Fördelen med deg i kris

Idag blir det ett personligt inlägg, kanske det mest utlämnande jag skrivit. Jag har funderat både länge och väl på om jag ska behandla detta ämne, men har till slut bestämt mig för att göra det. Varför? Dels för att jag tror på att dela med sig av tuffa saker eftersom vi trots allt är ett mänskligt community. Och dels för att jag - tro det eller ej - kommer att kunna knyta det hela till en frugal poäng på slutet. 

Eftersom inlägget handlar om min son har jag bett honom att läsa igenom det först och ge sitt godkännande. För enkelhetens skull kallar vi honom F. 

De av er som varit med sedan start kanske minns att jag i början skrev att jag hade tre tjejer. På sistone har jag emellertid refererat till en son. Det kommer sig av att mitt äldsta barn föddes som tjej men nu lever som kille. Inte bara lever, han är en kille, såväl juridiskt som fysiskt. Han har dessutom alltid varit en kille, vilket eventuella transföräldrar fattar innebörden av. Någonstans har man alltid vetat. 

Jag är ingen flummig typ men redan när F låg i magen var jag helt övertygad om att det var en kille. Jag hade till och med gjort ett album för foton där jag skrivit Filip på omslaget, eftersom det var så barnet skulle heta. Efter en besvärlig förlossning var jag rätt omtöcknad och jag minns min förvirring när F:s pappa meddelade att det var en tjej. Min spontana, drogade tanke var att det skett en förväxling av barn. 

F har på något vis alltid betett sig som en kille. Inte som så att han snusat Ettan Lös och dekorerat barnkammaren med truckposters. Jag hade inget att jämföra med i begynnelsen eftersom han var ensambarn i tre år. Men när tjejerna kom växte sig känslan allt starkare att han inte var som dem. Han lekte med andra saker, klädde sig annorlunda och han umgicks med sina vänner (mest killar) på ett annat sätt. Det var liksom inte lika mycket intriger och fulspel som det kan vara med tjejer (aoooh major shit storm coming up!).

Runt tolv års ålder, långt innan han var medveten om att det fanns ett namn för tillståndet, förklarade han för oss att han "tänkte som en kille", att han ”var en kille i huvudet” e d. 

Vi hade i det allmänna familjekaoset varken tid eller ork att ta in det där. Jag ska erkänna att vi under rätt lång tid hoppades att det skulle vara en av dessa faser barn går igenom när de går in i puberteten. Inte för att jag är anti-trans, men för att jag insåg att ett trans-scenario inte skulle bli en promenad i parken.

Jag ska inte tråka ut er med alla turer för det har varit många. Men låt oss säga att vi haft vår beskärda del av BUP-tid de senaste åren. Först en neuropsykiatrisk utredning, sen en olidligt lång väntetid för att komma till mottagningen för könsdysfori vid Karolinska. En väntetid som nästan fick oss att förlora F. Det var stundtals oerhört mörkt. 

Flytten till Hudik var en välsignelse för F. Han började årskurs nio som kille, bara lärarna kände till historiken. På gymnasiet träffade han likasinnade och "kom ut". Pandemin var jävulskap, men för honom var det skönt att slippa ta sig till skolan varje dag. Som så många andra ungdomar i hans situation samsas transutmaningen också ofta med depression vilket gjorde att han vissa dagar inte kom ur sängen. 

Exakt trettio läkar- och psykologsamtal på KI senare (jag bad om en sammanställning) fick han så dagen efter sin 18-årsdag diagnosen transsexualism ("Ett psykiatriskt tillstånd då en persons egenupplevda könsidentitet inte överensstämmer med det biologiska, kroppsliga könet" Wikipedia).

Läkarna sa att han var ett "solklart fall" (sjukt nog var jag stolt över det - klart F var trans med guldstjärna!). Veckan efter fick han testosteron utskrivet och han har nu fått injektioner i två års tid. Idag mår han bra. Han flyttade hemifrån för ett drygt år sedan och läser på folkhögskola, har vänner och strålar som en sol varje gång jag träffar honom. 

Hans senaste alster: En födelsedagspresent till sin far (som gillar Ravel)


Jag börjar nästan grina när jag skriver detta och det är delvis av glädje men också av de minnen av skräck som väcks till liv. Det har funnits så mycket oro och skräck de senaste åren. 

Nattliga akutkörningar till psyket, självskadebeteende, nattsvart framtidstro, tårar, psykofarmakaexperiment, oändligt långa kötider, trassel i systemen (exempelvis den BUP-chef i Hudik som vägrade ge ut hans journaler inför fortsatt utredning på KI trots att den rätten är grundlagsskyddad men tro mig - det lärde jag henne med emfas) och mitt nattliga husvankande av rädsla för att något skulle hända.

En klok vän till mig sa i samband med detta att man får de barn man behöver. Jag ska villigt erkänna att mitt liv i stort varit ganska lätt. Jag kanske inte har glidit fram på en räkmacka, men nästan. F fick mig att förstå att livet kan vara något annat. När man nästan mist ett barn får man perspektiv på saker. Jag lovade mig själv att aldrig klaga på något om F fick må bra. Nu mår han bra, därmed klagar jag aldrig över något. (ironi).

Jag vet att det här ämnet är laddat och att det finns de som tycker att trans är en trend, hittepå, en social sjuka etc. Alla har rätt till sin åsikt, men jag tycker att det mediala debaclet är märkligt. Transsexualitet är en medicinsk fråga och forskningen ska bedrivas inom ramen för akademi och sjukvård, inte i form av ett åsiktskrig i ledarspalterna. 

Nota bene: Jag har likt alla andra svårt att förstå den dramatiskt ökade förekomsten av företrädesvis transkillar de senaste 15 åren. Jag kan då inte förklara det, eftersom jag inte bedrivit medicinska långtidsstudier i frågan. Men som förälder har du ett uppdrag och det är att underlätta för ett barn i kris. Det är enkelt att stå vid sidlinjen och rya teorier och påpeka risker av typen ”folk som ångrar sig”. Men när man står inför två alternativ: Ett barn som vill leva eller ett barn som inte vill leva, är valet rätt enkelt. Jag väljer alla dagar i veckan ett barn som i 30-årsåldern approcherar oss föräldrar med mord i blick och undrar hur tusan vi tänkte när vi lät honom få testosteron framför att besöka en minneslund och nöjt konstatera att vi åtminstone inte tog några förhastade beslut.

Det är dessutom svårt att ta förhastade beslut inom ramen för svensk transvård. Vilket kanske går stick i stäv med den mediala bilden eftersom media som bekant föredrar negativa avvikelser framför moderata helhetsbedömningar. Vi stod som sagt i kö i två år, följt av två års intensiv utredning av läkare och psykologer. Samtliga professionella yrkesmän utan transpåhejande agenda. Behandling sattes in först när F var myndig.  

Vilken är då min finansiella take på detta ämne kanske ni undrar? Ha, ni ska få inte bara en, inte två utan TRE poänger (samt en bonuspoäng):

1. Eftersom både jag och F:s pappa (redan innan fait accompli i transfrågan) bestämt oss för att, knappt halvvägs in i FIRE, ge våra dåvarande arbetsgivare fräcka fingret och säga upp oss, var vi fria att göra förflyttningen norröver. En flytt som var avgörande för F:s välmående. Om vi fortfarande hade sprungit ekorrhjul i väntan på den av staten stipulerade pensionsåldern hade vi inte kunnat göra denna förändring. 

2. Utredningen på KI blev klar fyra år efter att remissen skickats. Det var fyra år i underjorden. Med risk att bli granulär är förekomsten av bröst oerhört besvärande för en transkille och det säljs en rad hjälpmedel för att få dem att inte synas. 

Samtliga har det gemensamt att de är hemska. Svintighta toppar som riskerar deformering av bröstkorgen och som gör att man inte kan ta djupa andetag, svindyra USA-importerade tejper som ger blodiga sår vid avrivning samt kliande eksem. Dessa ”hjälpmedel” resulterar i svårighet att vara med i skolidrotten eller att ägna sig åt någon form av fysiskt aktivitet. 

Efter peak svart hål, när F var 16 år och vi var ungefär en tredjedel in i utredningen, tog vi ett eget beslut nämligen att låta F få brösten borttagna i privat regi (mastektomi). Det hela utfördes hos en plastikkirurg specialiserad på transoperationer. Idag tror jag inte att det är tillåtet att genomgå bröstkirurgi om du är under 18, men mitt under brinnande corona dagarna före jul 2020 drog vi ner till Malmö för att få det gjort. 

Där och då vände det. F kunde börja andas igen, både fysiskt och mentalt. Han öppnade upp och fick vänner i skolan och fick under våren sin första kärleksrelation. Han började spela tennis igen, umgås med oss i familjen och han målade och skapade som aldrig förr. Om jag någonstans inom mig hyst ett litet litet tvivel var nu detta som bortblåst. Jag kunde för mina ögon se hur han kom tillbaka till oss, vår älskade, underfundiga unge.

Jag hade ett snack med ansvarig läkare på KI innan ingreppet och även om hon inte kunde ge sitt officiella godkännande sa hon så klokt att "man kan leva som kvinna utan bröst, men man kan inte reversera en testosteronbehandling". Så för oss föräldrar var det skönt att få bevis för att vi var på rätt väg redan innan han fick diagnos och därmed hormonbehandling.  

Poängen är att det inte är gratis att operera bort bröst. Jag minns inte vad det kostade, men det var den typen av belopp vi inte hade kunnat hosta upp tio år tidigare. Läkaren på KI sa att hon aldrig hört talas om någon som gjort det privat, alla väntar på diagnos och av regionen bekostad kirurgi. 

3. Under den jobbigaste delen av allt detta bodde vi i Hudik. Jag hade som ni vet inget vanligt jobb, utan pluggade och jobbade periodvis deltid. Det gjorde att jag kunde rikta mitt fokus på F. Det fanns dagar då han bara låg i sängen, men jag fanns ofta i krokarna och ibland spelade vi backgammon eller låg på sängen och pratade. Om jag fortfarande sprungit ekorrhjul hade jag nog inte haft de fysiska och mentala resurserna att lägga på det sättet. 

4. Eftersom jag inte hade något gängse jobb behövde jag heller inte beblanda mig med skit av typen Försäkringskassa och Arbetsgivares HR-avdelning. Under tuffa veckor meddelade jag bara redaktionen att jag inte jobbade. Plugget vispade jag ju undan med vänsterhanden och hade jag missat en tenta hade ingen brytt sig. Det var oerhört skönt att slippa fundera på sådana saker.

Pengar är inte allt och de gör dig inte lycklig, påstås det. Men pengar köper dig rörelsefrihet. Nu var det inte primärt för att stötta ett barn som jag 2015 började sikta mot Fire, men i efterhand ter det sig nästan som Guds Finger. Jag fick den här ingivelsen 2015 för att tre-fyra år senare kunna steppa upp gentemot min son. Jag vågar inte ens tänka på hur det hela hade utspelat sig om jag inte hade haft den möjligheten. 

Av respekt för min son (som kommer att läsa detta inlägg med kommentarer) skulle jag vilja be er med transkritiska åsikter att vända sig till mer lämpliga fora för debatt. Jag skriver inte detta inlägg för att skapa transopinion utan för att beskriva hur ett rejält stash på banken kan underlätta i livets alla tänkbara och otänkbara scenarios. 

Mvh
FruEfficientBadass

60 kommentarer:

  1. Vad skriver man…? ❤️

    SvaraRadera
  2. <3 Så glad för er skull att allt gått så bra!

    SvaraRadera
  3. Ja, drömmen om FI gäller inte bara för mig själv, utan även för barnen. Min ökade ekonomiska frihet gör mig mindre orolig eftersom jag vet att jag om det behövs kan bekosta taxi, privatvård, psykolog eller specialkost utan att vänta på att samhällets kvarnar malt färdigt. En nära släkting har en problematik med autism och ätstörningar, och det för med sig en massa extra kostnader för dyr mat som hen känner är OK och vissa kläder som hen kan tänka sig att använda, och hens föräldrar har också levt frugalt i mångt och mycket, och har råd med det. Mina 4 barns synfel kostar också rejält med pengar och det är så skönt att kunna köpa linser och glasögon efter tycke och smak för att de ska få det bästa livet de kan få. Vi vet inte vad som kan dyka upp, men pengar skapar en generell krockkudde för att minska smällen. Stor kram till F och dig som kämpar på!

    SvaraRadera
  4. Vad glad jag blir av att läsa att din son är på en bra plats i livet nu. Jag fattar ju att engagemang, kärlek och stöttning är viktigare än pengar i en sådan process, men att slippa fundera på ekonomi när någon mår dåligt gör det ju lite enklare att orka kämpa.
    Heja er!

    SvaraRadera
  5. Livets väg är inte enkel och rak för alla människor och pengar ger handlingsfrihet, tid och marginaler, något som vi alla nog behöver mer av. Tack för en personlig, ärlig och gripande berättelse!

    SvaraRadera
  6. Har jag förstått för längesen även om jag inte har förstått vidden av vad ni har gått igenom och hur skulle jag kunnat göra det. Arbetade ihop med en transperson redan 1983, då fanns det inte i min sinnevärld, inte förrän person blev nojig över något jag sagt och talade om allt för mig. Alla andra som visste, brukade säga att de förstod men inte accepterade, jag sa tvärtom för att jag fattade verkligen ingenting men hon fick vara som hon ville för mig. Har alltid tänkt att om en människa väljer att gå igenom så mycket svårigheter för att få vara den, den är. Då är det bar så det är. Hoppas allt fortsättningsvis kommer att gå bra. Personen jag kände en gång har partner, hus. skaffade sig en högskoleutbildning och har massor med hobbies och intressen. Hon är nu i sextioårsåldern och verkar ha ett schysst liv./M

    SvaraRadera
  7. ❤️ så skönt att F mår bra nu. Klart man gör allt för sina barn och extra skönt att pengar finns till det. /HBTQ-morsa

    SvaraRadera
  8. Vilken resa för F och resten av familjen, jag är helt tagen här. Huvudsaken är att F mår bra nu och ja - vilken skillnad det är på att ha kapital och på att inte ha det.
    Allt gott till F, som uppenbarligen är en väldigt begåvad ung person. Så otroligt fint porträtt!

    /A

    SvaraRadera
  9. Skickar också kärlek och är glad för F. Och tackar för ett fint inlägg.

    En gammal kollega sade till mig en gång: man mår aldrig bättre än sina barn.
    Så sant, så sant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ger mig ett extra hugg i hjärtat att läsa din kommentar. Jag tänker på mina föräldrar som har förlorat sitt ena barn. Det har gått 20 år, men tiden läker inte något sår. Jag som enda barnet kvar sörjer min syster oerhört och det gör även mina föräldrar. Hade testosteron hjälpt i detta fall, hade jag gladeligen rekommenderat det.

      Lycka till med livet och konsten. Krama om familjen!

      Radera
  10. Yes, pengarna gör störst nytta i krissituationer. Jag har bekostat privat sjukvård åt mig själv när de offentliga köerna i cancervården var evighetslånga och jag har kunnat ta ledigt långa perioder från jobb för att ta hand om sjuka anhöriga. En förutsättning för det är att jag hade en stabil ekonomisk bas bestående av pengar på hög. Det talas väldigt lite om sparsamhet som ett sätt att klara personliga kriser men det är där sparsamheten gör störst nytta.

    SvaraRadera
  11. Väl använda pengar 💕

    SvaraRadera
  12. Så typiskt att diagnosen kom dagen efter 18-årsdagen. Det är som om de väntade in att han blev myndig, för det är så krångligt när det gäller barn (Har några bekanta vars barns autismdiagnos drogs ut på tiden extra länge då kommunen inte ville ta ansvar för skolgång mm).

    Jag har förstått att det var något mer än en "gröna-vågen-nostalgi" som fick er att flytta upp. Även om det är en plats där du växt upp och har minnen så är det inte lätt att packa ihop resten av familjen i flyttlasset och bara säga att nu ska vi bo i det här kalla sommarhuset med konstigt vatten. En stor eloge till systrarna som tålmodigt fann sig i detta (de fattade ju läget, så klart)!

    Tack för att du skriver om detta! Minns att jag med fasa läste om elchocksbehandlingarna som han utsattes för. För inte var det din man som fick dem, även om du skrev så just då?

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. EB svarar (lyckas inte logga in): F fick aldrig elchocker.

      Radera
    2. Aha. Vad skönt!
      Spargris

      Radera
  13. Vad modiga ni är båda två som berättar er historia. Ni ger hopp till andra om att det finns en ljusning när det är som mörkast. Många kramar från en mamma till ett älskat ickebinärt barn

    SvaraRadera
  14. Bäst att F mår bra! Här hamnade vi i Anorexiaträsket under många år och det var underbart att kunna ta sparpengar för att vara hemma på heltid när vabintyg inte längre var 100 procent. Jobbar gärna några år längre än tänkt för att jag använde pengarna. Men hellre mindre pengar på banken än barnet i minneslunden. F nu kan du leva ditt liv som det var tänkt! Så glad för din skull!

    SvaraRadera
  15. Vilket fint inlägg som ger perspektiv. Alla är den de är - och det är bra!

    SvaraRadera
  16. Vilket fint inlägg som ger perspektiv. Alla är den de är - och det är bra!

    SvaraRadera
  17. Modigt, av både mamma och son. All respekt!

    SvaraRadera
  18. Hej!

    Mycket intressanta och bra tankar. Och du understryker bra vad FI handlar om - att kunna hjälpa sina kära att må bra och att pengar aldrig får stå i vägen för det som är viktigt i livet.

    Önskar F och hela er familj lycka och välmående

    SvaraRadera
  19. Så fint och modigt att berätta! Och vad ni gått igenom. Jag har en transperson i familjen som gick igenom sin transition i mitten av 80-talet och ibland blir jag helt galen när jag ser att vissa saker inte ändrats. Även om det är waaaay annorlunda idag är det ett sjukelsikes helvete att gå igenom. Din och Fs berättelse är jätteviktig, at berätta och prata är enda vägen till acceptans och förändring. /M

    SvaraRadera
  20. 💪💪💪🌈🏳️‍🌈❤️⭐️🥰👑

    SvaraRadera
  21. Blir så rörd av att läsa detta. Ni är fantastiska! Tack för att du skriver om detta, och allt det andra. 🙏🏻💖

    SvaraRadera
  22. Så fantastisk berättelse! Önskar er allt gott ❤

    SvaraRadera
  23. Tack för att ni delar med er! /Cissibuff

    SvaraRadera
  24. Vilken gripande berättelse. Vad fint att ni vill berätta. Jag tror att det gör skillnad när fler vågar berätta. Ni är grymma båda två. Sjukvården not so much. Förfärligt att F behövde vänta så länge. All kärlek till er. 💖

    SvaraRadera
  25. Oerhört berörande. Vilken förmån att ni väljer att dela med er av detta. Tack.
    Att känna mening , sammanhang, glädje, begriplighet, nyfikenhet och sig själv. Att må bra. Bland det viktigaste i livet. Så enkelt. Och så oerhört svårt.
    // Varma kramar från en annan 3-barnsmamma (som nu är på FIRE-prao för att möjliggöra särskild stöttning av ena barnet )

    SvaraRadera
  26. Tack för att ni delar med er, starkt! 🥰

    SvaraRadera
  27. Fantastiskt att läsa! Så riktigt; vi får de barn vi behöver!

    SvaraRadera
  28. Tack för att du delar och skönt att F mår bättre nu🙏🏻

    SvaraRadera
  29. Styrkekramar till dig och sonen! Vilken gripande berättelse! Skönt att höra att han mår bra nu!

    SvaraRadera
  30. All kärlek till er. Vilken tur att F har dig som mamma. ❤️ Önskar honom allt gott och att livet får fortsätta på en lugnare väg 🌈❤️

    SvaraRadera
  31. Beklagar lidandet.

    SvaraRadera
  32. Vilket fint, öppenhjärtligt och modigt inlägg! Jag är glad för er skulle att saker verkar ha landat i det bästa, med att ni alla mår bra! Pengar är onekligen bra att ha som trygghet och frihet.

    En annan reflektion är kring din blogg och livet som helhet. Det är lätt att tro att de allra flesta andra lever instagramvänligt lyckliga liv. Det är nog sant för färre än man tror. Du är och har varit öppen i bloggen om att livet inte alltid är så lätt. Det ska du ha beröm för! Jag tänker att vi behöver bli vänligare mot varandra i allmänhet. Ingen vet vad någon annan går och bär på för svårigheter som inte visas. Ett vänligt bemötande, även till främmande, är en fin sak som inte kostar!

    /M

    SvaraRadera
  33. Ditt bästa blogginlägg hittills!!!
    Livet kan ibland vara som en krånglig ekvation och det är lätt att glömma bort olika parametrar när allt bara rullar på enligt en standarsmall.
    Att enbart läsa olika självgoda bloggare som tycker sig ha svar på allt inom ekonomi, sparande, sparkvot, livsåskådning blir lite magstarkt ibland.
    /to

    SvaraRadera
  34. ❤️ så fint av dig att berätta. Vi har eventuellt en sådan resa framför oss. Ännu för tidigt för att veta. Din berättelse ger mycket att tänka på. Tack!

    SvaraRadera
  35. Det går nog inte att förstå vad ni varit med om under dessa år. Det vsr ett av de bästa inläggen jag läst. Det glädjer mig att ni ändå har landat i allt och att din son mår bra! Det måste ändå vara det viktigaste! Tack!!

    SvaraRadera
  36. Grymt kämpat av en fantastiskt fin familj som vi har förmånen att följa via bloggen! F är en sann förebild som följer sitt hjärta! Lite emojis (fast du inte gillar det EB!) ❤️🤩🙌/ Ingrid

    SvaraRadera
  37. Så fint att du delar med dig! Vilken resa ni gjort, vilken fin familj ni verkar vara. Jag ryser när jag läser att F skiner som en sol när du träffar F, det är ju alla föräldrars dröm, att barnen ska må bra!
    Heja er och all kärlek och styrka till F - lev livet! <3

    SvaraRadera
  38. Bra och viktigt inlägg som man kan applicera på många andra situationer. Framförallt ger pengar handlingsfrihet och mer kontroll. Det ger också en frihet och den kan man lägga på att ta hand om de nära eller annat för den delen.

    För min del var det en utmattning som fick mig att inse hur dåligt vi var rustade för kriser. Jag fick ta hand om mig själv, barn och hushåll då min fru var tvungen att arbeta för att få ihop det ekonomiskt. Ett krig.

    I det lilla och utan kriser kan pengar göra att man bara är mer närvarande. I kris är det fantamej en rustning.

    Viktigt inlägg EB och jag är så glad att ni och F har landat där ni gjort. Det måste också vara väldigt skönt att kunna se sig själv i spegeln efter något sånt här och känna att man gjort det man kunnat - och satt upp livet så att man kan hantera det på bästa sätt för alla.

    ❤️

    SvaraRadera
  39. Tack för att du och din son delar med er av detta! Tankeväckande berättelse, om att man aldrig vet vilka utmaningar som väntar och att frihetskapitalet ger en styrka att möta dem. Blir inspirerad som mamma av hur du hanterar livet och prioriterar det viktiga, som barnens mående. /Josephine

    SvaraRadera
  40. ❤️❤️❤️

    SvaraRadera
  41. Har aldrig kommenterat någon blogg tidigare, men detta inlägg var det bästa och starkaste jag läst. Har följt dig länge. Så underbart att F mår bra idag och vilken tur att han har en så psykiskt stark mamma. Jag har ingen erfarenhet av transdiagnoser, men däremot av psykiatrin. Jag är 76 år och änka sedan 20 år tillbaka. Min man blev sjuk på 80-talet i en psykos och vi hade 2 små barn. Vi bodde i en liten by och det var inte så trevligt när polisen kom för att tvångsinta min man. Det var självmordsförsök och depressioner i många år. Detta med att inte orka ta sig upp ur sängen känner jag väl igen. Själv fick jag bröstcancer 2 ggr, men mår bra idag. Vi hade inte så mycket pengar, men fick ut en större summa på en försäkring efter många år och det gjorde att jag kunde satsa på barnen. Jag gick en aktiekurs och började spara regelbundet och idag kan jag göra vad jag vill. Bostadsrätten är betald och jag reser en del och bjuder även barn och barnbarn. Livet vände till slut och jag njuter av varje dag och gläds åt att livet verkar ha vänt åt det positiva för dig, F och övriga i familjen. Ett stort TACK för att du delade med dig och LYCKA TILL på livets stig!

    SvaraRadera
  42. Vilket starkt och fint inlägg!

    Jag minns en tidigare kollega till mig som hade flera barn med olika neuropsykiatriska diagnoser, psykisk ohälsa och frekventa besök till vården. Hon jobbade heltid trots att hon hade omvårdnadsbidrag (vet inte vad det heter, men sånt där som man kan få när ens barn behöver extra stöd i vardagen) och hon hade det jättekämpigt med att få ihop livet. Jag minns att jag redan då tänkte (och det var i sparresans absoluta början) att jag aldrig vill känna att jag måste släpa mig till jobbet på daglig basis om barnen behöver mig så mycket. Jag vill inte heller behöva sjukskriva mig för att kunna finnas till för ett barn som går i skolan och behöver sällskap av oss föräldrar tex.

    När åren gick så kom jag på att det kanske också är klokt att försöka förebygga viss del av psykisk ohälsa genom att vara mer närvarande och undvika stress i vardagen. Där är vi inte fullt ut idag, men jag undrar ibland om inte en del av problemen som vi har i samhället skulle kunna förebyggas genom större närvaro från oss föräldrar och ett större engagemang hos alla för våra barn. I debatten talas mest om höjda straff och förbud mot skärmar i skolan, men jag tror att en rimligare lösning vore en acceptans av lägre ekonomisk standard (=mindre konsumtion) och ökad närvaro i alltifrån läxläsning till föreningar. Det har dock ingen koppling till HBTQI och jag menar med det sagt inte att just era problem skulle kunnat förebyggas med mer tid och närvaro (det påverkar ju ingens könsidentitet), men det vore fint om vi gemensamt kunde ta större ansvar för allas våra ungdomar och därigenom minska psykisk ohälsa, gängkriminalitet och dessutom förbättra skolresultaten.

    Vad fint att höra att F mår bättre. Jag hoppas att jag och min man skulle vara lika stöttande och ekonomiskt benägna att hjälpa till som ni varit.

    Frihetsmamman

    SvaraRadera
  43. Tack för ett fantastiskt, personligt, viktigt inlägg!

    SvaraRadera
  44. Vilken gripande berättelse! Så starkt och fint att ni delade med oss! Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva men jag ville visa att jag läst och blivit starkt berörd av Fs och din historia! Och så vill jag säga att tavlan F gjort är fantastisk!

    SvaraRadera
  45. Tack för detta fina och personliga inlägg! Önskar er allt gott!

    SvaraRadera