Spar pengar på gå-bort-blomman


För någon vecka sedan skickade min vän Stina (i kommentatorsfältet känd som ”Stina Vini”) en bild på nedan blomprakt. Det är en mutation av två gåvor – en suckulentstickling hon fått av mig och en murgröna hon fått av någon annan. Så här skrev hon: ”Att få en blomma av en vän. Du tar bättre hand om den för att du vet att blomman är. Just från en vän. D.v.s. du vattnar när du behöver. Så den inte dör. Vilket de i vanliga fall gör hos oss. Du kan ha några på tillväxt att ta med när du går bort. Som du gjorde till oss.”Med syftningsförtydligandet att jag tror att Stina menar ”gå bort på middag”, inte ”till de sälla jaktmarkerna” – visst är det vackert? 

När jag var i tonåren minns jag att min mormor brukade norpa skott när vi gjorde gemensamma utlandsresor. Dessa virade hon varsamt in i blött toalettpapper och la i en plastpåse för att sedan plantera dessa i kruka vid hemkomst. På så sätt hade hon mynta från Marocko och bougainvillea från Madeira hemma i köksfönstret. Oklart om man får göra på det häringa viset idag med alla EU-direktiv och GDPR. Any How, jag tyckte DÅ att det var ett mycket märkligt beteende.* Idag fattar jag precis. 

Andra blomsterexempel: Minns någon förutom jag Teskedsgumman-avsnittet då Birgitta Andersson får besök av en lömsk grannkvinna som i smyg kniper skott av hennes (Teskedsgummans) pelargoner? Stigmat, mina vänner, stigmat i att stjäla pelargonskott. Eller fröjden hos ett litet barn som kommer hem från dagis med ett rangligt solrosskott i en äggkartong. Den oproportioneliga stoltheten hos en mor**. Vidare fick jag för ett tag sedan ett par tomatsticklingar av Marknadsförar-L i den här fina burken. Så enkelt, så vackert, så ekonomiskt, så ekologiskt.


Bortsett från det vackra i gesten att ge bort en egen blomma i gå-bort-present, är detta vad jag vet bättre för miljön än att gå och tjacka asientillverkad inredning i närmaste galleria (eller finns det nya rön gällande växter och växthusgaser?). Det enda som behöver införskaffas är ett kärl att ha skottet/blomman i. Nedan kommer ett quiz:

1. Du ska gå bort på middag och ska ge bort en stickling du varsamt drivit upp. Rangordna nedan kärl från "bäst ur miljöperspektiv" till "sämst miljöperspektiv" (facit längst ner).

a Du tar en kruka du redan har hemma (efter att ha rengjort den noga så att du framstår som normal)
b Du åker till random galleria och köper en ny på någon av de fräna inredningsbutikerna
c Du köper en på loppis
d Du använder en burk du har hemma, exempelvis en gammal krossad-tomat-burk
e Du tar flyget till London för att köpa en kruka på Harrods
f Du går inte bort på middag, du tar ditt eget liv för att minska ditt klimatavtryck för all framtid***

I regel har man ett gäng krukor hemma redan och jag har under fyra års tid bantat ner krukbeståndet från husåren genom att ge bort köpeblommor i dem. Nu har jag kommit ner på skelettet och har bara de krukor jag använder operativt hemma. Så när det ska gås bort måste jag införskaffa krukor. Jag kör mest på loppisalternativet ovan. Om jag inte har vägarna förbi en loppis köper jag enklaste möjliga terrakottakruka på typ Plantagen eller Coop. Kostar runt en tjuga för kruka+fat. Passar särskilt bra om du ger bort kryddor. Om du har trädgård skulle jag låta krukorna stå ute en vinter bakom ett skjul e d där de inte stör ditt känsliga estetiska sinne – har du tur börjar det växa mossa och andra organiska beläggningar på och det är ju så Cumberbatchskt.


Vid ett annat tillfälle ska jag visa er hur jag gjorde en mini-kryddträdgård i en plastkruka och pimpade den till en komplett 65-års-present.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Särskilt då min primära agenda från dessa utlandsresor var att få med mig så många småflaskor sprit som möjligt. Jag gillar fortfarande små flaskor, men har därtill lagt detta med blomster på min repertoar. 
** När hen försöker sig på samma solrosodling och lyckas, om än inte lika bra som barnet som fuskat genom att få hjälp av förskolepedagoger..
***Nej vet du vad, var det där verkligen så lämpligt? Det finns GRÄNSER för vad man får "skämta" om. Tänk på att det finns folk som står på randen till självmord och detta kan vara den lilla puff de behöver för att verkligen ta beslutet?****
**** Men faktum ÄR ju att det är väldigt miljövänligt att ta livet av sig, förutsatt att man inte gasar ihjäl sig i garaget. Ett annat alternativ är ju att inte avla barn på löpande band. Är det någon som tackar de frivilligt barnlösa? Nehejdå, då ska det ifrågasättas och divideras. De ska ha medalj av kungen! 


a+d (enad förstaplats), c, b, e

18 kommentarer:

 1. Jag har lite ambivalent inställning till att ge bort något som ställer krav på gåvomottagaren, dvs att ta hand om något. Ger hellre något ätbart som inte kräver något av mottagaren.

  Det borde väl heta frivilligt barnfria. Barnlösa låter som de saknar något. Vilket iofs samhället vill får en att tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kombo- egenodlade kryddor? En av de bästa presenterna jag fått var när en gäst på landet gjorde ett litet kryddland i en tom rabatt. Nu överlevde bara myntan men den sitter som en smäck såhär i sommartider.

   Du har rätt i att barnlös indikerar förlust, på samma sätt som bostadslös eller tandlös - två tillstånd man gärna slipper såvida man inte är nomad respektive galen. Barnfri lirar med bilfri, ett tillstånd jag personligen upplever som positivt. Let’s go for that: Frivilligt barnfri.

   Kanske borde staten införa motsvarande miljöbilspremier även på barn, dvs ett exponentiellt utformat barnbidrag som ser ut som nedan (kr per barn och månad):
   1 barn: 1 000kr
   2 barn: 800kr
   3 barn: 600kr
   4 barn: 500kr
   5 barn: 400kr
   0 barn: 2 000kr

   Som en lightversion av Kinas ettbarnspolitik?
   Jag hävdar inte att jag skaffade tre barn för att mjölka barnbidrag, men det gjorde ju varken ont när jag blev varse konceptet flerbarnstillägg eller när barnbidragen höjdes till årsskiftet.

   Radera
  2. Barnbidraget höjdes den 20e mars i år, och tidpunkten var vald för att du ska känna en sorts tacksamhetsskuld som du ska kunna återgälda genom att rösta på något av regeringenspartierna i september i år. Funkar på samma sätt som det här med när det delas ut tex provsmakningar i butik, ja det där känner väl du till i detalj om hur psykologin är tänkt att funka.

   Eller på vanlig svenska: de mutar folk att rösta på dem.

   Det ryktas det kommer mer mutor inför kommande val, men de är mer av typen valfläsk, alltså typ lova - aldrig genomföra

   Radera
  3. Intressant Anonym. Ja, alla säljer vi något. Och de flesta går på't (annars skulle vi ju inte ha action marketing i butik eller valfläsk).

   Radera
 2. Jag tror att de skulle bli utsparkade vid nästa val. Jag tycker de som har uppnått en ålder när de inte kan få barn längre och är barnfria borde få ledigt morsvarande 2 barns föräldraledighetsdagar och minst ett års vabbande. Efter att börjat jobba med personer med småbarn har jag ibland förundrats över att något arbete blir gjort för vissa för det enda de verkar göra är att vabba. En myndighetschef som jag pratade med hade anställt en extra som det egentligen inte fanns utrymme för men hon räknat kallt med att sjukskrivningar och vabbande löste problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig Plina. Det är som ett carte blanche i alla situationer att ha barn. F-ledighet och VAB är en del av det (och vilken arbetsgivare kan ifrågasätta en VAB, det är liksom "no questions asked" som det skulle bli om en barnfri person börjar sjuka sig mer än 6 enskilda dagar på ett år?), men därutöver kan man som förälder alltid dra till med random barnrelaterat för att bara dra från stället: "Tandläkarbesök Jonte", "Skolavslutning Bettan", "Dansuppvisning Chanel". Och eftersom chefen i många fall själv har barn och kör samma skumraskspel, anses det helt legitimt att bara sticka (utan att ta semester på de ställen jag varit på i alla fall). Emedan de är de utan barn som får sitta och hålla ställningarna.

   Radera
  2. För att inte tala om vilka tråkiga kvällsaktiviteter och konferenser man kan slippa ifrån om man har barn att skylla på medan man som barnfri blir ifrågasatt. Då gäller det att spela med och skylla på något sista minuten. Nu har jag inte själv upplevt det som ett problem men på många arbetsplatser som kräver bemanning blir föräldraledigheten under somrarna ett problem där alla tvingas anpassa sig efter de som vill vara lediga 8 veckor.

   Radera
  3. Kan man rösta på dig Plina? <3

   Radera
  4. Mia, jag meddelar dig om jag startar ett nytt parti. ;-) Jag tror jag skulle få problem i de etablerade partierna.

   Radera
  5. Nu tycker jag att ni med detta barnkritiska perspektiv missar en viktig aspekt. Barnalstrande och föräldraskap handlar ju även om det Marx benämnde "reproduktionen av arbetskraften"...

   Radera
  6. Ja, lite Marx känns alltid fräscht. Hörde f ö att den stundande globala befolkningsboomen nästan helt går att härleda till att vi antas leva så mycket längre än tidigare generationer. Spädbarnsdödligheten kommer visserligen fortsätta att gå ner lite men det är de långa liven som ställer till det. Eller ställer till det, om vi kan försöka sluta vara sådana consumer suckas och leva med större respekt för klotet kan det mycket väl gå vägen. Det har ju kommit tidsresenärsbesök från år 6 491 nu så det verkar ju gå vägen. https://www.news.com.au/lifestyle/real-life/wtf/a-man-who-claims-hes-from-the-future-passes-lie-detector-test-with-flying-colours/news-story/d5b703671cdc03c9a96a1c50326dfc76

   Radera
  7. Jag får ta och läsa lite Marx. Jag skulle se det som mer föräldrakristiskt än barnkritiskt perspektiv. :-) Ofta kan barnen i den åldern inte påverka så mycket föräldrarnas inställning till saker och ting. Barnkritisk kan jag bli när gaphalsen på dagiset bredvid mig illvrålar av ilska. Men i den barnfrias självgodhet skyller jag även det på föräldrarna och tackar gud för att jag kan flytta mig inomhus och stänga dörren. Om vi ska hamna ännu mer off topic så är jag imponerad över att dagisfröknar, eller vad de numera heter, inte är totalt döva. Hade man haft de bullernivåer i en industri så skulle man behövt ha hörselskydd.

   Frågan blir väl snart hur länge man vill leva? Det är ok så länge man är pigg men när saker och ting börjar gå åt skogen och livet blir en väntan på att få komma till krematoriet samt dagens höjdpunkt består av hemtjänstens findusmaträtter och tre blöjbyten så kanske den medicinska utvecklingen gått för långt. Å skrämmande framtid!

   Radera
 3. Förlåt, fortsätter lite off växtskott topic. Ovan kommentarer om barn och ledigheter får mig att tänka på rökare som jag arbetat med på samma arbetsplats för många år sedan. Det var helt OK att rökarna gick ut på 10-15 pauser ca en gång varannan timme medan när en icke rökare följde med ut i det fina vädret för en 10 min paus i solen såg chefen det från fönstret och ifrågasatte vad personen gjorde ute. ”Det är inte lämpligt att sola på arbetstid” hette det. Helt sjukt, men han hade själv varit rökare...

  SvaraRadera
 4. 10-15min skulle det stå. Hade de gått ut 10-15 gånger varannan timme hade de varit mycket miljövänliga nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att de varit kompost på djurkrematoriet? Ett annat helt off topic topic - jag cyklade förbi "Djurkyrkogården" på Djurgården för ett tag sedan. Mon Dieu, jag trodde inte att det fanns? Fick klara Steven King-vibbar. Det var samma lummiga skog också, kan tänka mig hur kusligt det är om natten när de små liven kommer upp för att hämnas.

   Radera
 5. Senaste gå-bort-presenten gick lös på 300 kr, det här talar till mig.

  Hittade ett recept på lök och vitlöksmarmelad som lät gott och lagom svårt, men som jag såklart inte gjort än. Kommer jag till skott med det hade det varit grymt med några burkar med det på lut.

  Också miniflaskorna, det är något med storleken som gör en lycklig. Blir till och med glad av de där minituberna med kalles kaviar, trots att kalles är oätligt.

  Kärleken till mindre storlekar begränsar sig till konsumtionsvaror.

  Konsumtionsvaror som säljs över disk alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är säkert en rest från dockskåpstiden, allt som är miniatyr är per definition göllit. Jag blir till och med stående vid Apotekskassan där det vankas reseförpackningar (=miniatyrer av rätt trista produkter men till fullstorlekspris) innan jag måste rycka mig bort från dem manuellt.

   Radera
 6. Så här i sommartid är min gå-bort-present att ta med en burk picklad lök (jättegott till grillat), superenkelt att göra med ingredienser du alltid har hemma. Sedan tar du en urdiskad gammal glasburk och sätter på en snyggt textad etikett (här kan man ju då laminera om man är lagd åt det hållet ...), succén är given! Samma sak med hemmagjord flädersaft, brukar också uppskattas av mottagaren. /C

  SvaraRadera