Stressfri - ännu en punkt på din bucket list

När min man varit dålig har han bara kunnat ägna sig åt en sak och det är korsord. Därför har jag blivit en flitig besökare på tidningsavdelningen på vår Coop. Häromsistens fångade en titel min uppmärksamhet. Den hette "Stressfri" och på omslaget syntes en vältränad kvinna med ett blitt leende. Jag googlar efter den för att visa exakt hur provocerande den är, men hittar den inte på nätet. Ni får skapa er en inre bild.

Det slog mig hur detta att vara stressfri blivit ännu ett krav. "Chilla, stressa ner", det är som att din stress besvärar andra människor. Jag är i grunden mer stressad än ostressad och har fler gånger än jag vågar räkna tagit ut min, företrädesvis jobbrelaterade, stress på mina barn genom att höja rösten eller bli oproportionerligt arg för småsaker. 

Nu lever jag ett annat liv. Och även om det inte är stressfritt (tro det eller ej, men man kan vara stressad även utan ett jobb), så är det mycket, mycket bättre. De allra flesta dagar känner jag nästan bara lugn. Aldrig så att jag blir katatonisk eller att jag i brist på heltidssysselsättning vegeterar framför tv:n dagarna i ända. Men lugn. Lugn att laga mat i fred, gå långa promenader, fixa och dona. 

Jag sänder en kram till alla er som fortfarande måste rodda hela konkarongen. Heltidsjobb, hem, familj, aktiviteter, sociala engagemang etc. Du ska vara välutbildad, social och engagerad, tillåta barnen att göra allsköns aktiviteter till vilka de behöver skjuts, du ska ha tid för din partner eller i det fall du inte har en partner, svajpa fram en. Maten ska lagas från grunden och helst vara nyttig, laktosfri och utan animaliska produkter och du ska regelbundet besöka tandläkare och sjukgymnast och göra hälsotester och sköta om dig i största allmänhet. Därtill ska du vara snygg och presentabel och helst alltid glad. Och som grädde på moset ska du vara STRESSFRI.

Efter en snabb genombläddring i magasinet förstår jag att denna stressfrihet med fördel kan nås vis ett antal produkter (yogamattor, energibars, eteriska oljor) men också genom att investera tid. Tid för mindfulness, tid för meditation, EGENTID som ska bändas loss ut outlookkalendern. Jag försökte vid något tillfälle under min mans sjukdom att ta hjälp av digital psykolog och detta var hans råd till mig: Se till att du har egentid. No shit Sherlock, det hade jag kunnat lista ut utan att sitta och prata med dig i en timme.

Freaks, jag blir stressad bara jag skriver om det. Det här är min egenformulerade tes: Det finns inga genvägar till ett stressfritt liv. Du når det enligt mig enklast på ett sätt, nämligen att öka mängden fri tid och minska mängden bokad tid. 

Stressfri a la moi: Spar ihop ett rejält stash, minska din arbetade tid och din stress kommer per automatik att minska. Inte bara gällande vardagslogistiken, utan för att en rejäl buffert gör dig mindre sårbar vid sjukskrivning (på grund av stress?), arbetslöshet och föräldraledighet. Bufferten kan också köpa dig längre semestrar och tillåta dig att säga upp dig från en anställning som suger. 

Motbevisa mig! Kan man mota stress i grind även med en fulltecknad agenda?

Mvh/
FruEfficientBadass

23 kommentarer:

 1. Var det den här?
  http://www.tidsam.se/sv/produkter/tidskrifter/4874.framgangsguide-i-form/
  För övrigt håller jag med om din "Stressfri à la moi". :) Men av egen erfarenhet vet jag att det går att mota stress i grind med regelbunden återhämtning. Den fulltecknade almanackan måste således även innehålla poster med tid avsatt för just det. Återhämtning. Sedan är det ju så att det s k "livspusslet" (hatar det ordet, verkligen hatar!) liknar ett vanligt pussel i så motto att ju fler bitar, desto krångligare att lägga. Och det går inte att pressa in för mycket (försök själv lägga ett 100-bitars pussel med 120 bitar) utan"en in, en ut" ska gälla även agendan.
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det måste det ju vara! Fast annat nummer.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slutade han med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningshanterare som kunde hjälpa mig att trycka en trollformel för att få honom tillbaka men jag är typen som aldrig trodde på stavning, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade ut stavningen och han berättade att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckligt tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med relationer, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e -postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom/sjukdom
   4) Äktenskapsförtrollningar
   5) Graviditet
   6) Uppbrottsspells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli marknadsförd på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här underbara mannen om du har problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Heltidsjobb betyder inte automatiskt stress och fulltecknad agenda. Däremot har jag valt bort allt annat som fyller kalendern på min fritid. Inga åtaganden, inga gympass, inget föreningsliv osv. Ingen båt/ sommarstuga, vi cherry pickar rätt rejält vid högtidet (jul,påsk osv) och gör bara det vi tycker om


  Maximal tid med barn o familj, vilket innebär att vi spontant kan (om vi känner fört) tacka ja till att träffa vänner, eller haka på barnens förslag om att hitta på saker. Familjens dagsform är det som styr helt enkelt.
  Vad "offrar" jag med detta upplägget? Tid för lite hårdare träning är det som får styrka på foten.

  SvaraRadera


 3. Jag heter Linus SAARINEN och är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag kommer att vittna om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare Pierre Michels tjänst. Jag började procedurerna med henne i fredags och på tisdag klockan 10.45 eftersom bankerna inte fungerar på lördagar, då fick jag bekräftelse på att överföringen av min begäran på 950.000 kr skickades till mig. mitt bankkonto väldigt tidigt, till min stora förvåning lyckades överföringen. Här är hans mejl. combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du borde ta kontakt med Theresa Williams drogunduspellcaster@gmail.com

   Radera
  2. Verkligen. Men välj en pseudonym först bara, Theresa är inte skarpaste kniven i lådan.

   Radera
  3. Kul! Jag kände en snubbe i Borås för många år sedan som hette Janne Saarinen. Han var dock mer av en vårdtagare.

   Radera
  4. Hahahaha. Så avstressande med ett rejält asgarv 🤣

   Radera
 4. Jag säger bara: Fru Efficient Badass for president. Självklart har du helt rätt. Tyvärr. Önskar så att det gick finfint att känna sig zen med vrålspäckad Outlookkalender, men jag tror inte ett ögonblick på det.

  SvaraRadera
 5. Jag kämpar ständigt med att ha luckor i kalendern där jag inte planerar in nåt. Det går sisådär. Nu har jag bestämt att varannan helg ska vara helt tom, det enda jag får göra är att laga mat och greja med hästarna. Inte ens åka och handla, det ska vara gjort innan.

  Just nu är det så himla mycket som ska hinnas med av någon anledning, så listan på göromål gör mig stressad bara jag tänker på den. Men en dag kanske det lugnar sig. ;-)

  SvaraRadera
 6. Har just läst "Omgiven av idioter" av Thomas Erikson och blivit smått besatt av att tolka allt möjligt enligt teorin med olika personligheter som pedagogiskt nog symboliseras av färger (röd - hetlevrad, gul -optimist, grön - lugn, blå - analytisk). Enligt den boken är det framförallt gröna personer som har ett stort behov av vila och lugn. De flesta personer är tydligen gröna eller kombinationer av gul eller blå tillsammans med grön. Gula och röda personer behöver istället lite mer action för att må bra.
  Jag själv är nog mest grön med lite gula och blå stänk i. Och jag har funnit mig väl tillrätta under pandemin som möjliggjort en heltidstillvaro i lagom tempo tack vare jobb hemifrån och få/inga sociala sammankomster. Kanske att mer tid i naturen också har hjälpt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också läst denna intressanta bok. Jag är röd rakt igenom. Hatar när folk skall bestämma åt mig!! Plus alla andra röda kvalitetsegenskaper;)

   Radera
  2. Hm,hm det där är ju bara humbug rakt igenom.

   Radera
  3. Han har vunnit pris med den boken - Årets förvillare!

   https://www.vof.se/utmarkelser/tidigare-utmarkelser/arets-forvillare-2018/

   Radera
 7. Aaah färgplupparna. Säg den som sluppit undan dessa under ett liv i det corporata. Jag kanske satt och halvsov under den workshopen, men har för mig att jag blev röd. Det kan ju inte stämma, jag är varken hetlevrad eller i stort behov av action.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelar ingen roll vilken färg du "blev" då detta med färgpersonligheter inte bygger på någon som helst relevant forskning utan mest är hittepå av författaren, som iofs har tjänat mycket pengar på detta då det sålts mängder med böcker och kurser kring detta

   Radera
  2. Ja, känns lite som medeltidens läkekonst. Slem, blod, svart galla och gul galla :D

   Radera
 8. Mota stress med fulltecknad agenda? Min strategi är att sänka kraven. Städa HALVA huset och det får vara gott nog denna helg. Som ensamstående med två barn och tre timmars pendling till heltidsjobb varje dag rationaliserade jag matlagningen. På helgen när jag hade tid lagade jag två rätter, och MYCKET av dessa två. Sen portionerade jag maten, och vi hade färdiglagat tills nästa helg. Vilken lättnad! När jag väl kom hem, så hade ungarna redan ätit hemlagad nyttig mat, och jag kunde ägna mig åt dem istället för att stressa med maten. Barnavårdsnämnden kom inte och hämtade ungarna, de fick välja mellan exempelvis kyckling-gryta och spaghetti och köttfärssås. Det dög bra och de fick en mamma som åkte hem ned en puls som gick ner istället för att stiga. Jag reducerar stress även på andra områden genom att sänka kraven. "Det får duga" är en tanke som hjälper mig ganska ofta.

  SvaraRadera
 9. Hej mina damer och herrar! Behöver du ekonomiskt stöd? Jag heter Susan Benson. Jag är en långivare och även en finansiell konsult.

  Behöver du ett företagslån, personlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta mitt företag. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån. För mer information, skriv till oss via e -post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller meddela mig direkt på WhatsApp via: +447903159998 och få ett svar på ett ögonblick.

  Vi är ett omfattande företag för finansiella tjänster och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade finanslösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.

  Här är några skäl till varför du bör kontakta oss för ett lån;
  * Bekvämlighet - Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Få ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
  * Flexibel ränta - Prisvärd ränta på 3%.
  * Höga godkännandepriser - Du har 99,9% chans att få lånet
  * Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en period på 1-30 år.
  * Enkel onlineapplikation.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Gå inte miste om en möjlighet på grund av brist på finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen

  För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din lånebegäran via
  E -post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp/Telegram: +447903159998

  Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla berörda parters fördelar.

  SvaraRadera
 10. DU BEHÖVER LÅN Jag fick precis mitt lån på 200 000,00 kr från REMY.CREDIT Skicka e -post till dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de är de bästa, ge dem ett försök och vittna om att låneförbudet är mycket snabbt och säkert med interstat på 2% EMIAL: (remy.credit111@gmail.com) Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? de har snabbt och enkelt lån till dig Jag karlsson Mehterzail från Stockholm Sverige är en ensamstående mamma är mycket nöjd nu med mina 2 barn REMY COMPAY är det bästa få ditt lån idag} Maila honom nu för ett snabblån Mail: remy.credit111@gmail.com Gud välsigne dig, herr REMY FINK....

  SvaraRadera
 11. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig....

  SvaraRadera
 12. Jag är mycket förvånad över den mirakulösa upplevelsen och underverken hos Dr Isikolo som har spridits på internet och över hela världen. Hur han underbart hjälpte människor över hela världen att återställa sitt förlorade förhållande. Jag kontaktade honom efter att ha gått igenom så många vittnesbörd från olika människor om hur han hjälpte till att få tillbaka exälskaren, jag berättade om min man som övergav mig för ungefär 8 månader sedan och lämnade hemmet med allt jag hade. Jag blev förvånad när han bara sa till mig att le och ha vila i sinnet som försäkrade mig om att han kommer klara allt på bara 48 timmar. Efter den andra dagen som min man ringde mig var jag bara så chockad. Jag valde samtalet och kunde inte tro mina öron, han bad verkligen om att jag skulle förlåta honom och han kom hem och fick också mycket fina presenter bara för att han skulle bevisa sin kärlek till mig. Om du behöver en effektiv och verklig stavning för alla problem i ditt liv kan du kontakta Dr Isikolo på hans e -post isikolosolutionhome@gmail.com eller så kan du också WhatsApp/Viber honom på +2348133261196.

  SvaraRadera