FÖRSTA BESÖKET?

Howdy sucker! Nu har du allt trillat ner i honungsfällan, inte lönt att kämpa emot. Bara flyt med så ska du se att det ordnar sig. Du undrar kanske vart du hamnat? Du har hamnat på en sparblogg. Letar du börstips har du hamnat fel*. Letar du tips på hur du kan spara pengar på krukväxter och köksporslin har du hamnat rätt. Om du därutöver känner att du börjat ledsna på hamsterhjulet och har andra mål att förverkliga i livet än de som andra (läs: arbetsgivaren) satt upp för dig, så välkomnar jag dig med stora famnen.

Vem är jag och varför ska du lita på mig?
Jag är en kvinnlig civilekonom född 1976, gift, tre barn födda 2004-2009. Jag jobbade fram till och med sommaren 2018 i Stockholm då jag lite prematurt lämnade ekorrhjulet på grund av avsked. Till sommaren 2019 tar vi vårt pick och pack och flyttar till vårt lantställe i Hälsingland under åtminstone ett par år. I samband med detta slutar även min man sin tjänstemannakarriär. Varför du ska lita på mig? För att du har ett så gott omdöme och vet att jag vill dig väl. Särskilt om du klickar duktigt på annonserna (men rapportera gärna in om det blir för mycket "mogna kvinnor söker date").

När blev jag en snålfan ekonomiskt medveten person?
År 2011 fick jag för mig att jag skulle skaffa en buffert. Jag var då 35 år och hade 3 000 kronor på sparkontot. Jag saknade målbild med sparandet, varför det tog mig i runda slängar fyra år att komma upp till sexsiffrigt. Jag undvek under de här åren också börsen, vilket också kan förklara den usla utvecklingen.

När blev jag en riktig snålfan rejält ekonomimedveten person?
I maj 2015 trillade jag via www.rikatillsammans.se in på www.mrmoneymustache.com. Det var som att träffa Jesus. Fast med mustasch. MMM visade i ord och med eget exempel att man, med en tjänstemannalön, kan spara sig till ekonomiskt oberoende på tio år. Det handlar bara om sparkvot. Kan du spara 64% av din inkomst, ovsett hur stor den är, är du fri efter 10,9 år.
Kan du spara 70% av din nettoinkomst kan du kyssa kontorsbåset adjö redan efter 8,5 år. Är du riktigt kaxig och kan leva på 20% av din nettolön (då bör du plocka hem >70tkr i månaden så det är nog lite väl mastigt för oss svenne bananer), är du fri om dryga fem år. När den här tanken slog rot i mig fanns ingen återvändo. Jag skulle dit bara, så enkelt var det.

Det var då det märkliga hände. Med riktig motivation - jag menar grävlings-bit-tills-det-krasar-motivation - då gick det undan. Från att ha sparat ett par tusen i månaden kom jag rätt snabbt upp i tio tusen i månaden och på slutet sparade jag på runt femton tusen trots att min inkomst minskat sedan start på grund av start-up-engagemang. Men det sjukaste av allt var att jag inte upplevde mitt minskade konsumtionsutrymme som en plåga. Tvärt om - jag kom att gilla det! Jag har fått anta en mängd utmaningar vilket har varit stimulerande för min tidigare konsumtions-bedövade hjärna. Jag har genom dramatiskt minskad konsumtion börjat ta hand om mina existerande prylar och idag är jag glad över alla saker jag har.
Lycka är inte att få allt man vill ha, men att vilja ha allt man äger. (Hyman Schachtel)                                                                                                   
Vad gör jag idag?
Vintern 2018 sa jag upp mig från min trygga anställning på ett industriföretag för att hoppa på en start-up. Det var lite crazy. Bara några månader efter start fick jag foten. Jag önskar att jag kunde säga att det var start-upen som var dum, men jag sög rätt rejält också. Jag hade liksom passerat stadiet då telemarketing och att jobba i program av typen Sales Force kändes givande. Any Heuw, sedan dess har jag odlat min trädgård [i bildlig bemärkelse] och rent ut sagt haft den bästa tiden i mitt liv. Jag har ytskiktsrenoverat lägenheten, varit med barnen efter skolan, läst, bloggat, gjort långkok, botat min sjuka rygg, träffat vänner, skaffat nya vänner inom communityn, simmat, passat andras barn, varit ute timmar varje dag, gått på filmfestival, gått på symposier och föredrag, gått på museum. Inga spektakulära saker, mest tagit vara på det som finns i min närhet. Och det har varit freakin' underbart. UNDERBART hör ni det!

Varför bloggar jag om skiten då?
Jag har aldrig blivit frälst i ordets religiösa bemärkelse**. Men efter mötet med MMM kände jag mig frälst - världen fick starkare färger, blommorna doftade mer, körer av keruber sjöng ett trevligt soundtrack var jag än gick.


Om det är något en frälst person känner för att göra så är det att missionera. Jag har genom ett sparsamt liv och minimalism fått en andra chans. En chans att leva detta liv här och nu men även chansen att få leva tio andra liv istället för att sitta fast i kontorsbåset: Plugga och omskola mig? Resa i Portugal under vinterhalvåret? Blir student i Paris igen? Men också en chans att göra rätt för mig avseende miljö. Jag har sannerligen inte varit guds bästa barn vad gäller den frågan efter många år av dussincharter och urskillningslös konsumtion av fast everything. Om jag kan sprida MMM:s budskap till en svensk publik känner jag att jag dragit ett litet strå till stacken. Kanske kan jag inspirera ett par småtrötta kontorsråttor att sträva mot frihet utanför ekorrhjulet? Kanske kan jag få en handfull svenne bananas i medelklassförorten att börja ifrågasätta sin konsumtion? Kan jag till och med inspirera någon att göra sig bilfri? I så fall är jag mer än nöjd med utfallet av mitt bloggande. Dessutom har jag genom bloggen fått möjlighet att träffa likasinnade och fått en massa bra sparknep.

Ett förslag är att du börjar bloggläsandet med sju inlägg från början av december 2017 som heter "Tidig pension". De ger dig den grundläggande förståelsen för hur du blir ekonomiskt oberoende. De konkreta spartipsen får du om du scrollar ner till höger och klickar ämneskategorin "Spara". Om du vill ha en sammanfattning av mina tankar kring placeringar kan du läsa detta inlägg. Nu har du varit duktig som tagit dig igenom ett ganska mastigt inlägg. Som belöning får du film!


Mvh/
FruEfficientBadass, 7 april 2018.

* Såvida du inte är indexkramare, då har du hamnar rätt.
** Den där konfirmationsresan till England var allt annat än gudfruktig. 

5 kommentarer:

 1. Gillar hur du formulerar dig i text hehe! Jag är väldigt ny inom detta område, började handla på börsen först hösten 2018 (rätt dålig tajming också, men men). Använder din blogg som motivation och för tips! Fortsatt lycka till med ditt sparande :-)
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärt om, du handlade ju på rea! Med långsiktig placeringshorisont finns det bara en dålig placeringstidpunkt och det är den som inte blir av. Håller tummarna för dig! (gillar din avatar)

   Radera
 2. Länken är död "placeringar kan du läsa >detta inlägg<."
  För övrigt är det en jättebra text.

  SvaraRadera
 3. Sitter i bilen (japp, bil. Bor i skogen),läser dina ord och tokskrattar högt & snörvligt.
  Tack!
  Djiis, vilken underbar blogg,tänk ändå vad en snabbgoogling kan generera 🙌🏽 ('sushiris byta ut')
  Här ska det lusläsas.

  Ha det toppen 💜

  SvaraRadera
 4. Hej, här är en person jag vet att du faktiskt kan ha en privat session och få din civilstånd löst inom ett ögonblick, den personen är den ständigt medkännande doktorn Egwali, en trollformell som har använt sin magiska trollformel för att hjälpa till att förändra livet för så många jag känner idag. Du bara heter det, är det en kärleksformulering, yrkesverksamhet, sjukdomar av olika slag, vad som än är fallet, han har rätt i tid för att ta hand om dig och ge dig sinnesro precis som han gjorde för mitt. Du kan kontakta honom via WhatsApp / Viber + 2348122948392
  Mail: dregwalispellbinder@gmail.com Ha en privat session med honom och var glad. Lycka till!!

  SvaraRadera