Läsarberättelse tio

Dagens läsarberättelse är från Tant Strul:

Allt började nog med Strul, Björn Skifs succé film från 1988. Nu får ni tänka att detta var "förr" i tiden och jag såg den på tv först i mitten av 90- talet med min far, då gick jag i mellanstadiet. Kommer väl ihåg hur de kånkade ut stora säckar med pengasedlar och att jag utbrister - det där måste vara massor med pengar, typ en miljon. Varpå min käre far skrattade och sa åt mig att vänta medan han gick ner i källaren. Upp kommer han med 2 sedelbuntar och säger - det där dom kånkade ut i säckar är betydligt mer än en miljon. Här är hundratusen och du ser hur lite det är. 

Ja vad ska en säga, min far är min far. Han var även den som först berättade om 4 % regeln men tyvärr var jag väl lite för ung för att förstå det magiska i den och tänkte inte mer på det förens min mamma cirka 20 år senare kom med en utklippt artikel om farbror fri och ekonomiskt oberoende. Just då hade jag relativt nyligen bytt arbete eller jag kanske ska säga att jag för första gången tagit ett jobb som innebar jobb 8-17 och inte möjlighet till att få ledigt hur som helst. Hade även då 2 små barn, under 4 år. 

Från att ha gillat att jobba och att alltid kunnat få styra över hur mycket jag ville jobba, när jag ville ha ledigt och att när jobbet var slut för dagen så var det verkligen slut och inga uppgifter kunde staplas på hög så var jag nu fast i en heltidsfälla med jobb som staplades på hög om jag vabbade, var ledig eller när jag gick ned i tjänstgöringsgrad. När jag läst artikeln, skulle tro att året var 2017, så började jag direkt räkna på hur mycket jag och familjen skulle behöva för att kunna stämpla ut. Tror jag kom fram till svindlande 11 miljoner och jag gömde artikeln låååångt bak i mitt minne.

Efter cirka ett år började en känsla av att allt inte riktigt hade blivit som jag tänkt mig, jobbet gjorde mig sömnlös, jag började glömma saker, stresspåslaget visade sig även fysiskt i form av att min psoriasis som under flertalet år inte hade visat sig till att blossa upp. Detta var år 2018 och jag googlade för första gången ekonomiskt oberoende och kom in på fru EBs blogg. Här hittade jag det som sedan har drivit mig och min man fram till målet. Började nu förstå att 11 miljoner som var det första jag räknat ut berodde på alla utgifter, började följa fru EBs råd och kapade utgift på utgift även fast jag nog alltid har levt ekonomiskt så fanns det ändå en hel del att spara på. Exempelvis streamingtjänster, mobilabonnemang, försäkringar och rea shopping. 

Sen insåg jag att vi hade en hel del pengar redan sparat, dels från mina föräldrar som en gång i tiden sparat i en fond till mig och som jag aldrig har rört och dels eget sparande som då låg på vanligt sparkonto med 0 i ränta. Vi tog itu med saken, öppnade ISK och kastade in vårt sparade kapital. Här nånstans fick jag med min man på tåget som passande nog är ekonom och lätt gjorde han en egen räkndesnurra som vi fyllde i månad för månad och blev fullkomligt chockade hur bra avkastning börsen gav. 

Vi valde att placera pengarna i olika fonder med låga avgifter, inte så mycket tanke bakom våra val annat än i olika marknader. I snitt 50% av våra inkomster per månad kunde vi kicka in i isk:en. Rekordmånaden var 76% av våra inkomster. Målet var helt enkelt att vi ville vara fria att göra det vi vill och få möjlighet att vara med och närvarade för våra barn.

År 2019 började skakigt, min man blev uppsagd och på min dåvarande arbetsplats blev det neddragningar. Jag blev erbjuden liknande jobb men då skulle det inneburit pendling. Jag tackade nej med förvissning om att vi hade kapital (då 1,5 miljoner) som kunde täcka upp inkomstbortfallet och för att jag var fast besluten att inte ge arbete mer tid som både fru EB och andra i bloggen skrivit om. Vi båda hittade dock annat arbete nästintill direkt och då var planen 5 år till arbete.

Fru EB nämnde även i ett inlägg boken prylbanta och jag la direkt in en reservation på bibblan. Efter att ha läst den så kändes det enkelt att göra sig av med saker, så pass att jag och min man tog beslutet att sälja huset cirka 9 månader senare då vi en kväll satt och pratade och jag sa att jag nog kunde tänka mig att sälja huset om en bostadsrätt i samma område skulle bli till salu. Min man som inte är den att kunna ta snabba beslut surfade in på hemnet och vad hittar han, jo den bostadsrätt jag just pratat om. 

Pang, så var beslutet taget. Två veckor senare så hade vi köpt bostadsrätten och mäklarkontakt tagits för att sälja huset. Husförsäljningen resulterad i vinst på nästan en miljon, att tillägga hade vi amortera bort topplån och två billån innan resan mot FIRE startade. Försäljningen av huset medförde även att vi kunde sänka penga målet då renoveringar/reparationer som ett hus medför kunde tas bort. Nu låg vårt mål helt plötsligt betydligt närmare och utgifterna minskat till totalt 15' per månad med allt från bostad, mat, kläder, fritidsaktiviteter m.m.

Året 2020 startade med flytt, sålde massvis med saker som vi inte längre behövde som resulterade i flera tusenlappar som kunde åka in på isk:en. En av bilarna sålda vi när vi insåg det dumma med att ha två, klirret åkte direkt in i isk:en. I november blev situationen ohållbar på mitt arbete och jag valde då att säga upp mig då vi räknat och sett att vi var nästintill i hamn med vårt mål på 3,5 miljoner. Målet är räknat på att vi äter av isk:en och det som möjligtvis blir kvar får våra barn ta del av när den dagen kommer.

2021 i februari var jag fri och min man drog ur pluggen i maj. Vilken känsla! Våra barn kunde komma hem direkt efter skolan istället för fritids och få nybakat bröd eller plättar till mellanmål. Jag och min man tog långa promenader och sysselsatte oss i stuga (köpte kontant när vi var unga och priserna var nästintill noll) och med odling. I augusti så fick jag erbjudande från mitt gamla jobb (där jag kunde styra över mina arbetstider/ledigheter/tjänstgöringsgrad) och jag fick igenom mina krav på att jobba halvtid hemifrån och vara ledig när jag vill. 

Så jag jobbar fram till lunch, är ledig alla lov och lovdagar med mina barn plus en riktigt lång sommarsemester från mitten på maj till slutet på augusti. Min man tog taxi-körkort i början på 2022 (fick det betalt av arbetsgivare då det råder stort brist på taxiförare) efter tips från någon av kommentatorerna på fru EBs blogg och kunde då köra när han ville och hur lite han ville. Min man drev eget ett kort tag under 2012 men lade ner då osäkerheten kring uppdrag var ett faktum och att vi på den tiden inte kunde ta det osäkra framför det säkra. Han blev nu i sommar kontaktad av den dåvarande uppdragsgivaren om han var intresserad av att starta upp igen, givetvis tackade han ja för nu så passade det alldeles utmärkt med cirka ett uppdrag per vecka som ger väldigt bra betalt.

Vi är väl i något semi-FI läge, jobbar så lite som vi behöver utan att nalla av ISK:en så den kan växa sig större. Det som eventuellt blir kvar varje månad sparas nu på sparkonto så vi slipper ta ut från ISK:en om börsen är låg. Vetskapen om att vi närsomhelst kan välja att sluta jobba är nog det som gör att vi just nu trivs så bra plus att vi får rå om våra barn under tiden de faktiskt uppskattar att vara med oss. Vill verkligen understryka att utan Fru EBs blogg hade vi nog inte varit där vi är idag, är så tacksam att jag trillade över den i min panik att få bli fri!

Så hur kom det sig då att allt började med Strul, jo, det var här jag som barn insåg att man verkligen kunde spara ihop mycket pengar. Har hela mitt liv fått höra - man kan inte spara sig rik. Men jag visste, om min far kunde så kunde även jag. Att tillägga så har jag även nu insett att min far levde på 4%-regeln med lite extra knäck de sista 10 åren av hans arbetsliv och min mor sålde som tusan på marknader i 10 år och har därför idag ett sparande som ger henne en dräglig pension. Jag har det nog i blodet! Och behöver jag ens berätta att mina föräldrar har applåderat hela vår väg fram till målet?!

Tack för mig! / TantStrul

22 kommentarer:

 1. Vad roligt att läsa! Coolt att ni sålde huset måste jag säga också!

  / Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Ja vi har förstått att sälja sitt hus utan att flytta till annan stad eller för separation får många att höja på ögonbrynen. Var oväntat tyst från alla bekanta, tror nog att de flesta tänkte vi skulle separera 😅 men jag håller med, nu när jag ser tillbaka på det så är det nog rätt coolt att vi prylbantade bort ett hus.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Kärleksbesvärjelser
   2) lösning och bot mot all sjukdom
   3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
   4) Äktenskapsbesvärjelser
   5) Graviditetsbesvärjelse
   6) Uppbrottstrollformler
   7) Dödsbesvärjelse
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Riktigt kul läsning. Jag vill gärna veta vad det är för sorts jobb som man kan vara ledig lite hur man vill, timanställning någonstans, säljare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Själv huserar jag inom området försäljning. Nu när det är arbetskraftsbrist så finns det goda möjligheter till timanställning utan krav på speciell utbildning och där det dessutom går att styra hur och när en vill jobba. Butiker, vård/omsorg, försäljning, vikarie inom skola/barnomsorg, tidningsbud och mycket mer. Sen så är det ju givetvis inte jobb en blir rik på men det lilla det ger kan ju räcka till. / TantStrul

   Radera
 3. Intressant läsning! Jag har egentligen kapital motsvarande så att 4% regeln skulle fungera att leva efter för mig och min familj. Men jag tvekar ändå eftersom jag misstänker att det kan bli svårt att "checka in" i arbetslivet igen om man varit "utcheckad" några år. Hög inflation känns också som en parameter som kan förändra utfallet mycket. Hur är dina tankar kring det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste vara ärlig och säga att jag har slutat tänka i om-termer. Jag försöker tänka att det mesta löser sig. Angående möjligheter till jobb efter x antal år utcheckning så tänker jag att om en är öppen för alla slags jobb så är det inget problem att ha varit utcheckad och om en är öppen för att utbilda sig på nytt så är det ett än mindre bekymmer. Inflationen kan givetvis komma och påverka men där tänker jag att en helt enkelt får ta itu med problemet om det uppstår, exempelvis med någon timmes jobb, vara godman eller liknande. / TantStrul

   Radera
 4. Imponerande att dra runt en familj på fyra på 15tkr per månad! Radikal sänkning från 37 tkr också. Intressant och roligt skrivit.

  SvaraRadera
 5. Tack, roligt att höra! Har följt fru EB:s råd i mångt och mycket, exempelvis så besöker ingen i familjen frisör längre. Jag köpte rakapparat och fixar min mans frilla med varierande resultat 😅 mitt eget hår tar jag bara kökssaxen och klipper av, barnen är ännu inte i hårträsket.. då lär det kanske börja kosta. Maten kör vi på endast kampanjvaror, köttfärssåsen får vänta till den vecka då den är på kampanjpris. Kollar även svinnlådorna och kan där lätt fixa en god middag för 4 under 30:-. Bakar mycket bröd själv då tid finns till det. Har även upptäckt begagnat marknaden och handlar alltid begagnat i första hand. Om en lyckas ha låg boendekostnad, reskostnader och mat kostnad så är mycket vunnet. Är skönt att känna att vi inte ens snålar, vi bara väljer vad vi vill lägga pengar på. / TantStrul

  SvaraRadera
 6. Kul att läsa dessa berättelser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker också om läsarberättelserna, vi väntar på din! / TantStrul

   Radera
 7. Inspirerande! Tack för detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att jag lyckas inspirera! / TantStrul

   Radera
 8. Wow otroligt imponerande! Häftigt att du och din partner är så sammstämmiga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi har tur som är så olika varandra men i just detta så lika varandra.

   Radera
 9. Way to go! 👏👏👏

  SvaraRadera
 10. Tack för att du delade din historia, känner igen mig i mycket du beskriver, tex. Att få mycket tid med barnen, det är något vi verkligen värdesätter och har satsat på. Jag har bytt bana i arbetet och är snart lärare, då får man bättre lovförutsättningar och behöver inte spara semesterdagar till mellandagarna. Förutsättningarna att vikariera senare när vi vill gå i pension är också goda, så då behöver inte fire-kapitalet vara lika stort

  SvaraRadera
 11. Vilken inspirerande story! Tack för att du delade med dig! Du förmedlar en cool skön inställning till livet och pengar. /Frugala hefonisten

  SvaraRadera
 12. Jag heter Edna Brewster och jag är här för att uppskatta Dr Isikolo. Jag har alltid haft ett komplicerat förhållande till min pojkvän. Vi slogs så många gånger på grund av osäkerhet på båda sidor och vi separerade. Jag visste mycket väl att jag fortfarande älskar honom och behövde honom tillbaka i mitt liv. Han försummade min vädjan och ansträngningar för att göra saker rätt och jag fick information om att han redan träffade en annan kvinna. Jag kunde inte hjälpa situationen så jag var tvungen att kontakta DR ISIKOLO och vi pratade och jag förklarade allt för mig. Han försäkrade mig att han kommer att hjälpa mig och se till att jag får honom tillbaka till mig. Han slösade inte bort någon tid på att hjälpa mig och han återställde kärleken och glädjen vi delade och jag fick min man tillbaka till mig. Jag vet bättre att allt så många människor säger om DR ISIKOLO faktiskt är sant när jag fick resultatet av hans arbete för mig 48 timmar som han lovade. Tro mig han kan hjälpa dig också om du tror. Så bara kontakta honom nu. Hans e-postkontakt: isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också WhatsApp/Viber honom på +2348133261196.

  SvaraRadera
 13. Ingen annan kan hjälpa dig att fixa ditt förhållande och kärleksproblem bättre än Dr Isikolo
  Jag heter Elena Berglund. Det kommer att förvåna dig att veta att allt så många människor har vittnat om DR ISIKOLO bara är sanningen. Min man lämnade mig och mina barn för att vi hade så många bråk och bråk. Hans folk var också emot mitt äktenskap med honom. Jag älskade honom så mycket och hade ett stort hopp om att vi ska bygga en ljus framtid tillsammans. Jag väntade i 6 månader och han återvände aldrig till mig. Så jag var tvungen att kontakta DR ISIKOLO som gjorde allt i sin makt för att återförena oss och återställa den kärlek och lycka vi en gång delade. Han återvände hem till oss efter 48 timmar precis som DR ISIKOLO försäkrade mig. Du kan också få denna fantastiska hjälp och leva för att vara tacksam mot honom eftersom han aldrig gör någon besviken. kontakta honom e-post: isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också WhatsApp honom på +2348133261196.

  SvaraRadera
 14. Hej alla, jag heter Klaudia Kusa. Under ganska lång tid bodde min man i en annan lägenhet på grund av arbetspress och vi var väldigt lyckliga tillsammans trots att han höll sig ifrån oss i några månader. Föga visste jag att en kollega från jobbet redan hade en affär med honom som fick min man att lämna in en skilsmässa mot mig från ingenstans. Jag visste att något var fel eftersom vi aldrig behövde bråka eller bråka så mycket för att få honom att lämna. Jag var traumatiserad och jag söker hjälp för att ta itu med situationen som ledde mig till DR ISIKOLO från beröm som folk gav honom på nätet. Vi diskuterade länge och han berättade allt jag behövde veta om vad som hände och processen för att åtgärda problemen. Han uppfyllde sina löften och fick min man tillbaka till mig och skilsmässaprocessen avbröts. Nu är min man tillbaka hem till oss och vi är lyckliga tillsammans. Det är verkligen fantastiskt hur människor verkligen kan hjälpa andra människor när de är i nöd. Han kan hjälpa dig också. Sms:a honom bara via WhatsApp +2348133261196 eller maila honom via: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera