Spartips trädgård

För ett par år sedan fick jag en krukväxt i form av en ros av en släkting. Du vet, den typ man har på köksbordet tills den vissnar och dör och sen slänger du den i komposten. Jag vet inte varifrån jag fick min gudomliga ingivelse att stoppa den i rabatten men det gjorde jag. Döm om min förvåning när den året efter dök upp igen i full vigör och växte till sig till att bli säkert tre gånger större än den varit när den kom i min ägo. 

Därför är mitt tips: Istället för att lägga hundratals kronor i handelsträdgården på proffsiga rosbuskar, köp en på Hemköp. 


Jag hittade ingen prislapp på dessa men jag gissar att de ligger på mellan 59 och 79 kronor. Efter mitt första lyckade experiment skaffade jag en gul ros och nu senast, en rosa. Se så fin den är! Jag la upp en Graham Greene-pocket så att ni kan förstå att uppskatta storleken. Det är en fröjd att klippa snittblommor från dessa växter, förgyller vårt middagsbord långt in på sensommar och tidig höst.


Jag har också börjat se rosen som en default-blomma till lärare och annat löst folk. Då sticker jag med ett litet kort och uppmanar dem att plantera rosen efter ett par veckor. Enligt utsago har de rönt samma framgång som jag. Jag har ju verkligen inte gröna fingrar, varför jag anser att det här knepet bör funka för alla. Jag la visserligen på lite hönsspillning i våras, men jag tror att det hade gått lika bra utan. 

När jag ändå håller på att messerschmitta mig på rosfronten. Jag var på min väns kolonilott för inte så länge sedan, där jag har en beef med en ros vid entrén till huset. Förrförra sommaren rev den mig varje gång jag skulle gå in (den liksom föll åt sidan för att verkligen komma åt just mig) och till min glädje såg den riktigt risig ut i år. "Right back at you bitch" tänkte jag innan jag drog åt mig en sekatör och frågade om jag fick gå lös på na. 

Det fick jag och jag ignorerade fullkomligt alla tips om hur rosbuskar ska beskäras. Jag kapade henne längs med fotknölarna. Tre veckor senare fick jag ett mms (minns nu att det bara var brunt och torrt när jag var där, möjligen antydan till lite grönt längst ner):

"Kolla vad fint den tar sig efter din kur". Ja, i sanning har hon blommat upp. KAN ha att göra med att det är sommar och växter växer så att det knakar oavsett, men nog tror jag att min stympning hade viss inverkan på nedan. Eller så är det hämndbegär, hon vill riva mig snart igen, nu med fräscha vassa taggar.


Grämer mig att jag inte tog en förebild men jag hade inte räknat med detta utfall. Samma sak gör jag med mina rosplantor. Tidig vår går jag med sekatören och jämnar med marken. I juni börjar det spira och i juli står de i full blom som om vore de föremål för professionell vård. 

Fler spartips trädgård?

Mvh/
FruEfficientBadass

13 kommentarer:

  1. Samma erfarenhet här gällande blomstumpning; sambon råkade klippa ned vår klena magnolia som kämpat i flera år utan att uppnå något imponerande. Dra på trissor när den därefter började växa som tusan!

    Mor min gjorde samma sak med vinrankan - som hon hävdade var död men snabbt upptäckte att det trots allt satt ett skott på jättegrenen hon just klippt av. Den behövde bara ett år på sig för att bli lika grann som den varit ett år tidigare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade det på känn allt, att jag innerst inne har fallenhet för växter. Blir alltid lite misstänksam när jag stöter på beskärningsexperter av det slag som menar att ooo nej inte kan man bara klippa ner en syrén med sekatör/häcksax, man måste varsamt vid en mycket exakt tidpunkt på året smeka fram exakt rätt brytpunkt som man med steriliserad skalpell ska snitta i nordvästlig riktning. Klyv på vettja. Som skribenten nedan påtalar: Vissa klarar sig andra inte, survival of the fittest.

      Radera
    2. Det enda vi hittills ångrar att vi klippt väl friskt i är våra Åkerö-träd. Läste, först efter brutal nedklippning av de båda träden, att just Åkerö är känsliga för att klippas för hårt. Mycket riktigt tycks de ha haft svårt att återhämta sig sedan dess och ger betydligt mindre frukt - men så har vi bara det oövervinnerliga äppelåret 2018 att jämföra med hittills.

      Biggarå- och plommonträd är väl också sånna fruktträd som är lite känsliga för beskärning.

      Radera
  2. - Hämta hem nya plantor från grannskapets komposthög (ni vet, den där kommunen satt upp en skylt med "Tippning förbjutet" som alla struntar i).
    - Kompostera eget matavfall och trädgårdsrens till prima näringsrik jord (lägg i en tät tunna med lock och några småhål borrade i botten - råttsäkert).
    - Låt några sallat/ruccola/grönkål etc gå i blom och sätta frö. Så behöver du inte köpa nya frön nästa år. Ta även frö från tomat, paprika, squash, pumpa, bönor m.m. (Undvik köpa F1-sorter, blir sällan bra att ta egna frön från.)
    - Skapa nya plantor genom att ta sticklingar från buskar. Klipp av ett grönt skott. Tryck ner i en kruka sand/torv, vattna och sätt en plastpåse över. Eller tryck bara ner på random ställe och se vilka som tar sig. Funkar fint för t ex vinbär, krusbär, fläder, vindruvor.
    - Gödsla med "guldvatten" dvs. en del kiss och tio delar vatten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra tips. Var det inte Günther Mårder som brukade plocka hem plantor från kyrkogårdarnas komposthögar?

      Radera
    2. OBS! Vi använder också egna frön till allt möjligt. Dill, koriander, paprika, chili osv. Jag vill dock varna för squash och gurkor - risken finns för förgiftning. Har hört från ett antal fall i Tyskland men googlade just fram även ett i Sverige:
      https://www.arbetarbladet.se/2015-09-15/gunnar-blev-forgiftad-av-hemodlade-squashen
      Orsaken kan vara mutationer eller korsbefruktning, dvs här tar jag det säkra före det osäkra och satsar på "köpefrö".

      Radera
  3. Tänk om vi människor kunde bli mer som blommor, dvs att växa extra bra när vi får skit kastade på oss eller någon klipper till oss eller rentav försöker förinta allt liv i oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funkar för vissa. Som man säger i Frankrike: Lite grus i maskineriet är bara bra (apropå barnuppfostran).

      Radera
  4. Det där gör jag oxå. Planterar dagligvaruhandelsrosor i rabatten. Funkar bra...men till slut gnager hararna av dom...:)

    SvaraRadera
  5. Tipsar gärna om att en del bibliotek har frö-påsar som en får ta och gärna lägga till egna, brukar dyka upp kring april-maj.
    På så vis utökar jag mitt frö-förråd varje år.

    /Sara i Värmland

    SvaraRadera
  6. Så fin ros! Det är ju en jättebra idé!

    SvaraRadera
  7. Vilket supertips, tack! Brukar göra likadant med kryddväxter från Hemköp som ibland reas ut för 10:- stycket, funkar också finfint.

    SvaraRadera
  8. Den rosa rosen var ju superfin, vilket kap!
    Trädgårdsföreningen i min hemstad brukar ha en växtbytardag där man kan byta till sig växter eller köpa dem väldigt billigt.

    Pappa brukar återanvända allt som kommer i de där ganska trista julgrupperna som arbetsgivare brukar dela ut vid jul. En pytteliten ful bordsgran planterades ut i trädgården och 20 år senare är den gigantisk. Pappa sätter i ljusslingor varje jul och den börjar snart likna granen som står på torget varje år.
    Samma med hyacinther som växer lite här och där i deras trädgård. Alla har kommit i julgrupper.

    SvaraRadera