Mousse-tvål från MUJI

Innan jul var jag hemma hos en vän i Orten och imponerades stort över hennes refillpump från MUJI som pumpade upp en sorts lödder istället för hard core tvål. Eftersom jag fått ett presentkort på Åhléns i julklapp av min mans arbetsgivare (ja, så uppskattad är jag att till och med andras arbetsgivare ger mig saker) köpte jag på mig två stycken (en till handfatet och en till badkarskanten) och därtill en glycerintvål från samma ställe med doft Avocado. Minns nu inte vad kalaset kostade men de var inte helt billiga pumparna (säg runt 80 kronor styck) och tvålen runt 40 kronor.

Any Heuw, jag tänkte att det ändå kunde vara värt det eftersom jag går ett liv som egentvålproducent till mötes och det som stör mig och andra med min egen kostnadseffektiva tvål är själva konsistensen eftersom den liknar en blandning av slime och drakslem. Med en moussemaskin slipper jag klagomål och får ett mer friktionsfritt familjeliv. Jag har ju tidigare skrivit om hur jag gjort egen tvål men eftersom jag vet att ni är lata slackers som inte orkar klicka på länkar får ni här hela receptet från början till slut. Gör så hänna:


1. Riv tvålen. Glycerintvålen visade sig vara hård och osammarbetsvillig så jag var tvungen att köra den i matberedaren då den antog formen av små körvar.
2. Blanda med runt 2 l kokande vatten och rör om så att körvarna löses upp.
3. Låt stå över natt.
4. Mixa.
5. Häll upp på flaskor.

Flytande tvål innehåller normalt konserveringsmedel så överbliven tvål lägger jag i frysen och tar fram någon dag innan jag vill fylla på refillpumparna. Moussen är fantastisk. Inte ens en tvålnörd kan förstå att det är hemmagjord budgettvål.

Men säg den lycka som varar för evigt. Två dagar efter att jag hällt över avokadotvålen i Mujimoussepumparna började de strejka. Man kunde pumpa hur mycket som helst men det kom ingen tvål. Jag hade på känn att den hemgjorda tvålen hade ett finger med i spelet varför jag testade att hälla över köpetvål av märket "Family Fresh" (btw världens töntigaste varumärkesnamn) i en av behållarna. Då funkade det. Ett tag. Men ett par veckor senare tycker jag mig känna att det är väldigt svårpumpat. Det blev inte så mycket lödder, utan mer som den sorts tvålmassa som kommer upp när tvålen börjar ta slut. Det kändes mer som en falierad tvålpump än som en lyxig tvålpump om du fattar.

Jag var på väg att slänga det här inlägget men så tänkte jag att dels kan jag ju tipsa er om att inte försöka er på samma sak och dels kan man ju ta enskilda element ur projektet. Exempelvis tycker jag fortfarande att den flytande glycerintvålen är såväl mild, väldoftande som kostnadseffektiv. I en vanlig pump funkar de säkert utmärkt.

Och här hade inlägget kunnat vara slut. Men så hände det sig att min vän S gick åstad och köpte en våning med tre stycken toaletter i. Jag tänkte att jag kunde kanalisera mitt avund kring S:s våning genom att ge henne mina två värdelösa tvålpumpar att ha på de två extratoaletterna. Jag fyllde därför en av pumparna med vatten för att skaka om och göra rent den. I ett försök att rengöra även pumpröret började jag också att pumpa ut tvålblandat vatten ur behållaren. Vad händer? Det produceras skum. EN MASSE! Skum, skum, skum, se nedan:


Mujipumparna är alltså inte dysfunktionella. De är bara gjorda för att användas med utspädd potion (och av stilistiska skäl ids de inte kommunicera detta i butik). Så från att ha varit överförtjust till vrålmissnöjd till lite missnöjd till förlikad med mitt öde är jag nu begeistrad, hör ni det begeistrad över dessa små underverk. Inte bara är de av naturen frugala genom sina utspädningsfaciliterande egenskaper, de producerar ett skum som gör handtvätt till ett lyxigt nöje! Den som provat Rituals duschkrämer i plåtflaska vet vad jag menar, det känns som att tvåla in sig med moln. Katarinas dotter är så förtjust i att tvätta händerna nuförti'n att de nästan överväger att ta bort moussepumpen. Alltså, alla borde ha en!

Mvh/
FruEfficientBadass

38 kommentarer:

 1. Mousse-tvål! Låter som en dröm. Jag vill testa.

  Med vänlig hälsning, J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var noga med att inte ta en vanlig pump. Man måste nästan fråga i butiken. På nätet heter de PET Foam Pump Bottle - 250ml, Clear, men vad jag vet kan man inte handla från Muji online från Sverige. Däremot finns de säkert på Amazon e d. Och om ni har vägarna förbi Åhléns City i Sthlm ligger de numera på bottenplan, till höger om skoavdelningen.

   Radera
 2. Varför har jag inte fått en heads up? Du vet ju att jag också kör Muji!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet! Men som synes var det först förra veckan jag fick ordning på dem. Har ni Muji i utbrytardelarna av Sverige?

   Radera
  2. Ja vi har Åhlens och därmed Muji. Vi har även fått hit en "fluga" som kallas internetz. När jag gågglar på Muji får jag upp Muji. Två möjligheter alltså.

   Radera
  3. Du och ditt Stockholmsperspektiv!!!

   Radera
 3. Skumpump är fantastiskt! Jag har den här: https://www.smartasaker.se/sv/artiklar/tvalpump-med-skum.html

  Och här framgår det också att själva grejen är att tvålen ska blandas med vatten och på så sätt spara 75%.
  På flaskan finns det ett streck dit man ska fylla med tvål och sedan ska resten fyllas med vatten. Fungerar klockrent men har under många års användning upptäckt att den fungerar allra bäst på "genomskinlig" tvål.
  /JS

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men har under många års användning upptäckt att den fungerar allra bäst på "genomskinlig" tvål." Fantastiskt, det har jag också märkt. Har transparent tvål i den ena och rosa Family Fresh i den andra och det är lite läckrare i den genomskinliga.

   Jag kollade upp din pump (snygg!) men jag ser inte märket dit man ska fylla med tvål Jag höll på att fråga "ungefär hur långt upp ska man fylla" men min hjärna varnade mig för att det var en dum fråga eftersom att du redan sagt att "den ska blandas med vatten och på så sätt spara 75%".

   Radera
 4. Vi använder linoljasåpa (har köpt en i bensindunkstorlek) som vi späder ut med vatten för skummig känsla och använder som handtvål. Använder den också till golv, etc. /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linoljesåpa är underbart. Vi har det all rengöring och även händer. Speciellt sonens händer som gärna blir torra mår bra av linoljesåpan.

   Radera
  2. Oh I like! Har inte denna redan varit uppe på tal om cykelkedjor?

   Radera
  3. JA, bra till allt, vi har den även i läsk, istället för deo, bläck och även som glidmedel.
   (skoja) /Sara

   Radera
  4. Jag har också lite religiös inställning till linolja. Magiskt.

   Radera
 5. Jag är egentligen inte speciellt intresserad av tvål. Kör i princip genomgående hårdtvål utom vid vasken i köket.

  Men din lyriska utgjutning: "Den som provat Rituals duschkrämer i plåtflaska vet vad jag menar, det känns som att tvåla in sig med moln." Påminde mig om att jag för en tid sen fick något slags kit från Rituals i present. Plockade fram plåtflaskan och skummade på i morgonduschen. Hemskt! Precis som alla flytande tvålar och duschkrämer lämnade den en klibbig hinna som inte ens tio minuters intensiv duschning rådde på...

  Så nu står jag här med en sannolikt svindyr flaska med duschskum som jag inte vet vad jag ska göra med....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens I-landsproblem (eller ska vi säga "nivå 4-problem"): Min exklusiva duschkräm lämnar efter sig en sådan obehaglig hinna, jag står inte ut!" (jag skojar med dig F-grader)

   Radera
  2. Att roa omgivningen är en av mina mera framgångsrika bisysslor!

   Skämt åsido. Jag har svårt att bara slänga och gå vidare när jag har fått dyra presenter som inte passar mig eller mitt liv. Jag lägger onödigt mycket energi på att hitta användningar.

   När det gäller just denna gåva så kom den lyckligtvis i en mycket snygg och användbar låda så den kan jag helt klart glädja mig åt....

   Radera
  3. "Jag har svårt att bara slänga och gå vidare när jag har fått dyra presenter som inte passar mig eller mitt liv. " Re-gifting?

   Radera
  4. Ge bort den till nån annan Frihetsgrader. :-) Det bästa med att få en fin present man inte vill ha, det finns alltid nån annan som den passar till.

   Radera
 6. Minns en dag för länge sedan på Åhléns City när Muji skulle introduceras och ett gäng Muji-anställda höll på att bygga upp allt i butiken. Mycket såg redan färdigt ut och jag såg inte skyltarna som skulle hindra kunder från att röra sig på vissa platser där det pågick montering och uppackning av varor. Nyfiken i en strut gick jag och lyfte på saker och jag såg japanernas välvilliga men lätt förvirrade blickar. Tänkte att de inte kunde engelska och därför var så tystlåtna och bara nickade på huvudet och log.

  Men så kom en svensk butiksanställd (barsk kvinna) och liksom skar sönder den atmosfär som rådde och påtalade att jag inte fick gå där. Inte konstigt alls förstås. Men skillnaden i bemötandet var så stor att jag än idag minns de där Muji-männen med särskilt välbehag. Vilken respekt, vilket lugn, ja jag glömmer aldrig den speciella frid som omgav deras rörelser och fåordiga och tystlåtna samarbete och leendena gentemot mig som ju befann mig på helt fel ställe. Sedan den dagen fascineras jag av japaner, så starkt intryck gav de! :)

  Att skumpumpar fungerar bättre med rejält utspädd tvål är orsaken till att Ingvar Kamprad införde sådana på alla toaletter på IKEA. Inte är det för den lyxiga känslans skull vid handtvätt de är där! Har Frun inte tänkt på att allt där syftar till en besparing?

  Använder Mujis smala tandborstask som pennförvaring i väskan, rymmer precis en bläck och en blyerts. Ska kolla på skumpump. Men 80 kr?! Nej, ska leta billigare, kanske av något töntmärke. Men man får väl vad man betalar för, man lurar sig själv när man snålar av ren girighet. Kanske har man handlat på Lidl för mycket. För bara fem år sedan tyckte jag det var smått pinsamt, än idag är det vissa grejer där jag aldrig skulle köpa. Men mest för den låga kvalitetens skull.

  Allvarligt FruEB, blir du verkligen avundsjuk på andras boende, på din väns våning till exempel? Avund visar ju på vad man själv vill ha och oftast även på sina möjligheter att få det om man bara vill eller lägger manken till. Annars finns väl ingen vits med avunden om det är något ouppnåeligt. Tänker på avund som lathet i kombination med rädsla för att få (eller inte få) skaffa sig det man eftertraktar.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Att skumpumpar fungerar bättre med rejält utspädd tvål är orsaken till att Ingvar Kamprad införde sådana på alla toaletter på IKEA. Inte är det för den lyxiga känslans skull vid handtvätt de är där! " Naturligtvis! Det tar ett tag för min hjärna att lägga ihop ett och ett.

   Och gällande avundsjukan så kanske jag skrev lite tillspetsat. Jag är alldeles för pragmatisk nuförtiden att jag skulle bli avundsjuk på tre toaletter (jag tycker det är trist att städa en!). Därav inte sagt att jag verkligen kan njuta av att komma hem till mina vänner i deras fantastiska boenden. Villor med stora lummiga trädgårdar sommartid, våningar, strandnära hus. Men det är precis sådär på avstånd jag gillar att ha dem. Drömmen är fortfarande 30m2 med allt på armlängds avstånd. Men det är några för många barn hemma än för att den ska realiseras.

   Radera
 7. Eftersom jag inte riktigt fattat tjusningen med flytande tvål (efter att jag bytt till fast alltså), så kommer här ett totalt OT:inlägg istället.

  Nu är min nya blogg ute. Ni hittar den på https://fri2032.blogspot.com/ jag är inte helt bekväm med layoten, tycker eg bäst om den som Fru EB har, men det känns som att jag härmar för mycket då. ;-)

  Just ja, det är alltså Ellinor som äntligen fått ändan ur och blivit totalt anonym...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ellinor, "Nu ska jag försöka summera hur allting började. " det kan man kalla cliffhanger det

   Radera
  2. Anonym: Du får snällt vänta till imorgon. Insåg precis nu när jag började publicera inlägg att även morgondagens inlägg har en cliffhanger. Sorry! :-D

   Radera
  3. Sweet bananas Ellinor! Bra namn tycker jag.

   Radera
 8. Tips på starkt doftande men helt naturlig olivtvål att riva ned nästa gång. Kanske räcker en tredjedel till en ny laddning när den bör blandas med neutral olivtvål.

  https://www.lyko.se/maja/maja-tval-90g

  Du borde ha passat på att köpa på dig billigt när du var på resa sist. Mycket billigare i Spanien! Kanske minns du den från barndomen? Många tjejer fick den i julklapp på 80-talet. Kom i 3-pack runda i svart papper i svart och röd vacker box.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojo. Om du följer länken i stycke två ser du att jag vanligtvis gör på olivtvål. Köper den fyrkantiga på Indiska för 25kr.

   Radera
  2. Jag visste det, men därför tipset om att addera ljuvlig parfymdoft till det hela. Maja-tvålen är unik i sitt slag skulle jag säga. Kanske inte för herrar dock. Men envisa Frun gör som hon vill förstås. ;) /Eva

   Radera
  3. Kan själv (armarna beskäftigt i kors över bröstet).

   Radera
 9. Snåltips 2.0. Jag köpte en tvål med färdig skumpump,när den var slut fyllde jag bara på med några msk flytande tvål och resten vatten.Finns åtminstone här i Finland av märket Lemonjuice&glycerine.
  AnnH

  SvaraRadera
 10. Den största förringen någonsin när jag vaknar 07.00 och loggar in för att läsa - inget inlägg? Wtf, dagens besvikelse, tills jag inser jag är i Lithauien och de ligger 1h före.

  Tack för tvålrecept

  SvaraRadera
 11. Har inte läst alla kommentarer så vet inte om detta framkommit tidigare. Anyhow, jag har också en skumpump och "receptet" på perfekt fluff enligt instruktionen är 20 % tvål, 60 % vatten, 20 % luft. Skaka och tada! Perfekt skum. Jag tenderar att glömma det här och ta för mycket tvål och då blir det åt det slajmigare hållet utan fluffig skumkaraktär. Så hellre för snål än för generös ;-) /QQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. 20% tvål...detta är ju för bra för att vara sant...VARFÖR har denna moussepump inte varit på tapeten innan suckers? Flera av er verkar ju ha vetat om den!"?!

   Radera
 12. Vad är skillnaden mellan en skumpump och en vanlig tvålpump?

  SvaraRadera
 13. Funkar det med yes i köket?

  SvaraRadera