Hemma från Gotland

Stort tack för gårdagens Camp FI! Tre bloggare och sex läsare, precis lagom för att fylla upp ett picknickbord på Djurgården. I vanlig ordning lätt att relatera till precis allt som sägs (#filterbubbla) och många skratt. 

I fredags kom vi hem från fyra dagars Gotlandsvistelse. Ett drygt dygn innan avresa från Stockholm hade vi åter blivit kompletta i och med att mellanbarnet efter många om och men kommit hem från språkresan i Sydfrankrike. Gotland blev denna sommars grande finale, vårt opus dei. (vet inte ens vad det betyder men det lät dramatiskt).


Jag har varit på Gotland en handfull gånger. Oftast i jobbet då Gotland var ett populärt kick-off-resmål. Jobbar man i dagligvarubranschen är Gotland också en svår distributörsnöt att knäcka varför man gärna skickar dit personal av alla de slag att fylla på i hyllorna inför trojkan Stockholmsveckan, Almedalen och Medeltidsveckan (oklar kronologi). 

Anyheuw, min man har bara varit i Visby under några timmar på en sorts dagkonferens och våra barn har inte varit på Gotland över huvud taget. Eftersom en vän har hus inom mur men planerar att avyttra detta till hösten kändes det givet att få till en tur. 

Detta gjorde vi:

1. Högklint 


Högklint utsiktsplats söder om Visby var magnifikt. Som så många andra naturupplevelser svår att fånga på bild. Men tro mig att det kittlade gott i kistan när man vågade sig nära stupkanterna och tittade ner. Vattnet skiftade i olika nyanser av blått och grönt. 

2. Tofta

Stranden var rätt blåsig denna dag så vi tog skydd bland dynerna där vi låg och läste och beklagade oss över våra lata barn som inte ville följa med på utflykt. Fjortisen hade ju med sig pojkvän så jag fattar att inte de var så sugna på att haka på, men di andra. Sov till tre och när vi kom hem från den här dagen låg de och fipplade med sina mobiler inne i bastuvarma rum, så deprimerande. 


På Tofta åt vi lunch på hyfsat nyöppnade Tofta Beachhouse. Det var inte någon frugal restaurangupplevelse (is any?) men kan ha varit den godaste caesarsallad jag ätit.

3. Sudersand

Fårös nordostliga strand var som väntat fantastisk, full med bräkande Stöckhölmare. Ett barn, som är besatt av miniatyrer, blev helt tokig vid åsynen av alla minisäckor ink. minimusslor av vilka ska skapas en mini-moules-frites vid tillfälle. 


Vid Sudersand åt vi stenugnsbakad pizza på Carlsson vilket starkt rekommenderas. Skönt och avslappnat ställe, bra pizza. 

4. Bergmans hus

Bergmans hus och Bergmans hus, det var så här långt jag lyckades komma. Vilket är väsentligt längre än jag någonsin tidigare kommit. Jag trodde för övrigt att det låg direkt vänster när man kommer av från färjan men det ligger i mitten på östkusten. 


Jag är på intet vis Bergman-fan, annat än att jag uppskattar den buskis han skapat i filmer som Jungfrukällan. Och ja, naturligtvis måste man älska Jan Malmsjös karaktär i Fanny och Alexander, filmprästernas Cruela de Vil. 

Det som fascinerar mig med Bergman är snarare hans livsstil. I jakt på detaljer har jag läst boken av hans hushållerska och sett Tom Alandhs dokumentär från 2009 baserad på densamma (finns på SVT Play). De Oroliga av Linn Ullman gav myckna detaljer kring livet kring såväl Karlaplan som på Fårö, ner på detaljnivå som att hans sista fru (Ingrid) varje dag gick igenom huset på Fårö och piskade de kuddar som låg i soffor och fåtöljer.

Bergmans liv var misstänkt likt mitt eget. Samma lunch varje dag (omelett), starka preferenser kring materialval i kläder, att bära plagg och skor tills de faller sönder samt att bädda med en fäbless för ett visst avstånd mellan kudde och överkast. Med min mans vankande och stunder av oro förkroppsligar vi tillsammans privatpersonen Bergman, minus Mariekexen.

Vad gäller Fåröhuset är det kittlande att Bergman ville att allt skulle säljas på auktion men att rubbet ropades in (av norsk affärsman?) och skänktes tillbaka till den stiftelse som nu sköts av Linn Ullman i syfte att låta huset stå intakt. Varenda möbel ställdes tillbaka på rätt plats, baserat på avtrycken i mattorna. 

Jag vet inte varför, men den manövern gör att jag blir ännu mer besatt av Bergmanresidenset på Fårö. Men nu är det istället någon jeppe på Avarn som får slå sina lovar kring knutarna och smygtitta in hur mycket hen vill. Om du är denna jeppe, kontakta mig för framtida affärer. 

5. Raukar

Hur många ordvitsar kan man skapa med hjälp av ordet rauk? I Gotlandscopy verkar rauktemat figurera i omkring 8 fall av 10 vilket antyder att det är rätt soft att vara reklamare på Gotland. I vilket fall, på Fårös västra kust åkte vi likt alla andra och tittade på dessa berglämningar och vi gjorde det som man inte får men som alla gör nämligen tog med oss varsin souvenirsten. 


6. Titta på får

Eller raukar det vara en bagge?


7. Bada på Kallis

Eller bredvid. Vet inte riktigt vad som ingår i begreppet Kallis men vi badade alltså från den betongbrygga som går ut från den lilla stranden nedan biblioteket. Varje morgon gjorde vi det och det var ljuvligt. Här min man på väg ut i det blå. Själv föredrar jag att plåga mig i centimeter för centimeter från en badstege.


8. Promenera längs med strandpromenaden 

Nästan varje kväll tog vi en promenad norrut längs med strandpromenaden. Antingen jag och min man eller så fick vi som nedan sällskap av minstingen. 


Vid ett par tillfällen tog vi ett glas borta mot Novi till, minns inte vad stället hette (kanske en del av Novi?) men det var fantastiskt att sitta precis vid vattnet och ta in den magnifika skymningen för att sedan strosa hem i ljummen sommarnatt. Det är något märkligt med ljuset. Nedan bild tog jag kanske runt 11-snåret första kvällen och inget filter är pålagt. Hur kan det se ut så här? 


9. Såg solrosor

Mellan Visby och Fårö passerade vi flera helt otroliga solrosfält. Vi tog en massa selfies men då skymde vi ju sikten, så det här var det bästa fotot. 


10. Skär strand

Jag minns en MAD-strip från min barndom där Robinson Crusoe kämpar i åratal för att bygga sin flotte och när han väl rundar udden på den ö där han levt som skeppsbruten möts han av en myllrande casinostad som han med lätthet kunnat nås per fot. Ungefär så kändes vår utflykt till stranden Skär på Fårös nordvästligaste sida. 

Enligt vår man på ön skulle vi åka in på en kostig med "fordonstrafik förbjuden" vilket tilltalade äventyraren i min man men inte mitt rättrådiga psyke som varje natt tampas med mardrömmar på temat white collar crime. Vägen blev mindre och mindre och när den till slut övergick i en sorts barrig stig tvingade jag min man att parkera på ett rotsystem som nog åsamkade vår bil skada nog att återställa universums karma för vårt tilltag. 

Sen fick vi gå och gå och gå och gå och när vi försökte kolla vår position på Google maps fanns det ingen täckning men då äntligen såg vi ett livstecken nämligen ett par cyklar ställda mot ett träd och barrstigen fick inslag av sand och efter ytterligare en stund såg vi fri himmel, vass och sen...The Beach.

Och vilken strand. OMG. Jag har nog aldrig sett en sådan vacker strand. Underbar len sand, vassruggar som böljade i vinden, noll kommers och...asmycket folk. Detta, tillsammans med Paris-bassängens förbud mot att andas under vattnet, blir sommarens stora mysterium. Hur kom alla dessa människor dit? Vi såg förvisso parkeringar både före och efter vår kostig. Men det var lååååångt före och lååååångt efter. Gick de alltså många hundra meter för att komma precis dit där kostigen löpte ut? 

I vilket fall, här tillbringade vi några ljuvliga timmar och badade flera gånger för vattnet var ljummet och helt klart och vågorna var höga och maneterna var små och gulliga, något jag aldrig trodde att jag skulle säga om en manet eftersom jag avskyr dem, traumatiserad efter första sommaren med min man i Göteborg som var en "manetsommar" tillika svinvarm så man var tvungen att kasta sig i bland deras otäcka geléaktiga kroppar och långa snören och mina skrik accompagnerades av släktens "De är inte farliga, de är inte brännmaneter" (nej men det är oavsett vilket obehagligt att bada i gelé och trådar).

Ja, det var typ det vi hann med. Jag vill också tipsa om den klädbutik som ligger precis innan Fåröfärjan, på höger sida om du kommer från Visby. Det är någon lokal förmåga som syr klänningar, toppar och byxor och säljer till rimliga priser. Jag köpte den perfekta solklänningen här och barnen köpte fina armband. 

Tips två rör det bubbel vi fick av vår värd: Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut, 129 kr. Att ta med sig den, rejält kyld, upp på balkongen för ett par timmars loj läsning efter en dag på stranden var prima liv. 


Boende och resa gick på drygt 10', men då hade vi med bil och boyfriend. Mat handlade jag innan (på Lidl såklart) och vi åt alla middagar (och de flesta luncher) hemma. Så säg 14 000' ink allt för sex pers fyra dagar. Och nu är Gotland kryssad från bucket list och minstingen vet numera att Gotland inte är ett eget land. Det enda som grämer mig är att vi under dessa dagar inte hörde gotländska en enda gång. Möjligen talade kvinnan som dirigerade oss ombord på färjan gotländska, men det var svårt att höra i allt buller.

Okej en sak till grämer mig. Vi fick parkeringsböter två gånger till ett sammanlagt värde av 2 100 kronor d.v.s. Stockholmspriser. Visby har förbud mot fordonstrafik (även om det inte märks av i någon större utsträckning, vi hade burn race utanför vårt sovrum varje natt) och man ska parkera utanför mur. Vilket var lättare sagt än gjort. 

I Stockholm är man ju så van vid att parkeringar markeras ut jättetydligt med skyltar om vilka tider som pliktar till parkeringspeng. Så länge man ställer sig inom/efter dessa skyltar är man home safe. I villaområdena runt Visby måste man tänka med sin hjärna av typen "Hur många meter får man stå efter en korsning om man står med bilens bak mot avfarten till?" (svar: 10 fucking meter, inte 5,4 som någon lasermätande tomte mätt upp) eller "Hur länge sträcker sig skylt med parkering förbjuden?" (svar: mycket längre än du tror). Med de flesta utgifter, även sura sådana, brukar jag kunna hitta en uppsida. "Läropeng" etc. Men inte med böter. Enda sättet att handskas med dem är att omgående betala dem, slänga dem och försöka förtränga dem.

Nog om det. Gotlandsexpert, vad missade vi att göra?

Mvh/
FruEfficientBadass

18 kommentarer:

  1. Paris, Gotland, vad hände med den frugala hedonismen? Livsstilsbyte tillbaka? Vore spännande med lite filosofiskt resonemang då jag som trogen läsare inte känner igen mig riktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. rätt skönt ändå att hon har övergett det här med att inte åka på semester osv :)

      Radera
  2. Det låter härligt och förhållandevis lågbudget (möjligtvis bortsett från parkeringsböterna...).

    Tack för att du tog initiativet till Camp FI. Det blev en mycket trevlig eftermiddag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir alltid trevligare än man trott. Ler fortfarande i mjugg åt din rapport som aldrig blev av.

      Radera
  3. Å jag hade så gärna velat komma dit men hann inte efter hemkomsten från semestern, blev för mycket att fixa med.

    Gotland är ju underbart!

    SvaraRadera
  4. Lojsta hed! Man parkerar bilen vid grinden till sommarhagen. Sedan går man i all evighet i en skog, svär över flygfän, svettas massor och hittar lite spillning. Sen ger man upp, går tillbaka och dubbelkollar kartan för att inse att man endast rört sig i 1/4 av hagen. Klassisk Gotlandsupplevelse.

    För de som aldrig hört om Lojsta hed, så går det alltså en flock förvildade gotlandsruss (Sveriges enda inhemska ponnyras) där och lever lyxliv.

    SvaraRadera
  5. Bra att passa på innan ryssen tar över ön... Verkar som ni hann med det mesta som inte handlar om att typ vaska champagne på Gutekällaren. Men Lummelundagrottorna borde varit givet, särskilt som ni hade barn med? Nästan så att det skulle kunna konkurrera med telefonen, någon timme iallafall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Bra att passa på innan ryssen tar över ön... " Exakt min tanke. Såg några lurkande 60+ mamuschkor som gick och fotade sig framför pittoreska hus på ett SUSPEKT vis. Tjingning?

      Radera
  6. Jag var där med familjen förra året och vi badade bland annat i det där gamla nedlagda stenbrottet som brandats om till "Blå lagunen". Ungarna gillade det och garanterat manetfritt.

    SvaraRadera
  7. Får hoppas på ytterligare en träff i Sthlm nästa år kanske? Blev lite körigt att ta sig in till stan 3h efter hemkomst från bröllop (inte mitt eget)… /kemiläraren

    SvaraRadera
  8. Tycker det är nice att klättra/vandra runt kring Hoburgen och besöka Lummelundagrottan (finns olika nivåer beroende på hur äventyrlig man är). Karlsöarna är rätt balla med. Man kan också dra till Herta strand om man inte gillar så mycket turister :p

    Tack för igår! Även med bara 9 pers kändes det som jag knappt hann skrapa på ytan gällande folks tankar/idéer/planer/livsstil. Sen var jag lite sen också :p

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
  9. Tack för trevligt samtal runt bordet. Jag tittade på hur olika länder får sina skatteintäkter och det skiljer sig mindre än vad jag påstod. I alla fall inom OECD (se bild med liggande staplar här: https://taxfoundation.org/publications/sources-government-revenue-united-states/
    Oavsett vilket, är vi ju inte placerade på jorden för att betala skatt även om jag tycker att systemet är bra och uppskattar vårt fina samhälle.

    SvaraRadera
  10. Fredrik från träffen9 augusti 2022 kl. 15:30

    Ja, stort tack till er som var med på Camp FI, och till dig för att du bjöd in. Väldigt trevligt! Jag ser mycket fram emot fler liknande tillfällen.

    SvaraRadera
  11. Vill bara göra dig uppmärksam på att DR ISIKOLO har försökt nå sig via kommentarsfältet för ditt manifesto ganska länge. Tycker lite synd om honom nu.
    /C

    SvaraRadera
  12. Åh, underbara Gotland! Tröttnar aldrig på den fantastiska ön. I år var vi där och varje gång jag ser bilder så längtar jag tillbaka. Hur var sudersand när ni var där? Varje gång jag varit på Sudersand har det varit mängder med alger som fastnar precis överrallt. Föredrar av den anledningen Tofta.

    SvaraRadera
  13. Härliga Gottland och härligt med även frugala semester knep!

    SvaraRadera
  14. Första gången mina barn var på Gotland så besöktes även Hoburgen (i stark blåst), Lummelunda och en alpackafarm. Numera nöjer vi oss med bad på ”hemmaplan” (beroende på varifrån det blåser, har några olika att välja på), plocka smultron eller salmbär (beroende på när vi är där) och kanske ett kort besök i Visby.
    En sak jag inte missar är att äta rökt plattfisk i Katthammarsvik. Men det är bara för att återuppliva barndomsminnen.
    Sen finns det tusentals gårdsbutiker med allt möjligt som kan behövas ;eller inte).
    Ni verkar haft det bra.

    Spargrisen

    SvaraRadera