Greedflation

Det var hos Frihetsmamman jag första gången kom i kontakt med begreppet Greedflation:

Consumers become accustomed to higher prices as a result of inflation (along with supply chain issues and the war in Ukraine, in this case). Corporations use the opportunity to increase prices and boost profits, even if their own costs haven’t changed.

Alltså hell yeah. Hur kommer det sig annars att Digestivekex på mitt Stockholms-Hemköp kostar 27 kronor medan de fortfarande - troligtvis från samma fabrik - kostar nio spänn på Lidl? Och då har Hemköp ännu inte höstreviderat sina priser (och mig veteligen jobbar inte Lidl med revideringsfönster) varför vi får anta att kexen även fortsättningsvis kommer att vara billiga på Lidl men dra iväg hos våra svenska dagligvaruhandelskedjor. Så inläggets tips nummer ett: Handla på Lidl.

Att den svenska restaurangbranschen hoppar på Greedflation är, precis som Frihetsmamman påpekade i ovan inägg, uppenbart. Frihetsmamman exemplifierar med två pannkakor med sylt för 89 kronor. Jag hittade nedan skylt ute på Djurgårdsförvaltningens Disneyland a.k.a. Fjäderholmarna:


För att förtydliga. Menyskylten hör inte till ett kvälls-etablissemang. Alltså ingen finkrog i skärgårdsmiljö dit folk vallfärdar för kulinariska överraskningar. Det här är ett random turistcafé. Låt mig smaka på priserna:

Najadlax, 215 kronor. Hmm. Ok låt gå, det är trots allt NAJAD-lax vad nu det betyder. Älgköttbullar 185 kronor...Kan vara något exklusivt handjagat av krögaren själv kanske, säkerligen inte från Martin & Servera (såklart från grossen). Men sen...

Räksallad 225 spänn? Drak mig baklänges.

Snubbeltrubbel i Nangiala blir det också med den veganska pirogen för 175 kronor. Låt mig saxa innehållsförteckningen från en pirog:

200 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram färsk jäst
1 tsk socker
1,5 tsk salt
13,5 dl vetemjöl
2 dl vetemjöl till utbakning
2 uppvispade ägg till pensling

Säg 80 spänn, och sen lite soltorkade tomater och grönsakstjofräs till vegansk fyllning = en dryg hundring. Till 24 piroger. Så styckpris fyra kronor och så lite sallad och kryddgrönt runt om så säg en tia och då räknar jag högt som ni märker. Vinstmarginal runt...jag minns inte hur man räknar ut vinstmarginal men ni fattar, den är hög.

"Men personalkostnader och energi och et cetera?" Ja inte tror jag att den semesterjobbande personalen fått 20 eller 80 procent i lönepåslag på grund av elpriser och Ukraina. Och om man får tro Cornucopia kommer löneökningarna överlag att bli blygsamma framöver. 

Inte heller tror jag att de ökade energipriserna har fördyrat pirogen sådär vansinnigt eftersom den tillagats mitt i sommaren och med max en halvtimmes körväg från grossen. Man passar helt enkelt på. "Svenne Banan verkar tro att priserna ökar monstruöst så låt oss passa på att höja halv-monstruöst". I kombination med att alla andra i branschen gör det. 

Så, tips nummer två som varken är nytt men mer relevant än någonsin, är: Stanna hemma och ät tills saker rättat till sig. För det kommer de att göra. Folk kommer inte att ha råd att äta jobblunch fem dagar i veckan om den snittar på 160 kronor om de samtidigt ska renovera sina hem och ta igen coronaårens resstopp och det samtidigt som lönerna ligger kvar på ungefär samma nivåer. 

Tids nog kommer någon eller några restauratörer att steppa tillbaka och sen sätts tillgång/efterfrågan-mekanismen igång och priserna återgår till rimligare nivåer. 

Jag tycker att det är mer värt att någon gång ibland gå ut och äta middag på en bra krog än att skvätta iväg hundralappar på vetemjöl och jäst på ett café. För som jag upplever det (och detta är ju rätt skumt) ligger kvällskrogarna i mellanprissegmentet kvar på ungefär samma nivåer. 

Dagen på Fjäderholmarna tog vi varsin kulglass till det facila priset av 55 kronor styck. På hemvägen passerade vi Lidl och sen åt vi hamburgare med pommes och tillbehör för 25 kronor per person. Samt läsk av sorten ”Freeway” (du hade inte klarat ett blindtest).

Märker du av de ökade krogpriserna?

Mvh/
FruEfficientBadass

27 kommentarer:

 1. Vad är "tre svenska smaker" ? Det har jag inte ens kunnat googla mig till.
  Najadlax är gravad lax som sedan är kallrökt, gudomligt gott.

  SvaraRadera
 2. Nä inte egentligen. Men äter sällan ute eftersom jag bor i en stad där de flesta som går ut och äter vill betala dyrt för att känna sig lyckade och fina och låtsas att de bor i Stockholms innerstad. Detta har lett till att all mat är sjukt överprissatt redan från början. Äter ibland en lunch på jobbet, där restaurangen har lokalhyran subventionerad, så en lunch kostar 81 kr med lunchkupong. Annars blir det fika på något av stadsmissionen kaféer eller restauranger. Då går pengarna till socialt arbete plus att de som arbetar där arbetstränar så det blir liksom välgörenhet och föda i ett.

  SvaraRadera
 3. En liten spaning från lunchhaken närmast mitt jobb (hyfsat centralt i Stockholm) så här efter semestern.
  Standardhaket - dvs husmanskost, bra grönsaksbord och man får hämta mer om man är jättehungrig, kostar fortfarande 95 spänn. De har märkt av coronan och har minskat antalet dagens rätt då de har betydligt färre gäster än förr. Betyder att man slipper slåss med batiktanter om sittplatser om man är sen (dvs vid 12-tiden). Dryck ingår men kakan till kaffet har de tagit bort.
  Alternativhaket - något dyrare än standardhaket, men bra mat (det dippade ett tag när de bytte restauratör). Försöker fjäska för hipsterfolk och skriver ut hur mycket koldioxid som går åt per portion på menyn (som om jag bryr mig om jag inte gillar bulgur med kålrot och hellre äter köttbullar). Har behållit sina priser, tror det är ca 110 spänn. Även här ingår dryck, men de har dåligt alternativ på brödet.
  Haket på lilla promenaden - har oftast väldigt god mat, men inte värd att gå till i regn eller snöstorm. Bra salladsbord och liten kaka till kaffet. Endast vatten till (tror att annat finns men kostar extra). Kostar 130 spänn, vilket är en höjning sen i våras.
  Hålet-i-väggen-haket - Nåt "exotiskt", tror det är en blandning av indiskt/mellanöstern. En kollega var där och fick betala 167 spänn!!! För en gryta med jox. Ingen sallad till.
  Caféet i parken - Varningvarningvarning! En grillad macka med en tunn skiva chévre och ännu tunnare skiva rödbeta kostade 175 spänn!!! Dryck ingick inte, fanns liten skvätt sallad på tallriken. Definitivt inget ställe vi går tillbaka till (anledningen till att vi var där var att det var fint väder och vi ville prata vissa saker i fred utan kollegors långa öron).

  Så min spaning är lite lik din. Caféer utan "riktig" mat tror att de kan ta hur mycket som helst bara för att det är sommar och fint väder. Jag har svårt att tro att lokalhyran är så värst hög då den faktiskt ligger lite avsides. Nån borde ge dem en kurs i optimeringslära, dvs om man tar mer betalt så kommer inte vinsten att öka eftersom det då kommer mycket färre gäster.

  Vi har några lunchställen till att kolla upp, men det kan ta ett tag. För vi gillar vårt standardhak.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Nån borde ge dem en kurs i optimeringslära, dvs om man tar mer betalt så kommer inte vinsten att öka eftersom det då kommer mycket färre gäster." Det är precis det jag menar. Och som jag tror att Frihetsmamman hintar om nedan. Smart i det korta loppet, inte så smart i det långa.

   Radera
 4. Mycket bra inlägg! Har tänkt en del på detta den sista tiden. Det känns så fruktansvärt ovärt att köpa mat ute och ärligt talat blir jag ganska ofta besviken. Köpte köttbullar med mos för några dagar sedan för 150:-. (Fick iof 4 st skivor "pressgurka" med) Det var inte ens gott utan torrt och smaklöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pressgurka, love it, hade LÄTT hostat upp 150 spänn bara för detta feature.

   Radera
 5. Igår såg jag reklam för lunch på Seven Eleven för 89 kr. Bilden visade två korvar med mos alternativt odefinerbar röra i skål med något slags nudlar. 89 kr.... Aldrig i livet att jag skulle köpa det.

  Var för övrigt på krogen på kvällen. Vårt stamställe där jag tror att vi åt och drack ungefär vad vi brukar blev notan 200 kr mer än vad vi vanligen betalar. Det KAN å andra sidan bero på någon öl och irish coffee extra... vi blev sittande ganska länge....så kollen kanske sviktade på slutet....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg också denna "reklam" och undrade i mitt stilla sinne vem som känner sig lockad av skiten. Gällande dina irish coffees gläder det mig att vi kanske får ställa in vårt "frugalfällan" vi så smått började skissa på för din del under CampFI. Håll tempot!

   Radera
 6. Jag undrar om de inte redan börjat märka att kundunderlaget sviktat. Vi beställde faktiskt pizza i veckan och då ingick läsk, chips och churros(varför?) till de hutlöst dyra pizzorna. De är väl inte beredda att sänka priserna nu när de tagit i från tårna, men vill säkert hemskt gärna uppmuntra oss att återvända på andra sätt.

  Det här inlägget inspirerade mig för övrigt att skriva veckans inlägg på samma tema. Kommer imorgon bitti. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du skriver ett inlägg på ett inlägg som jag skrivit som i sin tur är inspirerat av ett av dina inlägg tror jag att vi börjar närma oss definitionen på en ekokammare.

   Radera
  2. Haha, så är det kanske. Har ett antal inlägg som ligger i pipen och ett råkade vara på ett relaterat ämne. Du vet smida medan järnet är varmt och allt sånt.

   Radera
 7. Känner inte av denna inflation… tror senast jag åt ute var i typ november förra året! Fika gör vi i princip alltid hemma eller i skogen med medhavd fika. Det vi har köpt ute i sommar var glass 1 gång typ.. (kanske beror det på att vi i början av sommaren köpte en glassmaskin) det är snarare prisökningen på mataffärer man känner av..

  SvaraRadera
 8. Man vill ju unna sig, inte vara något fattighjon som suger på ramarna och äter radhusbiff. Näe det får andra göra. Jag har bara ett liv och vem vet, imorgon är jag kanske död. Snåla på ni bara medan jag lever ett riktigt, fullödigt liv där jag njuter varje dag, många gånger varje dag. Har råd med bil, beställa hem mat från restauranger varje dag med klimatsmart leverans av trevliga grabbar som kanske har svårt att få jobb men jag ger dem möjlighet att tjäna pengar. Åker utomlands på semester och boende med full-service, för på semestern vill jag ju koppla av och ha miljöombyte, enkelt och bekvämt ska det vara.
  Snåla ni bara, så kanske ni har någon miljon på kontot när ni dör.

  SvaraRadera
 9. https://najad.se/yachts/
  Laxen är alltså fiskad från krögarens yacht...

  SvaraRadera
 10. Håller med om observationen Greedflation, många näringsidkare som tar cahnsen nu, inte speciellt för mat. Är dock inte lika hoppfull att marknaden kommer korrigera detta, minns hur det gick för Grekland då de bytte till Euro och prisnivån justerades relativt permanent.

  SvaraRadera
 11. Äter ute ibland och ibland fikar jag men mer sällan då fika är ännu dyrare sett till vad man får för pengarna. Går aldrig till ställen som är dyrare än 130 kr för lunch eller där kaffe med något fikabröd går på mer än 60-65 kr. Oftast äter jag lunch på ett ställe där de tar 115 kr för en lunch, 5 kr mer sedan april eller maj när de höjde priset. Man kan alltid välja mellan fyra rätter. De har alltid fräsch salladsbuffé med minst fem olika grönsaker, bröd, smör, dryck och kaffe med kaka ingår alltid.

  Har verkligen märkt av de höjda priserna, tittar ofta när jag går förbi. Men folk sitter ju där ändå! Pratade med turister från Tyskland. De var förbluffade över priser på restauranger, de ansåg att det oftast var dubbelt så dyrt jämfört med Tyskland. Jag menade att de höjt mycket senaste tiden men att de ofta fanns alternativ om man visste att gå utanför värsta turiststråken. Exakt samma kulglass för 10-30 kr på ICA Maxi kostar i Kungsträdgården 65 kr för tre kulor!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tiriskt skulle jag nog visserligen hellre se Kungsträdgården än Ica maxi :D

   Radera
  2. Turist ska det ju stå!:)

   Radera
 12. 69:- för pannkakor, antar 2st med grädde och hjortonsylt? dra mig baklänges.

  Jag förstår att priset inte avser ingredienserna utan miljön, e.v utsikt osv.

  Det är dock möjligt att uppnå genom att ge sig ut i naturreservat med ett stormkök för en bråkdel av priset.

  SvaraRadera
 13. Freeway är ett bra substitut för de två jättarna i colahierarkin. Skulle säga dött lopp smakmässigt med C-C och inte långt efter P-C. Gäller de sockerfria varianterna. Men det är bara vad jag tycker. Känns dock påvert, rent mentalt, varje gång flaskan hanteras. Exponeringen för budgetloggan angriper undan för undan självbilden vilken, om motåtgärder inte verkställs, kan få spararen att uppfatta sig som en socioekonomiskt svag existens. Vilket i så fall blir väldigt tokigt då strävan är den motsatta.

  Hälsningar
  /B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men namnet Freeway, kan det inte hjälpa? Och du sätter trenden och höjer dryckens status? Du är den levande personen, drycken och burken bara en sak. Tänk på det.

   Radera
  2. Namnet är helt okey, liksom smaken. För att inte tala om priset, vilket får snållökarna att löddra som en travhäst på upploppet. Inte där det sitter. Det är det grafiska i loggan som besvärar. Verkar riktat till kundsegmentet kastlösa. Men det gick att få bort etiketten. Kollade igår. Och själva flaskan tar sig riktigt bra ut då.

   /B

   Radera
 14. Skulle vara roligt höra författaren mfl i kommentarsfältet driva egna företag, ni kanske tillochmed skulle sänka era priser nu för kundens skull? :-)

  Precis alla dina omkostnader går upp i pris men en själv ska inte höja?

  SvaraRadera
 15. det har i och för sig väl alltid varit dyrt vid fjäderholmarna eller? Var på krogen på söder igår och priserna har inte gått upp ännu

  SvaraRadera