FÖRSTA BESÖKET?

Nu har du allt trillat ner i honungsfällan. Bara flyt med så ska du se att det ordnar sig. Du undrar kanske var du hamnat? Du har hamnat på en sparblogg. Letar du börstips har du hamnat fel. Men vill du veta hur du med enkla medel kan strypa utflödet av pengar från ditt lönekonto har du hamnat rätt. 

Om du därutöver känner att du börjat ledsna på ekorrhjulet och har andra mål att förverkliga i livet än de som andra (läs: arbetsgivaren) satt upp för dig, så är du på helt rätt ställe. Du kanske inte visste det, men du skulle kunna bli ekonomiskt oberoende redan om 10-12 år? Oavsett vilken lön du har. Mer om det i mina över 1 000 inlägg.

Vem är jag?
Jag är civilekonom född 1976, gift, tre barn födda 2004-2009. Jag jobbade fram till och med sommaren 2018 i Stockholm. Jag hade då jobbat inom marknad och försäljning i 18 år och suttit i ledningsgrupp de sista sju. Jag hade med andra ord fått min beskärda del av corporate bullshit och kafkaliknande yrkesliv. Visa mig den managementfloskel jag ännu inte sett och jag swishar dig en tusing.

Till sommaren 2019 tog vi vårt pick och pack och flyttade till vårt lantställe i Hälsingland. I samband med det slutade även min man sin anställning som finanschef i en stor organisation. Jag läste journalistik och jobbade deltid som reporter ett par år. Min man jobbar deltid som ekonomichef på ett litet lokalt företag. Vi har nu det man på arbetsplatser kallar ”work life balance”.

Första steget
År 2011 trillade jag över Tobias Schildfats bok "Bygg din egen pengamaskin". Han introducerade begreppet "ränta-på-ränta" för mig och jag insåg att om jag sparade ihop säg 100 000 kronor skulle jag i slutet av ett år kunna plocka ut runt 6 000 kronor utan att de 100 000 kronorna minskade i värde. Detta var revolutionerande för mig och jag köpte mina första aktier. Det är lite skämmigt att erkänna, men min tanke då var att jag för dessa 6 000 skulle köpa märkesväskor. Jag säger detta bara för att du ska få känna dig som en bättre människa men jag bjuder på det.

Andra steget
År 2015 hade jag runt en kvarts miljon på ISK:en men det gick segt. Jag led av motivationsproblem för vad skulle jag med dessa pengar till? Mer än att ha som buffert men eftersom vi båda tjänade bra kändes även det överflödigt. Via rikatillsammans hamnade jag emellertid på Mr Money Mustache och det var som att trilla ner i kaninhålet. Vad var detta? Mannen verkade galen och växlade mellan att dela ut knytnävsslag till löften om att kunna spara sig till ekonomiskt oberoende, d.v.s. ett tillstånd då man inte behövde lönearbeta alls. Han hade själv gjort det, efter tio år som programmerare i ett kontorsbås. Om du bara ska läsa ett MMM-inlägg, läs det här. Jag var vid den här tiden rätt less. Jobbet blev mer surrealistiskt och trist för varje år som gick. Tiden tycktes mig gå baklänges och om jag försökte visualisera någon sorts framtid såg den ut som en autobahn mot av staten stipulerad pensionsålder. FIRE öppnade en liten lönndörr: Se här, det finns en alternativ väg att gå, den okända och spännande vägen mot total frihet! Den förutsägbara motorvägen byttes mot löfte om en slingrande skogsstig med gläntor, porlande bäckar och allsköns sagodjur. Resten
Med ny motivation och livslust tog jag sparandet till en helt ny nivå. Glöm en tusing i månaden, jag lyckades efter en omställningstid på ett knappt år lägga undan nästan hälften av min nettolön, runt 16 000 i månaden. Lite bonusar på det, bra börsår och efter några år hade jag så att jag kunde klara mig i 10-12 år. Känslan var obeskrivlig. Jobbet gick från att vara ett nödvändigt ont till att bli en hobby jag visste att jag kunde checka ut från i samma ögonblick jag skulle komma att känna vantrivsel. Mitt bästa karriärtips: Jobba för att du känner för det, inte för att du måste. 

Det märkliga var att jag inte upplevde mitt minskade konsumtionsutrymme som en plåga. Tvärt om - jag triggades av utmaningen. Om jag tidigare köpte mig fri behövde jag nu använda min hjärna för att hitta kreativa lösningar. Och som du kanske vet är kreativitet en positiv sak för det mänskliga psyket. Genom drastiskt minskad konsumtion har jag börjat ta hand om det jag redan har. När man tar hand om det man har börjar man känna tacksamhet och glädje - en av konsumtionssamhällets mest välbevarade hemligheter. 
Lycka är inte att få allt man vill ha, men att vilja ha allt man äger. (Hyman Schachtel)    

Bloggmotivation
Tobias Schildfat skriver i slutet av inledningen på sin bok ”Vägen till din första miljon”: 

”När du påbörjat din resa mot ekonomiskt oberoende, se då till att dela med dig. För det är genom att dela med dig av dina erfarenheter som du verkligen kan hjälpa andra att lyckas.”

Så det är det jag gör. Jag har under åren fått ett antal mail från människor som berättar om hur de efter att ha läst min blogg lagt om sitt liv, skapat ekonomisk slack och frihet så till den grad att de kunnat förverkliga drömmar av olika slag. Allt från att bli fria från kortfristiga skulder till att gå ner i arbetstid för att ha tid att vara med sin familj eller till att helt och hållet ge arbetslivet fräcka fingret för att löka på Mallis. 

Skillnaden mellan min blogg och gängse ekonomiblogg är att jag fokuserar på sparande snarare än investeringar. Det vill säga att jag fokuserar på beteendeförändringar som resulterar i lägre levnadsomkostnader så att du kan maxa insättningarna på din ISK. Att det är "köprek på Balder" finns det andra som kan berätta, jag skalar lökar. 

Att investera är lätt (du köper ett par indexfonder den 26:e varje månad). Att yxa loss sparkapitalet däremot, är svårt i ett samhälle där vi dagligen bombarderas med budskap om att konsumtion är vägen till lycka och självförverkligande. När vänner och grannar tävlar om att byta bil oftast och renovera fläskigast är det svårt att hålla ögonen på bollen och det är därför jag och mina läsare finns här, för att hålla dig i handen. Inte för att det spelar någon roll i det stora hela, men FIRE-rörelsen populeras av en inte helt oattraktiv skara skarpa människor, inte sällan från LinkedIns gräddhylla. Inte den här:Ett förslag är att du börjar bloggläsandet med sju inlägg från början av december 2017 som heter "Tidig pension". De ger dig den grundläggande förståelsen för hur du blir ekonomiskt oberoende. Med det sagt, välkommen till the frugal weirdo community (hjärtemoji).

Mvh/
FruEfficientBadass

5 kommentarer:

 1. Gillar hur du formulerar dig i text hehe! Jag är väldigt ny inom detta område, började handla på börsen först hösten 2018 (rätt dålig tajming också, men men). Använder din blogg som motivation och för tips! Fortsatt lycka till med ditt sparande :-)
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärt om, du handlade ju på rea! Med långsiktig placeringshorisont finns det bara en dålig placeringstidpunkt och det är den som inte blir av. Håller tummarna för dig! (gillar din avatar)

   Radera
 2. Länken är död "placeringar kan du läsa >detta inlägg<."
  För övrigt är det en jättebra text.

  SvaraRadera
 3. Sitter i bilen (japp, bil. Bor i skogen),läser dina ord och tokskrattar högt & snörvligt.
  Tack!
  Djiis, vilken underbar blogg,tänk ändå vad en snabbgoogling kan generera 🙌🏽 ('sushiris byta ut')
  Här ska det lusläsas.

  Ha det toppen 💜

  SvaraRadera
 4. Hej, här är en person jag vet att du faktiskt kan ha en privat session och få din civilstånd löst inom ett ögonblick, den personen är den ständigt medkännande doktorn Egwali, en trollformell som har använt sin magiska trollformel för att hjälpa till att förändra livet för så många jag känner idag. Du bara heter det, är det en kärleksformulering, yrkesverksamhet, sjukdomar av olika slag, vad som än är fallet, han har rätt i tid för att ta hand om dig och ge dig sinnesro precis som han gjorde för mitt. Du kan kontakta honom via WhatsApp / Viber + 2348122948392
  Mail: dregwalispellbinder@gmail.com Ha en privat session med honom och var glad. Lycka till!!

  SvaraRadera