Det blåser på månen

Eller rättare sagt på min arbetsplats. Likt många industriföretag brottas vi för tillfället med vikande inflöden vilket resulterar i fladder i företagsledningen. Runt fem procent är varslade och fackliga förhandlingar ska inledas när som helst. Jag har ingen aning om tidsramarna här men det kan gå snabbt, det kan gå långsamt eller så sker inget alls (som tydligen var fallet vid förra varslet). 



Det är intressant att notera reaktionerna internt. Man skulle kunna dela in dem i tre:

- De som skrattar
- De som gråter
- De som är förbannade

Låt oss bena lite i de olika grupperna. Grupp nummer ett, de som garvar och galghumorar i sig debaclet, är enligt mig vinnarna. De kanske inte är vinnarna per se, det vill säga de människor som får stanna kvar, men de är vinnare i Lifvet. Jag pratade med en kollega söderut i veckan, en kollega jag haft nöjet att gå säljutbildning med vid tre tillfällen under det gångna året. Hur ska man beskriva karln? En levnadsglad tjillevipp. När jag frågade hur det var med honom skrattade han och sa "Man slits mellan hopp och förtvivlan" för att sen konstatera att han med största sannolikhet skulle få gå eftersom han var sist in på regionen i fråga (och åtta av 24 säljare skulle få sluta). Var han ledsen över det? Icke. Han var i full gång med att söka nya jobb. Och gå på Tinderdejts.

Sen har vi de som gråter. Eller kanske inte gråter, men de som verkar tappa all livsgnista och som går in som under en våt filt, oförmögna att rycka sig ur letargin. De kanske inte är handlingsförlamade, men de framstår som det. Som rådjur som överraskas av strålkastare på E4:an. Tappert försöker de hänga kvar vid sitt vanliga lingo i Teamsmötena, men deras röst- och stämningsläge går inte att ta miste på: De är totalt urlakade av insikten att de Kan Förlora Sitt Jobb.

Sen har vi de förbannade. De som inte tvekar att höja rösten i allsköns möten (oavsett agenda) och som påtalar det orimliga i att företaget lyft rekordvinster de senaste tre åren men ändock inte förmår hålla sig kvar vid strategiska beslut så fort vinstvarning råder. Dessas meningar inleds ofta med kraftfulla "Jag tycker det är trist att...", "Man skulle kunna tycka att..."

Själv tillhör jag ytterligare en grupp. Den tysta. Jag kniper käft och låtsas som att det regnar. Varsel? Okej. Vad ska jag göra åt det? Antingen får jag gå (vilket är rätt troligt med tanke på att jag är sist in på min region) eller så får jag det inte. Ingen idé att spekulera innan fack-debaclet är klart. Om jag får stanna är ingen gladare än jag, eftersom jag verkligen gillar stället. Om jag får gå kommer jag omedelbart att välja att se glaset som halvfullt och se mig på heltid i Stockholm framöver. På gott (att vara heltid med barnen) och ont (att behöva jobba med Stockholmare). (Förlåt Stockholmare, ta det inte personligt, jag är själv infödd. Men vi är jobbigare att jobba med än med lantisar).

Det intressanta är att varslen i det här fallet verkar slå mer uppåt än nedåt. Det här är ju ett blue collar company och kärnverksamheten är stort beroende av att riktiga yrkesmänniskor (ej tjänstemän) förrättar sitt värv. Därför är det fluffiga divisioner som den där extra säljchefen eller den nyinrättade X-utvecklingsavdelningen som hänger löst som mjölktanden på en åttaåring. Folk jag i början tänkte "De kommer att gå i pension på den här firman" sitter nu i fikarum och ondgör sig över det bittra slutet.

En reflektion. Och jag vill inte framstå som cynisk eller elak eller att sparka på någon som redan ligger (för jag vet med säkerhet inte att de kommer att ligga, inte förrän de fackliga förhandlingarna är klara och det kan lika gärna vara jag som kommer att ligga). Men hur är det möjligt att som 50+ chef, efter säkert 20+ år som chef med chefslön, ta höjd för ekonomisk ruin vid uppsägning? En person på företaget menar att det är katastrof, eftersom hen är ensamstående förälder. Jag vill bara stanna upp vid den tanken en sekund.

Du är ensamstående förälder i en svensk småstad. Låt gå att ditt enda barn är tonåring och snart utflugen. Det kan jag fatta, tonåringar kostar skjortan och halva ärmen. Men ensamstående? Dels får du barnbidrag/studiebidrag på 1 200 kronor, dels för du underhållsstöd på 2 223 kr. Om du likt denna chef gör bor i en småstad har jag svårt att se att boendekostnaden överstiger 10 000 kronor per månad. Mat för två på det. Lite räkningar. Och du plockar ut kanske 35' i månaden. Har du A-kassa med inkomstförsäkring och barn under 18 i hushållet kommer du att plocka ut runt 30' i sammanlagt 450 ersättningsdagar.

En nedgång varar i regel inte så länge (vi talar "ersättningsdagar", inte veckodagar). Är du erfaren chef är sannolikheten rätt stor att du under den här tiden lyckas tillskansa dig ett nytt jobb. Ändå denna panik. Jag sticker ut hakan här och säger att jag tror att det handlar om en kombination av dels ilska ("Hur kan de göra så här mot mig?") och ignorans. Med ignorans menar jag att man inte tagit ens en timme från sitt sociala mediescrollande de senaste åren för att skissa på en plan B. Vad plan B är kan diffa från person till person. Det kan handla om allt från att rita på ett "worst case scenario" där man de facto loggar in på sin A-kassas hemsida för att läsa på om vad man har för rätt till ersättning vid arbetslöshet. Eller att man kartlägger sina kostnader och ställer dem i relation till det som nämndes i förra meningen. Eller att man leker med tanken på att skära ner vissa element i sitt liv i det fall man går ner i inkomst.

Eller, och nu närmar vi oss science fictionnivå, att man redan för fem-tio år sen, när man varit chef ett bra tag, bestämt sig för att spara ihop till ett FU-kapital om en årslön eller tre, så att man sluppit sitta i fikarum och få panik över en fladdrig företagslednings taktiska nycker. 

Jag är ingen psykolog. Men jag tror att varsel handlar om så mycket mer än om människans oro för brödafödan. Det är självkänsla, värdighet, känsla av trygghet och samhörighet som spökar. Icke desto mindre: Spar ihop ett rejält stash och stå [förhållandevis] still när det blåser. 

Har du varsel?

Mvh
FruEfficientBadass

14 kommentarer:

  1. Vi hade uppsägningar på jobbet i våras. Ett gäng fick gå då man inte lyckats sälja in tillräckligt mycket uppdrag, nästan alla var relativt nya och juniora. Det har varit ganska dålig stämning för ingen i ledningen har gjort sitt jobb senaste året. Fritt fall. En vecka efteråt fick högsta chefen också kicken.

    Känner igen de olika "typerna". Jag blev själv uppsagd när jag jobbat ca 6 mån efter examen, så jag kan faktiskt relatera till att man blir väldigt ledsen. Särskilt på konsultbolag där löften är många men införlivningen låg. Man blir inte heller uppsagd direkt utan får fortsätta lida på bänken några månader innan de får tummen ur. Själv skaffade jag timjobb väldigt snabbt men minns att jag var helt knäckt flera månader efter. Själva inkomsten var inga problem, sökte inte ens a-kassa för jag var nöjd med att jobba timmar och frilansa i några månader innan jag fick ett jobb jag verkligen ville ha. Jag har nog aldrig varit så fri.

    SvaraRadera
  2. Trist med dålig stämning på jobbet. Har varit med om det och det var inte kul, fikarasterna förändrades från en vitamininjektion av roliga och intressanta samtal, till, tja... en blöt filt. Jag tror många upplever att de ger väldigt mycket tid och engagemang till jobbet, och förväntar sig någon form av ömsesidig lojalitet, vilket är rimligt i en mellanmänsklig relation typ partner eller vän, men, vilket jag kommit fram till efter egna besvikelser inom detta område, inte när det gäller affärsrelationer.

    SvaraRadera
  3. Va, innebär förändrade förutsättningar även att JAG berörs??! Det är faktiskt oerhört fräckt, jag känner mig kränkt....
    De allra flesta människor har ingen framförhållning att tala om, den övervägande majoriteten agerar efter saker och ting har hänt och inte innan. En liten minoritet tänker, agerar, planerar för olika scenarion och effektuerar dessa när det blir aktuellt.
    Detta gäller inte endast inom yrkeslivet, det gäller naturligtvis inom hela samhällslivet.
    Är det ingen på jobbet som säger att de inte sett det komma?

    SvaraRadera
  4. Den där ensamstående chefen du skriver om. Kan det möjligen inte vara ett stänk "jante" i dennes lilla klagan om hur det ska gå? För skulle det inte vara oerhört oförskämt av denna person att komma och kvittra "nja, det är ganska lugnt. Vi har alltid sparat över hälften av det vi fått in så nu ska jag och telningen bosätta oss i XX ett år. Där kan telningen gå i svenska skolan och jag kan göra vad som faller mig in."
    Nej, så säger ingen. För det sticker i ögonen på folk (jag hade en högre chef en gång som var väldigt avundsjuk på en resa vår avdelning skulle göra, med mycket jobb. Han påstod att det stack i ögonen på folk att vi åkte iväg ;-) ) Så det ska klagas lite lätt om att det kommer att bli knapert och telningen ska snart ta körkort (som om det är den stora kostnaden i sammanhanget! Nej, det är det inte!).

    På samma sätt som pensionärer får itutat att de inte kommer klara sig nästa år/efter nästa val/ i vinter, fast de (många av dem) har gott om sparat kapital, hyfsat hö pension och ett jättestort boende att avyttra om det kniper.

    Jag förstår att spännande fortsättning följer. Vi väntar otåligt på nästa rapport!

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man tar en helt annan nivå av ansvar för att få ihop allting som ensamstående föräldrar

      Radera
    2. Eller bör ta, men så verkar det ju inte i det här fallet.. Men högst troligt är det väl inte ruin och bostadlös som blir lotten, utan chefen är sur över att bli uppsagt och lite nervös för hur det ska gå.

      Radera
  5. Verkar vara ett genomgående tema just nu:

    https://www.svd.se/a/pQ292G/fler-personer-varslas-i-september

    SvaraRadera
  6. Om man får hobbypsykologa lite så känns det ju djupt mänskligt. Alla vill känna sig behövda, och så ser man en överhängande risk att gruppen kommer att stöta ut en. Därtill är det inget man kan göra åt saken, vilket skapar extra frustration.

    SvaraRadera
  7. Intressanta reflektioner. Har varit med om ett flertal varsel men alltid klarat mig kvar. Måste säga att du skriver bra och dessutom roligt (meningen med 3x ligga tex).

    SvaraRadera
  8. Blev varslad från dysfunktionell arbetsplats- läs chef- i januari. Kunde pga FU-kapital välja jobbpaus istället för erbjuden ny sämre tjänst i organisationen.
    Har använt tiden till att blicka inåt och göra sånt som jag vill göra, som är lustfyllt , bl.a. en pilgrimsvandring i Spanie. Jobbpausen har även möjliggjort att jag får stanna upp och justera riktning i yrkeskarriären. Har fått gå en UGL-kurs och landat i att jag vill starta eget. Så känner nu tacksamhet för den påtvingade förändringen. Amor fati.
    /Frugala hedonisten

    SvaraRadera
  9. På min arbetsplats läggs snart hela avdelningen ner och alla kommer därför att behöva flytta på sig, antingen till annan enhet eller ny arbetsplats. Människor reagerar som du säger mycket olika. Det som fascinerat mig mest är hur människor har reagerat när jag berättat eller när de hört. Mina närmaste säger ”bra, hurra nu öppnas nya möjligheter” men de som inte känner mig tittar oroligt med skräck i blicken och frågar ”vad ska du göra nu?” Jag känner att det är så skönt att vara FI för det gör mig helt lugn. Jag vet att allt är föränderligt och förutsättningar ändras och jag kan därför med spänning se fram emot nya öden och äventyr i arbetslivet och livet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet folk runt dig att du är FI?

      Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera