Höstdepp?

Jag skriver detta i realtid, måndag 4/10 kvart i åtta. Jag har precis lämnat minstingen vid skolbussen och ska snart skjutsa ett annat barn till hälsocentralen p.g.a. segdraget öronont. Sen jag skrev sist har inte mycket hänt på psykfronten. Ibland går det mot det bättre men sen går det tillbaka igen och varje gång blir jag lika modfälld. Vi hinner knappt börja drömma om en normal framtid förrän ångesten skyfflar fram sitt fula tryne igen och stänger den dörren. Min man kämpar på, försöker att hålla så god min som möjligt för att inte dra med mig ner i avgrundshålet. I helgen var jag till och med i Stockholm med ett av barnen som får tandställning där och det var underbart. Jag hade bland annat dejt med en gammal hundvän och vi gick i drygt två timmar på Djurgården i all denna fantastiska lövprakt. 

Det mesta går emot mig nu, tänkte jag ömkligt i bilen alldeles nyss. Jobbsöken går dåligt. Min man mår dåligt. Börsen går dåligt. Ja helvete vad dåligt den går. Om man som jag gillar Spiltan har de senaste månaderna varit ett riktigt lågvattenmärke. På barnsligt vis blir jag sur på Di som skrev ner investmentbolagen. Samtidigt - Spiltan har haft en nästan löjeväckande bra utveckling under vår och sommar. Och allt som går löjeväckande bra har en tendens att förr eller senare tappa luft. På så vis känner jag ändå att det var på sin plats med lite normalisering. 

Med det sagt: Du som har svårt att sova på natten på grund av nuvarande börsläge, ta ett par tips från ett icke-proffs på börs (men en över snittet självinsiktad hobbypsykolog):

- Inse att börsen går upp och ner, men att den på lång sikt alltid har gått upp.

- Om börsen inte går upp någonsin igen är problemen av sådan art att troligtvis inget tillgångsslag hade varit att föredra. 

- Tid är nyckel. Det finns inte en enda 20-årsperiod sedan börsstart (och då menar jag modern börs, tidigt 1900-tal) som inte slutat på plus. Den absoluta merparten av 10-årsperioder har slutat på plus likt majoriteten av 5-årsperioder.

- Även om börsvärdet går ner går inte dina fondandelar ner i antal. Så fort börsen återhämtar sig återgår dina innehav till tidigare värden (och fortsätter därifrån). Du får inte sälja i nedgång.

- En genomsnittlig sättning varar i 200 dagar. Sluta logga in på börsappen. Återgå framåt våren. 

- Om du fortfarande jobbar och lassar in i ISK:en: Gläds åt att det just nu är rea, köp för allt vad tygen håller (breda, diversifierade innehav av typen indexfonder).

- Gläds också åt att det för tillfället inte lutar åt någon kraftig försämring av ISK-villkoren. Jag citerar lördagens Di:

"Frågan om höjd kapitalbeskattning är något som Socialdemokraterna har lyft vid flera tillfällen och även utrett internt. De konkreta förslagen saknas dock när partiet går till kongress i november. Att begränsa eller höja skatten på ISK-sparande har visat sig vara politiskt känsligt och finansminister Magdalena Andersson har backat och försökt dämpa kritiken genom att hävda att begränsningar eller högre skatt bara är aktuellt för ISK-sparare som har flera miljoner på kontot."

Vi får väl se var det landar. Kanske blir det en trappstegsmodell med gränsdragning vid tre eller fyra miljoner och då får man väl ta ställning till det när ett eventuellt förslag blir ett eventuellt faktum. Men tills vidare, låt oss glädjas åt den politiska insikten. Det är trots allt många småföretagare som sparar till pension i ISK så det är inte enbart cognacsstinna fetmagar på Öfvre man nailar med dylika åtgärder. 

Mitt oklara syfte med inlägget är detta: Mitt liv, liksom börsen, går upp och ner och kommer att fortsätta att göra det framöver, kanske under mycket lång tid. Jag måste göra som engelsmännen under andra världskriget: Keep calm and carry on. Därför kommer jag nu, på IGMR:skt ad hoc-vis att börja skriva inlägg igen. Men inte enligt schema. Det blir när det blir. Kvaliteten också. Idag ville jag främst KBT:a mig själv till att inte paniksälja innehav varför jag skrev ett till synes pedagogiskt inlägg om att DU ska sitta still i båten. 

Ett sista tips är som vanligt J L Collins börsmeditation (som inte verkar kunna klippas in i mobilläge, gå därför till YouTube och sök på detsamma, plugga in airpodsen och andas medan du låtsas djupt försjunken i en Excelfil).Mvh/
FruEfficientBadass

30 kommentarer:

 1. Ja, lite trist inledning på hösten. Vi får kämpa på så lyser snart solen igen. Snart är det glöggmys och lussebak och börsuppgång!

  SvaraRadera
 2. Välkommen tillbaka! Tack för peppen!

  SvaraRadera
 3. God morgon! Kul ändå att höra av dig, även om ni har det tufft.

  SvaraRadera
 4. Ja visst är det en brottningsmatch mot hjärnspökena nu när börsen surar och mycket runtomkring är kämpigt. Ser fram emot dina inlägg i vilken takt du vill och orkar.
  Söker du jobb i Sthlm eller är tanken att stanna kvar och jobba från Hudik? Du kanske skulle testa att hyra ut dig själv som interims/korttids konsult inom ditt tidigare tjänsteområde, är riktigt kul faktiskt, man är bara inne en stund och behöver inte ha ångest över att dras ned i alla tröga processer och internpolitik.

  SvaraRadera
 5. Kul att höra av dig . Ska absolut köra en meditationsstund :D

  SvaraRadera
 6. Har varit lite motvind här med. Men glaset är ändå halvfullt. Tänk om du bytt ut spiltan mot evergrande:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var tvungen att googla Evergrande eftersom jag, med undantag av lördagens Di, försöker hålla media (affärsmedia i synnerhet) på armlängds avstånd för tillfället. (För tillfället = de senaste fyra åren). Podtips: Hidden Brain avsnitt "Passion isn't enough".

   Radera
 7. När jag återhämtade mig från min (av läkare diagnostiserade) depression så märkte jag att återhämtningen gick som börsen. Det gick upp och ner men det gick ändå längsamt upp över tid. Det var fortfarande lika jobbigt i stunden men tillslut märkte jag att min lägstanivå ändå var lite högre än när det var som värst. Ta hjälp, fortsätt kämpa, låt det ta tid och försök hitta de små segrarna som hjälper i stunden.

  /AK_N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra liknelse! Och jag tror minsann att lägstanivån sakta stiger, även om det är svårt att läsa trenden när man är så mitt uppe i det. En ryckig börs, hjärnan.

   Radera
 8. Vet inte vad jag vill skriva... mer än TACK och KRAM :-)

  SvaraRadera
 9. Det har varit uppgångar under så lång tid bortsett från den väldigt snabba och tillfälliga megakraschen att förra året att jag glömt bort hur man hanterar röda siffror varje vecka.

  Jag kollade min egen portfölj och det här är första gången sedan 2015 som jag har sju veckor i rad med nedgång (inklusive en vecka som var plus/minus noll). Den gången var det Grekland. Åh, det var enklare tider, före populismens landvinningar, före pandemin, före brexit, före logistikhaveri....

  Innan dess var det 2011, räntekris i USA? och 2008, finanskrisen, ...

  Varje gång så har det lugnat ner sig och så småningom är det mesta som vanligt igen. Antagligen samma sak den här gången.

  Glad att du skriver. Jag hoppas det hjälper att skriva av sig lite stress och oro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Varje gång så har det lugnat ner sig och så småningom är det mesta som vanligt igen. Antagligen samma sak den här gången." Absolut är det så. Det är märkligt ändå att ha den insikten men ändå tänka "Men är det inte annorlunda den här gången ändå..?" varje gång.

   Radera
 10. Angående börsen och dess citronsura utveckling under septembermånad går det tänka lite på 1900-talet. Ett århundrande med två världskrig och ett kalltkrig samt en mängd mindre krig och konflikter. Och ett antal terrordåd på olika platser i världen. Och några mord på statsledare och andra.
  Det fanns också en period med en mäktig ekonomisk depression och ett flertal kraftiga börsnedgångar och därtill en och annan ekonomisk kris.
  Men över tid steg börsen i värde. Och världsekonomin överlevde. Trots allt.
  Robert B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. Männniskans oförmåga att se de långa perioderna. Tack för påminnelsen.

   Radera
 11. Ett inlägg från dig satt riktigt fint idag.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
 12. Skickar massa positiv energi åt ert håll, det vänder alltid upp! Min andliga sida vill hälsa att det blir bättre snart. Tänker på din man, tycker att han ska lyssna på Joe Dispenza, det är den bästa investeringen jag gjort i min mentala hälsa (investerad tid alltså, han finns gratis att lyssna på youtube). Forskning visar gång på gång att tankarna styr hur vi mår såväl fysiskt men framför allt psykiskt. Tänker han på något roligt så mår han bra, han måste flytta sig ur negativa tankar-spåret! Det bästa av allt är att vi väljer själva vad vi tänker på, kommer man på sig själv med att få en obehaglig känsla i kroppen eller tråkiga tankar säg "BRYYYT" högt och byt bana. Det går inte att lösa sånt man grubblar på när man mår dåligt ändå, man måste må bra först för att bli klarsynt. Och alla problem måste inte lösas, vissa saker får man acceptera istället.

  SvaraRadera
 13. All kärlek till er! Det kommer bli bättre, både med hälsan och börsen. Men visst är börsen tråkig just nu, men det var ju väntat iom tidigare monsterutveckling.

  /Frihetsmamman

  SvaraRadera
 14. Du har en sån fantastiskt bra blogg, jag har börjat läsa ikapp från början och njuter av brutal humor och goda råd. Men, vet själv hur svart allt blir när oron finns där. Ta hand om er. /Malin

  SvaraRadera
 15. Jag brukar försöka tänka att livet går upp och ner och när börsen går ner slutar jag kolla. Ägnar mig åt bakning ist. Har sedan förra veckan både bakat brownies och kanelbullar. Nu börjar det dock bli dåligt med d plats i frysen så vi behöver äta fikat och inte bara baka...

  SvaraRadera
 16. Kämpa på!

  Jag ser lite höstrea i spiltan och börsen i övrigt, trevligt. Lite extra milersättningspengar går in i fonden efter varje tjänsteresa.

  Att jag har lyckats få morotsbröden extra knapriga senare bakningarna är ju topp notch livsglädje. Att trädgårdsäpplena gav 21L must behöver jag inte ens nämna, trodde kollegorna skulle ramla av stolen men de stod där som frågetecken. Vissa förstår bara inte....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höstrea låter så mycket trevligare än nedgång/ras. Gläds åt din must, härligt med hus.

   Radera
 17. Att läka ett sårigt psyke tar tid. Och är tungt för alla inblandade. Mycket klokt av dig att försöka skapa mikropauser som din Stockholmsresa.

  Håll ut och spara på krafterna när det går.

  Tungt också att den väntade och naturliga sättningen på börsen skulle komma just nu när er ekonomi sannolikt är mer ansträngd än vanligt.

  Och att det är höst (fast personligen gillar jag höst, i vart fall när det regnar något mindre än idag).

  Underbart i vart fall att du skriver igen. Skriv vad du vill när du vill. Dina läsare är trogna och tåliga!

  SvaraRadera
 18. Hurra välkommen tillbaka! We got to love the Brits : ) där kan vi snacka triple-whammy eller vilken nummer som de är inne på i mini-katastrofer. Kraaaam

  SvaraRadera