Lär barn om börsen del 5

Nu kommer så den avslutande delen i serien "Lär barn om börsen". Här tar vi avstamp i begreppet TID.


Först kommer ett case:


Renskrivet:
Mårten Gås investerar 5 000 kronor i månaden mellan det att han är 20 och 25. Därefter sparar han ingenting utan låter investeringen ligga kvar på ISK:en utan att göra några fler insättningar.

Häxan Surtant månadssparar 850 kronor i månaden mellan det att hon är 20 och 50.

Båda kommer att investera lika mycket (runt 300 000 kronor). Vem är rikast vid 50?

Och svaret kommer här:

Mårten har dubbelt så mycket som häxan Surtant och det enbart för att han satte sina pengar i arbete tidigare vilket aktiverade den magiska ränta-på-räntaeffekten. Jag lägger här till den så kallade "Max-tabellen", det vill säga den tabell ur Rich Dad Poor Dad som kommentator Max med jämna mellanrum länkar till:


Det kan vara lite svårt att se, men gå till källan och zooma in. Efter en stunds klurande blir den självförklarande. Investerare A (vänster) respektive investerare B (höger) landar på samma slutsumma vid 65. Investerare A pytsar totalt in 78 000 dollar och investerare B pytsar in 14 000 dollar. Skillnaden är att investerare B lägger in kapitalet mellan ålder 19 till 25 medan investerare A börjar först vid 26. Så mäktig är den, ränta-på-räntan. Och det är därför det är så viktigt att du har investeringskurs med ditt barn nu och inte när hen är 35 och börjar tänka pension. 


Ditt barn ska avstå från att mesrulla en liten boll år ut och år in. Hen ska smacka ihop en rejäl snöboll Pippi Style så tidigt det är möjligt, för att sen låta den ligga och rulla varv på varv, häftigt ackumulerande snöflingor på dess gigantiska kropp. Översatt till konkret åtgärd: "När ni får era första jobb, se till att ta fem slaktår då ni lägger in så mycket ni bara kan i ISK:en. Därefter kan ni återgå till en mindre sparsam livsstil, men ni låter slaktårets pengar ligga kvar på ISK:en och skapa ränta-på-ränta."

Min publik älskade Max-grafen. Min vän juristen, högskoleutbildad och egenföretagare, älskade Max-grafen. Man måste älska den, för den är magisk. 


Så avslutar vi denna kurs, med ett möjligen påhittat Einstein-citat:

"Ränta-på-ränta effekten är världens åttonde underverk. Den som förstår den förtjänar den".

Mvh
FruEfficientBadass

4 kommentarer:

 1. Så klokt och så svårt! Hade jag klarat det när jag var ung? Jag som bara ville resa, resa, resa. Fem år för en medelålders person är en ganska kort tid, men för ett nybliven tonåring hälften av dess ihågkomna livstid. Ett gigantiskt marschmallowstest, detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag håller med - man vill inte börja med ett tar slaktår

   Radera
 2. "men för ett nybliven tonåring hälften av dess ihågkomna livstid". Sant. Jag försöker sockra dealen med att hon faktiskt KAN ta ut av avkastning (eller del därav) ibland om hon vill erfara YOLO. Det är ju stor skillnad att hösta in 10-30% av sina inkomster i ISK och skumma av lite avkastning då och då (jag kallar det "gratispengar" vilket hon gillar) och att inte spara alls. Stor fördel i fallet min tonåring är att hennes kille är investeringsintresserad så det gör det liksom i par.

  För övrigt fick jag världens gulligaste sms av pojkvännen under semestern: "Undrade om du hade nå bra bokförslag till mig om börsen och pengar osv". Naaaw.

  SvaraRadera
 3. Det låter mycket hoppfullt! Grattis till både dig och ungdomarna!

  SvaraRadera