Studenten A är ny på jobbet...

...och har därför lite slack i schemat vilket han kanaliserar i att speca en altruistisk prisjämförelse för er som handlar på Lidl. Kudos, som J L Collins hade sagt. Texten var så omfångsrik, så asteriskfylld och med så hög datadensitet att jag kände att det var läge för crowdsourcing [det ord jag använder när jag litar på kommentatorernas revidering av materialet istället för att tänka själv] . För er som inte handlar på Lidl finns en rolig film med djur att se på längst ner. Without further ado, Studenten A:

"Eftersom jag är nörd, och sjukt badass på att handla mat, har jag börjat få till en lista över bra varor på Lidl. Detta eftersom Lidl inte har hela sitt utbud sökbart såsom willys har på willys.com. Här kommer den pga shaaaaring is caaaaring!!

Rooibos te - 0,52kr/st - Avnjutes på kvällen pga Rooibos innehåller 0 koffein, perfekt för beautysleepen och smakar ljuvligt + billigare än willys dito, whats not to like?!

Kaffe - Bellarom Gold 100% Arabica - har jag klantat mig och glömt bunkra kaffe på rabatt så brukar jag köra den som sista utvägen, priset är OK och smaken är bra. Minns ej priset..

Röd mjölk 1,5l Ängens (svensk mjölk) - mmm, tror den går på 4,5kr/litern och passar till allt, på gröten, i bak, i matlagning you name it.

Spaghetti 8,5 - 10kr/kg. 100% durumvete! exakt samma som barilla fast utan deras dyra varumärke, 8 minuter kok = al dente!

Lasagneplattor - typ 23-28kr/kg? dessa är suuupernice.

Havregryn 1,5kg för 12,95 (8,63kr/kg) - Svensk havregryn med stoora gryn, gör mycket för att höja kvalitén på frukostgröten.

Bacon - 66kr/kg (inte helt hundra på denna men gäller den största förpacningen) Enebacken svensk bacon som är RÖKT, alltså har inte rökextrakt som andra billigare kopior, detta gör stor skillnad på smaken. Bacon handlas mer sällan men jäklar vad gött de är!

Nötfärs - 59,90kr/kg - Tysk nötfärs. Dessa priser är ordinarie dvs utan rabatt.
Blandfärs - 49,90kr/kg - Tysk blandfärs. plzzz don't kill the messenger, ja jag vet tysk köttfärs är superkontroversiellt och allt men jag förmedlar bara informationen, det är upp till er att välja!*
*tror ni folket i Tyskland avstår tysk köttfärs och istället väljer svensk?

Krossade tomater - 11,75kr/kg (4,70kr för 400g) - exakt samma pris och innehållsförteckning som Eldorados motsvarighet men köper oftast denna då den är enklare att öppna och ser lite trevligare ut*
**känns även bättre i magen när jag lägger dessa på kassabandet än eldorados krossade tomater, inbillar mig att kassörskan kollar mindre snett på mig***
***ja även jag är mänsklig ibland!


Frukt
Dessa varierar, men jag köper vanligtvis frukten som kostar mellan 10-20kr/kg

Baljväxter
Dem gångerna man är lat:
Kokta kidneybönor i konservburk - 23,33kr/kg
Kokta kikärtor i konservburk - 27,08kr/kg
Är man som UnderTian eller Fru EB så köper man okokta och dem är billigare!

Couscous 19,95kr/kg
Bulgur 19,90kr/kg
Linfrö 19,88kr/kg

Sallad
Dessa är svåra på vikten men here we go:
Ruccola 49,50 kr/kg
Romansallad 40kr/kg
Spenat i påse 59,60kr/kg

Överlag är väl färsk sallad (likt ovan) ett rimligt riktmärke typ under/kring 20kr iaf?

Snacks

Äkta vanlijglass för 10-15kr/litern - I say no more?

Chokladkaka 50% kakao för 5 kr 100g (50kr/kg) - mmm denna är go', speciellt till lite rödtjut.

Micro popcorn - 9,95kr för 3pack. YAS detta är vad jag kallar winning. förhållandevis nyttigt snack i jämförelse med liknande alternativ. (en dejt med kanske lite tända ljus, en film på tv:en, en flaska vitt och en skål med popcorn för 3,32kr, frugalt men ändå HUR nice?!)****
****smakar typ likadant som Eldorados variant men whatever nu ska jag ju prata om Lidls utbud..

Jordnötter - 32kr/kg (16kr för 500g) - saltade och sååå bra till lite biiira=) Grabbarna till kvällens fotbollsmatch har ingen aning om att det är Lidl-jordnötter vi tuggar på då de hälls upp i en skål.

När man är laaaat och behöver något till
Chillisås 19,19kr/l - denna är en riktig winner, precis den där sötsura smaken man ibland är ute efter! (ja den innehåller 38g socker för varje 100g men ta inte så mycket då?)*****
***** eller scrolla vidare till nästa vara =)

Remouladsås - 29,90kr/litern - ibland syndar man. Innehållsförteckningen ser bra mycket bättre ut än Willys Eldorado variant och den smakar även bättre.

Oljor
Olivolja - 58,53kr/litern - har ingen pHD i oljor men smakar bra enligt mig..
Olivolja spansk stor förpackning - 43,90kr/litern
Rapsolja - typ 13-17kr/litern - likaså här.

Blandat
Röd pesto 105kr/kg - pesto smakar bäst när man gör den själv meeeen ibland orkar man inte. billigare än willys alla röda pesto's och smakar bättre.

Tikka masala sås 26kr/kg - samma här, när man ba måste få ihop den där asiatiska grytan så fixar denna det till ett gott och rimligt pris.

Grekisk och turkisk yoghurt - 20-25kr/kg (minns ej exakt) - alltså dessa är så goda! lätt bästa smaken på marknaden till bästa pris, well det gillas!

Mozzarella 63,6kr/kg (8kr för 125g) - ja vad ska man säga? Tillverkad i Italiano och smakar bra. köp-den-bara.

Dijonsenap 29,75kr/kg (6kr för 200g) - alltså denna är jag frälst på, hur gott är inte dijonsenap? den är även tillverkad i Frankrike, I say no more.

Brieost 74,75kr/kg - ursprung viva la france! (kanske till den där tinderdejten i parken och en flarra?! ja alltså till sommaren såklart!)

Bak och dylikt
Honung - 55,8kr/kg - fast honung is the shit, om du inte vet varför google it. gillar denna.

Russin - 43,80kr/kg - gå inte in i fällan här, dem har fler olika, den billigaste hittas vid baket!

Kakaopulver 79,80kr/kg - säger såhär: good luck hitta samma pris och smak någon annanstans.

Vaniljpulver - 66,25kr/kg - samma sak här, vaniljpulver med ÄKTA vanlij fina grejer!

Brunsocker 25,90kr/kg - tror Dans sukkkkkker på willys ligger på 29,80kr/kg meen tänk The aggregation of marginal gains

Fryst
Broccoli
Spenat
Gröna svenska ärtor
Frysta kryddor
Wokmix
etc etc.

Samtliga dessa ovan är otroligt prisvärda och goda, kan ej priserna men det är inget som ruinerar din plånbok direkt =) din kropp kommer även tacka dig, frysta grönsaker är bra på att bevara näringsvärdet.

Övrigt
Buljontärningar (märket Kania) - VVK - våga vägra knorr!! har kikat rätt så noggrant på dessa, lidls Kania variant har mer kryddor i sig och mindre E-ämnen än Knorrs dito, och de är billigare! Så sluta köp buljontärningar på andra ställen ;) (glömt anteckna kostnaden, ni får helt enkelt lita på mig)

Yes diskmedel Bigpack - 36,72kr/litern(Pris i linje med vad den kostar på Ö & B) - hmm jag kör denna då jag tycker den överklassar resten av marknadens diskmedel och är galet dryg. (jag kör halva förpackningen Yes och halva förpackningen vatten)

Hårvax 24,90 för 75ml - well denna är ungefär halva priset från resterande vax på marknaden, är den även hälften så bra? (har ej hunnit testa själv än)

Raklödder 15 kr - ja bra hygien behöver inte kosta så mycket

Hudkräm (dag & natt) - 40-50kr/st Fru EB har tipsat om denna och passar mig bra.

Kryddor
Kanel - RIKTIG Ceylon kanel som IGMR talat om, för den stora summan 10kr, så prisvärt!

Curry 6kr
Svartpeppar 8,95kr
Salt - med jod, minns inte denna men är bäst på marknaden (pris & kvalité). (varför du vill ha jod i saltet, googla "jod livsmedelsverket"

såååå!

Värt att notera, alla dessa priser ovan är mig veterligen Lidl's ordinarie utbud vilket gör det ganska najs att skriva ner dem, oftast kompletterar jag det som jag behöver med veckans erbjudanden hos de olika butikerna.

Potatis, lök och vitlök i lösvikt tycker jag Lidl nästan jämt har bättre pris än Willys (för mig som är 1 person i hushållet och inte köper 5kg lök i nät hos willys de vill säga =) )

Du får fri tillåtelse att göra vad du vill med materialet!

de var alles!
/Studenten A"


Mic drop! (sa jag det rätt nu ungdomar?) Stort tack Studenten A för din input. Frågor på det?


Mvh/
FruEfficientBadass

43 kommentarer:

  1. Helt fantastiskt! Tack! Ska spara denna och ge Lidl en chans till. Jag vet ju att de är billiga men jag har haft väldigt svårt för deras sortiment.
    Så det finns torkade kikärter och och bönor där också? Det har jag letat efter men inte kunnat hitta. Och 4,50 för en liter mjölk, hur kan jag missat det? Med 2 kalvar hemma kommer matkostnaden halveras bara där...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ej torkade kikärtor eller bönor hos Lidl tyvärr!
      /A

      Radera
  2. Åh! Jag som försökt motstå Lidl så himla länge. Men 4,50 kr för svensk mjölk och 8 kr för mozzarella. Fasiken. Ska jag kanske våga svänga förbi i nästa vecka ändå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ta en stadig grogg och bara gör't.

      Radera
    2. Bli på kanelen med FruEB - Ceylon kanelen på Lidl

      Radera
    3. Hahaha, tror jag satsar på Ceylonkanel. Grogg kräver ingredienser jag med största sannolikhet inte har hemma. ;-)

      Radera
  3. Grymt Studenten A! Kanelen är en verklig höjdare och havregrynen + brien likaså. En sak jag vill tillägga är deras bake off avdelning. Baguetterna (fick googla stavning!) är väldigt billiga. Deras Valnötsbröd är supert för 17 kr (ish) och deras 1 kg tegelstenar till vete och rågbröd handlar du för ynka 22 kr.

    Mic drop https://www.youtube.com/watch?v=sSGBct3RgX0

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aah, då är Studenten A i gott sällskap då. (mic droppen). Ja och när du säger bake off så brukade jag på den tiden jag jobbade nära en Lidl ibland köpa deras eminenta små pizzor och vad kallades de för ny igen...de pirogliknnde små foccacias med "pålägg" som jag hade i skrivbordslådan under dagen och gnaskade på framåt tretiden för att inte svimma på väg hem. Typ 10 kronor.

      Radera
  4. Ha, det var det nördigaste Studenten A! Tack för allt gott arbete! ;)

    Såg inte oliver på glasburk på listan - bra! De är inte goda.

    De som annars köper Bregott kan med fördel byta till Bordsguld på Lidl. Samma innehåll men många kronor billigare. På andra affärer kan man kolla efter Gårdsgoda från Valio, kostar oftast 28-33 kr för 550g, samma innehåll även här. Detta smör skulle egentligen finnas i ryssarnas kroppar men sedan en tid säljer finnarna det till Sverige på grund av ryssarnas bojkott.

    Men måste erkänna att jag ändå handlar mest på ICA, ni vet väl om att man får dubbel bonus där om man har minst femtusen insatta på sparkonto hos dem samtidigt som man använder deras betalkort? Det innebär att man lätt får 600 kr i bonuscheckar per år om man handlar för 2500 kr/mån där. Lätt att komma upp i varendaste månad om man är fler i familjen. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. "De som annars köper Bregott kan med fördel byta till Bordsguld på Lidl. Samma innehåll men många kronor billigare." Men skojar du med mig? Jag har stått och sneglat mot detta paket men inte vågat då min man är militant smörivrare (=Bregott) och det på Bordsguld (alltså...Lidls produktnamn, man kan ju ändå glädjas över att de inte lagt pengar på Leo Burnett vid framtagande utan outsourcade jobbet på receptionisten) står att det är en blandning av smör och rapsolja (?). Om det är samma sake med Bregott så är jag FRI! Vänta...det finns ett sätt att ta reda på hur saken ligger till. (tass tass tass, jag går till kylskåpet).

      (Tass, tass, tass, jag är tebaks):
      Holy f**k! Bordsguld, here I come!

      Radera
    2. Du är verkligen underhållande, Fru EB. Man liksom ser sekvenserna framför sig. Du tassar fram osv. Fick en fantasi om en seriebok med Fruns liv och aktiviteter, haha, ja där alla spartips med listor ingår också förstås. De kan uppta en massa serierutor (så tecknarna får vila för de jobbar väl gratis mot mat och inkvartering, barnarbete med lön och förmåner är ju ändå inte tillåtet) eller så får de (spartipsen, inte barnen - deras namn får inte komma med) bli asterisker på slutet av serieboken. /Eva

      Radera
    3. Jag är lika chockad som Fru EB (även om jag visste att Bregott består av smör och rapsolja), finns det billigare variant som är lika god på Lidl?!

      Fan, måste verkligen smyga in där nån dag. Ligger på perfekt avstånd från jobbet också, inte som willys där jag alltid måste ta en extra runda. Hm, hm...

      Radera
    4. https://mittkok.expressen.se/artikel/smor-bordsmargarin-bast-i-test/ Testet har nog ett år på nacken med tanke på prissättningen. Se, bäst i test var det också! /Eva

      Radera
    5. Tack Eva för testlänken! Helt otroligt. Undrar om de var förvånade i panelen efteråt. Blev lite illamående när jag såg Lätta-asken som vi åt i många år. Äckligt.

      Radera
    6. Inte för att vara den som är den, men ni vet att såväl Ica som Garant har en likadan version va? Coop också. Typ Ica smör och raps och Garant smör och raps. De har dessutom svensk mjölk i sina produkter, vilket en bondunge som jag tycker känns bra. Lidls kommer från Danmark, Coops likaså. Men man kanske måste vara uppvuxen på gård för att tycka sånt är viktigt? :P

      Nu tycker jag dock ofta att man kan köpa riktigt bregott till bra pris. Om man vill går det jättebra att frysa också, så det går bra att bunkra!

      Radera
    7. Ett tillägg är dock att dessa versioner innehåller mindre smör och mer olja, varpå de blir billigare att tillverka. Så det är kanske inte "exakt samma produkt".

      Radera
    8. Frihetsmamman, vet ej vad som gäller för de produkter du nämnde, men Bordsguld har jag hemma nu och jämförde innehållsdeklarationen med Bregott. Båda innehåller 75% fett. Bordsguld har 36% mättat fett, Bregott 34%, det säger något om smörmängden. I övrigt närmast identiska ingredienser. Skillnaden kan vara hur smöret är tillverkat i Sverige och utomlands. Bregott anger andel fleromättade och enkelomättade fetter, det gör inte Bordsguld.

      Men visst är smörprodukter gjorda på svensk mjölk ett argument för att köpa Bregott, det förstår jag. Bodde ett tag granne med bondgård och mina första dryga två år drack jag mjölk direkt från kon, eller ja alltså, när det kylts ned då. Kanske därför jag aldrig haft allergier och sällan var sjuk som barn. Blev väl van vid all möjlig skit från start. Detta bondepar lever fortfarande på sin gård vid Torneälven och är över 90 år gamla! Oj vad nostalgisk jag blev nu...nå jag förstår alltså ditt hjärta för svenska bönder. /Eva

      Radera
  5. Jag handlar huvudsakligen eko-varor (alltså ekologiska, inte ekonomiska) & har noterat att Lidl är betydligt billigare än Willys på nedanstående produkter (jämförelsen gäller ordinarie priser):
    Havregryn
    Frysta örter
    Vitlök
    Olivolja
    Rapsolja
    Nötter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, det är alltså anledningen till att havregryn alltid är slut i min Lidl-butik

      Radera
    2. Ja nötter är en riktigt bulkvara på Lidl. Jag brukade köpa en säck cashew och ha i skrivbordslådan och tröstäta när måndagsångesten blev för svår.

      Radera
  6. Diskmedelstabletter fyndar jag på Lidl!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag me!! För någon vecka sen var det locka-in-kunder-pris på SUN classic, ungefär halva priset jfr med Lidls egna och ca 75 procent lägre pris jämfört med 'Ica för rika' och 'dyr-konsum'

      Så nu har jag säkrat upp diskmedel för de ungefär de nästkommande tre åren, kanske blir lagom att tänka på det vid riksdagsvalet 2022

      Radera
    2. På lanadt har jag flera gånger köpt deras eget diskmaskinsmedel (W5?) men det funkar inte i det järnhaltiga vattnet. Endast Djävuls-YES-tabletter med grön vätska i biter där. En sorg.

      Radera
    3. Vet inte om detta recept biter på järnhaltigt vatten, men kanske värt att testa. Om inte annat när orinarie laddning är slut.

      1. 2-3 droppar vanligt diskmedel. (OBS! Pyttelite alltså, annars skummar det över.)

      2. 2-4 teskedar bikarbonat. Mängd beroende på maskinstorlek/smuts.

      3. Ca 0,5-1,5 teskedar salt. (En tredjedel salt + två tredjedelar bikarbonat)

      Häll detta i facket och starta maskinen! :)

      /Eva

      Radera
  7. Helt klart den bästa budgetchokladen, men de har nyligen höjt priset från 4:95 till 5:95 per kaka (100 gram). Fortfarande billigt though.

    Har någon testat baguetten? Är allergisk mot "baguetter" som bara är en smalare långfranska. En riktig baguette, långjäst med knaprig yta och segt inkråm med lufthål av olika storlek, är något helt annat. Inte så svårt att baka själv, och ingredienserna är billiga: mjöl, vatten, salt och pyttelite jäst.

    Vill så gärna gilla Lidl, men för mig blir det nog fortfarande mest ett komplement.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Magnus!

      Vet ej om du läser gamla blogginlägg men jag har testat baugetten! Den var faktiskt bra, knaprig yta mjuk och seg inkråm, tycker även ingredienslistan på förpackningen stämmer överens med vad du nämner ovan, köpte den på erbjudande för 10kr/kg.
      /A

      Radera
  8. Vilken rolig prisjämförelse! Jag handlar ibland på Lidl, men precis som för Magnus blir det mest som komplement. Sånt som det aldrig (eller sällan) är extrapris på är bra att köpa där, typ mjölk, havregryn och bake off-bröd, medan jag tycker det går enkelt att hitta billigare falukorv, yoghurt och kött (om det är svenskt) på andra ställen vid extrapris. Men om man värderar sin tid lite bättre kanske Lidl rakt igenom är bra. Annars kan jag tipsa om korven där för köttälskare, den är enligt mannen en klass för sig! Lidl har ju samma prismodell i Sverige som Tyskland, nämligen inga lockpriser utan bara rakt igenom helt okej priser. Det gör att jag inte riktigt går igång på dem och vill göra fynd, men å andra sidan är det nog inte mig butikerna tjänar mest pengar på...

    SvaraRadera
    Svar
    1. "...nämligen inga lockpriser utan bara rakt igenom helt okej priser. Det gör att jag inte riktigt går igång på dem och vill göra fynd." Lite som indexinvesteraren vs. daytradern. Jag är mkt nöjd med jämna mespriser men vissa vill ha spänning i livet minsann.

      Radera
  9. * många tyskar avstår kött som inte är ekologiskt, ja. Och det ekologiska är dyyyyrt där, kan jag säga.

    SvaraRadera
  10. Glömde - deras vegetariska korvar schmeckt sehr gut.

    SvaraRadera
  11. Kul att det gillades! Är inte helt hundra på priset på den röda mjölken heller.. kan vara 7,5kr/liter istället för 4,5, sorry för det.

    Glömde den japanska soyan för 72kr/litern också, lycka till hitta bättre pris än så! Inge jäkla kinesisk soya här inte..

    Tortilla bröd och tacokrydda har dem också bra pris på. Nu måste jag förbereda mig för brittfylla med Fru EB, återkommer imorgon!
    /A

    SvaraRadera
  12. Googlade genast och det finns ju en där vi bor! Hade inte den blekaste aning. Behöver bunkra lite så att vi inte blir så beroende av att handla dyrt på mathem varje vecka utan kan anpassa efter att de där andrahanssorteringskassarna finns i sortimentet. Gör de inte det är det rena rånet att handla på mathem men eftersom jag då räknat så snävt i vår lean-kalkyl finns det inget annat sätt att handla på än via hemkörning.

    Jag fattar inte, hur gör ni andra med veckoschemat? När handlar ni? När städar ni? När tränar ni? Nån med bra flow kan gärna få copy pejsta in sin familjs veckoschema...

    / Ingrid

    PS. Jag fattar inte när folk läser på social medier eller kollar serier heller. Hur många timmar per dygn har folk. Eller är det vår familj som gör allt extremt långsamt...

    SvaraRadera
  13. Tack för gedigen research! Sharing is caring. :-)

    Lite off topic men jag håller på att bli lite galen gällande diskussion om e-nummer i maten. Många verkar inte ens förstå vad e-nummer är? Visste ni att det t.ex. finns 13 e-nummer i blåbär?

    https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/experten-darfor-ska-du-inte-vara-radd-for-e-nummer-i-maten/

    Eller spana gärna in bilderna i det här inlägget. Vilka ingredienser finns i en banan? :-)

    https://traningslara.se/alla-naturliga-e-amnen/

    /JS

    SvaraRadera
  14. Lidls folkpilsner är också helt ok tycker jag. Klart mer smak än budgetkonkurrenterna på ICA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha japp instämmer, att köpa 2,8% folkölen på Lidl känns som ett rån, vad ligger den på 5kr burken?

      Radera
  15. Om man som jag gillar lakrits/turkisk peppar så finns liknande i godishyllan. 250g för ca 10:- och hur goda som helst./Kvinna45

    SvaraRadera
  16. Tillbringat 25 min vid smörhyllan på Willy's idag. Gårdsgoda fick följa med hem istället för Bregott för första gången på typ 30 år. Vet någon hur länge öppnad förpackning håller? Och går det att frysa? 550g är typ 2 månaders förbrukning för mig... Kanske var dumsnålt detta! 😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kanske var dumsnålt detta!" Ja du Maria, du är inte rädd för att spela med stålars du inte. Men tänk vad spännande det blir att se om den håller?

      Radera
    2. Haha! Det är DET som kallas living on the edge i FIRE-sammanhang!

      Radera
    3. I morgon ska jag upprätta 3 testburkar. Nr 1 åker in i frysen, nr 2 sparas i kylen men rörs inte förrän nr 3 är slut. 2an bör hålla bättre då än om man hålls och geggar i den. Sedan ska jag bjuda en kompis på soppa så det blir nog vitlöksbröd på Gårdsgoda istället för 100% smör. To be continued...

      Radera
    4. Nr 3 är alltså den jag äter ur först. Eller ja alltså tar smör ifrån, jag äter mkt sällan smör ur paketet.

      Radera
    5. Maria, kära nån, Gårdsgoda kan frysas på samma sätt som Bregott, det innehåller ju samma ingredienser! Om man inte är någon storkonsument kan man frysa in det i femtielva bitar. De 25 minutrarna du stod vid smörhyllan verkade innebära någon form av kris, du stod inför ett vägskäl i livet...? ;)

      Vilken symbol för det moderna livet! Vi står där och har redan "kommit upp i smöret", men är ändå förvirrade inför vilka val vi ska göra. Egentligen spelar det rätt liten roll, det blir något slags smör ändå, hur vi än väljer. Och om vi inte väljer något smör alls, har vi i alla fall haft möjligheten. /Eva

      Radera