Tips 4+5: Om knark och främlingar

Med risk att slå in öppna dörrar:

Tips #4: Håll dig borta från knark

Jag var tvungen att skriva det, jag är trots allt mamma.

Tips #5: Lita på främlingar, särskilt om det är du som tar kontakt

De allra flesta människor är faktiskt snälla. Sök ögonkontakt och möter de din blick och ser ärliga ut är de faktiskt oftast det. Men var vaksam mot främlingar som tar kontakt med dig, särskilt om de ler inbjudande.

______________________________________________________________________


Kommentar i efterhand: Jag tänker mycket på det där med att lita på folk. Jag kanske inte är rätt person att uttala mig i frågan eftersom jag i olika tester (rekryteringssammanhang) hamnar väldigt högt på förtroende för andra (läs: naivitet). Det beror kanske på att jag upplever att jag i princip aldrig blivit blåst eller riktigt illa behandlad. Herregud, jag har inte ens blivit besluten, på någonting, någonsin.

(Någon försökte förvisso såga upp låset till min moppe av märket Ciao när jag var sexton. Det var ett sådant där kraftigt lås så det var nog ett veckolångt projekt som jag kanske upptäckte efter natt tre av sågande. Då sålde jag moppen och åkte till Ayia Napa istället så tji fick tjuven.)

Vidare tror jag att det finns en diskrepans mellan att jag i grunden tror gott om folk och min utstrålning. Jag tror att jag sänder ut vassa signaler. Jag vet det eftersom en gammal kollega en gång sa till mig att "du sänder ut vassa signaler". Ja gott folk, jag är en bitch. Och det här kanske främlingar fångar upp och därför väljer ett annat mindre vasst objekt för sina onda uppsåt.

Jag blev helt förskräckt när jag läste journalistik och jag förstod att merparten av mina kvinnliga medstudenter var rädda att gå ut efter mörkrets inbrott. Jag har mycket sällan varit rädd att röra mig kvälls/nattetid själv ute. En sak man lärde ut till 90-talets tjejer var att gå rakryggad och säkert, som att man hade ett tydligt mål i sikte. Kanske en väntande person runt hörnet. Det säger jag till mina barn också: Rör er som att ni ägde världen.

Det jag däremot råkat ut för är en och annan mytoman. Det har inte drabbat mig personligen, men jag tog en gång över en tjänst efter en riktigt läskig typ som genom avancerat ränksmideri försökte peta en annan kollega från sin tjänst. Det blev förtalsrättegång och villkorlig dom så kontentan av det är att lögnare och bluffmakare ofta avslöjas.

Men bortsett från det tycker jag ändå att man ska utgå från att de flesta människor är i grunden goda. Okej, ingen är helt igenom god, men ni fattar vad jag menar. Tycker du att man ska uppmana sina barn att lita på folk (förutom på nätet naturligtvis)?

Mvh
FruEfficientBadass


18 kommentarer:

  1. Jag tror världen skulle bli mycket bättre om folk generellt litade mer på varandra!

    SvaraRadera
  2. Hm. Att ha ett kritiskt tänkande är bra. Speciellt om du har oturen att bli sjukskriven och funktionsnedsatt i en sjukdom som enligt vissa inte finns. Har du oturen att bli beroende av andras godtyckliga hjälp Då gäller det att stånga sig blå mot myndigheter och tyvärr lär man sig att allt som uppgetts kan vändas mot en..tyvärr. Det kan hända vem som helst sà därfòr fantastiskt att lärt mig investera så att jag, om utsparkad ur systemet och med noll i inkomst- när den dagen kommer inte kommer vara helt beroende av sambo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med ovanstående. Om man har oturen att bli sjuk kan man tyvärr inte längre vara säker på att man får sjukpenning och absolut inte hur länge. Det kan numera hända att man godtyckligt plötsligt får besked att man inte är berätta gad till ersättning (trots att det är en försäkring alltså). Likaså kan din SGI nollas utan att man förstår varför.
      Men - det är nåt annat med folk på stan. Där håller jag med om att flertalet människor är vänliga och hjälpsamma.

      Radera
    2. Samma här: efter att en anhörig förlorat sin sjukpenning (baserad på lägsta låglön) och fått nollad SGI uppmuntrar jag hen och andra att försöka investera om än så litet varje månad för en buffert ifall inkomst upphör. Det har verkligen gått utför med vårt lands välfärd de senaste 10-15 åren. Oändligt Sorgligt.
      Så många som hamnat helt utan inkomst och många utan bostad pga myndigheters godtycke.

      Radera
  3. Vilken härlig inställning. Jag blev kraftigt mobbad i skolan i 7 år så jag känner för lite tillit, vilket gjort att jag inte vågat ta chanser. Lär mig att lita på folk peu s peu. Sedär, fick till ditt tips om språklärande.

    SvaraRadera
  4. Peu a peu… menar jag :-)

    SvaraRadera
  5. Det är precis tvärtom: utgå från att människor inte är goda så blir du glatt överraskad. Och slipper bli förvånad och förbittrad över de som gör/vill dig illa. Världen - Sverige - är radikalt annorlunda jämfört med för några år sedan.
    Om det varit din moppehistoria nu hade de bara gått fram till dig och tagit den. Inte besvärat sig med att något eventuellt lås. Det är nog tillräckligt beskrivande på förändring.

    SvaraRadera
  6. Det var väldigt länge sedan som jag slutade tro gott om andra människor i det mångkulturella och kriminella svenska samhället.Jag undviker att ha någon som går bakom mig.Jag stannar hellre och låter personen gå förbi mig och jag håller handen i fickan över plånboken när jag åker buss och spårvagn.Även i mataffären håller jag handen i fickan över plånboken om det blir trångt eller när jag står i kö vid kassan om någon står lite för nära mig.Ser jag ett gäng killar i närheten av där jag går så går jag åt ett annat håll eller en omväg för att minska riskerna att bli utsatt för något brott.Har ingen bilen och jag äger så lite saker som möjligt för att minska riskerna för brott i dagens samhälle.Det är bättre att misstro alla andra än att tro alla är goda människor i dagens samhälle vilket jag tycker är väldigt tråkigt, men det gäller att anpassa sig.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  7. Tycker din åsikt här speglar hur skyddat du bott och fortsätter bo och arbeta. Jag skulle aldrig uppmana mina systersöner att lita på främlingar. Vi lever i fullständigt olika Sverige.

    SvaraRadera
  8. Jag tror inte att man KAN åka till Paris, lita på främlingar och undvika narkotika samtidigt.

    Skämt åsido instämmer jag med föregående pessimister/realister.
    FruEB (fröken EB?) har en del lyxåsikter som kanske gick bra att underhålla förra århundradet.
    Instämmer dock i att man bör gå med bestämda steg och alltid ge sken av att man snart ansluter till ett större sällskap.

    SvaraRadera
  9. Att ha en tillitsfull approach till folk brukar ofta leda till att de i sin tur beter sig schysst tillbaks. Funkar ju bra tex i grannskapet, på jobbet eller i föreningslivet.

    Men jag låser alltid cykeln och har koll på cykeln, man kan göra båda delarna. Lita på att folk man väljer att ta kontakt med vill gå väl och samtidigt hålla sin egendom väl inlåst. Två olika kategorier tänker jag.

    Trist att läsa kommentarer om att ”det mångkulturella samhället” har orsakat massa problem och brist på tillit. Snark.

    Som kvinna kan jag intyga att det jag INTE litar på är snubbar med dunkla värderingar om att de bör få ligga med mig pga de bjöd på en drink. Har inget med deras nationalitet att göra 🤷🏻‍♀️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har det orsakat brist på tillit! Terrorhot, klanmentalitet, hedersrelaterat, gängkriminalitet o s v. Var sitter du och blundar någonstans, Stockholms innerstad eller någon annan tillflyktsort i det här landet.

      Radera
    2. ”Snark”
      ”Trist”

      Som skolad i de korrekta värderingarna har jag de korrekta värderingarna och husse klappar mig på huvudet. Gud vad skönt!

      Radera
    3. Oj, vilken bestörtning mitt inlägg väckte. Jag avstår från att klappa dig på huvudet, det känns så förminskande.

      Kul att du undrar var jag bor! I mitt närområde har det skett flera dödsskjutningar, bla i de kvarter jag cyklar med sonen till träningen.

      Det är väldigt tragiskt och sorgligt, och kontroll över drogförsäljning antas vara motiven. Droger är ju väldigt inkomstbringande verksamhet så vi kan väl enas om att ”snabba cash” eller Mammon är den kultur som har fått fäste. Finansierad bla av den lavinartade ökningen av medelsvenssons fest-knarkande.

      Du nämnde många saker, tex Hederskultur. Den har också funnits i Sverige, men inte lika brutalt under din och min och våra föräldrars uppväxt. Vi ska vara stolta över att vi jobbat ned den, men låt oss också komma ihåg vår historia. Blir så endimensionell (och ja, tjatig) diskussion annars kring att allt är jämt alla invandrares fel.

      Kvinnors dygd har alltid varit viktigt att kontrollera. Kan du tänka dig några exempel?

      Du vet på 1800-talet nära gravida tonåringar blev förskjutna av familjen pga ej gifta? Eller när olagliga aborter gjordes med strumpstickor för att förhindra denna oerhörda skam? Alla dessa ohyggliga aborter med svåra infektioner och blodförluster och söndertrasadeunderliv. Allt för att desperat komma undan skammen som kastades på en i byarna och släkten.

      Kvinnor som brändes på bål under häxprocesserna (gissar 1700 tal) för ngn avundsjuk granne sa att de hade haft otukt med djävulen?

      Iallafall. Brist på integration är ett reellt problem, men att människor flyr från våld, nöd och konflikter kommer vara en realitet alltid. Var det halva Småland som tömdes under de stora emigrationsvågorna till USA? Borde vi hållit dem kvar för att de stackars jänkarna inte skulle drabbas av problem när smålänningarnas försökte skapa sig en ny tillvaro? Hade varit lite grymt att låta dem svälta ihjäl på hemmaplan tycker jag.

      Mångkulturella samhällen funkar (se bara på New York eller London) men OJÄMLIKA samhällen (några få rikingar och resten på existensminimum) är tickande krutdurkar.

      Trevlig kväll!

      Radera
    4. Bra skrivet! Tumme upp!

      Radera
  10. Jag håller med att de flesta människor är schyssta i det allmäna livet. Sedan tyvärr finns det en hel del män och kvinnor som.inte blir så schyssta när det kommer till förhållande - så det är kanske där man ska akta sig något

    SvaraRadera
  11. Jag sa alltid till min son att människor är vänner du ännu inte känner .... :D

    SvaraRadera
  12. Håller med dig Fru EB! Är även jag en medelålders kvinna som generellt sett litar på människor och det har gått utmärkt hittills. De allra flesta människor är vänliga och hjälpsamma. Jag bor i ett invandrartätt område där det varit en del knivdåd och någon skjutning, men om man bara inte får för sig att sälja narkotika eller umgås i sådana kretsar så är risken oerhört liten för att bli indragen i några våldsamheter. Har inte heller några som helst betänkligheter vad gäller att gå omkring utomhus nattetid. Min bild är att de som oroar sig inte har koll på hur man gör en riskanalys.

    SvaraRadera