Jag har de senaste veckorna fått en del frågor om mina böcker, var de finns att köpa etc. Jag har nämnt det på bloggen vid ett par tillfällen men det är lätt att missa: Jag har strypt bokförsäljningen sedan ett år och två veckor. Varför? Korta svaret: Orkade inte med den mentala pressen av att redovisa moms, deklarera etc. eftersom jag har dåligt självförtroende vis-a-vis just Skatteverket.
Dessutom var jag tvungen att proaktivt betala in flera tusen i preliminärskatt varje månad, vilket inte skulle regleras förrän vid nästa deklaration. Går säkert att bestrida men orka, som kidsen säger. Ni får sondera andrahandsmarknaden eller i god frugal anda byta böcker i communityn. Nu två bokkommentarer:
Jag fick ett läsartips för ett tag sedan nämligen boktiteln ”Die With Zero” av Bill Perkins.
Låt mig sammanfatta boken i två punkter:
1. Se till att göra av med alla pengar innan du dör.
2. Se till att göra det medan du är frisk nog att kunna nyttja dem.
Det är nästan beundransvärt hur författaren lyckas koka ihop en hel bok på temat när poängen går fram redan i inledningen. Ett par intressanta tankar hade den dock, exempelvis snittåldern för arv i USA. Eftersom jag lämnat tillbaka boken svingar jag ur huvet, men det var någonstans runt 60 år. Deppigt, eftersom vid 60 har man i regel inte jättestor nytta av ett arv.
Det är väl vid 30, i samband med familjebildning och bostadsköp man behöver deg. Så tänker jag gentemot mina barn i alla fall. De kan fetglömma stora donationer på myndighetsdagen (a.k.a. peak dumhet). Men den dagen de kommit igång med fasta inkomster och mer mogna hjärnor, tänker jag vid första lämpliga tillfälle pytsa över större belopp till bostadsköp. Jag tippar att detta kommer att infalla runt 27-30 års ålder. Kom gärna med era tankar i kommentatorsfältet.
Bok nummer två jag vill tala om är Frida Ramstedts bok ”Handbok i möblering”. Jag har ju mången gång sjungit föregångarens (”Handbok i inredning och styling”) lov och hade rimligt höga förväntningar.
Jag hade nog väntat mig en ”handbok i möblering”. D.v.s. hur man kan vrida och vända på möbler i ett rum för att skapa funktion och harmoni. Hur tänka med olika rumstyper, smarta knep för att skapa rymd och olika funktioner i öppen planlösning osv. Detta är inte huvudtemat i denna bok, även om man i stickspår kan få lite användbar info av typen "Ett matbord bör stå 70 cm från väggen". Det här är snarare en bok om möbler. Faktum är att den borde heta "En bok om möbler". Om man vill veta hur en resårmadrass är uppbyggd, eller vilka olika materialslag som kan utgöra ett matbord, då är detta boken för dig. Vad hade jag då velat ha?
Det här är min dröm, hör upp: En bok där en pragmatisk inredare besöker ett mängd svenne banan-hem i befintligt skick. Förebilder tas. Därefter får inredaren fria händer att skapa med det som finns på plats.
Det vill säga: Rensning, förflyttning av möbler, mattor, tavlor osv. mellan olika rum. Mindre renoveringar av typen ommålning väggar eller nyköp krukväxter eller en gardin. Men målsättningen är att det ska ske till minsta möjliga kostnad. Kanske avyttras möbler och prylar så att projektet går plus minus noll. Riklig bilddokumentation genom varje projekt, givetvis i färg. Detta vill jag ha. Ska det vara så svårt?
OT: Nu vill jag efterlysa skönlitterära boktips. Jag nämnde nog förra året att jag hade storstilade planer på att få småttingarna, fokus 17-åringen, att läsa. Jag skriver inte "läsa mer" eftersom hon inte läste något överhuvudtaget. Målet var att hon då och då skulle ertappas med en bok i hand. Dealen var att jag sponsrar alla bokköp, helst pocket. Men ny bok får inte införskaffas förrän den förra är utläst, såvida de inte kan bevisa att boken är oläsbar.
Efter några misslyckade försök trillade hon på "Jävla karlar" av Andrev Walden och det var en succé. Hon läste ut den på en vecka vilket är någon form av personbästa. Nu letar hon efter en bok som "är som Jävla karlar”. Jag har lagt in "Egenmäktigt förfarande" av Lena Andersson på hennes bord eftersom den är relationstung men kort.
Nu ber jag er om råd: Vad mer kan man lassa i händerna på en svårflirtad 17-åring? Hon går inte igång på ”ungdomslitteratur” av typen ”Cirkeln”, ej heller chic lit av typen Hoover. Det vara riktig vuxenlitteratur men gärna kort, om relationer och med lite driv, kalla det bladvändare. STORT tacksam för era tips.
Mvh
FruEfficientBadass
Foxfire av Joyce Carol Oates slukade jag i hennes ålder.
SvaraRaderaPopulärmusik från Vittula, Jag for ner till bror & Svinalängorna.
SvaraRaderaNatasha Lester skriver bra. Ex Den franska fotografen
SvaraRadera"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", är kanske inte överspäckad till rimmen med relationer direkt, men lättläst och rolig.
SvaraRaderaEnkelt! Kolla på Bibl efter https://www.bokus.com/bok/9789172632776/inte-som-andra-dottrar/?srsltid=AfmBOoqgsPPZDijwoaUYxwcfRTHNBt-r7VwI-7vZpRDqUV96I2GK6WiY
SvaraRaderaInte som andra döttrar
RaderaOpponerar mig mot att man inte skulle ha nytta av ett arv vid 60 års ålder. Skulle jag ärvt vid 30, i samband med bostadsköp och familjebildning, är det stor risk att de pengarna försvunnit på onödigheter. Blev nämligen inte ekonomiskt begåvad förrän vid 50 och har sedan dess sparat hårt. Närmar mig nu 60 och har ett arv att vänta som gör att jag kommer att kunna byta bostad och få en guldkant på tillvaron som pensionär.
SvaraRadera