Jag har slutat...

...sälja böcker. Delvis sålde jag i princip inget under Q4. Men ett bidragande skäl är en djupt förankrad skräck för att begå skattebrott. Jag skriver denna text bara minutrarna efter att jag skickat in 2023 års deklaration och det var en FREAKIN NIGHTMARE. Som ALLA år efter det att jag startat egen firma. Jag hatar det så mycket va. 

Allt är obegripligt. Från uppstart eget företag till avslut. För övrigt känns det fånigt att kalla det eget företag, det handlar om att fylla i en bilaga vid deklaration. Det var inte så att jag hittade på ett fånigt namn (Fru Efficient Badass till exempel) och en cheezy logga (förnumstig hemmafru i 50-talstappning) för att marknadsföra den. Firman hette mitt namn och personnummer med den pretentiösa företagskoden ”Konstnärligt skapande”.

Värst av allt var emellertid det som låg emellan uppstart/avslut, det vill säga deklarationerna. Jag vill gärna tro att jag är genomsnittligt intelligent. Jag fattar startsidan på Avanza, jag vet hur man formaterar celler i Excel, men Det Här! 

Jag ångrar att jag inte tog skärmdumpar på de tjyvfrågor man får i NE-bilagan på Skatteverket för det är en djungel. Det handlar om utländsk skatt, det handlar om skogsskiften, det handlar om upplupna saker. Ett språk som för tankarna till Alfredsons Den enfaldige mördaren. "Så Sven har inte upptagit den upplupna räntan på skogsarrendet säger han?" Jag är helt clueless! Jag bara heppar och hoppas att allt ska gå väl, att mina ynkliga intäkter ska vara av ringa intresse för Skatteverket.

Och nu pratar jag bara om administrationen. Att ha egen firma är ett nollsummespel. Jag har en känsla av att jag skattat mer än jag fått in, vilket om sanningen ska fram jag kanske egentligen inte tror på men nästan. 

Det som slutgiltigt fick mig att dra ur pluggen var ett besked i december om att jag skulle betala in nästan tre tusen i månaden under 2024 i proaktiv skatt. Detta vid en tidpunkt då böckerna gav en avans på runt två hundra i månaden. 

Och jag fattar, allt är preliminäääärt och byggt på en schabloooon, men 2 500 kronor i månaden är pengar som hellre kunnat sättas i arbete på börsen än att ligga och schangsera på Skatteverkets konto. (Man kan säkert överklaga och jämka and shit, men som barnen säger: Orka!)

Bara någon dag efter det beskedet gick jag in på Verksamt.se och avskaffade firmahelvetet. Tio sekunder senare fick jag ett nytt besked i Kiva: Jag behövde bara betala in noll kronor i månaden. Så mycket bättre. 

Nej, så här blir det. Om jag någon gång i framtiden skulle få för mig att ge ut fler böcker blir det direkt mot ett förlag. Jag minns inte hur det löste sig när det begav sig men inte behövde jag starta egen firma för att få ut royalty. Egen firma suger!

Nu kommer jag till kärnfrågan. Jag träffar dagligen egenföretagare. Tänk den klassiska småföretagaren: En-tre snubbar i blåkläder i en firma som ägnar sig åt manliga saker som att gräva, hugga, svetsa. Som hon i Flashdance (höjdarrulle).


De här männen har en massa skit för sig. Firmabilar, de köper in datorer, har säkert lager med avskrivningar/nerskrivningar, upplupna räntekostnader för arrendebönder etc. Men DE verkar klara detta helt galant! Medan jag, med min magister i företagsekonomi och extensivt intresse för vissa siffror, känner mig helt tappad bakom en vagn. 

Kan ni förklara detta för mig? Hur gör folk som i en bisats säger att de "startat eget". Förstår alla andra direkt vad allt handlar om eller är det bara jag som får stora skälvan? Med all effektivisering, förenkling och gullifiering av all information i samhället idag, hur kommer det sig att just deklarationen verkar stannat i utveckling 1954? I min värld skulle en deklaration för enskild firma komma i en rosa app med tre informellt ställda frågor (flankerade av en gullig chatbot):

”Hur mycket har din firma dragit in i år?”

”Hur stora utlägg har du haft?”

”Rejta vår deklarationsapp 1-5 tack!” (Jag hade satt fem)

Jag vet rent intellektuellt att jag inte ska vara rädd för Skatteverket. Jag har talat med flera av deras rådgivare vid ett antal tillfällen och de har alltid varit snälla och tillmötesgående. Men ändock: Jag räds dem. Det är väl för att man fått höra att ekonomisk brottslighet är det som straffar sig mest. Jag googlade nu och jag vet inte om det stämmer. Det torde vara värre att döda någon med uppsåt. 

I vilket fall, om årets deklaration går igenom är jag home safe. Men det vet vi inte än. Om det blir ett hastigt bloggstopp utan förklaring i september är det nog för att jag sitter på Kolmården. Ja, det är tydligen där de hamnar, de ekonomiska brottslingarna. Jag saxar från Interwebz:

"Vi har kommit till Anstalten Kolmården, Sveriges lugnaste fängelse. Här sitter just nu 125 interner. Av dem är 69 dömda för ekobrott, en för grovt narkotikabrott och två för mordbrand".
Mm. Jag kan tänka mig detta. Även om jag inte riktigt får ihop matematiken i ovan stycke. Men ponera att alla (förutom eldarna och knarkaren, troligtvis kokainist från Djursan) är intresserade av ekonomi, vore det då inte en total frugal win? Jag har ju alltid vurmat för det minimalistiska och det lär jag ju få njuta av på anstalt. Furumöbler från Mio 1989, en enkel hylla som ska rymma de saker jag fått ta med mig i en kabinväska. Kanske är de intresserade av att diskutera fondrobotar, fyraprocentregeln och house hacking?

Apropå house hacking googlade jag mig till följande:

Kriminalvården ger inte ekonomiskt stöd till hyra eller andra utgifter under tiden du avtjänar ditt straff. Ibland är det möjligt att få hjälp med hyran från din kommuns socialtjänst.  Kontakta socialtjänsten i din hemkommun för mer information.

Om du ska vara borta en längre tid är det viktigt att kontakta till exempel banken om du har lån eller företag där du har abonnemang för att be om en betalningsplan. Du kan också behöva avsluta eventuella prenumerationer. 

Jag vet inte vad ni tänker när ni läser ovan, men jag tänker Slaktår. Att hamna i fängelse är det ultimata sättet att rensa bland sina utgifter. Under ett par år går man ner på rock bottom, samtidigt som man utbyter tankar kring ekonomi med sina nya vänner. Väl ute i samhället [och med ett jobb via KRIS] har man sen möjlighet att bygga pengamaskin på nolltid. Jag kanske borde hoppas att Skatteverket väljer just min deklaration som ett statuerande exempel. 

Vad har man för kläder på Kolmården? Får man dem av staten eller är det civila kläder, någon som vet? Har någon av er ens suttit inne?

Mvh
FruEfficientBadass




35 kommentarer:

  1. Heja dig.

    Att ha enskild firma är riktigt läskigt! Är nog bara nackdelar så låter som rätt beslut. Att ta den sura kostnaden för en redovisningskonsult är den enda rimliga vägen för välmående, men så ska såklart firman kunna bära den kostanden. Kunde jag inte ha en redovisningskonsult skulle jag avsluta allt och flytta ut i skogen :)

    Har man mindre uppdrag eller intäkter som kan faktureras fungerar ju CoolCompany och liknande aktörer utmärkt, helt utan ångest och till okej avgift.

    Vad händer med böckerna nu? De intäkter du får borde på den nivån kunna deklareras som hobbyverksamhet?

    SvaraRadera
  2. För att slippa starta egen firma har jag löst min fakturering genom att anlita Frilans finans (det finns säkert andra alternativ som de brukar säga på radio och TV). De tar 6% av beloppen jag fakturerar, men det är det värt. Årets deklaration tog typ två minuter.

    Däremot finns det chans att vi får göra varandra sällskap i fängelset. I helgen kommer jag nämligen att medvetet begå ett lagbrott. Nuförtiden är det nämligen olagligt att elda kvistar i trädgården:

    https://norrahalland.se/debatt/debatt-eldningsforbud-slaar-gnistor/41235

    Denna idiotiska tolkning av en idiotisk EU-regel kommer jag naturligtvis att skita blankt i. Så vem vet, vi kanske ses snart?

    /Max

    SvaraRadera
  3. Kolmården är ett fängelse för män. Du hamnar nog på Ljustadalen…

    SvaraRadera
  4. Det där med att alla möjliga startar eget har jag också funderat på. Hur kan alla dessa med noll intresse av det som tar ca 90% av tiden (dvs administration, bokföring mm) bara starta egen firma så där? För mig är det ett oöverstigligt jättehinder och jag räknar mig till den mer intelligenta delen av befolkningen. Eller är det så att dessa andra bara rusar på och sen får det lösa sig, utan tanke på trygghet eller morgondag?

    Jag försökte faktiskt starta egen firma en gång. Det var när jag var föräldraledig (klassiskt, eller hur?). Jag var till och med och pratade med småföretagarföreningen på orten och de sa att jag skulle köra på, för jag hade en bra idé. Där jag bor så har många egna firmor, gärna flera stycken per familjemedlem. Antagligen för att ha något att sysselsätta sig med eftersom de är ekonomiskt oberoende sen flera generationer tillbaka. Men det funkar alltså.
    Jag hade gjort alla affärsplanerplaner och annat man ska enligt.... ja, den där myndigheten där de har tusen mallar på tusen sidor som de anser att man ska fylla i för att starta. Fyllde i vilken kod jag ville ha (minns inte vilken jag tog, men nåt annat än din "konstnärligt skapande") och lade också till koden för ekonomisk förvaltning (tips från en kompis). Anledning till att jag ville ha firma var att jag skulle tillverka saker, dvs köpa in råvara och förädla och sen sälja, så jag ville inte betala dubbel moms. Låter enkelt, eller hur?

    Skickade in och efter någon vecka så fick jag brev från SKV (det var på den tiden man fick pappersbrev i brevlådan). Med ett avslag!
    Skatteverket avslog att jag skulle få starta egen firma!
    Jag tror att jag är den enda i Sverige som råkat ut för det!
    Jag ringde dem så klart och frågade varför. De sa något om att de tyckte att det verkar onödigt för mig att ha ett företag. Jag kan ju köpa in råvarorna ändå. På min fråga om jag då, som privatperson, kan köpa momsfritt eftersom momsen läggs på de förädlade produkterna så var svaret "självklart inte". "Så mina kunder ska alltså betala dubbel moms på mina produkter, jämfört med mina konkurrenter?" frågade jag. "Ja, det verkar som det blir så", svarade handläggaren. Diskussionen gick vidare om att jag tycker att jag då inte konkurrerar på lika villkor, men beslutet stod fast.

    Så ibland när jag ser frisörer, trädfällare, IT-konsulter eller designers av olika slag (både modekläder och telefonappar), då undrar jag: Hur sjutton har de fått godkänt av skatteverket att starta eget?

    Spargrisen

    SvaraRadera
  5. Du skulle kunna sälja böcker och deklarera det som inkomster från hobby. Så länge du tjänar under 80000 kr per år så behöver man inte ens oroa sig för moms.

    https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/inkomster/hobby.4.58d555751259e4d661680003940.html#:~:text=Reglerna%20i%20korthet%201%20Om%20du%20f%C3%A5r%20%C3%B6verskott,m%C3%A5ste%20spara%20alla%20underlag%20f%C3%B6r%20verksamheten.%20Fler%20objekt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte precis samma! Verkar vara rätt generöst om man kallar det för hobby och håller sig under 80’. Men då kanske man inte får göra inköpa momsfritt?

      Radera
  6. Precis samma kamp och känsla hade vi med Fru IGMRs enskilda firma. Det var bara kamp och jag förstod verkligen noll. När väl skiten var avslutad fick vi ändå att det skulle betalas in till skattekontot. Något hade blivit fel från deras sida och det löste sig till slut. Det gav dock inte mersmak...

    SvaraRadera
    Svar
    1. De få gånger jag eller fru IGMR behöver fakturera nu kör vi via Cool Company eller annan sådan där tjänst. Smidigt.

      Radera
  7. Garvar typ ihjäl mig, igenkänningsfaktor: 100%. Tack och lov för min bokföringssnubbe (jag blundar när jag betalar hans fakturor, skulle aldrig klara mig utan honom gällande bokföring, för att inte tala om löneadmin...). Sedan är det som sagt det här med löner till anställda, försäkringar, skatt på lön och ja...allt möjligt som man blir snurrig av. Jag tror jag kommer säga, den dagen jag inte tyar mer, att "jag lärde mig väldigt mycket på resan", men om jag har tjänat några pengar vid det tillfället...det får vi väl allt se :-D.

    SvaraRadera
  8. Jag har inte många högskolepoäng inom ekonomi direkt - men för några få hundralappar i månaden så har andra människor tagit hand om allt från skatter till deklarationer för mig. Lätt som en plätt! Har funkat lika bra oavsett om jag haft enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag. Sååå värt pengarna, för mig. Tänker inte gräma mig ens lite över vad dessa pengar hade blivit på ett Avanzakonto på 27 år.
    Jag har inte gjort min deklaration själv sedan 1996, så nu börjar jag oroa mig för hur jag ska klara det när jag väl går i pension. Vet inte ens hur man gör. Är det svårt?
    DDT

    SvaraRadera
  9. Då har du inte ens haft anställda, vilket gör administrationen exponentiellt mer komplicerad. Har alltid tänkt att i Sverige är det nog bäst att utnyttja Frilans eller liknande, så ens egenföretagande blir som en anställning i myndigheternas ögon. Eller att bolaget är så stort att man kan ha hundratals anställda (och en egen avdelning för byråkratin).

    SvaraRadera
  10. Hmm jag startade precis en enskild firma via verksamt.se Visst, lite knepiga frågor om saker man inte har nån aning om (ex hur mycket man ska omsätta), men jag satte 0 kr där så behöver jag inte betala in någon preliminärskatt heller. Jag har ingen aning om hur mycket jag kommer dra in då jag är sjukskriven och inte har några som helst kunder. Det lilla som bloggen drar in bryr jag mig inte om alls, det är väl typ 100 kr i månaden max.

    Sen gällande deklarationen har du väl något förlag eller liknande som du betalar för att trycka och publicera böcjerna, sen får du en inbetalning en gång i månaden eller något för din förtjänst? Det är detta som ska bokföras. kan inte bli många verifikationer per månad. En redovisningskonsult lär ju göra din deklaration på en timme max. Bara samla ihop allt underlag i en ICA-påse eller zip-fil, och sen får denne reda ut det.

    Som du skriver, man får väl vara glad att man får något över när moms, skatt och egenavgifter är betalda...

    SvaraRadera
  11. Men tack för ditt inlägg!!!
    100%ig igenkänning. Mitt EF åker nu också. Orkar inte med en deklaration till. Det är inte värt ångesten för de ev stackars kronorna som blir över.
    Antingen får det bli att köra vidare med det som hobbyverksamhet, eller så börjar jag ta betalt i cava eller idka annan sort av byteshandel.
    Cava skulle ju till och med vara ganska trevligt. Möjlighet att få pröva nya sorter eller för ett större jobb få betalt i bubblor som man aldrig skulle ha lagt ut pengarna på.
    Kanske kan bli lite svårt att lägga upp prisbilden på hemsidan... Men det är fortfarande lösningsbart och mindre ångestframkallande än deklarationen
    /Lotta

    SvaraRadera
  12. Och jag är ju just den som sköter folks firmor, så sjukt trött på detta. Tjata som en morsa på att de ska lämna in papper, förklara för idioter, alla eländiga momsdeklarationer.
    Räknar och räknar i excel, och fane mig, jag har så jag kan lägga ner enligt 4% om jag räknar med tjänstepensionen.

    Meeeeen, ändå svårt. Jante vet ni. Vad ska folk säga?
    Ska jag behålla några kunder? Bara för att officiellt driva firma?
    Men jag har ju så mycket annat jag behöver och vill göra. Har varit i fjällen sedan nyår, snart är det dags att åka hem. Starta alla odlingar, pyssla om hönsen, sköta gården mm mm. Finns massa att göra. Hur ska jag hinna jobba? Och nästa vinter lika, åka till fjällen 1 dec och hem mitten april. Vill inte jobba. Borde bjuda dig på ett glas cava irl och bli peppad. Eller iaf lite packad och bara skicka iväg mina mail.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad gör du med hönsen på vintern? Tar du med dem till fjällen eller är de utlånade?

      Radera
    2. Klassiskt företagarproblem. Höj priset på din tjänst, ha färre kunder och fortsätt tjäna pengar 👍

      Radera
    3. Hönsen tar dottern hand om för närvarande. Hur det blir framöver vette tusan.

      Radera
  13. Och jag som precis återupptäckt din blogg och ville köpa båda böckerna!

    SvaraRadera
  14. Jag har en liten deltids-enskild-firma motsvarande en halvdag i veckan. Jag kostar på mig att ha en revisor som gör årsslutet och deklarationen. Förra året kostade det 3000 kr. För min sinnesfrid var det värt varenda öre....dock är jag inte heller så imponerad av allt som kan gå fel vid eget företag. Har kört så här i tre år men får se om jag går upp och jobbar heltid igen och struntar i det egna men jag får göra arbetsuppgifter där som jag inte får i mitt vanliga vardagsarbete...

    SvaraRadera
  15. Jaha, det förklarar varför jag hamnade på en återvändssida när jag försökte inhandla en kokbok för någon tid sedan.

    När jag kriminalvårdade intagna på den öppna, numera nedlagda, anstalten i Sätila hade jag störst problem med ekobrottslingarna. Oftast var de inte ens, likt den ganska troligt kriminella bloggerskan, medvetna om att de faktiskt var förbrytare och därmed minskade deras möjligheter till framgångsrik rehabilitering varvid jag istället mestadels fick gå omkring och vifta med batongen och stämpla avslag på permissionsansökningar. Staten förser de intagna med de kläder som behövs och arbetsplikt råder. Bloggerskan har att se fram emot ett liv i mysbyxor och tofflor samtidigt som hon sorterar VVS-artiklar i påsar.

    SvaraRadera
  16. Jag har inte suttit inne men arbetar med ekonomi dagligdags - inte på någon avancerad nivå.
    Första året när jag skulle deklarera min enskilda firma var jag smått panikslagen men nu såhär flera år senare går det geschwint.
    Hittade då i början att Skatteverket hade online kurser man kunde gratis delta i som gick igenom hur man deklarerade enskild firma.
    Den var en stor hjälp. Det som är svårt med enskild firma mot ex. AB är att reglerna skiljer sig åt - det tar tid innan hjärnan fattar (min iallfall). Själv har jag funderat på om jag verkligen ska ha enskild firma, det hade fungerat fint med att ha det på hobby nivå.
    Men nu fungerar det ok rent administrativt, men många 100 lappar blir det inte över per år.

    SvaraRadera
  17. Roligt inlägg - men som du också sa så är jag ändå lite förvånad att folk som har ett hyfsat ansvarfullt/krävande jobb blir helt uppskrämd av NE blanketten

    SvaraRadera
  18. Så dags nu, men prelskatten är väldigt lätt att ändra. Bara att fylla i en blankett som säger att du tjänar 200 kr/månad så anpassar sig Skatteverket efter det. Det kan man göra flera gånger om året om man ser en poäng i att betala exakt rätt hela tiden. Mitt eget mål var att betala så lite som möjligt i förväg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. samma här och ja det är väldigt lätt

      Radera
  19. om EFn är bara för bokintäkterna så är det nog inte värd att har EFn

    SvaraRadera
  20. Jag tror att det var Tage Danielsson som angående deklarationen sa att Skatteverkets nya version är:
    Hur mycket har du tjänat förra året?
    Hur mycket har du kvar?
    Betala in det.

    SvaraRadera
  21. Kolmården anstalt stängde av ngn anledning förra året. Har inte suttit inne men däremot jobbat för Kriminalvården för ett antal år sedan. Personalhotellet hade samma inredning som rummen på anstalt. Kan inte påstå att inredningen lockar mig iaf. Vill minnas att det var möbler i ljust trä (furu?) och laxrosa väggar?! Huh... Men finns säkert skillnader mellan anstalter vad gäller väggfärg. Man brukar behöva använda Kriminalvårdens kläder på slutna anstalter iaf, typ mjukiskläder. Nu är det ju kris med platsbrist på gång också, så risken att eventuellt behöva dela rum är ju inte så lockande heller 😳
    /Lizzy

    SvaraRadera
  22. Jag drev enskild firma under flera år och tyckte det var en del krångel med det ekonomiska/administrativa. Numra tar jag bara enstaka uppdrag och då fakturerar jag det via egenanställningsföretag. De tar ca 6 % vill jag minnas, men lätt värt att slippa allt adminarbete.

    SvaraRadera
  23. Enskild firma är inte mycket att hänga i granen. Jag tycker AB är mycket enklare, och finns mer lättbegriplig information att ta till sig. Jag använder Visma eEkonomi som har en enkel guide för göra årsbokslut, generera deklaration i esd format som bara är att ladda upp på SKV sen KLART!. Enskild firma däremot, jag förstår inte mycket där, tvingas kanske skaffa en om jag köper skog men kommer försöka undvika EF så långt det går.

    SvaraRadera
  24. Min bror har eget, hans motto är: ”Hellre be om ursäkt än om tillåtelse.” ….får kallsvettningar av hans inställning som den paragrafryttare jag själv är. Så mitt råd är att du åker till Kolmården och checkar in på eget initiativ… vilket du är inne på redan. Lycka till!

    SvaraRadera
  25. Man skall ju inte ge upp men det är ju så komplicerat. Jag trodde i min enfald att det var en straight forward process med att starta och driva företag. Språket och ordningsföljden är så byråkratiskt. Vem förstår detta och nämnda bilaga fick hjärnan att värka. Enskild firma ger verkligen en falsk förespegling av något enkelt man kan göra.

    SvaraRadera
  26. Du borde börja sälja tejprullar istället. Man kan tydligen få bra avans på dem om man väljer rätt kundgrupp: https://damernasvarld.expressen.se/mode/modenyheter/balenciagas-armband-kritiseras-vanlig-tejprulle-for-34-000-kronor--/

    /M

    SvaraRadera
  27. Kanske en dum fråga men skulle jag kunna köpa kokboken och den "52 veckor" om du har några ex över?

    SvaraRadera