Gratistoaletter i Stockholm

Apropå Madeleinetoaletterna i Parisinlägget. Det kan kännas som ett bottenmärke när en sparblogg börjar skriva om dylika ämnen. Jag vill då framhålla att bara delar av poängen med detta inlägg är frugal. Jag tillstår i och för sig att jag inte gillar att lägga tio spänn på ett toalettbesök, men det primära skälet till varför jag gillar andra toaletter är fräschör. Paradoxalt nog är betaltoaletterna i Stockholm äckligare än de som är gratis. 

En orsak kanske är att de har fler besökare, eftersom folk i regel har dålig koll på gratistoaletterna alternativt att folk i någon form av missriktad moralkänsla avstår från att använda dem. Så om du är på besök i Stockholm i sommar, varsågod, här kommer mina bästa tips. För dig som bor här, välkommen att bidra med egna. 

1. Kyrkor

Nästan alla kyrkor har toaletter. Hedvig Eleonora vid Östermalmstorg har ett helt batteri. Ta ingången vid Sibyllegatan och vik höger direkt när du kommer in. Maria kyrka på Söder har en till höger innanför stora entrén och passar bra om du strosar mellan Slussen och Mariatorget. Storkyrkan i Gamla Stan har två toaletter längst bak. 

2. Hotell

Istället för att betala för sunkiga toaletter på centralstationen smiter du ut via Arlanda Express-perrongen och tar korn på hotellet direkt ut till höger - Nordic Sea. Antingen agerar du som en vuxen människa och frågar snällt i receptionen eller så gör du som jag, smiter förbi diskarna rakt in (ta rygg på vänster vägg) och knappar dig in med kod 2022. Gissningsvis byter den nästa år till 2023. 

En favoritdestination är Miss Clara på Sveavägen. Där måste man passera reception, men det är inga som helst problem om du ler artigt och ber om lov, de har Stockholms trevligaste personal. Du kan dessutom låtsas att du är restauranggäst. Vik av höger nerför trappan. Ingen kod, men väl tvål och handkräm från Byredo. MASSOR av toaletter. 


Är du nere och snurrar vid Stureplan kan du med lätthet mingla in på Scandic Hotell Anglais vid Humlegården. Där är en massa folk i rörelse hela tiden så ingen bryr sig om dig. Toaletterna ligger direkt bakom receptionen, bara att flyta in. Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget har toaletter rakt in (kolla åt vänster). Vill minnas att de har svart toalettpapper, bara en sån sak.

Nedan bild är tagen på Hotell Hasselbacken vid Circus i Stockholm. Perfekt om du är på väg ut på Djurgården eller ska till eller från Skansen/Grönan (som inte har särskilt trevliga toaletter om du frågar mig). Gå in genom huvudentrén, ta vänster vid receptionen, nerför den rundade trappan, ta höger och sen höger och les voilà. Inte en käft.


3. Museer

De flesta museer har gratistoaletter. Problemet är att inte alla museer är gratis. Men har du vägarna förbi säg Moderna, Historiska, Nationalmuseum eller Sjöhistoriska så är det inga problem. Ofta mycket välstädade historier. En favorit är doldismuseet Vrak på Djurgården (om du går längs kajen från Junibacken mot Grönan). Museet kostar, men om du går in direkt till höger i shopen (innan betalentrén) och sedan viker vänster nere i hörnet väntar nedan episka handfat med industriella vibbar. Like!

4. Övrigt

Apropå Miss Clara har du mitt emot på Sveavägen den Socialdemokratiska högborgen och direkt till höger innanför entrén ligger toaletterna, kod 2515.


 

På Sveavägen ligger också biograf Grand och förutsatt att det är kvällstid kan du använda deras toalett som ligger inne till vänster. De flesta biografer har toaletter men det kan behövas kod som står på biljetten. Ett förslag då är att du antingen frågar en medmänniska om koden alternativt slinker med en medmänniska in. Inte hela vägen in, men in genom första dörren. En av biograferna längs med Kungsgatan (kan inte minnas om det är Saga eller Rigoletto - men de ligger bredvid varandra så det är bara att testa i tur och ordning) har gratistoaletter på bottenplan. De öppnar också rätt tidigt på dagen.

Med det avklarat kan jag nu lista mina hat-toaletter i Stockholm:

1. Åhléns City. De var fräscha en gång i tiden men är nu nötta och sunkiga. Dessutom har jag svårt för toaletter som har korta dörrar. Dessutom kostar det tio kronor vilket är svårt att förstå av flera skäl. Dels för att det är i en kommersiell lokal där snittbesökaren troligtvis gör av med en del pengar och dels för att toaletterna inte känns städade. Senast jag var där saknades exempelvis tvål vid flera tvättstationer och det var vatten överallt på golv och handfat. Är inte det poängen med att ta betalt att det finns en viss hygiensk nivå, som med toalettdamerna i Paris som går och putsar och fejar hela tiden?

2. Fältöversten. Se punkt 1 om än inte riktigt lika sunkigt.

3. Kulturhuset. Se punkt 2. Plus dålig stämning överlag. Troligtvis på grund av den höga frekvensen av missbrukare.

4. Alla snabbmatsrestauranger. Trots att de enligt sina scheman ger sken av att städa fem gånger i timmen känns det alltid lite äckligt.

5. Bibliotek. Kostar dessutom ofta. 

Bästa tips från dig? Du kan även tipsa om andra städer.

Mvh/
FruEfficientBadass

20 kommentarer:

 1. Sturegallerians gratistoa är helt OK, lite svår att hitta och därför rätt fräsch. Bibliotekens toa är oftast gratis för barn, så om man har barn med sig är det ett bra tips. Nästa gång du behöver toa vid Stureplan så får du säga till, på jobbet har vi några toaletter med kolmårdsmarmor och originalaskfat från 60-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utveckla Sturegallerian, var exakt?

   Radera
  2. Mellan lakritsaffären och Senor Bob, upp med hissen till våning tre.

   Radera
 2. Nk´s toaletter tar jag alltid sikte på om jag är mitt i stan! Ligger också lite undangömt längst ner vid apoteket och där brukar vara lugnt med folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns också toaletter högst upp i nk, vid bokhandeln. Har för mig att de är gratis.. om man inte har så bråttom till toan är ju nk:s hiss en liten upplevelse.. en låda av guld som för upp och ner lite hej vilt innan man kommer rätt. / kemiläraren

   Radera
  2. Älskar allt med Nk så måste vid första möjliga tillfälle utforska detta. Minns betaltoaletter för cirka 10 år sedan nere på källarplan (bredvid Björn Axén?) men verkar ha ändrats. Det är en extra dimension med de som är svåra att hitta, betyder att de är toppfräscha.

   Radera
  3. Jag kan bekräfta NK högst upp. Besökte dem för bara några veckor sen. Var beredd med en svettig tio-krona i handen men det var gratis. Rena snygga och bra.

   Radera
 3. Mood-gallerian!

  SvaraRadera
 4. Parklekarnas toaletter! Finns ju en massa parklekar i Stockholm. Dom brukar dessutom ha billigt kaffe (runt 15kr) och man kan värma medhavd mat där också.

  SvaraRadera
 5. Universitet och högskolor brukar ha gratistoaletter som är riktigt bra och rena. Vet inte hur aktuellt tipset är i Stockholm, men i Göteborg är det superbra.

  SvaraRadera
 6. Ja för där ligger högskolan hyfsat centralt. Hur är det med Handels - kan man bara kliva in där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart du kan. Vill du ha en ursäkt, kan du titta efter information om utbildning eller lediga tjänster.

   Radera
 7. Toaletten på Sturehof direkt till vänster påväg in i matsalen, ok fräsch , fortsätt genom matsalen mot inre baren, gå ned för trappan och där finns flera toaletter som är fräscha. Låtsas att du är påväg till/från O-baren.

  SvaraRadera
 8. En sån här fantastisk toa-guide skulle jag behöva för Göteborg! Någon??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med. Måste kolla om NKs är gratis nästa gång jag går förbi.

   Radera
 9. Inte Sveavägen 68? Hade känts fantastiskt att lägga en kabel hos sossarna. Skulle inte ens använt toaborsten. Men möjligen spolat...

  SvaraRadera
 10. Det här inlägget hade jag velat läsa när jag bodde och/eller var i Stockholm. Guldstjärna för koderna.

  Men tacka vet jag landsbygden! En meter från vägen viker man in bakom ett träd. Ska man göra "tvåan" eller har kvinnlig anatomi går man ytterligare några meter och letar upp en tätväxande gran. Inga kodlås eller ens sociala koder, bara fri natur med naturlig tallbarrsdoft.

  SvaraRadera
 11. I MOOD-gallerian nära NK finns mycket fräscha gratis-toaletter, tror det var längst ner. Lugnt ställe överhuvudtaget den där gallerian.

  SvaraRadera