Lär barn om börsen del 4

Nu kommer den fjärde delen av Lär barn om börsen. Det blev ett litet glapp mellan del tre och fyra vilket några av er mailat om och för det ber jag om ursäkt. Jag blev lat helt enkelt och orkade inte klippa isär min powerpoint (eller "kraftpekare" som mitt mellanbarn raljant kallar programmet).

Vi slutade del tre med att säga att indexfonder is da shit och nu ska vi gå in på vilka indexfonder det finns. Ni får naturligtvis vaska fram egna indexfonder åt era barn, det är lite samma samma med dessa som ni vet. Jag gjorde mitt axplock från tidigare inlägg när jag jämfört indexfonder. Till vänster har ni de svenska och till höger de globala (vilket i princip betyder amerikanska):


För att curla åhörarna säger jag att de ska välja grönmarkerat nedan och lägga sina besparingar i dem enligt en 50/50-split. As simple as that. 


Jag markerar också att Länsförsäkringar USA Index innehåller Tesla, eftersom min 15-åring uttryckt intresse för detta bolag. Det finurliga är att om/när Teslas aktie droppar behöver hon inte ligga sömnlös över det utan då ersätts bolaget med något annat. Jag betonade också att de i de globala indexfonderna har bolag som Facebook, Google och Apple, så att de känner sig lite balla. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är jag stenhård med. Den ska de bara ha. 

Nästa punkt handlar om avgifter. Jag menar med nedan bild att en indexfond är passiv och det betyder att man "surfar på börsvågen". Man betalar då någonstans i storleksordningen 0,20 procent i avgift.


Jag förklarar också att det finns aktivt förvaltade fonder, vars avgifter inte sällan överskrider 1,3 procent. Det man betalar för är att en kille med troligtvis ful slips ska tafsa på ens innehav och fucka upp avkastningen. Det här är ett ämne som jag brinner för så jag tänker inte lämna det bara hipp som happ utan här ska grottas. Jag börjar med en quiz:Med svaret:


Färre än tio procent av aktiva fonder lyckas alltså slå index på 20 år. "Jamen då har man ju en chans" kanske ungdomen säger. Ja, fast då återstår ett stort problem. Du måste på förhand veta vilka av dessa sub tio procent fonder som kommer att överträffa index på 20 år. Du kommer med aktiv förvaltning alltid att jobba i uppförsbacke. Ta den bekväma och trygga vägen via indexförvaltning istället.

Nu kommer ett case. Jag skriver ut texten under bilden.


         - Stefan Löfvén och Bianca Ingrosso investerar vardera 100 000 kronor på varsin ISK.

         - De månadssparar därefter 1 000 kronor i 20 år.

         - De får båda samma börsavkastning = 8 procent per år

         - Stefan väljer indexfonder med 0,2 procent i avgift

         - Bianca väljer aktivt förvaltade fonder med 1,5 procent i avgift

         - Stefan har efter 20 år drygt en miljon på ISK:en

         - Hur mycket har Bianca? Peka på stjärnan du tror på.


Rätta svaret är:


Vad hände med diffen mellan Biancas och Stefans slutsumma?


160 000 kronor gick till slipskillen för att delfinansiera hans sportbil, Bianca sitter och gråter i soffan och tänker på den resa till Maldiverna hon skulle ha kunnat göra för pengarna. "Mäh! Hon har råd att åka till Maldiverna ändå." påpekade 15-åringen och det har hon ju rätt i. "Men du, kära barn, är inte Bianca Ingrosso" svarade jag och på det hade hon inget svar. Slutkläm:Nog om detta. 

Mvh
FruEfficientBadass

9 kommentarer:

 1. Haha lööve it !

  SvaraRadera
 2. Jag med! Underbart! / Ingrid

  SvaraRadera
 3. Gillar’t mycket jag med!
  /Mme A

  SvaraRadera
 4. Fru EB har du inte gått lite bananas nu med att försöka trycka in så mycket annonser som möjligt? Känns snart oläsbart att komma hit.
  /Anna

  SvaraRadera
 5. Försvann förra inlägget om nyheter o journalistik? Det var ju det bästa på länge!

  SvaraRadera
 6. Älskar uttrycket kraftpekare!! Ska lätt börja använda det!

  SvaraRadera

 7. Det här kan ju vem som helst ha nytta av, stora som små. Jag tycker du är väldigt pedagogisk och tydlig. Men alltså, en Lamborghini huracan vill jag ha likt slipsnissen..:)

  SvaraRadera
 8. Hur kommer det sig att du inte bara leder dem till Lysa? Du har väl själv en stek där? Blir väldigt enkelt med månadsspar. Jag står själv i valet med mina kids, 8, 10, 14 och vilket håll jag ska nudja dem.

  Tack för en kul blogg!

  //Ola

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Du har väl själv en stek där?" Jo, men jag är gammal och bejakar min tråkighet. Det här är ungdomar med en viss förväntan på Rolighet. Genom att förklara att LF USA Indexnära innehåller Hessel-Tessel kan jag mota enskilda-aktier-i-Tesla i grind exempelvis. Det kanske ligger Tesla i Lysa men nackdelen med Lysa jämfört m. Avanza är det brutalt trista gränssnittet. På Avanza finns ett mått av skojighet och gamifying i att spara mot vissa mål, jämföra sig med andra avanzianer etc vilket jag tror bidrar positivt till deras sparupplevelse i ung ålder. Men i sak håller jag med dig.

   Radera