Budgetfixa garderoben

När jag var på Gotland såg jag att husägaren i sin ytrenovering av sitt 50-talshus lagt in heltäckningsmatta i de små garderoberna i sovrummen. Det var en liten men effektfull detalj. Gissningsvis ligger det trägolv under. Men genom att lägga till en kortluggad vitgrå heltäckningsmatta blev garderoberna väldigt mysiga, som walk in closets. 

Jag bestämde mig för att göra detsamma med vår Stockholmsgarderob. Ursprungsskicket var korkgolv, troligtvis inlagt på 80-talet.


Golvets mått är 100 * 80 cm och jag tänkte att det skulle bli en billig sak att skära till från en av de stora heltäckningsmatteleverantörerna, exempelvis denna eller denna. Så var inte fallet. Ofta finns en fördefinierad bredd, inte sällan flera meter, vilket gör att jag aldrig kom under tusen kronor om man räknar in frakt.

Ett snällt företag gick till och med ner i källaren för att se om de hade en stuvbit i vald storlek och färg, men där fanns inget. 

Så jag köpte en gångmatta från Rusta för 299 kronor. Eftersom de håller på att avveckla butiken på Regeringsgatan var det 25 procent rabatt så slutpriset blev 225 kronor. 

Transport hem med buss kostade förvisso 39 kronor men då fick jag privilegiet att snabbspola förbi valrörelsens floskeltunga skyltkavalkad (såå skönt att inte bo i Stockholm under valrörelsen).

Sen klippte jag helt enkelt till den och la den på golvet. Det blev lite pusslande längst bak men vem ser det? Jag brydde mig inte ens om att fästa mattan med dubbelhäftande tejp e d. Det står en lådkonstruktion på som håller den på plats.Se så vackurt. Nu kan jag nästan kalla den min walk-in closet. Det är en garderob och man kan gå in i den, nu dessutom med ett skönt underlag. Jag kan varmt rekommendera detta tilltag för lite vardagslyx. Så slipper du fundera på att bygga ut huset för tre miljoner för att ha plats med en fancy garderob. Gör befintlig garderob fin istället så spar du mycket tid, pengar och energi. Ovan projekt tog en och en halv timme från start till mål.

En tanke som slog mig gällande walk-in closets. Nu kanske ni tror att jag ljuger men jag vill inte ha en. Inte ens om en snäll byggherre approcherade mig på gatan och erbjöd sig att med mirakelmetod bygga ut lägenheten så att jag fick en. Jag tycker att de är obegripliga. Varför ska man ha ett helt rum för sina kläder? Är tanken att man ska vistas där, även efter påklädning?

Såklart, om man har ohemult mycket kläder behöver man ohemult mycket uttrymme för att lagra sina kläder, det fattar ock jag. Men tanken på att ha ohemult mycket kläder fyller mig med stress. De videos jag sätt på temat "declutter walk in closet" kan ge mig pulspåslag i flera minuter.


Alla de suckar, nervösa skratt och huvudkli som kvinnan i videon ovan ger ifrån sig kan du slippa genom att bli garderobsminimalist. Du äger och kurerar ett fåtal plagg per säsong (max 30) och behöver aldrig mer uttrymme än en normalstor byrå eller en 90 centimeter bred garderob i det fall du vill hänga allt. 

Nu blev jag dessutom inspirerad till att småstäda min egen garderob, för tillfället full med sommarplagg så det blev en femminuterslång övning i att sortera på färg och kön (min man och jag delar) eftersom vinterkläderna snart ska in. Ett par puffar Chanel på mattan och voilà, as happy as can be.


Är du nöjd med din garderobssituation?

Mvh/
FruEfficientBadass

10 kommentarer:

 1. Snyggt! Vi har ett tvåplanshus med källare = tre våningar. Vi sover på våning tre och har tvättstuga källaren. Det blir många trappor.

  När jag renoverade tvättstugan flyttade vi helt enkelt ner garderobsituationen dit och livet blev mycket enklare.

  I övrigt har vi också gjort som ni - lagt in matta i våra garderober. I vårt fall sisalmatta som blev över från renoveringen av hallen. Mycket mysigare känsla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sisal är min go to-matta. Men det var något med den här kortluggade heltäckningsmattan som slog an något inom mig. Boudoirvibbar kanske.

   Radera
 2. Så ni är tillbaka i Stockholm? Är det på heltid och hur fungerar logistiken med barnen, för de är väl medflyttade till Stockholm?
  Berätta gärna lite om tankarna bakom, för det är väl inte endast elpriset som eventuellt ligger bakom, då huset väl ligger i elzon 2, dvs billigare än det media tjatar om, eller ca en tiondel av skånepriser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi är inte tillbaka. Vi har emellertid varit där mycket i sommar mellan resorna och även efter (jag). Vi hyr ju inte ut sedan ett år.

   Radera
 3. Min garderob är liten, men jag gjorde en noggrann inventering samt Konmari-festival i den, så just nu är det OK. Jag vill verkligen inte ha en walk-in closet, drömmer istället om att ha en perfekt minimalistisk garderob inrymd i ett gammalt klädskåp som står fritt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, ett armoire med spegel på? Har letat som en tok på loppisarna häromkring att ha i minstingens rum men sådana står inte att finna. Bara stora bulkiga hyllsystem med Elfahyllor i och jag vet inte vad det är men jag har något emot Elfa.

   Radera
  2. Jag gillar inte heller Elfa, jag vill ha tydliga gränser. Såg det här på Blocket, men det är lite för schletet och dessutom i Skåne: https://www.blocket.se/annons/skane/kladskap_/103107841

   Radera
 4. Ljuvligt lyft! Skulle själv få panik över en walk in closet, tänk så mycket kläder som inte används..

  Kommer ihåg ett avsnitt av Wahlgrens värld när Pernilla skulle rensa sin garderob och hade 30par ljusa jeans kvar efter (!!!) rensningen…. /kemiläraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. "30par ljusa jeans kvar efter (!!!) rensningen". Deppigt. En tanke som ofta slår mig när jag ser dylika utrensningar hos kändisar/YouTubers är: När har de tid att köpa allt? Men det är väl nätshopping.

   Radera
 5. Smart att klippa till en matta! Jag tycker precis tvärtom som du angående garderober. Att slippa ha stora (och fula) garderober i sovrummet utan istället kunna placera dom i ett eget rum är lyx! Man (jag) har ju inte bara kläder i garderoberna utan även handdukar, sjalar, jackor, någon filt mm. Jag är bra på att rensa men kommer nog aldrig komma till samma nivå som dig fru EB vad gäller klädsituationen och att äga minimalt med plagg 😏 //Linda

  SvaraRadera