Städspecial

Städspecial! Det är ju fredag! Jag måste tillstå att städningen blivit enklare med tiden. Dels har jag ju bara barnen på vissa dagar och dels bor jag mycket mindre. Jag behöver inte byta uttag på dammsugaren en enda gång, sladden räcker genom hela lägenheten, ni förstår nivån. Rätt stor skillnad mot från den tiden vi hade trevåningshus med en dammsugare på varje plan. Nog ältande, let's cut to the chase:

Steg 1: Ladda apparater
Innan jag börjar städa sätter jag alla elprylar på laddning. Högtalare, eltandborste och 16-åringens sminkspegel. Om du är CIS-man alternativt kvinna över 16 år och undrar varför man behöver en sminkspegel med el: Man behöver det. 


Steg 2: Jag tar fram städprylarna
Detta är vad jag använder. Jag har frångått min tidigare linoljesåpa till allt. Jag kan inte förklara det i ord. Det är ett mysterium. Plötsligt vill jag känna doften av artificiell Ajax och badhusvibbarna i Klorin. Jag hoppas att det är en fas.Steg 3: Jag applicerar städmedel
Toaletten WC-ankas (marin doft - den bästa) och handfatet gnussas in med Ajax. Så får det stå och puttra medan jag gör resten.En utvikning. I veckan var jag i Gävle och bodde över hos äldsta barnet. Eftersom han var bortrest kunde jag leva om i hans lägenhet. Mitt omlevande resulterade i tvättade fönster, dammsugning, våttorkning golv samt städning badrum. Min äldsta är bra på att städa, det är inte det. Men jag är bättre. 

Något som stört mig länge är de grå partierna i hans toalett som inte försvinner med vanlig toalettrengöring. Jag testade då Aurikaatarina-knepet att över natt applicera vinäger. Först måste man tjoffa bort vattnet med toalettborsten så att det gråfärgade är frilagt. 

Därefter klär man det grå med toalettpapper och därefter dränker man ner pappret med vinäger. På morgonen slängde jag pappret och skrubbade runt lite med borsten och det lossnade stora flagor av grått och även svart (som nog gömde sig bortom synhåll i kröken). 

Uppmuntrad av det positiva resultatet la jag en till omgång vinägerpapper som får flera dagar på sig att verka eftersom barnet inte kommer hem förrän efter helgen. Som Aurikaatarina brukar säga: Det är TIDEN som är kritisk vid svår smuts. Jag har även gjort dito i mina föräldrars toalett i stan. Då med rödvinsvinäger. Till barnet använde jag risvinäger. Jag tror inte att det spelar någon roll vilken sort det är.

4. Jag byter lakan i en säng
Det finns tre sängar i lägenheten och jag brukar byta en säng i veckan. Bara vitt sänglinne. Vitt vitt vitt. Älskar't.5. Jag städar kyl
Förr, när vi bodde fem i hushållet, torkade jag ur kylen varje vecka. Det öschkar jag inte längre och dessutom blir det inte så hysteriskt kladdigt längre. Jag tror att barnen slutat använda kylen som bardisk där de fordom stod och blandade ihop Oboy, saft o d. 


Jag var i Berlin med småttingarna för ett par veckor sedan och då köpte jag en liten pryl på Rossman, en sorts kylskåps-luftrenare som ska ta bort dålig lukt. Inte för att mitt kylskåp luktar illa, men jag är vansinnigt förtjust i denna typ av grejer så jag var tvungen att prova.

6. Jag dammsuger och våttorkar golv
Det blir en del smul och jox. Särskilt under matbordet och i hallen. Jag river av det hela på några minuter. ÄLSKAR känslan av att gå barfota på nystädade golv. Sen torkar jag rent toalett (med babyservetter) och handfat. Putsar speglar, torkar av de köksskåp som fått kladd, torkar ur mikron, på fläkten, spisen, diskbänken. Lite doftdroppar rosmarin i duschen och blomvattnande och sen är det klart. Estimerad tid: 35 minuter i veckan.

Jag tvättar en gång i veckan och förutom de ynka klädhögarna (barnen tvättar mest hos sin far hélas) åker badrumstextil, kökshanddukar, duk och servetter med. En parentes om de senare: Jag kladdar regelmässigt ner linneservetterna med mitt Lipp Glosss av det för mig atypiska märket Kylie Jenner (Men alltså, vad hållbart det är! Vi snackar halvdag!). Barnen kladdar ner desamma med allt som passerar deras munnar. 

Länge drogs jag med ihållande fläckar på denna textil, men föll för några månader sen till föga och skaffade en fläckborttagningsspray. Jag har alltid trott att dessa är:

a) Humbug
b) Miljövidriga

Men den Skonaspray (”Bäst i test”) jag har är Helt Fantastisk. Jag applicerar den i samband med att jag rafsar ihop grejerna för att ta ner dem till tvättstugan. Den får med andra ord runt sju minuter på sig att verka. Och som den verkar! Fläckarna går puts väck! Trots att jag kör tvättprogram ”Express” som tar 21 minuter! Nu har jag snart använt utropstecken fyra meningar i rad! Men precis så begeistrad är jag, orden räcker inte till. 

Vad mer säga…Klorin. Har du brungula kaffefläckar i diskhon: Klorin. Har du dimsmutsig kaffebryggare: Klorin. Har du smutsiga originalvita sneakers: Klorin (dränk in skosnörena i detsamma en halvtimme innan tvätt och de blir som nya). Klorin får INTE användas med varmt vatten, då dör du kanske.

Svinto, en annan favorit. I Gävle fanns små färgfläckar på linoleumgolven. Svintognugg och de var väck. 

Katthårig soffa åtgärdades med dammsugning och påföljande drag med lätt fuktad kökssvamp. 

Fönstren i Gävle putsades med latmetoden glastrasa fuktad i vatten och rejält urvriden. Eftertorkade med torr trasa. Duschade blommorna, d.v.s. duschade av vinterns dammlager, lät dem stå på duschgolvet med fördraget draperi medan svalt vatten slog mot golvet BREDVID blommorna i 5-10 minuter. Därefter fick de stå och gona sig i den tropiska luften en kvart. Underverk, som att de skrek hurrarop efteråt.

Om du har balkong/uteplats/fönsterbräde och SOL: Lägg ut soffkuddar att solbada på båda sidor. De blir ny-fluffiga. Plus att det känns som att de drar in solens energi i hemmet. Flummigt, men sant. 

Passa på att omfördela saker. Byt plats på prydnader och krukväxter, kuddar och plädar. Om du misstänker att du gått och blivit hemmablind, använd det gamla husmorsknepet (?) att titta på ditt hem genom en spegel. 

Det behöver inte vara en stor spegel, det räcker med puderdosans spegel alternativt din 16-årings portabla elspegel. Genom att se ditt hem spegelvänt ser du det ”på nytt” och kan snabbt bedöma överbelastade områden eller skevhet överlag.

Som tack för din städning kan du kosta på dig en belöning. Ett nytt kuddöverdrag, en ny tvål till handfatet eller en fix horse.

Vad har du för städtips?

Mvh
FruEfficientBadass

13 kommentarer:

 1. Plz säg mer om den här Skonasprayen. Hittar inte.

  SvaraRadera
 2. Blir så taggad på att städa när jag läste ditt inlägg! Skriver genast upp klorin! De där bruna fläckarna/områdena i diskhon har stört mig länge nu och vägrat försvinna trots idogt skrubbande.

  Våren är härlig med all sol, men avslöjar också hur dammigt och fläckigt allt är. Vi har en trappa med sidor i glas. Vi har även en treåring. Den trappan har nog sett allt vid det här lagret (ska inte skylla bara på sonen dock - jag har t.ex. tappat en kopp kaffe i den - hittar fortfarande fläckar sisådär ett år efteråt) och det är ett under att solen fortfarande lyser igenom glaset…

  //Björkriset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett enkelt sätt att få bort de bruna fläckarna utan klorin är att smeta in hela diskhon med såpa, helst linolje, men vanlig grönsåpa funkar också. Sedan får det det verka en stund och sedan skrubbar du rent med ex. en gammal diskborste. Vill man ha det ännu mer blänkande kan man efterpolera med FIX universalpasta.

   Radera
 3. Klorin, Just nu rent men för kommande generationer en kemekaliecoktailingrediens som mixas i den stora miljöbomben som är på väg att smälla rejält. Tänk på barnen!/Mili-tant

  SvaraRadera
 4. Klorin är ju inte särskilt miljövänligt.
  Finns ju även citron och ättika mot kalk.
  Och miljövänlig kalkborttagare från BioGen Aktiv, lokalt producerad och nedbrytbar.
  Finns också exempel på klorin som hamnat på nyinköpt dyr jacka som blev förstörd, det blev inte populärt hos ägaren.
  Rengör egentligen inte, desinficerar och bleker.

  SvaraRadera
 5. Gå aldrig tomhänt, mitt bästa tips. Ska jag lätta från soffan och pudra näsan, ta med det som ska till köket eller hallen, vilka jag ändå passerar. Resulterar i att jag aldrig behöver avsätta tid för att plocka undan grejer. Och disken står då redan i diskhon när andan faller på så tröskeln för disken är ju närmast noll. Fast där verkar jag nog lura mig själv, för den andan faller oftast inte på i första taget.

  SvaraRadera
 6. Jag hatar att städa

  SvaraRadera
 7. Hemfrid har en skurkräm som gör jobbet på bl a kaffe- och tefläckar i diskhon.

  https://www.apotea.se/hemfrid-skurkram-citrus-500-ml

  SvaraRadera
 8. Imponeras av att denna städning tar 35 min. Är själv usel på att städa men har iaf alltid undanplockat, är minimalist, och ägnar mig åt punktstädning som tar ca. 10-20 min per vecka. Behöver dock en hederlig storstädning snart eller så sparar jag det tills den dag jag flyttar. Keep it simple!

  SvaraRadera
 9. Kommunalarbetaren skrev 2017: "Forskare vid Harvard Medical School i USA och det franska medicinska forskningsinstitutet Inserm har följt 55 000 sjuksköterskor i trettio år. De kom fram till att de av deltagarna i studien som använde klorin och andra desinfektionsmedel minst en gång i veckan hade 24-33 procent högre risk att få kol, kronisk obstruktiv lungsjukdom, än de andra."
  (https://ka.se/2017/10/27/stadning-okar-risken-for-lungsjukdom/)

  Strunta i klorin, det är inte bra för miljön och verkar inte vara bra för människors hälsa heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm...Jag får helt enkelt enbart använda Klorin till riktigt festliga tillfällen.

   Radera
 10. Läser ofta utan att kommentera. Men måste bara skriva att du typ gjorde min dag med detta roliga inlägg och att jag frustade till på slutet ("en fix horse").

  Keep it up

  SvaraRadera