Tips 25-26: Artighet

 

Tips # 25: Lär dig de två magiska orden

Om du bumpar in i någon på stan, säg ”ursäkta”, oavsett om det är ditt eller dennes fel. Det signalerar att du är artig och världsvan. Om någon håller upp dörren eller på annat sätt hjälper dig, säg ”tack”. Men det här vet du ju redan.

Tips # 26: Håll upp dörren för andra

Förklaring onödig. 

_______________________________________________________________

Kommentar i efterhand: Jag BEGRIPER inte varför det ska vara så svårt att lära ungarna att säga "tack" eller "ursäkta". Överkurs är ju dessutom att lära sig att säga "Förlåt" så att det låter som att man menar det. Rätt få vuxna behärskar den konsten vilket är synd. För ingenting upplöser ju en konflikt lika effektivt som ett genuint förlåt. Jag tror att folk i regel tror att man "förlorat" eller visat sig svag om man säger förlåt. När det i själva verket är precis tvärt om. 

En annan sak vi jobbat hårt på i vår familj är att säga "Prosit" om någon nyser. Samt att man, i det fall man prompt måste nysa i andras närvaro, gör det i armvecket och därefter säger "Ursäkta". Det har gått lite till överdrift hemma här eftersom nysande person, i det fall närvarande glömmer att säga prosit kommer att ropa "ÄR DET INGEN SOM SÄGER PROSIT?!?!?!?" tills det att någon gör det. 

Jag skulle inte så högljutt klaga som jag gör i första stycket om det inte vore för att jag, åtminstone när barnen var mindre och alltid hade kompisar hemma, observerat denna avsaknad av basal hyfs. Och nu talar vi barn från Nedre, som enligt fördomen borde spatsera med boktravar på huvudet genom sina paradvåningar. Det är som att föräldrarna inte riktigt orkar eller ids pränta in i dem dessa små magiska nyckelord. Vilket är så synd, för det är svårt att lära om i vuxen ålder. Detta, i kombination med bordsskick, är saker man måste få med sig hemifrån. ("Servetten i KNÄÄÄÄT!")

En annan sak språkpolisen i mig hängt upp sig på är gensvaret till ovan småord. Jag får kli i hela kroppen varje gång jag handlat något över disk och där mitt "tack" av säljaren besvaras med ett "varsågod". Vadå varsågod!? JAG har förlagt mina skattade pengar i DIN verksamhet, om någon ska säga varsågod så är det väl jag? DE ska svara i första hand "Det är jag som ska tacka", i andra hand "Tack själv" eller i tredje hand "Tack". Skippa gärna floskler av typen "Ha en bra daaaag" men sköt för tusan tacket (och spöstraff för butikspersonal som niar). 

Samma problematik upplever jag när en tjänst/god gärning utförts och de efterföljande orden. Ponera att person X mottagit en tjänst, ex. fått låna en laddare av kollega Y. När X sen säger "Tack för lånet" svarar i regel kollega Y "Varsågod". Nej nej nej! "Varsågod" hade kanske passat om Y givit laddaren i gåva till X. Men vid ett simpelt lån bör rätt replik vara "Ingen orsak", då detta genmäle står i bättre paritet med utförd tjänst. Såvida man inte vill påskina att man är en snål jävel som tycker att utlånet var ett debacle.  

Det tog ett tag att förklara skillnaden mellan "Varsågod" och "Ingen orsak" för barnen och jag vet inte om jag riktigt kan formulera det för mig själv. Men "varsågod" används enligt mig när man på något vis varit generös, ofta i form av en fysisk gåva. "Tack för den fina presenten mor!" - "Varsågod kära du". MEN om man gjort någon en tjänst eller något man vill påskina har varit en petitess (vilket man av artighet gör) säger man "Ingen orsak". Exempelvis:  "Tack för att du återigen hämtade mig på skolan med bilen fast jag egentligen skulle kunnat ta bussen" - "Ingen orsak min curlade lilla odåga". 

I vilket fall har jag trummat in ovan så ihärdigt att barnen nu vänder tillbaka till mig och säger sig störa sig stort på sina klasskamrater i såväl grundskola, gymnasium som folkhögskola som inte behärskar denna skillnad i språkbruk. Mohaha, jag fostrar språkpoliser, det är vad jag gör. Och språk är makt, glöm inte det. TBC imorgon.

Mvh
FruEfficientBadass

8 kommentarer:

  1. Nä, jag gillar varsågod, det är ett bra svar på tack. Även välbekomme, det var det lilla, håll till godo. Ingen orsak stämmer ju egentligen inte, har jag gjort något för någon finns det ju en orsak till varför (jag vill vara snäll, duktig och/eller hjälpsam). Men jag gillar artighetsord och att man åtminstone försöker, även om det blir fel.

    Mitt barn tycker det är onödigt att säga tack när han får växel tillbaka, det är ju hans pengar och han har betalat för varan. Jag sa att ett hej och tack "kostar" så lite att yttra. Det visar att man ser människan bakom kassan. Så nu säger han det. Ha en bra dag är ett fint yttrande, men som allt man säger bör det uttalas äkta. Fler trevligheter till folket i form av ord och leenden, det påverkar oss till det bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) Kärleksbesvärjelser
      2) lösning och bot mot all sjukdom
      3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
      4) Äktenskapsbesvärjelser
      5) Graviditetsbesvärjelse
      6) Uppbrottstrollformler
      7) Dödsbesvärjelse
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning

      Radera
  2. Ja jisses så jag håller med! Vad ÄR det med folk och folkvett? Mitt barn har troligtvis en NPF-diagnos, ska utredas under hösten, som gör att hen har mycket jobbigt med sociala (icke valda) situationer. Eftersom typ alla sociala situationer förutom vara hemma med oss föräldrar är just icke valda är det en mycket jobbig period just nu, mitt i pubertet. Men, artigheten och folkvettet är inpräntat sen tygblöjeåldern. Det är både bra och anus för min älskade avkomma då skolan missat signalerna ända upp till högstadiet. Kanske på grund av att hen lärt sig vara vältalig, trots sina svårigheter. Jag tänker att förmågan att konversera kommer ändå vara en fördel i framtiden, att hen kan gå på sin autopilot when needen och sen dra sig tillbaka till sin tryggbubbla. När hen har hittat mentala verktyg till hjälp för att leva i tokvärlden som är sjukt svår att tackla även utan NPF-tjorv. Älskade unge, tackat för hemstickade strumpor sen treårsåldern men klarar inte av att vara i klassrummet. Det är ju som hunger games ändå så det kanske är bara de med NPF som faktiskt upplever världen så som den är och vi andra lever i en dimma..

    Morsan

    SvaraRadera
  3. Morgon!
    Fler artighetsord mellan människor behövs, även om det uppfattas som "fel" ord ibland. Jag stör mig också på att väldigt många inte tackar för sig när någon annan människa gör något för dem. Ska det vara så svårt!?!

    SvaraRadera
  4. I Sverige är det oartigt att säga ni om man inte är fler än en. Dureformen genomfördes i Sverige för ni i svenskt språkbruk användes av överheten som tilltal till underordnade, det var nedsättande att tilltala hembiträdet eller vaktmästaren med ni, som markerade status och rang.
    Däremot skulle titlar användas om man var t ex advokat, doktor eller ingenjör, det var doktor Lövenhjelm och advokat Silverstolpe.
    Titlarna skulle läggas bort innan man blev du och bror.
    Dureformen skapade ett jämlikare samhälle och ett enklare sätt att umgås. Att nia är inte artigt! Tack Bror Rexed.
    Artighet däremot är ett kitt för samhället det visar respekt och omtanke för sina medmänniskor./K

    SvaraRadera
  5. Haha, ja man har sina egna små hangups: för egen del känns det som en mindre käftsmäll när jag försöker visa uppskattning genom att tacka och får ”ingen orsak” som svar. Det är för mig ett svar i samma härad som när man försöker sig på en komplimang typ ”Fin klänning” och får till svar ”Äsch, den gamla trasan”. Svaret liksom underkänner mitt omdöme och får mig att känna mig dum. Men så är jag också lagd lite åt det ”aspiga” hållet, tolkar ofta lite för bokstavligt, även om jag rent intellektuellt tror mig förstå att det mer är en etablerad språklig ritual som man bara får tugga i sig. Mycket finlir är det iallafall, och säkert lite olika förväntningar i olika kretsar också, så enkelt är det inte, men själva idén att bemöda sig om att försöka vara artig skriver jag helt under på.

    SvaraRadera
  6. När man tackat för något i Norge brukar den som givit en tjänst etc säga "Bare hygglig" vilket jag tycker är en trevlig retur på det. Ingen orsak låter lite neutralt, bara hyggligt låter som att det var trevligt för mig att utföra tjänsten åt dig, typ.

    SvaraRadera
  7. Det där med att förväntas säga prosit när någon nyser tycker jag är oerhört fånigt och jag önskar att det kunde avskaffas helt! Jag jobbade en tid i ett kontorslandskap och så fort någon nös hördes flera prosit från olika håll och så förväntades den som nyst dessutom säga tack till dem som sagt prosit. Det blev ju helt olidligt. Jag vägrade till slut men vet att vissa tog illa upp. Men snälla nån, det bygger ju på gammalt skrock om att ordet prosit skulle skydda den som just nyst från att bli besatt av onda andar eller något sådant, varför fortsätter vi med detta vansinne i dagens moderna samhälle?

    SvaraRadera