Sammanfattning vecka 11

Förra veckan var lite av himmel och helvete privatekonomiskt. Helvete i det lilla att jag fram till och med helgen släpande på mellan minus sju- och åttahundra, hur jag än ansträngde mig att hålla låg profil. Boven i dramat var förra veckans Stockholmshelg och mardrömsshopping med 13-åringen. Butikerna drar ibland med flera dagars eftersläp vilket strular till det på kontot. 

Himmel eftersom en okänd välgörare pytsade in en inte oansenlig summa på lönekontot för att hjälpa sitt först- och sistfödda barn med det kommunala vatten jag ondgjorde mig över i förra veckans blogginlägg. 

Jag vet att det inom rörelsen inte är helt kosher att ta hjälp av föräldrar men jag sväljer stoltheten och sänder härmed ett stort tack till desamma som jag vet läser bloggen. 

Vecka tolv går jag in i med minus 114 vilket jag räknar med kommer att lösa sig under dagen. Jag har all ambition i världen att sluta veckan på plus för jag känner för att införskaffa något onödigt och extravagant från stora gröna apoteket för att fira att mars månad - månaden från helvetet - snart är slut.

En stor händelse förra veckan var att 18-åringen på andra försöket tog körkort. Vi ser redan positiva effekter. Bland annat sköts numera lämning/hämtning fest övriga barn av den körsugna 18-åringen vilket är livskvalitet på ny nivå. Vem känner för att åka till Enånger halv ett en fredagskväll? Ingen. 

Vidare ser vi nu ett slut på flödet av räkningar från körskolan. Jag bad att få ut totalen och fick då en fyra sidor lång utskrift i A4-format som jag inte iddes summera men min Rain Man gjorde det och kom fram till den runda siffran 30 000. 

Därtill ska läggas diverse som kostnader till Trafikverket, tillverkning körkort och säkert något tillstånd. I vilket fall: Värt varenda spänn och dessutom motsvarande det bara Spiltans avkastning YTD i barnens konstnärsfond. (Därmed inte sagt att jag av principskäl inte avundas min vän vars dotter tog körkort efter att ha tagit två lektioner och skött resten med youtube.)

Veckans uppgifter i "Mitt sparår" var akademiska och gick ut på att förbättra relationen till pensionen. Inte den ISK:ade pensionen, den vanliga som folk gnäller över. En av mediasveriges bäst bevarade hemligheter (@Max: mediasverige/Mediasverige?) är att majoriteten av våra pensionärer är nöjda över sin pension. Di skriver i en artikel från sommaren 2021:

"Trots en hård debatt om våra pensioner är åtta av tio pensionärer nöjda med sin ekonomiska situation. Fler kvinnor än män är missnöjda med ..."

Sen blev det låst artikel men kontentan är där. HUR kan det komma sig när vi åtminstone en gång i veckan får snyftreportage i kvällspress om hur illa det är ställt? För att inte tala om tugget i fikarum runt om i landet så här års när pensionsmyndigheten skickar ut sina uppdateringar. Två faktorer:

1) Mediahus är kommersiellt styrda bolag som ser mer klickpotential i att lyfta Göran 80 som tvingas äta torrfoder än i Gun 85 som äter najadlax till frukost sju dar i veckan. 

2) Pensionsmyndigheten har inte gjort ett sådant bra jobb rent kommunikativt. Jag fick mitt orange kuvert i Kivra 19 februari och jag förväntade mig framsteg på fronten. Detta var vad som kommunicerades i min inbox:


De skriver förvisso att du måste logga in för att se pensionsprognos så det är ju positivt. Men jag tror att man hade haft att vinna på att vara ännu tydligare med att denna prognos är vacker och hoppfull. 

Annars är risken att folk stannar vid pdf "Årsbesked 2023" kopplad till det orange kuvertet d.v.s. status på det allmänna pensionskapitalet. Det allmänna pensionskapitalet är ju bara en DEL av det du tjänat in. För de av oss som haft kollektivavtal (d.v.s. 9 a v 10) tillkommer uppskattningsvis 30-200 procent (min heppning) i tjänstepension. För att se dina totala pensionsavsättningar måste du logga in på antingen på pensionsmyndigheten.se eller minpension.se

Förr hade jag rekommenderat den senare sidan eftersom den tillät kreativa tilltag som att ange "Lön: 0" och olika pensionsåldrar i spannet 55 och uppåt. Nu ser jag att samma funktionalitet finns på pensionsmyndigheten så det kvittar vilken du använder. Men vad du gör, runda det ointressanta oranga kuvertet.  

Om jag hade jobbat som kommunikatör på pensionsmyndigheten hade jag till 2024 års utskick modifierat nuvarande text. Här får ni, helt gratis Pensionsmyndigheten:


Jag uppmanar er också att löpande föra över siffrorna för inkomstpension, PPM respektive tjänstepension i ett Excelark där ni också anger månad/år som rubrik. Så kan ni följa utvecklingen över tid. Det är sånt vi gör i den här communityn och tycker du det låter trist får du inte vara med.

Vidare kan du ju leka lite och se vad som hade hänt om du drog ur pluggen idag. Spoiler alert: Du får fortfarande pension vid 69 eller när det nu blir dags. Den blir bara inte lika hög. Vilket kanske spelar mindre roll om du har en välfylld ISK eller om du har planer på down-shifting och husförsäljning när barnen flyttat. 

Mitt defaultläge i dessa appar är att jag saknar arbetsinkomst och tänker gå i pension vid 55 vilket ger en pension på sju tusen fram till 65 och därefter 19 000 kr/månad fram till Döden. Om jag håller mig på mattan och väntar till 65 blir motsvarande siffra noll respektive runt 25 000 kronor livsvarigt. Vilket är betydligt mer än jag behöver om vi får ordning på inflationen. Å andra sidan är börsexponering en bra inflationsförsäkring.

PPM tänker jag inte orda så mycket om annat än att nämna att jag ligger kvar i AP 7 Såfa som jag skrivit om bland annat här. I det inlägget finns också länkar till mitt pensionsspecial från 2019. 

Var skulle du placera din pensionsångest på en skala från 1 till 10? 

Mvh
FruEfficientBadass

21 kommentarer:

  1. Jag måste erkänna att jag tappat allt av sparåret… MÅSTE komma igång… fre-sön spenderades föregående vecka på annan ort, men det motiverar ju inte veckodagarna… just nu är pensionsångesten på en kanske 6, hade ju verkligen tänkt att köra din pensionsgenomgång igen.. Ska ta igen det denna vecka! Få ner den ångestsiffran till en stabil 1. Och tänka på att jag ändå har minst 20 år kvar av pensionsinsättningar! (Och tillväxtår på börsen)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Jag måste erkänna att jag tappat allt av sparåret" Vi är bara ett knappt kvartal in, upp på sadeln. Nästa månad är dessutom repetitionsmånad.

      Radera
  2. Pingback. Mediesverige (versal, inget a).

    Förra veckans intervju distribuerad till vänner med behov av förändring i Stockholm, Norge och Israel, liksom till min tolvårige brorson som hade födelsedagskalas i helgen och önskade sig en TV och ... aktier (det blev Investor från mig).

    /Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mediesverige Nazityskland Storstockholm Sydfrankrike. Men västkusten. Att det ska vara så svårt.

      Radera
  3. ingen pensionsångest alls. låg pension men sparar själv och drar ner på utgifter som typ boende, bil och annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tydligen är CS min tvilling i den här frågan :)

      Radera
  4. Jag går in i vecka 12 med ett plus på över 1000 kronor! Och en pensionsångest som har sjunkit till en 3:a. Det är de goda nyheterna. De dåliga är nervdallret som uppstår varje gång jag går in på Avanza. Det går ju inte direkt bra nu. Försöker trösta mig med att jag köper billigt, men det går i ärlighetens namn sådär. Ändå lite nöjd med att jag har merparten av mina pengar utanför börsen i dagsläget och att jag hållit mig borta från fastighetsbolag.
    Nu ska jag förtränga min senaste inloggning på Avanza och fundera på vad jag ska köpa/göra för något kul med mina leva-loppan-pengar i nästa vecka.
    DDT

    SvaraRadera
    Svar
    1. "De dåliga är nervdallret som uppstår varje gång jag går in på Avanza. Det går ju inte direkt bra nu." Det vet jag inget om eftersom jag inte går in. Jag brukar kolla min allmänt hållna börsapp och har det varit rött några dagar avstår jag.

      Radera
  5. Ingen pensionsångest alls, eftersom jag är 72 och lever gott på det som andra beskriver som låg pension. Förvisso inte najadlax till frukost, rostat bröd med apelsinmarmelad funkar fint. För den som liksom jag bor i Stockholm finns ett rikt kulturliv, ofta gratis. Nästa vecka ska jag gå på ArkDes på ett heldagsseminarium om postmodernism. Gratis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Älskar ArkDes. Var medlem ett år men missade alla externa visningar typ på White. Men hade jag varit pensionär hade jag hängt med.

      Radera
  6. Men wow, grattis till de fina pensionssiffor du redan har. Vilken frihet!

    Jag har nog cirka 5 i pensionsångest, men har iallafall sjunkit betydligt från när jag just gått i pension, då börskursen dök pga Putins krig och jag upptäckte de irriterande skattereglerna som bestraffar unga pensionärer. Så nu lever jag på enbart tjänstepension (7000 före skatt) och besparingar och räknar med att kunna få knappt 20000 före skatt från året jag fyller 68. Ångesten beror nog på att jag inte litar på politikerna, de kan ju hitta på nya skatteregler när de vill. Men med det sagt så går det verkligen ingen nöd på mig just nu, jag hittar också många billiga nöjen och har även utrymme att göra små resor då och då. Älskar det!

    /Mme A

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Ångesten beror nog på att jag inte litar på politikerna, de kan ju hitta på nya skatteregler när de vill." Men du presenterar ju lösningen precis där. Politiker vill inte ta impopulära beslut då det strider mot deras affärsmodell (att bli omvalda). Det är därför varje negativ händelse pareras av undantag och stöd. Låg pension? Bostadsbidrag. Putinhög el? Elstöd. Snart kommer väl något räntestöd till de högljudda röstarna i Stockholms innerstad. Jag tror inte att du behöver oroa dig.

      Radera
    2. Ja, pensionssystemet är ett väldigt lapptäcke av regler, undantag och stöd. Kanske handlar oron också om en allmän rädsla för åldrandet och döden. En önskan att ha kontroll. Får påminna mig om sinnesrobönen: "Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden."
      /Mme A

      Radera
  7. Saknar funktionen att min lön kommer öka fram till 55.. sidorna tenderar räkna att min löneutveckling står still i 20år..eller har jag missat den inställningen? Samma sak på bägge sidor..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittar inte heller. Det finns en viss vobblighet i dessa beräkningar. Exempelvis räknar minpension.se med en värdeutveckling på pensionsplaceringarna på 1,9 procent vilket känns väl dystert. När jag ändrar till 6 procent (vilket får anses vara hygienfaktor med stora delar börsplacerat kapital) ändras min pension med 10'. Pensionsmyndighetens devis verkar vara att underpromise and overdeliver, vilket kanske är ett av skälen till att svenska pensionärer är så nöjda.

      Radera
    2. Man behöver ta i beaktande att upplägget på min pension är att beloppet som syns i prognosen kan motsvara dagens penningvärde, dvs. att säger prognosen 30.000 så ska det motsvara vad en lön på 30.000 räcker till idag. Så värdeutvecklingen på 2% är egentligen 2% + inflation. (Så i år motsvarar det 12% och ett år med låg inflation kanske 5%. Över en arbetsliv på 40 år kanske 2+inflation är rimligt? 6%+inflation låter lite högt. Speciellt för de sparanden som inte är 100% aktier.) Samma sak med löneutvecklingen. Tanken är att lönen idag räknas upp med inkomstbasbeloppet. Så om man vill ändra på den prognosen betyder det att man räknar med befordran eller en högre löneutveckling än genomsnittet.

      Radera
    3. Bra inspel Fredrik. Jag har ibland funderat på det där med beräknad pension. Vad är 20'/månad om 20 år liksom? Men så kom svaret, tack.

      Radera
  8. Min pensionsprognos ligger på 40000 kr per månad om jag går vid 65. Ska jag tacka sjunde ap-fonden för några riktigt bra år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sätt in en dagens ros. Tror inte de får så mycket feedback av sina kunder. Jag ska fasen göra just det. Vilka tidningar har ens dagens ros längre?

      Radera
  9. Varken mediasverige eller Mediasverige utan mediEsverige, med ett gement e i mitten vid sammansättningar av media som förled. Se SAOL för att få detta belagt. Sen om det ska vara stor bokstav i början eller ej, det får ni fortsätta att gnabbas om.

    SvaraRadera