AP7 Såfa

Det var i mina förberedelser inför eldning jag häromsistens trillade över en "kommentar" (typ kortkrönika) av skribenten Jenny Petersson:
 "[...] den som i premiepensionen valt att ligga i det statligt förvaltade alternativet, AP7 Såfa, har 100 procent aktier i sitt sparande fram till 55 års ålder. Först då börjar delar av kapitalet föras över till räntesparande, men då i en långsam takt, 3 procent om året. Det anses helt enkelt vara bäst strategi för långsiktigt sparande."
Jag har ju redan tidigare haft en pensionsspecial och om du missat den finns den här. Väl medveten om att Min Pension nu ändrat utseende men enligt mig till det bättre. Gå bara in på flik "Simulatorn" och testa lite olika scenarios.*

AP7 gjorde en tweet om min pensionsspecial till på köpe. 

Pensionsspecial del 1
Pensionsspecial del 2
Pensionsspecial del 3

I och med fredagens inlägg har jag insett att pensionsfrågornas maestro bor på Mallis och heter Mr Snow så har ni djuplodande frågeställningar bör ni höra av er till honom. Men om vi här rör oss på ytan kan jag nämna att jag i del två pratade jag om AP7 och min kärlek därtill.

Jag kunde då konstatera att hade jag avstått från att spela allan med min premiepension hade jag haft en bättre utveckling än om jag legat kvar i AP7 Såfa. Vid tidpunkten för inlägget hade Såfan presterat runt 4% bättre än min mix av egenvalda fonder. Pär Ståhl på Placera säger:
"Jag kapitulerar inför AP7. AP7 Aktiefond är en global aktiefond med hävstång. Det innebär att avkastningen kan variera kraftigt mellan åren. Men nu är vi långsiktiga. Fondens fem största innehav är de amerikanska teknikbolagen Apple, Microsoft, Amazon, Facebook och kinesiska Tencent Holdings. De väger bara 6 procent. Fonden har många innehav - knappt 3 000 - vilket ger en bra riskspridning. Finans och fastigheter är den största sektorn på drygt 23 procent." 
Jenny Petersson avser i kommentaren ovan inte AP7 Aktiefond utan AP7 Såfa. Båda applicerar hävstång, d.v.s. belånar för att köpa på mer aktier vilket ger dig turboeffekt i goda tider (vilket du per definition kommer att erfara med så lång placeringshoristont). AP7 Aktiefond och AP7 Såfa är vad jag förstår identiska fram tills den dag du fyller 55. Då börjar Såfan så sakteliga vikta över i räntor för att jämna ut kurvorna lite. En skillnad är att du kan äga AP7 Aktiefond tillsammans med andra fonder inom ramen för PPM. Med AP7 Såfa är det allt eller inget - vilket beror på den lite meckiga övergången till räntor vid 55 om jag fattat det rätt. Jag har gått in helt i Såfa. Det är ju inte vansinnigt mycket pengar däri - det är de 2% av den allmänna pensionen du får välja själv. Så om du någon gång har uppburit skattad lön i Sverige har du pengar i PPM, d.v.s. pengar du för ditt eget bästa ska flytta till AP7 såvida du inte är en latmask och redan har dem där.

Staten, som sköter fonderna, är vassa på det de gör. För sedan starten har AP7 Såfa haft såväl högre avkastning som lägre avgifter än snittet hos de privata fonderna i PPM-utbudet.  En bidragande orsak till de lägre avgifterna är troligtvis stordriften. Runt fyra miljoner svenskar har avstått från att välja premiepensionsplacering och ligger därför kvar i Såfan. Logga in på minpension.se redan idag och kolla om du är en av de lyckliga.
"Det är inte alltid de som fiddlar runt med sina placeringar som vinner på sikt. Rätt sällan faktiskt". (Konfucius d y)
Mvh/
FruEfficientBadass

* En fin detalj är att man ändrat från att tidigare behövt tjuvkoppla systemet genom att ange att man skulle studera och därefter tjäna 0% av tidigare inkomst för att få ett FIRE-kompatibelt resultat. Idag behöver man bara ticka i "Saknar arbetsinkomst" i rullgardin "Lön & jobb". Nackdelen är att du inte fritt kan simulera fram tidpunkten för 0-lön som man kunde i den tidigare versionen. Icke desto mindre kan din simulation ge din en hint om hur du ligger till i det stora hela i det fall du  skulle hoppa av typ nu. För varje ackumuleringsfas-år kan du gå in och stämma av igen.

15 kommentarer:

 1. Hej.
  Ap7 aktiefond utmärkt global fond. 0.11% i avg. Samtidigt statlig fond har skatte lättnad på 0.25%. Det betyder att den är helt gratis i avgifter och man får lite till extra tillbaka i avkastning. Långsiktigt är inte många som slår en vanlig global index fond. Själv har jag det smidigt.
  Ppm. Ap7 aktiefond 100%
  Tp. LF Global index 100%
  Privat. Avanza Global 100%.
  God Jul.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade upp mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade till stavmästaren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett relationsproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare 10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
  2. Sweet Jacke77! Beakta även Theresas feedback ovan.

   Radera
 2. Själv tar jag ut svängarna med ppm då jag inte litar på staten , utan att när det väl blir dags för mig så räknar staten kanske av ppm från allmänpension eller något. Ser det som en positiv överraskning om jag väl får något.

  Hittills ligger jag bra till, har väl kört Ryssland varannat år sedan starten på nittiotalet. 12% i snitt. (erkänner att just i år hade jag vunnit på såfan)

  SvaraRadera
 3. Jag flyttade hela klabbet till AP7 såfa för typ två år sen. Djupt irriterad på att jag inte gjorde det långt tidigare.

  Nya Min Pension funkar bra. Speciellt just det att man nu kan fylla i "saknar inkomst". Det stör mig däremot lite att jag inte har lyckats lista ut något sätt att skriva ut prognosen. Det underlättar om man vill jämföra olika upplägg eller diskutera det hela med någon annan.

  Jag är förvånad över att inte fler använder "Min Pension". Jag har haft ganska många diskussioner med personer i min ålder som inte har en aning och som är oroliga. En del har jag hjälpt att få koll. I något fall har oron varit befogad men i de flesta fall inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Frihetsgrafer: Samma här på alla dina punkter.

   Radera
 4. God Jul FruEB,

  önskar
  Anonym

  SvaraRadera
 5. Kör också AP7 på rubbet, både jag och fru IGMR. Varför krångla till det?

  Ha en fin jul EB! Hälsa familjen från oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen. Detsamma! Hälsa särskilt ekorrarna i granen.

   Radera
 6. Själv har jag haft 50/50 i dnb teknologi och robur technology, dock breddade jag förra veckan med att lägga in ytterligare en fond nämligen robur fastighet,

  SvaraRadera
 7. "Det är ju inte vansinnigt mycket pengar däri - det är de 2% av den allmänna pensionen du får välja själv. "

  Nja, nu är du ute på hal is...

  "Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst det vill säga lön och andra skattepliktiga ersättningar upp till 7,5 inkomstbasbelopp till allmän pension. Den största delen, 16 procent, går till inkomstpensionen. Resterande mindre del, 2,5 procent, går till premiepensionen. Garantipension kan du som bott i Sverige få om du haft låg eller ingen inkomst."

  https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/sa-fungerar-pensionen/allman-pension

  2,5% av 18,5%=>13,5% av allmän pension utgörs av premiepension.

  SvaraRadera
 8. @Kalle: "Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen. Varje år avsätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar till premiepensionen. Du väljer själv om du vill placera pengarna genom fondval eller om du låter pengarna ligga kvar i det statliga förvalet AP7 Såfa." You're darn right, tack för korrigeringen. Desto större anledning att lägga dem i Såfan.

  SvaraRadera