Life Hack - Blockera barnens appar

Howdy suckas! Nu ska jag berätta för er vad en man i min närhet* erfor för inte alltför länge sedan. Vi hade kommit tillbaka från semestern och ägnade en kväll åt att fixa lite med finanserna, d.v.s. sammanställa vad sommaren gått på. Själv har jag örnkoll på varenda spänn i min ekonomi, eller rättare sagt: Jag har ofta så små summor på mitt lönekonto att jag märker om något fishy händer. Min man jobbar lite annorlunda - han har mycket pengar på sitt konto och därtill autogiron som dras vid lite olika tidpunkter under månaden så han märker inte om något skulle dras lite hipp som happ. Vid en aggregering av data var det emellertid en handfull mysko poster som dök upp och efter någon timmes detektivarbete luskade han ut vad det rörde sig om: Ett barn, vars telefon var kopplad till hans iTunes-konto, hade laddat ner "gratisappar" med "köp inuti app". Dessa "köp inuti app" som drog igång som någon sorts abonnemang efter ett par veckor, kunde ligga på uppåt 700kr per vecka och tickade på även om barnet i fråga hade raderat appen. Detta behöver du göra för att säkra att detta inte händer (iPhone):

1/ Gå in på allmänt/inställningar/begränsningar
2/ Hitta på en 4-siffrig kod
3/ Avmarkera "Köp inuti app"

Jag gjorde det för min telefon också, bara för att vara på säkra sidan. Ni kanske undrar vad det var för sofistikerade appar mina barn laddat ner för att nå femsiffrigt på ett kvartal**? Helt värdelösa rit-appar, ni som har barn vet vad jag menar: Figurmallar som man ska fylla i med olika färger. Du får en handfull mallar gratis men efter en vecka börjar det kosta uppåt 700kr/vecka för ytterligare ett leende djur att fylla i. Apparna är enkom framtagna för att lura föräldrar med begåvningshandikapp som inte är uppmärksamma. Det underlättar naturligtvis också att man löpande kollar igenom sina kontoutdrag så att man ser om något oförhappandes händer. Och som ett råd i största allmänhet kan ni ju skärpa synen lite extra om ni ser att era barn laddat ner någon av följande appar (dessa var några av de vi åkte vi dit på):

- Owl Premium
- Color by number
- Photofox unlimited access (denna har vi glädjande nog till och med december 2019 då abonnemangskostnaden drogs proaktivt)

Mvh/
FruEfficientBadass

* Det var min man. Men eftersom han aldrig läser bloggen får han här sitt rättmätiga straff - jag hänger ut honom på densamma.
** Jag skojar inte - vi talar femsiffrigt

9 kommentarer:

 1. Tack för en helt underbar blogg!

  Jag har dålig koll, men tror man kan få tillbaka pengarna. Googlade lite men fortfarande oklart:
  https://kit.se/2015/08/05/5568/sa-far-du-tillbaka-pengarna-i-app-store/

  https://www.svd.se/11-aring-kopte-spel-for-40-000

  Lycka till om du ger dig på dem!

  SvaraRadera
 2. Jag skulle kontakta App Store och bestrida köpet. Eftersom dina barn är minderåriga har de inte rätt att ingå avtal om köp av den storleken utan er tillåtelse. Dessutom kan jag rekommendera att koppla internetköp till kreditkort. Det gör det mycket lättare att bestrida köp. Då får kreditkortsföretaget hantera det.

  SvaraRadera
 3. Ok! Jag vb infon till berörd. Jag har fattat det som att kreditkort gör det lite lättare att hantera bedrägerier. Jag har emellertid precis läst ”Bankbluffen” och där är författaren rätt anti kreditkort givet att bankerna tjänar enorma belopp såväl från kortintäkterna som avgifter från anslutna butiker som får betala betydligt mer för kreditkortsdragning än vid betalning med bankkort (en kostnad som i slutänden hamnar på kund såklart). Har inte med ditt svar att göra men kom bara att tänka på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer men de är också användbara vid konkurser av flygbolag eller andra företag som du betalat t.ex årsavgift till. Eller för köp som man inte tillåtit. Jag använder faktiskt bara kreditkort numera för jag maximerar eurobonuspoängen som jag kan använda till bonusresor. Dessutom handlar jag nästan bara på nätet och tycker det därmed är säkrare med kreditkort. Jag har fått mitt ena kort kapat av någon som shoppade i Kuwait. Några månader senare fick jag ett annat kort utbytt för man trodde att numret kommit i orätta händer. Ärligt talat om affären betalar 1% mer för ett kreditkort så bryr jag mig inte. Många betalar saker på avbetalning, vilket också kostar butikerna. Kontanthanteringen är inte heller gratis. Alla transaktioner medför kostnader.

   Radera
  2. Ja så är det nog (kontanthanteringen kostar). Intressant det du säger om avbetalningar - så de hamnar på kundnotan också gm ökade avgifter och därmed högre generella intäktskrav för näringsidkaren? Jag blev om möjligt ännu mer anti-Klarna.

   Radera
 4. Det är sjukt vad köp i appar kan kosta. Såna tjänster i barnappar är ju bara till för att lura föräldrar som inte vill eller orkar bry sig om sin ekonomi och är för lata för att genom en snabb sökning på internet stänga av detta.

  SvaraRadera
 5. Ett tips till är att aktivera flerstegsautentisering. Jag satt på jobbet och fick ett mail om att någon loggat in på familjekonto på andra sidan jorden och tack vare att jag satt vid datorn så kunde jag snabbt som fan tömma bankkontot som var kopplat till kortet. Annars hade jag blivit 3000 spänn fattigare då någon som hackat sig in köpte spel för detta härliga belopp. Iom att pengar inte fanns blev köpet ogiltigt, men det räddades alltså tack vare sekundrar! Nu har jag inget kort kopplat till det även om det är störande eftersom I-phonen tjatar om att jag inte är klar med installationen pga det.

  SvaraRadera