Det här blev, till skillnad från de senaste tre somrarna, en dyr sommar. Två överprissatta språkresor, en vecka i Paris och fyra dagar på Gotland. MEN då vill jag inflika att vi inte rest sedan sommaren 2018 då vi var en vecka till Italien och innan dess gjorde vi ingenting sedan 2014 eftersom det var i maj 2015 jag blev frugal weirdo. Våra reskostnader snittade på åtta år blir runt en tredjedel av vad snittsvensken lägger och vi föräldrar står inte ens för hälften av notan.
Anledningarna till aktivitetsnivån denna sommar är tre:
1) Barnen börjar bli stora. Äldsta har vid onödigt många gånger påtalat flytt hemifrån nästa sommar. Mellanbarnet vill bara hänga med pojkvän. Jag, som själv har positiva erfarenheter av språkresor, ville gärna få iväg dem medan tid var d.v.s. denna sommar 2022.
"14-åringar som förbättrar sin franska" |
2) Minstingen hade lovats en Parisresa till 2020 men den brann av bekanta skäl inne. Det var m a o hög tid att realisera löftet.
3) Gotland var planerat till 2020 därmed inställt och med anledning av bekants Visby-hus som ska upp till försäljning till hösten blev det brådis.
Denna sommar blev med andra ord ett ackumulerat fyrverkeri av upplevelser som vi kommer att bära med oss för resten av våra liv. Särskilt för språkresebarnen som trots sina periodvisa umbäranden (exempelvis när 14-åringen glömde stiga av vid rätt busstation och hamnade vid en motorväg i franska bergen mitt i natten utan att lyckas få tag i en taxi) upplevde att den här sommaren var fantastisk.
Kanske särskilt fantastisk givet att vi normalt sett inte tar oss för särskilt mycket. Nu kan vi dessutom chilla ett tag i förvissningen om att vi inte halkat efter svenne banan alltför mycket. Tvärt om känner båda tonåringarna att de fått göra bra mycket mer än sina jämnåriga så check på det ängsliga racet.
Finansieringen av språkresorna, delar av Gotland samt minstingens andel av Parisresan har för övrigt skett med den avkastning som givits på de barnbidrag vi lade undan 2010-2017 och som vi sedan låtit ligga och jäsa som en surdeg på Avanza. Jag har ju tidigare skrivit om barnens konstnärsfond och det är bland annat avstådda lekland, skippad dussincharter, strypt utemat och val av second hand framför nya barnkläder som möjliggjort att de nu i sommar fått resa på egen hand.
Det är även barnens konstnärsfond som i nuläget bekostar äldsta barnets körkort samt korrigeringen av 14-åringens pirayamun medelst privat finansierad tandreglering. Och vi är inte i närheten av att se botten av kistan än, inflation/depression/recession/depravation till trots.
Tricket med att komma undan med vidlyftigt resande trots överlag frugal livsstil är att veta var man ska sätta in resurserna. Det är naturligtvis ohållbart att bränna stora summor på årliga resor i det fall man har ambitionen att leva ett någorlunda fritt liv.
Tvärt om har jag här på bloggen högljutt förespråkat staycation, house swapping etc. Och det vidhåller jag. Det är dessutom inte automatiskt roligare att resa utomlands än att byta sommarhus eller lägenhet med en kompis. Jag vet det, för det har jag läst på Flashback.
Tvärt om kan du råka ut för en del missöden på längre resor som du undviker om du stannar hemma och jag vet att detta låter tråkigt och livremmigt men det är ett faktum, läs bara IGMR:s erfarenhet från semestern och gångra med hundratusen för uppskattningsvis så många är årligen med om jidder vid mer ambitiösa resor. Våra tonåringar hade ett antal missöden men de var av mer karaktärsdanande art ink. göra PIR-rapport på Arlanda och vet du inte vad det är har du alltså haft en bra semester.
Summerat: Lev billigt, semestra lokalt. Byt bostad med fölk du känner, bjud hem släktingar och låt dem bjuda tillbaka. Res med de billigaste alternativen - tåg, bil, fraktfartyg vad vet jag - bo på Air BnB eller stanna bara hemma och gör fantastiska saker.
Men när du känner att tiden är mogen, fläska på för kung och fosterland men gör det med intention och gör det sällan. Och res i möjligaste mån för avkastning.
Vi kommer med stor sannolikhet, trots våra minst sagt ljumna erfarenheter av vald språkreseleverantör, att skicka även minstingen på språkresa (rättviseaskpekten). Vi kommer kanske att göra en gemensam resa till med alla tre.
Men det är ungefär där vi lägger ribban för vår familjs resande. Resten kommer att handla om små bidrag till deras egeninitierade resor med vänner och respektive och möjligen någon eller några sockerströdda små resor med minstingen när bara hon är kvar hemma.
Lite som min filosofi kring kläder. Du köper rubbet 2nd hand till 20 procent av nypris men laddar på med en märkesväska eller en märkesklocka vilket lyfter helhetsintrycket. Mina barn kan komma undan med att de inte åker till Thailand varje vinter eftersom de varit på språkresa till Oxford respektive Franska Rivieran. Du toppar kategorin med strategisk fingertoppskänsla.
Hur tänker du kring resor, särskilt om du har familj?
Mvh/FruEfficientBadass
Hur tänker jag kring resor… jag tänker mest på klimatkrisen. Flygresor går bort, oavsett vad ”alla andra” gör. Resor är förvisso en stor ekonomisk fråga men det handlar än mer om att tänka på vilka omständigheter vi lever under. Har ni sett på nyheterna så vet ni vilka fruktansvärda bränder som härjar i Frankrike och att det är torka i England utan dess like. Allt orsakat av klimatkrisen. Att då sätta sig på ett flyg och resa dit känns för mig absurt. Vilket jag också förklarar för mina barn. Jag håller med i resonemanget om att resa sällan men då fläska på. Fläska på mer en längre resa, låta den ta tid, men resa miljövänligt. Barnen går ju i skolan men tänk att leva FIRE och ha tid att ta tåget ut i Europa istället! För mig handlar mycket om att leva i enlighet med inre värderingar.
SvaraRaderaJag håller med dig och tänker liknande. Superviktigt att ha klimatet i åtanke och vara öppen med det inför barnen. Drömmen för mig, delvis realiserat i sommar, är att resa långsamt, längre och därmed dyrare, men inte i största högsäsong och därför billigare än det annars hade varit och lugnare, samt mindre ofta. Just nu kan det realiseras med hjälp av föräldrapenning som möjliggör längre ledighet, men så småningom hoppas jag fire kan möjliggöra juni-semester med tåg eller bil i Europa eller Sverige. /Frihetsmamman
RaderaJag håller med dig.
RaderaSom flygrädd har jag inte suttit i ett flygplan sedan 2014. Jag verkar ha otur med mycket och Fru IGMR gillar inte att flyga med mig eftersom det alltid blir storm, turbulens eller liknande. Med tre mardrömsflygningar på rad där folk bad för sina liv, kräktes och jag såg hur flygplanet bokstavligen vred sig i ett åskoväder är jag inte superpepp på flygande. Kör klimatkortet mot Fru IGMR men egentligen är det nock mest min egen flygrädsla som spökar.
SvaraRaderaJag har nog landat i att jag inte är superanti flygande trots mitt miljöengagemang - om det sker som ovan. Väl genomtänkt och inte för ofta. Flyg behövs av många olika orsaker men främst kanske det också behöver bära sina kostnader utan bränslesubventioner etc. Alltså - gör det dyrare.
Annars - resa är fantastiskt och det finns många sätt att resa på.
Två veckor kvar till beräknad förlossning och i fredags hade jag sista arbetsdagen. Förgyllde första dagen på långledigheten från jobbet med att se klart "Gubben i stugan" på SVT där man får följa Ragnars vardagsliv som pensionerad skogsarbetare i Dalarnas finnskogar. Vi får följa Ragnar året runt och ta del av en livsstil som var vanlig för inte så länge sedan.. Slow-tv så det förslår. Sambon och jag började se den tillsammans och det var oerhört trevligt att sitta och småprata om det vi såg. När gubben tog fram sina läderstövlar och började smörja in dem påmindes jag om FEB. Gubben levde frugalt så det förslår och det var en frugal och njutfull aktivitet som dessutom sätter vardagen och samhället i stort i perspektiv.
SvaraRaderaJag har ju "familj" dvs tre hästar att ta hänsyn till. Det gör resorna lite mer sällsynta, speciellt som jag föredrar att resa när andra inte reser (New York i februari tex) och då går hästarna inte på bete utan kräver lite mer tillsyn och skötsel.
SvaraRaderaHar pga pandemi inte rest på några år och i år håller jag mig också hemma. Men det jag tycker är viktigast när man reser är att verkligen resa och gör det man vill själv. Jag skulle tex avlida om jag måste åka på en charter till Thailand med en massa skrikande ungar. Däremot kan jag tänka mig att åka till ett trevligt ställe på Kanarieöarna där barn inte är välkomna på hotellet och där jag vet att maten är god. För mig är tex matupplevelser viktiga, för andra är det perfekt snö. Kasta inte bort pengar på resor som inte ger det just du vill ha, bara för att man "ska" resa.
vad blev notan då?
SvaraRaderaVi ligger på 1/3 av rikssnittet, lite får ni anstränga er själva ändå.
RaderaSvårt när man inte vet vad 2018 semestern kostade (då den ska dras bort)
RaderaMen varför så besatt av Fru EBs nota? Hon har ingen skyldighet att redovisa något för oss.
Radera/Sara i Värmland
vet inte om jag är besatt - mer nyfiken - dels pga inlägget heter ju just resnota och dels eftersom det är väl ändå lite interessant vad FIRE folk lägger på diverse poster - men om man inte vill publicera det förstår jag det också ju, men då är det ju bättre att inte tar upp den överhuvudtaget, eller bättre att säga att man inte vill avslöja den. Jag vet inte varför det skulle vara så hemligt - mina resor i år kostade runt 35000
RaderaMin familjs sommarmåste (jag, min man och tre barn) är att resa till Gotland. Någon utlandssemester blir det inte att tala om. Tycker Gotland är det perfekta för oss.
SvaraRaderaHar 2 barn, 11 och 12 år i år, samt en bättre hälft. Vi älskar allihopa att resa. Främst har det blivit till London, då det är det närmaste stället vi kan uppleva genuin, kinesisk mat. l övrigt har vi rest till Kina när barnen var små för o hälsa på familj och säga hejdå till min fru's bonuspoäng (gick bort bara nån månad efter att vi besökt), Japan, Bulgarien och Ungern.
SvaraRaderaPå hemmafronten blir det tälta, paddla kanot och lära barnen o uppskatta naturen med lugnet den medför.
Vi har rest i år. Omställning till klimatneutralt leverne blir ytterst svårt i norra Europa men är möjlig genom god politik och centralt styrda lösningar. När jag reser ”släpper” jag det mesta av det frugala oket; gondoler finns bara i Venedig. PS missa inte K special om den ”Nya franska vågen” på SVT play.
SvaraRaderaO, ska genast kolla.
RaderaJag har valt att resa allt vad jag kan, helst via flygplan. Helt poänglös uppoffring "för miljön".
SvaraRaderaInte för att jag inte bryr mig om klimatet, men för att jag tycker fokus hamnar fel - minimalisterna.se skrev nyligen om en studie där det detaljerade vilka uppoffringar ALLA skulle göra för att det skulle bli skillnad för miljön - det visade sig att den totala påverkan av allt detta är 25 %. Resten sitter i företagen som inte vill bli uppmärksammade.
Under tiden håvas det in stora pengar på att sälja vegetariska hårt processad låtsasmat..
Du läste aldrig rapporten som de länkar till va? För vad du behöver göra för klimatet för att nå de 25% är att bland annat:
Radera- köpa max 3 nya klädesplagg per år
- behålla all elektronik i minst sju år
- inte äga egen bil
- äta veganskt
Om du vill kunna flyga max vart tredje år inom Europa och max vart åttonde år globalt.
Rapporten beskriver tyvärr inte detaljerat var de resterade 75% ska komma från. Företagsförklaringen tror jag är din egna tolkning. Har jag fel får du gärna informera mig om var i rapporten du läste detta.
Tror inte det var veganskt utan i huvudsak vegetariskt med så lite matsvinn som möjligt. Jag är relativt fattig, äger ingen bil, slösar aldrig på mat, verkligen aldrig, äter vegetariskt. Lägger i snitt 100 kr i månaden på kläder, då räknar jag med att de ska hålla många år. Städar och tvättar miljövänligt och använder inte en onödigt massa skit eller konsumerar onödiga prylar, Äger en gammal Nokia och en dator. Däremot så flyger jag ungefär vart femte år. Vad som skrämmer mig mest är att väldigt många inte ens har en tanke på klimatet eller deras barns framtid i denna värld om det kommer finnas kvar. Jag har inga barn och förvånas över hur folk med barn, iallafall i min omgivning inte alls bryr sig om klimatet. Lyssnade på en podd om kläder idag och dess påverkan, snart blir det krig om vatten! Visst kan vi göra mycket på individnivå men de stora ansvaret ligger på dem med makt och pengar.
RaderaVar språkresearrangören möjligen EF?
SvaraRaderaJa
RaderaVi har inte heller rest utomlands sedan 2019, sen kom dottern och en pandemi. Med en 2,5 åring vägrar jag att vara den föräldern som har det asjobbiga barnet som härjar sönder planet.. Dessutom tycker hon det är minst lika kul att åka buss till biblioteket och sen få köpa fika på Willys.. Och där har man 1/2 dags aktiviteter.. Lite plasklek i ”poolen” från biltema för 199 så är dagen gjord. Vi sparar hellre pengarna tills hon är äldre och minns ngt samt kan sitta still i några timmar på ett flyg eller ett tåg.
SvaraRaderaOm jag hade kunnat göra de där dussincharter-resorna ogjorda när de var i den åldern...Då hade barnen haft en ännu större lekpott idag. Men vad tjänar det till att vara efterklok?
RaderaJag tycker det är helt okej med en dyr sommar då och då - det är en balansgång. Bara för att man strävar efter FIRE, eller uppnås det, betyder det inte att livet stannar. Vad är poängen att vara fri om du ändå inte kan göra något med all den fritiden? Vi är två vuxna och har ett barn i förskoleåldern. Vi älskar att resa och är inget vi kommer kunna ge upp - dels för att sambon har familj i ett asiatiskt land och dels för att jag har släktingar utomlands i närområdet. Däremot blev det en väldigt lång paus för flygresor under corona - av förklarliga skäl. Så även ifall målet är att uppnå FIRE, lägger vi även undan en del pengar för att kunna finansiera dessa utlandsresor när vi känner för det.
SvaraRadera//Sparpatrullen
Jag reste en del förr i tiden men nu med alla duggande klimatrapporter och brandkatastrofer känns det bara fel. Varför ska jag ha som rättighet att sätta mig på ett plan och förstöra miljön när vi så väl vet vad det är som pågår. Absurt. Om resfebern slår till så kanske man skulle kunna spara sig lite och ta en resa vart femte år eller nåt. Lite mer genomtänkt. Ju äldre jag blir desto mer icke sugen är jag dessutom på att ”upptäcka världen” och flänga omkring. Det är rätt gött att vara hemma och vila och ta det lugnt på semestern.
SvaraRaderaEnda orsaken till att jag reser utomlands numera, är att min vuxna dotter bor i Spanien. Det blir flyg för att komma fortast fram, eftersom syftet med resan är att tillbringa så mkt tid som möjligt tillsammans. Egentligen är jag flygrädd och tycker det är stressigt och obekvämt... Men att få hälsa på henne i sin hemmiljö är värt det.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaKolla in Minimalisterna blogg och "Månadens inspiration i Juli". Där tar de upp en rapport från Leeds universitet om hur vi kan göra sex livsstilsförändringar som radikalt kan påverka klimatutsläppen och sänka dem stort. I en av punkterna ingår flyg och hur mycket vi skulle kunna flyga, en kortare flygresa vart tredje år och en längre vart åttonde.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Radera