Tips 28: Skaffa fler inkomster

Tips # 28: Skaffa flera inkomster

Att ägna sig åt det man älskar är en grundregel. För er tre gäller troligtvis någon form av kreativt skapande. Ibland kan det vara svårt att leva enbart på konsten. Det kan då vara bra att se yrkeslivet som en tårta: Ett lager sockerkaka (det som kallas ”bread’n-butter-jobb”) exempelvis ”bildlärare” och ett lager sylt, exempelvis serietecknare. Det förstnämnda ger pålitlig inkomst så att man kan spara ihop sitt FU-kapital, det sistnämnda gör man bara för att det är kul. Om det sistnämnda blir väldigt framgångsrikt kan man fasa ut sitt bread-n-butter-jobb. Men det är alltid bra att ha flera inkomstströmmar, det gör att man blir ekonomiskt stark. Och stark ekonomi = frihet.

________________________________________________________________

Kommentar: Jag skulle ljuga om jag påstod att jag blev förtjust när mitt mellanbarn propsade på att gå frisörprogrammet på gymnasiet. Men jag var märkt efter äldsta barnets skoltid som präglades av dåligt mående, och min enda önskan som förälder var att barnen skulle känna lust att gå upp på morgonen och gilla merparten av det de sysslar med på en dag. Så naturligtvis fick hon själv välja. 

Ett drygt halvår senare ångrade hon sig och ville gå samhällsvetenskaplig och jag fick uppbåda all min mammastyrka för att hindra ett "Vad var det jag sa". Och i efterhand (för nu trivs hon igen) måste jag ändå tillstå att det var ett hyfsat klokt beslut att gå ett praktiskt program. Varför?

1) Hon var rejält skoltrött efter nian och ett krävande teoretiskt program hade varit en risk för hög frånvaro/avhopp.

2) Idag är alla praktiska program högskoleförberedande (lite beroende på vilka val du gör inför åk 2 och hon har valt att lägga till teoretiska kurser eftersom hon, präglad av min indoktrinering, vill testa att läsa på högskola).

3) Med en praktisk utbildning, helst kombinerat med en akademisk examen, kommer du att ha helt andra möjligheter att ta dig an arbetslivet.

Så här: Säg att hon skaffar en högskoleutbildning och blir, säg: socionom (det är det senast name-droppade jobbet från hennes sida). Men så vill du resa jorden runt och backpacka under ett år. Men packa då frisörbältet och klipp dig fram! När jag jobbade i en bilrelaterad bransch för några år sedan var detta ett upplägg hos en av kunderna med verksamhet över hela världen. Killarna på golvet kunde åka och korttidsjobba på verkstäder på hela jorden. Jag träffade en kille som cruisat runt på det sättet. Han behövde inte prata språket flytande eller gå någon mödosam intro. Jobbet var tämligen enkelt och han kunde bara checka in och börja mecka var han än bafann sig, vilket gjorde att hans behov av resebudget var minimal. 

Eller säg att hon söker sig till annan ort i Sverige. I väntan på det perfekta socionomjobbet hyr hon en stol på en salong (folks hår växer i såväl hög- som lågkonjunktur). Eller så startar hon en sidoverksamhet och fixar bröllopshår vid sidan om, det lär knappast kvala in i någon konkurrensklausul i ett vanligt anställningsavtal. Gungor och karuseller. 

Dessutom: Det blir vad det blir. En gammal chefs son gick snickarprogram på gymnasiet (den egentliga termen är väl något annat men han blev snickarlärling med jobb direkt efter studenten). Samma scenario där, min chef var väl halvnöjd, särskilt med sonens motivering: "Jag vill inte bli som dig och mamma". 

Efter ett par år i snickerisvängen fick han nog av usla arbetsvillkor och bossiga förmän, och av en slump trillade han in på en IT-supporttjänst där han trivs som fisken i vattnet. Hade hans föräldrar propsat på att han skulle gå tekniskt program på gymnasiet och helst KTH efter hade resultatet kanske blivit pannkaka. Nu kanske man inte sitter i IT-support efter KTH, men ni fattar vad jag menar. Han kan mycket väl komma att göra "karriär" på sitt nuvarande jobb om han sköter sina kort rätt. Vilket MED DAGENS UNGDOM betyder att han är där merparten av dagarna och gör det han är satt att göra (där ligger nämligen ribban har jag förstått på mina chefsvänner).

Man kan inte detaljplanera sitt liv vid 16 års ålder. Men man kan ha ett grundtänk som gör en mindre sårbar för konjunktursvängningar och andra former av oförutsedda skeenden. Ett sådant grundtänk kan med fördel inbegripa att ha flera strängar på sin lyra.

Mvh
FruEfficientBadass

12 kommentarer:

  1. Du tänker helt rätt, man behöver ett grundtänk. Jag och min fru har skapat 13 olike sidoinkomster och nu känns det tryggt. Även om jag blir uppsagd från jobbet så har jag flera sysselsättningar som ger pengar varje månad. Plus A-kassan så det blir nästan som en vanlig lön. Nu lever jag mycket lugnare utan oro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) Kärleksbesvärjelser
      2) lösning och bot mot all sjukdom
      3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
      4) Äktenskapsbesvärjelser
      5) Graviditetsbesvärjelse
      6) Uppbrottstrollformler
      7) Dödsbesvärjelse
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning

      Radera
    2. Hej Theresa, jag undrar ifall dödsbesvärjelsen är till för att någon ska, eller inte ska, dö?

      Radera
  2. Jag har sparande i olika former, men också reella tillgångar (hus, bil, stuga, verktyg, matförråd, ved etc) om konton plötsligt spärras, bankerna går omkull osv. Jag borde jobba på att lära mig fler saker och bli bätttre på dem jag redan kan. Mycket kan man ta ifrån en människa, men inte deras kunnande.

    SvaraRadera
  3. Vet inte - en 'riktig' inkomst bör räcka tycker jag.

    SvaraRadera
  4. Om tanken är att man inte ska svära så mycket och helst inte för mycket svengelska varför 'FU'? Låter urdumt

    SvaraRadera
  5. Helt rätt! Fler borde välja praktiska program där de dels ofta har jobb innan de ens gått ut gymnasiet och dels går att att plugga vidare etc på ett helt annat sätt idag. Grabben är 18 år har redan anställning på en skogsmaskinsfirma och beställd förmånsbil!! Med ett år kvar på gymnasiet. Något man själv bara kunde drömma om:)

    SvaraRadera
  6. Det räcker med en inkomst när man har sitt arbete även som sin hobby vilket jag hade då jag älskade att köra långtradare både i lokal trafik och i fjärrtrafik under olika skeden i livet.Givetvis arbete jag väldigt mycket mer än de flesta andra och spenderad även mycket pengar genom åren, men jag har även alltid sparat när det har funnits möjlighet till det.2018 när jag var 52 år så köpte jag mig fri från ett arbetsliv som inte längre var detsamma som när jag började köra långtradare och därmed ville jag inte längre vara delaktig i det arbetslivet.Jag är väldigt nöjd med att vara en ung pensionär med god ekonomi som gör vad jag vill när jag vill och bara om jag vill.Nu är det väldigt trevligt att tjäna pengar på mina pengar via utdelningar från mina värdepapper utan att jag behöver arbeta överhuvudtaget.Min pappa sa att jag skulle vara utsliten när jag var 35 år om jag började köra lastbil och med facit i hand så hade han helt fel och man skall aldrig hindra barnen från att göra sina egna val med vad de vill arbeta med.Däremot kan man stötta och ge råd till sina barn så att de inte blir utnyttjade på arbetsmarknaden vilket är väldigt vanligt.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att läsa din text, det skall vara mellanslag efter skiljetecknen. Styckesindelning gör också texten mer lättläst.

      Radera
  7. Jag håller med om allt du skriver, men det låter som att rådet egentligen är ”skaffa dig ett ordentligt jobb först och ha ditt intresse som en inkomstbringande hobby sen”. För den med kreativa barn är det ju en jättebra lösning eftersom det GÅR att tjäna pengar på kreativa sysslor, men inte alltid är så lätt.

    Jag tycker att det är intressant att vi föräldrar är så fokuserade på att barnen inte ska välja fel jobb. Jag är själv skadad av detta, eftersom mina föräldrar ville att jag skulle prestera och komma i välbetalt arbete tidigt (gissningsvis till skillnad från dem). Nu tycker jag egentligen inte att det spelar någon som helst roll, men döm om min förvåning när jag försöker övertyga Mini att välja franska i språkvalet för att JAG tycker det är mest användbart och praktiskt att lära sig i skolan när man ännu är formbar. Vad hände med att göra sina egna misstag? Och att man alltid kan ändra sig? Nåväl, jag får förfina implementeringen av mina värderingar…

    Frihetsmamman

    Ps. Tyckte det var otroligt roligt att höra att ett av dina barn blir frisör med tanke på att du förespråkat (och fått mig) att sparka sin frisör.

    SvaraRadera
  8. Helt rätt, jag gick fordonsprogrammet transport i skolan, pga sjukt skoltrött och det var ett sätt att få (gratis) körkort. Har aldrig jobbat med det, men däremot har jag idag dubbel kandidatexamen inom ekonomi och psykologi, så ett praktiskt program hindrar ingenting, så länge man får betyg i sina ämnen. Nu kan jag ju köpa hur stor husbil som helst att bo i när jag jobbar remote ;-)

    SvaraRadera
  9. Min man som jag byggde mitt liv med i 23 år lämnade mig och barnen utan ett ord. Allt rasade över mig och jag sträckte ut handen till våra nära och kära och ingen kunde hjälpa. Det kom en tid då han ansökte om skilsmässa även när vi inte hade några problem eller någonsin slogs om något katastrofalt. Dr Isikolo kom till min räddning och fixade problemet jag hade med min man. Han återförenade oss igen och han återvände hem till oss. Livet är verkligen mystiskt och jag trodde aldrig att jag skulle uppleva det jag gick igenom men allt tack vare Dr Isikolo som arbetade för mig och försäkrade mig om de positiva resultaten efter 48 timmar som verkligen blev som han lovade. Han kan också lösa dina problem om du kontaktar honom nu.Sms:a honom på WhatsApp honom på +2348133261196 eller mejla: isikolosolutionhome@gmail.com

    SvaraRadera