Gröna växter = hygge

Jag var tvungen att dela upp mina skriverier om hygge på två eftersom jag ville fördjupa mig i ämnet krukväxter. Att skapa ett inbjudande hem inbegriper i de flesta fall att ha levande växter. På samma sätt kan man säga att konstväxter och torkade växter bidrar till motsatsen, särskilt om de är dammiga och solblekta. Burr. 

Vissa plantor anses vara bättre luftrenare än andra, exempelvis fikus, ormbunke och ampellilja. 

Fönsterfikus (även fiolfikus är fin)


Ampellilja (finns även som hängväxt)

Spjutbräken (jag kallar den ormbunke)

Jag vill med bestämdhet minnas att jag även sett fredskalla som en sådan växt. 



Poängen är att du ska ha krukväxter och då hellre ett fåtal som mår bra än ett stort antal som mår halvbra. Själv är jag förtjust i mina doftpelargoner stylisten uppmanade oss att köpa inför lägenhetsvisningen. De slukar förvisso vatten, så ingenting för dig som är dålig på att vattna. Men de älskar ljuset i min lägenhet och gnuggar man fingrarna mot bladen och drar in doften blir man på gott humör.


Själv har jag under hösten haft stora problem med blomflugor. Troligtvis för att jag övervattnat. Djupt gröna växter behöver torka ut ibland, men där gick jag ängsligt bet. Om även du drabbas är knepet att hälla äppelcidervinäger i en kopp med vatten och addera en droppe diskmedel. Blomflugorna dras till den ruttnande doften av vinägern men när de dyker ner i göttigheten gör diskmedlet att det saknas ytspänning och då drunknar de.

En av fem dödsfällor

Nu ett annat problem jag hoppas att ni kan hjälpa mig med. Jag har två fina trädliknande växter som heter Paraplyaralia. Även dessa införskaffades inför homestylingen. Den ena mår bra och mitt enda problem med den är att jag ibland måste klippa av nya blad eftersom den annars förlorar sin fina, tuktade form. Den andra däremot har under hösten börjat tappa blad. 


Det började med att jag inför flytten duschade de båda enligt min gamla metod: Ställ växterna i dusch/badkar och skölj hastigt av dem med svalljummet vatten. Låt därefter duschen stå på i fem minuter (ej direkt på plantorna utan vid sidan av), stäng av och låt växterna stå och götta sig i fukten i minst en kvart (gärna längre). I regel svarar växter positivt på denna behandling men sorgebarnet till höger ovan utvecklade de kommande veckorna ett kladd. Det var som att bladen svettades en trög, klistrig svett som dessutom kletade av sig på fönsterbrädet och fönstret. 

Notera att växten till vänster fortsatte precis som vanligt och det var detta som förbryllade mig. En växtkunnig i min närhet sa att det kan vara bladlöss och att jag måste göra mig av med båda växterna för att undvika full blown contamination. Det som hindrade mig var det faktum att den högra växten, efter det att den fällt en bladkrona, skickade ut små späda skott av nya bladkronor.

Syns dåligt, men i mitten av bilden, litet skott

Jag rådfrågade då min florist tillika vän och hon sa att jag skulle blanda lika delar vatten och grönsåpa och spraya bladen med. I skrivande stund den 16 december gjorde jag detta för några dagar sedan och döm om min förvåning om det verkar funka. Jag hoppas jag hinner uppdatera denna text inför publicering i januari för jag förstår att ni är sjukt spända på utfallet. Men oavsett: Är det någon av er som erfarit detta att växter börjar avge kladd på bladen?

Nu blev det här mer en fråga doktorn än hygge-analys. Tips mottages tacksamt. Vad har du för favoriter bland krukväxter?

Mvh
FruEfficientBadass

7 kommentarer:

  1. Kladd på bland brukar i regel vara löss! Jag har slitit med långtgående löss på mina övervintrade chilis.. Tog under höstlovet en rejäl lusbehabdling på dem (vatten+såpa+t-röd) och gjorde detta i typ 7 dagar i streck för att bli av med lössen!

    Annars är mitt bästa pelargontips att fram emot våren plantera om dem i ny fräsch jord och sen en gång i veckan vattna med gödning för att de ska orka blomma. Knipsa av alla överblommade blommor och njut!

    Mitt andra tips gäller orkidéer, ha de gärna i öster/norr fönster (söder är alldeles för varmt/ljust). Om hösten vill de gärna ha en liten köldknäpp (ca 16-18grader) för att börja blomma - det blir lite kris för dem och då börjar de sätta blommor!). När de har blommor, vattna då och då med näring. När de inte har blommor, ge inte näring.

    SvaraRadera
  2. Kolla att det inte är sköldlöss (då skulle jag slänga växten och panikkolla alla växter i närheten). Man ska kunna bli av med dem, men frågan är om det är värt arbetet...

    Är det vanliga bladlöss så håller jag med Kemiläraren i inlägget ovan om att göra såpvatten med t-röd (1/2 dl såpa, 2 msk rödsprit och 1 l vatten). Behandla en gång i veckan tills de är borta (du får vara ihärdig).

    SvaraRadera
  3. Min favorit är Vågbladskalatea (oj vad jag fick googla), köpte den på rea på plantagen för länge sen och den stormtrivs hos mig och den röda undersidan på bladen är snygga mot den äkta mattan.

    Gällande klibbiga blad har jag haft det på murgröna och brukar sluta med att jag slänger dem men senast lyckades jag rädda den med just såpa och vatten, jag bokstavligen tvättade hela växten och nu mår den bra igen.

    SvaraRadera
  4. Glömde: måste tipsa om min bästa gratis växtnäring. När man sköljer basmati eller jasminris så spara vattnet och vattna växterna med, det är så bra, min thailändska svägerska har sjukt fina växter men då äter hon ju ris lite oftare:-)

    SvaraRadera
  5. Kolla alla blad och stammar mycket nogsamt under en stark lampa. Kan vara alla typer av ohyra (löss, trips, spinn...) eller bara att växten står för mörkt, övervattnad etc... Ohyra sätter sig gärna på nya, unga blad - kolla extra noga där och på undersidan av bladen. Har blivit av med både trips och sköldlöss genom att först duscha plantan mycket noggrant (över - och undersida av ALLA blad och stammar behöver spolas friskt) och sedan spraya (återigen, ALLT på växten måste vara behandlat) med en blandning av vatten, såpa och Neem-olja (går att köpa en flaska som räcker i evigheter för en hunka på typ hälsokostbutiker). Små plantor kan man doppa direkt i en hink med vatten för att vara säker på att allt är avsköljt... Denna cykel får man upprepa ett par gånger och sedan gå som ohyre-patrull jämt :)

    Ang sorgmyggor brukar jag, om det är extremt, behandla alla växer med nemablom! Dyrt men funkar super.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och p.s. Behandla nya växter enligt ovan och isolera ett par veckor för att minska risk för infestationer. Växter från stora gula varuhuset och matbutiker har inte sällan ohyra med sig. Även köpta såväl som egendrivna grönsaksväxter drar till sig sjukt mycket skit. D.s.

      Radera
  6. Mina krukväxter lever och mår bra enligt principen "stulna sticklingar tar sig bäst". Paradisträdet är en stickling från en enorm häck i Spanien, palettbladen i olika färger från en plantering på Djurgården och vårelden från kontoret. Jag har en hittills okladdig paraplyaralia som förde en tynande tillvaro hor min sambo innan vi flyttade ihop, nu är den buskig och fin genom rejäl beskärning. Dotterns euphorbia (sprätt-iväg) är nu 130 cm, hon fick den som liten planta av sin fritidsfröken för 12 år sedan.

    SvaraRadera