Tips 7: Var nyfiken på andra

 

Tips # 7: Var nyfiken på andra

Genom att ställa frågor till andra framstår du som trevlig. Det ger dig vänner. Vänner är bra. Motsatsen, att inte vara nyfiken och bara prata om sig själv ger motsatt effekt. Det är vetenskapligt bevisat.

____________________________________________________________________

Kommentar i efterhand: Troligtvis är det inte vetenskapligt bevisat. Men om ni kan nöja er med anekdotisk bevisföring anser jag att det går att leda ovan i bevis. Herre. Om jag fått tusen spänn på ISK:en varje gång jag under bröllopseran hamnat bredvid en självgod bordsherre som inte fattat att mina artiga frågor var konversationsstartare, utan trott att mitt intresse för hens persona var grundad på att han varit över snittet fascinerande, hade jag blivit ekonomiskt oberoende innan trettiofem. 

Det typiska scenariot var att jag ställde fråga på fråga och först vid kaffet kom kommentaren: "Det var sååå trevligt att prata med dig, verkligen trevligt. [tankepaus, föreställ er ett knakande läte]. Men nu har jag ju inte hunnit höra någonting om diiiiig?".

Samma med kollegor och vänner som kapar luften med tugg om sig själva. Jag begriper det inte. Hur kan det vara så svårt att förstå att ingen orkar hänga med en sådan person? En kompis till mig har en sådan kollega i detta nu. Har han en särskild talang nämligen att han talar på såväl inandning som utandning. På så vis får han med dubbelt så många ord som en snittperson. 

Dessutom har han en egenhet att han säger allting två gånger, fast i omvänd ordning. "Jag tycker det är gott med färskpotatis med salt. Salt på färskpotatis är gott". Så egentligen hinner han ju inte med dubbelt så mycket, men ha tråkar ut folk trippelt mot snittet. Resultatet har blivit att folk undviker att ta lunchrast samtidigt som karln vilket ju är lite ledsamt. Man kan tycka att en nära anhörig hade kunnat ge honom chansen till självinsikt i yngre år. Nu är de formativa åren troligtvis slut och han är dömt till ett liv som outhärdlig. 

Men det är inte för sent för dina barn. Märker du att de kapar talartid och avstår från att ställa frågor till sin omgivning: Ge dem detta tips. De kommer att vinna stort på detta genom hela livet. 

På temat brukar jag också uppmana mina barn att ta för vana att se på alla som sitter runt ett bord vid ett samtal. Även om de bara känner sig bekväma med att tala med en eller ett par personer ska de då och då skänka alla runt bordet en blick. Om du själv varit utsatt för någon som sitter och pratar till ett sällskap utan att ge dig ögonkontakt vet du exakt vad jag menar. Det är mycket obehagligt. 

Överkurs till ovan är att aktivt bjuda in andra i samtalet, särskilt de som är nya i en grupp. "Har du husdjur?" eller vad som helst. Folk i socialt utsatta lägen är sällan särskilt kräsna kring frågans intellektuella kvalitet, det som betyder något är att vara sedd.

Mvh
FruEfficientBadass


10 kommentarer:

  1. Så fint skrivet

    SvaraRadera
  2. En sån bra text är med på precis allt.
    Man får ju hoppas att självinsikten kommer med åren och att självupptagenheten slipas av eller så tilltar den. Kan ibland märka även på mig själv att om man vid något sällsynt tillfälle hittar någon som lyssnar så är det som att sätt full sprutt på diarrén, jag kan lätt bli överexalterad.
    Kan också vara en god lyssnare, fast en del har ju en förmåga att ta upp hela samtalsutrymmet och föra en ständig monolog. Det är inte alltid fult att avbryta tycker jag men det tar sällan på den pladdrande person som glatt fortsätter ändå.
    Det där med att se alla vid ett bord kan tyckas självklart, tyvärr inte för alla. /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Självupptagenheten slipas av eller så tilltar den". Verkligen!

      Radera
  3. Fasiken så bra du skriver och beskriver varagen. Varför har jag inte följt dig tidigare. Kanske som du skriver "Motsatsen, att inte vara nyfiken och bara prata om sig själv ger motsatt effekt.".

    SvaraRadera
  4. Kanske det viktigaste rådet av dem alla. Så sant! Det finns alldeles för många av typen ""Jag tycker det är gott med färskpotatis med salt. Salt på färskpotatis är gott" - som du beskriver ovan.

    SvaraRadera
  5. Att bjuda in de som är tysta och verkar vara utanför samtalet är väldigt viktigt så att alla får vara delaktiga.Det är en fördel om man kan prata om många olika ämnen så blir det lättare att både föra samtalet och vara en god lyssnare samtidigt som man är nyfiken och kan fråga andra om deras åsikter eller intressen.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om Peters råd att vara uppmärksam och aktivt bjuda in de mer tystlåtna i samtalet. Lätt att de glöms om man själv eller övrigt sällskap är pratkvarn(ar).

      Radera
  6. Jag är bara sociaaaal! Från de som är helt raka motsatsen, att låta munnen gå är inte samma sak som att vara social.

    Jättefin text!

    SvaraRadera
  7. Monolog. Dialog. Duolog ... och så ett fjärde alternativ som jag glömt. Någon som kan/vet?

    SvaraRadera
  8. Kloka ord. Instämmer till fullo. Tänk att så många - i alla åldrar - har så svårt för detta. Sorgligt.

    Mme A

    SvaraRadera