditt liv" - som jag nu lagt in i blogglistan. Saxat ur avsiktsförklaringen:
"Nu lämnar jag ekorrhjulet för denna gång. Vad ska jag göra istället? Först och främst ska jag fortsätta att vara hemmaförälder med barnen tills det är dags med förskola (om de vill) och sedan skola. Först då finns utrymme till annat, jag kan tänka mig många saker: skriva en bok, plugga, doktorera, arbeta som konsult eller giga (som det ju så modernt kallas). Men framför allt ska jag satsa ännu mer på ett självförsörjande liv och fortsätta att minska på våra utgifter så att familjen kan få ännu mer tid till varandra. Vi klarar oss utan problem på en lön eller på att båda jobbar deltid och då har vi fortfarande utrymme att investera i vår pengamaskin."
Ska bli roligt att följa. Observera att dagens inlägg innehåller reklam genom annonslänk till Kronans Apotek. Ni vet ju att en av mina svåraste lökskalningar är mina fötter. Inte så att jag vill skala av mig mina fötter, då hade jag varit drabbad av BID - Body Integrity Dysphoria. Men själva fotvården har varit helig för mig ända sedan jag trillade dit för cirka 14 år sedan. Min fotvårdstant har blivit, om inte en vän, så åtminstone en kär bekantskap och känslan av att beträda stan med nyhyvlade, masserade fötter är helt enkelt oslagbar. Rökheroin kanske slår det, men jag har inte testat så jag ska inte vara för tvärsäker. Jag har försökt att trappa ner lite pö om på, exempelvis genom att gå på elevbehandling på Gildaskolan, så på så vis har jag ju skurit i kostnaden från 550 till 350 kronor för en behandling, och då ingick ett fint rött nagellack som jag fortfarande använder. Men behandling ska göras löpande under året för att fötterna ska hålla någorlunda standard och förr om åren gjorde jag det fyra gånger om året (2 200kr/år) för att sedan dra ner det till två gånger 1 100kr/år). Motsvarande kostnad Gildaskolan hade varit 1 400kr/år eller 700 kr/år smartass.

Men sedan juni månad bor jag ju inte på någon av Gildaskolans orter (Stockholm, Malmö, Göteborg) och jag är hänvisad till en amatör, det vill säga mig själv. Jag försöker så gott jag kan och tröstar mig med att det åtminstone är gratis. Jag skulle tro att jag badar fotbad någon gång varannan eller var tredje vecka och precis när jag gjort det känns det väl ok. Men det tar inte många dagar innan jag börjar höra rassel rassel när jag trär på mig strumporna på morgonen. Dessutom kunde jag efter sommaren observera en liten utbuktning på sidan av ena lilltån som till förvillelse liknar de bilder på "liktorn" jag sett på gamla Schollpaket här på landet (således en ärftlig faktor inblandad?). Tills jag kom att tänka på att en av er - minns ej vem - som talat sig varm om en "helt fantastisk" fotkräm som skulle råda bot på det mesta. Nu hade jag glömt bort namnet, men efterlyste det för ett par månader sedan och fick då svar: Den heter Footmender och går att köpa på Apotek och i hälsokostbutiker.



Den ersätter enligt läsaren "allt" och ger dig babylena fötter. Mycket riktigt, på förpackningen står att den ersätter, och jag läser innantill: Fotfil, fotsockor (alltså sådana exfolierande historier som blivit populära), fotbad och fotsalvor. Den sägs hjälpa mot torra hälar, förhårdnader, hudsprickor och liktornar. Snudd på en mirakelsalva? För bra för att vara sant? Jag beslutade mig för att wallraffa. Så genom att ge sken av att jag var en vanlig kund tog jag mig till Kronans Apotek i Hudiksvall och köpte en flaska. Det sved i min själ, för den kostade 299 kronor. Nu var det förvisso 60kr rabatt av oklar anledning, så jag betalade "bara" 240 kronor. Men det stör ihjäl mig, för när jag skrev detta inlägg såg jag att den är betydligt billigare på nätet.

Enligt Footmenders hemsida innehåller produkten "6 aktiva ingredienser"* som tillsammans har väldokumenterade effekter på torr och förhårdnad hud. Känns tugget igen från andra konsumentprodukter? Footmender menar emellertid att de skiljer sig från övriga fotkrämer på en punkt och det är att de är klassade som en "Medicinteknisk Produkt". Vad betyder det då?

"Footmender och Footmender Diabetic uppfyller kraven för en Medicinteknisk Produkt klass IIa enligt den Europeiska medicintekniska lagstiftningen. Det innebär bland annat att Footmenders och Footmender Diabetics effekt är väldokumenterad samt att tillverkningen sker under noggranna och kontrollerade former enligt förutbestämda krav. Tack vare sin klassificering som Medicinteknisk Produkt klass IIa får Footmender och Footmender Diabetic användas på skadad hud." 

Jag vet inte jag, tycker det var rundgång av blaj ovan. Men de refererar till en studie som pekar på vissa resultat, men den såg så bedövande tråkig ut att jag inte orkade ta mig an den. Enda vägen framåt: Testa. Enligt bipacksedeln ska man pumpa ut två pump per fot och kväll och massera i runt en minut. Ofta ska man se resultat redan efter ett par tillfällen, men sammantaget ska man hålla på i en-tre veckor. Jag kan meddela att för mig räckte det med ett pump per fot, men så är jag ju snål också.

Resultatet efter en vecka var att fötterna faktiskt blev märkbart mjukare och "fuktigare" om man kan säga så om fötter. Jag upplever också att de skiftat färg från gråmulet till lite rosigt fräscha, men det kanske snarare har med den dagliga fotmassagen att göra. Den liktornsliknande saken lyser också efter ett par månader med sin frånvaro thank God.

Krämen var lätt att massera in och jag tyckte verkligen att ett pump räckte. Hade jag tagit två hade jag fått torka av överbliven kräm med hushållspapper. Men du bör nog göra detta precis innan läggdags och ta på dig ett par strumpor efteråt, för det är rätt kladdigt. Reservation också för att den "fräscha doften av eukalyptus" kanske inte blir en favorit hos alla i familjen. Men kortfattat kan jag säga att jag är helt nöjd med den. Den är åtminstone betydligt bättre än de generiska krämer från ICA:s finkemshylla jag kört på innan. Nu återstår för min del så kallad "underhållsbehandling" runt en gång i veckan, för att hålla fötterna lika lena och fina. Hur länge räcker en flaska då? Bipackssedeln:

"Med en veckas kur och sedan underhållsbehandling en eller två gånger i veckan räcker den i fyra respektive två och en halv månader."

Eftersom jag kör halv dos under själva behandlingsveckan (ett pump per fot istället för två) och dessutom en gång i veckan i underhåll (istället för två), borde min flaska räcka i ungefär ett halvår. En flaska kostar runt 210 kronor om man sourcar den på nätet vilket ger en årlig fotvårdskostnad på runt 420 kronor, att ställa mot tidigare spann 700-2 200kr. Helt ok och därtill inga besvärande rafsperioder mellan behandlingstillfällena, eftersom jag använder krämen löpande. Fina fötter jämt alltså, till betydligt lägre kostnad. Inte heller behöver jag fila sönder ljudbilden till de filmer vi råkar se under tiden jag gör pedikyr. Om du har lust att testa och samtidigt hjälpa en hönsbonde kan du skaffa krämen betydligt billigare än jag gjorde på denna länk.

Har du några andra tips på badrumsartiklar som gjort ditt liv enklare och snyggare?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Jag fick det till betydligt fler: "Aqua, Urea, Sodium Lactate, Lactic Acid, Tartaric Acid, Glycolic Acid, Panthenol, Glycerin, Methyl Methacrylate Cross-Polymer, PEG-20 Methyl Glucose Sesquistearate, Methyl Glucose Sesquistearate, Butyrospermum Parkii Butter, Octyldodecanol, Behenyl Alcohol, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Caprylyl Glycol, Squalane , Menthol, Polyacrylate-1 Crosspolymer, Retinyl Palmitate, Sodium Gluconate."

16 kommentarer:

  1. Jag har funderat på att göra fotvård till min last, inspirerad av min mor. Bra tips om både kräm och Gildaskolan. Krämen kanske gör sig bra som julklapp...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade upp mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett relationsproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) Älska trollformler
      2) Lost Love Spells
      3) Skilsmässor
      4) Giftermål
      5) Bindande trollformler
      6) Uppdelningar
      7) Dödsförtroll
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare 10) Lotteri
      Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
      genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Som student kommer du väl ihåg Mecenat eller Studentkortet? Via Mecenat har man iaf 16 % på hela sortimentet på meds.se. Därutöver återbäring via exvis Mybonus och ev kreditkort... Agg of marginal gains som IGMR tjatar om... ;-) Gällande hudprodukter så är Locobase Repair en favorit, en mjukgörande kräm som återställer all torr hud! /QQ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Locobase vet jag att min hudläkare rekommenderade förr (har atopisk hud), men den är rätt dyr. Nivea Soft kostar en bråkdel och funkar lika bra för min del. Dessutom doftar den så fräscht.

      Radera
  3. Tack för tipset om Gildaskolan! Bor ju i Göteborg så detta måste provas! Har ju betalat en hel del mer för mina behandlingar.. Även om det är genom friskvård så kan dom läggas på massage istället :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. Sen kan du ju räkna med att de är rätt noggranna med handledare and shit. Någon här tipsade också om att bli försökskanin till deras examen. Med risk att komma ut med bara ett ben vaxat och en hand manikyrerad, så är det flera timmars pampering typ gratis.

      Radera
  4. Jag har också FootMender men tycker lukten är lätt unken. Fötterna blir rätt mjuka dock. Tycker bättre om krämen Scholl Spruckna Hälar och fortsätter nog med den när jag kört slut på FootMender.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vad är det med lukten? Inte bra. Som Lidls ansiktskrämer - unket.

      Radera
    2. Kan det vara ingrediens numer två som luktar kanske?
      (Urea)

      Radera
  5. Puh, tack och lov att du blev nöjd, kände mig lite orolig när jag började läsa texten idag. Måste tvätta händerna ofta på jobbet och på vintern blir jag så torr att huden på knogarna får självsprickor. Footmender löser det på 2 kvällar ! / Catarina

    SvaraRadera
  6. Nåt som på riktigt hjälper mot självsprickor? Såna som sitter på fingertopparna? Halleluja i så fall!

    SvaraRadera
  7. Handlar du inte på Apotea?. Billigare på allt och just denna fotkräm kostar 185 kr där. Pamol (samma som Alvedon) kostar 10 kr istället för Apotekets 29 kr.

    SvaraRadera
  8. Det är framförallt ingrediens 2 i listan somras grejen, urea, kallas också karbamid. Och den går att köpa som pulver i påse, t ex här https://naturkosmos.se/product.html/karbamid. Sen kokar du egen fotsalva på tex olivolja och bivax. Och vips har du sänkt kostnaden ännu mer. Och kan tillsätta valfri egen doft på smeten.

    SvaraRadera
  9. Helosan fotsalva. 35:- på Apotea för en rejäl tub. Luktar gott, lite "doktorsaktigt", Eucalyptus tror jag (har man hängt i stallet känner man nog igen lukten). Kombineras med fördel med Scholls elektriska fotfil (den man kan ha duschen).
    Jag smörjer in fötterna rejält på kvällen i sängen. På morgonen är de mjuka och fina. Mina torra rassliga fötter får en kur var 5 dag ungefär.

    SvaraRadera
  10. Great blog. All posts have something to learn. Your work is very good and I appreciate you and hopping for some more informative posts. Rekryteringskonsult i Sundsvall

    SvaraRadera
  11. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

    E-post : combaluzierp443@gmail.com










    Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

    E-post : combaluzierp443@gmail.com

    SvaraRadera