Tips 1+2: Lär dig språk & bo utomlands

 Om du undrar vad detta är för inlägg, läs gårdagens. 

Tips #1: Lär dig minst ett främmande språk förutom engelska

Och då menar jag flytande. Varför?

· Det är coolt.

· Du får en konkurrensfördel i livet. Tänk dig att du söker ett jobb på ett italienskt företag och valet står mellan dig och en kandidat som inte talar italienska. Vem tror du att de väljer?

· Du framstår som mer intressant och bildad och intressanta och bildade människor får mer kul.

_________________________________________________________________


Kommentar i efterhand. Ni vet alla att jag med "främmande språk" menar franska. Där är det för tillfället ka-ta-strof. Äldsta barnet läste ett års franska och bytte därefter till tyska. Inget ont om tyska men...det är inte franska. Mellanbarnet har valt ett praktiskt inriktat gymnasieprogram där franska strykits för mer intellektuellt okrävande ämnen. Minstingens franska är något av ett mysterium. Jag ser ju på betyget att hon har godkänt, men hon kan fråga mig saker som "hur säger man 'var är'" osv, efter tre års påstådda studier.

Punkt ett korrelerade med punkt två:

Tips #2: Bo utomlands under minst ett halvår innan du fyller 25.

·       Naturligtvis p.g.a. punkt #1: För att lära sig ett tredje språk måste man vara på plats i det landet och gärna i ung ålder.

·       Genom att bo i ett annat land får du perspektiv på din tillvaro i Sverige och inser att för resten av världens befolkning är Sverige bara en liten lort på kartan.

·       Genom att tvingas navigera i en helt främmande miljö blir du en mästare på att klara knepiga situationer generellt sett. Du blir helt enkelt street smart, en egenskap man inte kan lära sig i skolan eller genom YouTube-filmer.

·       Du kommer att skaffa internationella vänner för livet.

·       Du kommer att samla på dig historier och anekdoter du kan använda för att imponera på partners, vänner och barn.

·       Du har ett ”fönster” mellan studier och familjebildning där det är möjligt att bo utomlands. Det är inte lika lätt den dagen du skaffar familj. Så passa på. 


Mvh
FruEfficientBadass



13 kommentarer:

  1. Känner att dessa tips mycket väl skulle kunna passa det ena barnet (den med höga betyg och en längtan efter äventyr ute i världen) men att det verkligen inte passar det andra barnet (den med dyslexi som också kanske är lätt autistisk). Läser jag motiveringarna känns det som punkt ett saknar ”inre” motiv (enligt den som läste franska i 7 år, fick höga betyg och ändå inte lärde sig mer än att kunna att beställa på restaurang). Medan punkt två, med street smart och perspektiv på tillvaron, känns värdefulla (ja, jag arbetade i engelskspråkigt land under ett år efter gymnasiet och det var utvecklade för mig som person).

    SvaraRadera
  2. Mais ouai - som man tydligen säger i Paris nuförtiden. Tyvärr verkar dagens ungdomar tro att engelska räcker. Försöker nu fräscha upp min gamla skolfranska, men det är, well, très difficile.

    Magnus

    SvaraRadera
  3. Hvorfor fransk? Er det ikke kult nok å kunne snakke et annet nordisk språk? Selvsagt helst finsk, men det er sannsynligvis ikke mulig i løpet av et eneste liv.

    SvaraRadera
  4. Jag har följt fru EBs tips till punkt och pricka och är ett levande bevis på att allt stämmer: Bor i utlandet, är gift med en franskman och har jobbat i 4 olika fransktalande länder (och också 1 engelsktalande). Nu lever jag ett "vanligt" småbarnsliv men har massor av bra minnen och intressanta historier! Och är väldigt nöjd med det vanliga småbarnslivet. Kan tillägga att jag inte pratade någon franska efter 8 års studier i Sverige. Inte heller efter ett par månader studier i Frankrike. Det släppte när jag fick jobb på en bar där (och fransk pojkvän). Det är egentligen mitt bästa tips för att lära sig ett nytt språk: skaffa en pojk/flickvän vars modersmål är språket du vill lära dig. Och hen får inte kunna engelska!

    SvaraRadera
  5. J'ai déjà un petit ami mais il parle anglais (et suédois aussi :). J'ai besoin de pratiquer mon français. Est-ce qu'il y a quelqu'un ici qui veut m'écrire en français?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Votre français est très bien; je croix que vous avez besoin d'un vrai francophone.

      Radera
    2. För oss som inte kan franska?

      Radera
    3. Markera, högerklicka och välj "Översätt till svenska".

      Radera
  6. räcker inte med 6 månader

    SvaraRadera
  7. Familjbildning sker oftast senare än 25 nuförtiden

    SvaraRadera
  8. 6 månader behöver man inte bo för att lära sig språket och engelska funkar utmärkt :) Reste under mina studieår på universitet och bodde max 1-3 veckor utomlands. Hann besöka flera länder och var väldigt aktiv inom kåren eller läste kurser med besök utomlands som obligatorisk moment. Betydligt billigare än att flytta utomlands och jobba på någon traschig café eller plocka jordgubbar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det. Men 6 månader är för kort tid för att kunna säga man har bott där egentligen

      Radera
  9. Hej,
    det måste understrykas att det är hejdundrandes kul att plugga / jobba utomlands som ”ungdom”. Gjorde Rotary-utbyte under gymnasiet (Minnesota) och gick amerikansk high Scholes ett år. Superkul att bo hos familj, och väldigt utvecklande för min engelska att under ett år marineras i språket (inklusive skriva uppsatser etc) blev taggad på fler utbyten och testade Erasmus-utbyte (Strasbourg) när jag pluggade på KTH. Franskakunskaperna sköt i höjden (från väldigt begränsade) mkt tack vare söt och tålmodig fransk pojkvän 😌. Men svårt att riktigt ta in kurserna på samma sätt som hemma såklart 😅. Men så roligt och SÅ bra för mig att få lite mer skinn på näsan. Har använt franskakunskaperna sedan lite från och till på jobbet. Hoppas mina egna kids också vill åka (försiktig peppkampanj har inletts). Tar gärna emot utbytesstudent i vårt eget hem, tror det är ”föräldravarianten” på att plugga utomlands 😄😄

    SvaraRadera