Ett livstecken

Hej kära ni som fortfarande kikar in på blögga ibland, lämnar snälla meddelanden och ber om livstecken. Det här är ett sådant. Jag börjar med de goda nyheterna: 80% av familjen mår bra. Särskilt barnen som samtliga verkar ha fått en bra start på höstterminen. Vidare är vi, med undantag av småttingarna, fullvaccinerade (vilket om jag tolkar löpen rätt även det snart kommer att åtgärdas), så vi slipper oroa oss för corona (Eller? Orkar inte riktigt engagera mig i snacket om mutationer). 

På minussidan ligger fortfarande min mans ohälsa. Status quo. Vi träffade ett par läkare i Stockholm för ett par veckor sedan och fick nya infallsvinklar gällande medicinering. Ännu inget resultat dock. Men det känns bra att vidga sina vyer från stafettläkeriet här uppe. Jag tycker så oerhört synd om min man som nu är så utled på denna ångest. Han har börjat jobba så smått men det är, som de av er som erfarit ångest vet, lättare sagt än gjort att sitta och försöka fokusera framför en skärm när omgivningen känns som zombieapokalyps. 

Jag försöker att hålla näsan över vattenytan genom hygienfaktorer: Dagliga promenader, mycket sömn, hålla hemmet inbjudande och extensivt dagboksskrivande. Det hjälper ju knappast min man att jag ballar ur och blir hysterisk (vilket, nota bene, bara hänt en gång under den här tiden och det var underbart befriande om än mycket opedagogiskt).

Med det sagt: Jag saknar bloggen och jag saknar er. Jag har all avsikt att fortsätta när det här lagt sig. Och jag lovar att ge livstecken ifrån mig löpande framöver. 

Kram

FruEfficientBadass

40 kommentarer:

 1. Åh jag tänkte precis gå in på ditt gamla inlägg o skriva att jag saknar dig o din blogg o hoppas att ni alla mår bättre. O så fanns det ett litet livstecken! Skriver alltså här istället, o önskar din man förbättring, och dig tålamod för det är påfrestande att vara anhörig också. Jag förstår helt o fullt din bloggpaus, fokusera på annat och när det blir annat läge kommer jag finnas kvar som trogen läsare!

  SvaraRadera
 2. Fint med ett livstecken.
  Jag hoppas att din man lyckas lämna zombieapokalypsen.

  SvaraRadera
 3. Underbart att få ett livstecken. Tålamod, läkning tar tid. Håll ut!

  SvaraRadera
 4. Så glad att få ett livstecken från dig! Vi saknar dig!
  Hoppas mannen mår bättre snart och att ni kan få den hjälp ni behöver.
  Ta hand om er!
  Kram, kram /S

  SvaraRadera
 5. glad att du hör av dig . du är saknad

  SvaraRadera
 6. Tack för att du delar med dig! Jag är här inne nästan varje dag och kollar efter livstecken. Har själv stått i en liknande situation som dig och jag känner med dig, din man och dina barn. Jag hoppas att ni har träffat rätt bland alla vårdgivare och jag vill bara nämna WeMind psykiatri som är mycket kompetenta inom ångest och depression (särskilt deras mottagning i Vasastan).
  Låt det ta tid, vi finns kvar!
  kram /mr deed

  SvaraRadera
 7. Tack! Vi har varit i kontakt med Aidera Psykiatri i Danderyd och en läkare på Sophiahemmet. Oberoende av varandra rekommenderade de en typ av preparat som inte faller under SSRI och som ingen av de uppskattningsvis tio läkare vi genomlevt här uppe nämnt (däremot gillar de här att kvickt och lite på uppstuds sätta in och fasa ut olika SSRI/SNRI-preparat, beroende på vem som är jourhavande stafettclown). Någon som har erfarenhet av stämningsstabiliserande vid ångest? Används primärt vid bipolär sjukdom/schizofreni men kan i lägre doser även förebygga ångest enligt Stockholmsläkarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som värt att testa. Har själv erfarenhet av att SSRI och SNRI inte biter (snarast tvärt om gav mer symtom, som inte gick över på 2,5 år - alltså inte bara de sk insättningssymtomen). Jag kämpar på utan mediciner nu eftersom det ändå är "bättre" än med. De stämningsstabiliserande du nämnde har jag inte blivit erbjuden. Här kommer man inte vidare från vårdcentralen till psykiatrin om man inte är "en fara för sig själv och/eller andra". Och det är jag inte, än. Håller tummarna för er! Det är så himla kämpigt med ångest, både att ha och stå bredvid.

   Radera
 8. kul att du skriver igen! Mer sånt!!!

  SvaraRadera
 9. Bara ett råd i all välmening. Vaccinera ingen som inte är i en riskgrupp. Har du redan haft Corona är de naturliga antikropparna bättre än alla vaccin. Biverkningarna är nu så omfattande att fler och fler faktiskt kräver öppna kort om detta. Förutom mängder av dödsfall pratar vi hjärtmuskelinflammationer, stroke, förlamningar m.m.
  I Israel har nästan alla tagit 3 doser och de har högre smittspridning än någonsin. Självklart då detta är ett virus, och virus muterar. Alltså - ingen riskgrupp - ingen vaccinering.
  Och detta är inte egoistiskt på något sätt. Alla, både vaccinerade och ovaccinerade sprider smittan lika mycket.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta sprida desinformation, tack.

   Radera
  2. Förstår inte. Vad är desinformation? Ännu mindre vad som åsyftas med "kloka ord" och framför allt varför?

   Radera
 10. Hei.Har din mann tatt en cyp test.Det er nyttig hvis ikke medikamenter mot depresjoner virker da kan det skyldes ett gen

  SvaraRadera
 11. Jag hoppas innerligt att det snart går bättre - kämpa på!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 12. Bensodiazepiner fick jag mot min ångest när det var som värst. Gjorde att man kunde fokusera på någonting öht. Men tyvärr vanebildande så det är inte långsiktigt. Men om det är riktigt illa så är det inte prio 1 är iaf min erfarenhet...

  SvaraRadera
 13. Hösten känns i sitt antågande mörkare, blötare och kallare utan fru EBs varma blogghand att hålla i. Lånade din bok på biblioteket, det hjälpte lite men önskar mig den nu i present, känns tryggare så. Ta hand om dig och de dina. /Fluff

  SvaraRadera
 14. Kram och hoppas på snar bättring.

  SvaraRadera
 15. Även jag är här inne nästan varje dag och kollar efter livstecken. Jag har även varit och lånat boken på biblioteket. Den första boken köpte jag som en studentpresent men det kändes inte rätt att läsa någon annans present så jag fick vänta i några månader tills det var min tur/frivilligpensionär

  SvaraRadera
 16. Så härligt att höra av er. Hoppas verkligen ni hittar något som kan hjälpa din man.

  SvaraRadera
 17. Kontra med livstecken från en läsare. Är av gamal vana nästan varje dag här och ser om det hänt något.

  Ta hand om er!

  SvaraRadera
 18. Åh, vad fint att höra av dig! Jag kikar in här varje dag. Kämpa på! Vi är många här som håller tummarna för er.

  SvaraRadera
 19. Fru EB! Tänkte på dig igår när jag var på Lidl och införskaffade förnödenheter. Fint med ett livstecken. Hoppas din man mår bättre snart. Allt gott /Ebba

  SvaraRadera
 20. Som tur är så har jag ingen erfarenhet av det ni lever igenom nu. Men så här på höstdagjämningen så vill jag påminna dig om att ni ska försöka få lite dagsljus varje dag i ansiktet. Behöver inte vara långpromenader, att sticka ut nosen ur ytterdörren kan räcka. Jag vet att det är svårt, särskilt de dagar når molnen hänger tungt och det regnar horisontellt. Men försök.

  Med en kram från Spargrisen

  SvaraRadera
 21. Så fint att höra av dig! Kramar till dig och din familj!
  /Horsewood9

  SvaraRadera
 22. Saknar dig och dina inlägg! ❤️

  SvaraRadera
 23. https://fasciaclinics.com/se/behandling

  Helhetssyn på klienten, istället för fokus på enskilda kroppsdelar och/eller symptom. Finns på flera ställen i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför heter de "bindvävsklinikerna"?

   Radera
  2. Förenklat (och för att jag själv inte är superinsatt heller) kan man säga att de menar att ny forskning visat på att bindväven i kroppen spelar en stor roll för hälsan och för många processer i kroppen som helhet. De ser det som ett viktigt organ och som tidigare åsidosatts då man normalt mer ser det som en detalj i en död kropp (i slaktdjur och obducerade patienter) och inte som det levande flöde av intern kommunikation mellan kroppens celler som det alltså antas vara när kroppen lever.

   Radera
 24. Kikar också in här hela tiden! Hoppas så att det ska vända för er!

  Efter att precis ha läst ut sparboken har vår familj numera börjat med ”gratisaktiviteter” i sann EB-anda. Vi tänder brasor om kvällarna, tittar på film ihop, spelar spel osv. Du och din familj inspirerar verkligen!

  SvaraRadera
 25. Så roligt att höra från dig! Mot ångest: har din man testat feldenkrais? Det är en sorts sjukgymnastik som är otroligt avslappnande. Det är ingen lösning men ger åtminstone korta pauser från ångesten! För mig är det en gudagåva.

  SvaraRadera
 26. Jag blev så glad av att läsa ditt livstecken! Finns ju så mycket om FIRe nu: på SVT, på rika tillsammans, framtidsfrministen. Snart är du tillbaka och kommenterar! Ett inspel till din hygien-faktor kanske kan vara boken "Breathe" av J. Nestor. Kram på er!

  SvaraRadera
 27. Hej! Jag vet inte riktigt hur jag hittade hit men har bestämt mig för FIRE. Fin och informativ sida! Blev ledsen av att läsa om din man, har själv kämpat med detta. Det är tröttsamt med förnumstiga råd, men mycket handlar rent fysiologiskt om signalsubstanser. Dopamin, serotonin, GABA mm. Jag kan varmt rekommendera att gå in och läsa på martinajohansson.se och söka på "ångest". Hon har en enorm kunskap i ämnet då det handlar om att justera med bl.a. kosten (aminosyror, vitaminer och mineraler tillverkar ovan nämnda signalsubstanser). Hoppas att mitt tips kan vara till hjälp. //Malin

  SvaraRadera
 28. Har ingen erfarenhet alls av vad din man går igenom, men förstår att det måste vara svårt att ta sig ur eländes elände. Hoppas hoppas att det ljusnar inom kort./Elsa

  SvaraRadera
 29. Så glad över att få läsa ett meddelande från dig, önskar er allt bra! Tänk familjen först, vi andra kommer finnas kvar här och vill vara ett stöd! /Krister

  SvaraRadera
 30. Jag har köpt din bok. Till en ung person som har hela framtiden på sig att göra rätt val tidigt och inte komma på att poletterna ska NER! som jag vid 40-ish. Hen har dragit igång en ISK och jag är mer pepp på hens resa än min egen som stampar nu av de där vanliga anledningarna. Du vet, pandemi och shit.
  Önskar god bättring och kärlek!
  Morsan

  SvaraRadera
 31. Du är så saknad! Och så värd att vänta på! Önskar din man snabb bättring ur sin psykiska ohälsa och att du tar hand om dig själv i allt detta!
  Kram Frugala hedonisten

  SvaraRadera