För många år sedan var vi på någon form av rutinbesök på Kuckelimuck Bank och kom då in på ämnet "barnspar". Vi var vid tidpunkten fortfarande consumer suckers och barnbidraget trattades in i konsumtionscirkusen. Något sparande till barnen var det inte tal om, vi hade inte råååd, var ju tvungna att åka till Teneriffa och handla på Ikea et cetera. Men bankkvinnan övertalade oss och erbjöd några fina, aktivt förvaltade fonder (som i en senare granskning visade sig vara ej aktivt förvaltade fonder) och vi tog ett djupt andetag och sa ja. Därefter trillade barnbidraget in på ett för varje barn öronmärkt konto. Ett mindre optimalt upplägg, om du frågar mig.
Flera år senare, efter privatekonomiskt uppvaknande, lyckades vi få samma bankkvinna att lösgöra fonderna så att vi kunde lägga dem i en vanlig ISK på Avanza. Vet inte hur det gick till, men jag misstänker att hon - kanske av dåligt samvete för den usla fondrådgivningen - överskred sina befogenheter en smula.
I vilket fall som helst. Under uppskattningsvis sju år sparade vi alla barnbidrag i fonder. Sedan fem år ligger de helt i Spiltan Aktiefond Investmentbolag och har således haft en magnifik utveckling. Det rör sig om ett antal hundra tusen som är öronmärkta för barnen. Vi har inga ambitioner att hosta upp handpenning till Stockholmslägenheter, utan ser kontot mer som vår "Go To"- kassa för "saker som dyker upp". Än så länge har det inte dykt upp så mycket, men i takt med att de blir äldre börjar konturer av behov bli synliga. Exempelvis ska äldsta barnet börja övningsköra till våren. Nu kommer det väl inte kosta så vansinnigt mycket och kanske tar vi det från löpande inkomster, det är inte helt bestämt. Ett av barnen behöver tandreglering. Men i Gävleborgs län verkar typ en (1) tandreglerare, som ska reglera tänderna på ett antal kommuners barn, varför kötiderna är aslånga. Jag ska inte tråka ut er med detaljer om mitt barns tandsituation. Men låt oss säga att regleringen är av hygienfaktorisk art, om hon ska ha en rimlig chans att få gå på date innan 20.
Därför har vi tagit i kontakt med en privat tandläkare i Stockholm och kommer troligtvis att köra det hela på egen hand. Pengar, i det här fallet, är en icke-fråga. Det blir en knappt märkbar bump i Barnens Konstnärsfond, och kanske tre år med högre livskvalitet för barnet i fråga. Det underbara i historien är ju att vi inte längre bidrar till Konstnärsfonden. Vi pumpade in pengar under sju sammanhängande år. Nu lever den sitt eget liv. Vi tog exempelvis ut 50 000 kronor och gav till äldsta barnet i samband med ISK-start till 16-årsdagen. Det uttaget syns inte längre eftersom Spiltan taktat på bra under vintermånaderna. Det är verkligen som en "Grisen Särimner" som bara finns där. En pengamaskin i miniatyr.
Ytterligare en aspekt med detta är att det känns som att vi skyddar barnen från vår frugal weirdo lifestyle. De ska inte behöva känna av vår snålval i viktiga frågor som just tandreglering, körkort, eventuella språkresor eller annat som kan tänkas uppkomma. Genom att ha en Konstnärsfond har vi skapat en sorts krockkudde mellan en i grunden sparsam och restriktiv livsstil, till ett förhållandevis normalt liv för dem.
Och det enda som behövdes var att vi under en begränsad tid bet ihop och avstod barnbidrag, som för övrigt bara slaskades iväg på menlösheter. När bollen väl satts i rullning behöver vi inte göra något mer. (sa jag och dagen efter störtdök börsen). Jag är väl medveten om att man kan baka ihop barnsparet i sitt vanliga sparande. Det behöver inte ligga i en öronmärkt ISK. Men för vår del känns det bra, kan inte förklara det bättre än så.
Om du ännu inte startat upp ett sparande för barn, minns detta: Lås aldrig barnens spar till dennes personnummer. Innan barnet är myndigt (eller i vårt fall: 16 år), låt pengarna ligga på en ISK i ditt namn. Det underlättar stort för alla former av transaktioner och jag kan heller inte se någon tydlig uppsida med att ha kontot i barnets namn.
Har du ett enskilt sparande för ditt eventuella barn?
Mvh/
FruEfficientBadass
Du skriver så intressant!
SvaraRaderaSkriver du någonstans på din blogg hur du/ni gör för att spara i vardagen? Vad ”tillåter” ni er att handla, unnar er osv.
Nu är våra barn utflugna sen många år tillbaka men det är ju aldrig försent att spara lite till.😊
Det är likt fettet i en entrecote insprängt genom hela bloggen, med betoning på första året. Tanken med den bok jag nu skriver är att den ska ge just spartipsen, för en enkel start.
RaderaJa vi har ett enskilt sparande för barn.
SvaraRaderaTanken är att det skall användas till liknande saker som du beskriver.
Självklart är det inte heller skrivet på barnets namn.
Har ännu inte bestämt hur vi ska göra med pengarna i framtiden. Men än är hon i förskoleåldern så vi har en del tid kvar att klura ut den saken.
Min dotter föddes 31 mars 2018, 10 april satte jag in första slanten i en kapitalförsäkring. Nu fyller hon snart 3 och är god för 63K. Äntligen! jublar jag, äntligen ett korrekt beslut =)
SvaraRaderaSå sjukt glad jag hade varit om jag varit ditt barn... Nu gäller det bara att lära henne att tänka smart kring pengar också. Grattis till ett bra beslut!
RaderaTack! Jag inser att det svåra väntar, som du säger att lära henne hantera pengar. Det verkar ju som att andra generationens "rika" inte är lika bra på detta som sina föräldrar.
Radera"Det verkar ju som att andra generationens "rika" inte är lika bra på detta som sina föräldrar." Nej precis...men man kan ju inte slösa och vara fattig för att ens barn ska lära sig "den hårda vägen". Svårt.
RaderaVi kör barnbidraget till vår son och 200 kr i månaden till min systerdotter. 60/40 Spiltan investmentbolag och LFB Global. Har samma tänk som du - en buffert, en rolighetsfond, en möjlighet när IGMR junior blir äldre. Vi får se hur vi använder den framöver.
SvaraRaderaWow, stilpoäng för niècen.
RaderaJag har ett sparande till nästa häst. Gills det? ;-)
SvaraRaderaSka jag försöka skriva nåt vettigt, så tycker jag det är bra att dela upp sparandet i olika kategorier. Även om tex mitt konto Sålda saker också går till min framtida frihet, så blir det en stor morot att se hur mycket pengar jag dragit in på att sälja saker. Likaså har jag ett konto till nästa bil, nästa resa och nästa häst. Då känns det lättare att både spara och spendera, eftersom det är förberett för det redan från början.
Fri2032, får du in några pengar på dina hästar eller är det bara utgifter?
RaderaUtan att vara i branschen så antar jag att det finns efterfrågan från hästlösa personer som är villiga att betala för att hyra ridning per timme, återkommande timmar i veckan/månaden?
Och så finns det väl tonårstjejer som i utbyte mot någon ridtimme ibland är villiga att mocka, rykta och annat hästundethåll. Hur ser upplägget ut för dylik verksamhet, och för dig? Kan man gå plus eller åtminstone plus minus noll på hästinnehav?
Det går säkert att få in några slantar på häst, men de summorna är ofta försumbara i det stora hela.
RaderaFör min del har jag häst för min skull, vilket gör att jag inte kan avvara mina hästar för att andra ska rida. Jag behöver, utöver min mentala hälsa, rida för att fungera rent fysiskt.
Numera är det dessutom sånt överflöd på hästar som rids lite, så det är sällan man kan ta betalt av medryttare. Likaså verkar den yngre generationen vara mer bortskämd (what?) än tidigare generationer, så ingen är ett dugg intresserad av att mocka/rykta etc. Speciellt inte i en håla långt borta från närmaste busshållplats. ;-)
Mina hästar - du har alltså inte en häst utan flera? Hur har resonemanget gått här?
RaderaKan man säga något förenklat som tex: en häst fire om 15 år, två hästar fire om 25 år,tre hästar fire om 35 år osv? För att få perspektiv på vad man byter häst mot att själv kunna bestämma över sin tid till 100%, fri från arbetslivet om man så önskar?
@Fri 2032: "Även om tex mitt konto Sålda saker också går till min framtida frihet, så blir det en stor morot att se hur mycket pengar jag dragit in på att sälja saker" Ja visst är det konstigt? Och jag som är mot budgetar, alltså att avsätta "2 300 kronor per månad till sport & fritid" (f ö Konsumentverkets faktiska tal för vår familj) gillar verkligen att öronmärka långsiktiga sparanden. @Anonym 14:00: Så du känner till FIRE-hästsnurran? 1=15, 2=25, 10=105, haha. Ett tips i interaktion med Fri2032 är att Inte Ifrågasätta Hästarna.
RaderaAnonym: Jag tror du förväxlar häst med båt, motorcykel, fjällstuga etc. Jag föddes hästgalen och jag kommer att dö hästgalen. Det är inte något man sysslar med, det är något man är. ;-) Det var inte så att jag vaknade en dag som FIRE-aspirant och tänkte "men en häst känns som ett perfekt sätt att spara pengar på, jag skaffar ett par stycken!" Häst har jag haft hela livet, FIRE började jag intressera mig för runt 2015.
RaderaSjälv matematiken kring att ha häst kontra FIRE beror på hur mycket pengar du som individ behöver för att klara dig samt hur mycket just en enskilda hästen kostar, så det går inte att räkna generellt.
Sen är det ju så, att skulle jag sluta med hästar skulle jag dö (alltså inte bara mentalt, jag har fysiska problem de hjälper mig med), så då skulle det vara ganska ointressant om jag hade pengar att leva på och slippa jobba.
Förstår du fortfarande inte, så kanske mitt blogginlägg från idag kan hjälpa lite till. Annars får du nog inse att du aldrig kommer att förstå och det är också ok.
FruEB: Men du har ju rätt! Jag pallar inte heller budget, men uppdelade sparkonton blir ju lite samma sak. Hehe. :-)
ok, då vet vi. Men skulle du inte må ännu bättre med fler hästar, skulle inte tex sju hästar göra ditt liv extremt bra och med en livskvalitet som inte en eller två hästar kan ge?
RaderaAnonym: Det är svårt att säga, eftersom jag aldrig haft sju hästar. Men jag tänker att det då blir svårt att hinna med allihopa, så förmodligen inte. Utgår i det scenariot ifrån att jag har obegränsat med pengar, för sju hästar är ungefär tre hästar fler än jag har råd med.
RaderaJodå, det finns barnspar. I mitt namn! så det dröjer tills JAG tycker det är dags att ta ut lite innan de får några pengar. Men vi har lagt in lite olika fonder hos dem så den äldsta är lite sur över att syskonens konto har bättre tillväxt. Tufft, but that's life. Eller så gör vi om fördelningen lite rättvist när det börjar bli dags för uttag.
SvaraRaderaFör er andra som inte börjat än så kan jag informera att om man lägger in ungefär barnbidraget i blandade fonder, endel halvbra, några halvdåliga, nån jättebra.... ja då ligger det en rejäl slant på det där ISK-kontot som heter "Barn1". Det räcker inte till kontantinsats på en lägenhet i Stockholm, men det kan räcka till tex uppehälle vid plugg på icke-CSN-berättigad läroanstalt. Om det är det man vill. Eller Backpackerresa, när sånt drar igång. Eller en häst (om man vill ha det), eller annan dyr hobby.
Spargrisen
"om man lägger in ungefär barnbidraget i blandade fonder, endel halvbra, några halvdåliga, nån jättebra.... ja då ligger det en rejäl slant på det där ISK-kontot som heter "Barn1"" Ja, och drar man ner med 60-70% på de estimat som Konsumentverket ger, att man exempelvis ska köpa (antar jag) nya "kläder och skor" till ett barn i skolåldern för 940kr/mån, "personlig hygien" för 390 kronor och "Fridig och lek" 540 kronor så är man ju hemma. Tips: Köp begagnat till barnen. Köp inte branded beauty products och motionera själva med era barn = gör dem rika.
RaderaSparar till vår snart 4-åring i en ISK i mitt namn. Till en början var sparandet mindre då vi ville snåla med föräldradagarna men sedan jobbstart sparar vi barnbidraget. 4-åringen har lite drygt 60 000 som ligger och gottar sig nu. Min tanke är att fortsätta spara barnbidraget tills 18-årsdagen för att sedan låta pengarna få växa. Hon ska inte få veta summan som finns där utan vi ska kunna plocka ut efter behov som uppstår längs vägen. Om inga stora behov uppstår kanske hon får en väloljad pengamaskin om cirka 2 miljoner när hon är 34 (förhoppningsvis kan hon komplettera sin egen påbörjade maskin). Hur häftigt hade inte det varit?! Eller så blir det på nåt helt annat sätt... Vi får se vart livet tar vägen och hur hon blir som individ.
SvaraRaderaÅ Hanna du tänker precis som jag! Minus 50-tusaren på 16-årsdagen, som jag ser som KBT. Jag tänker exakt på samma vis, att de där pengarna får ligga i vårt trygga hägn och kilas in där behov uppstår. Knepigare med tre barn än med ett men jag tänker att det löser sig med tiden.
RaderaBarnsparar barnbidraget sedan födseln + diverse pengagåvor i en dedikerad KF där man även kan ha barnet som förmånstagare vilket vi ej har. Löpande sparande i 5-6 olika fonder samt en klumpsumma i 10-11 enskilda aktier.
SvaraRaderaBetydligt bättre avkastning än i päronens tråkportföljer.
Avråder å det grövsta att spara i barnets namn/personnummer oavsett sparkontotyp. Kan då om summan växer sig för stor bli så illa att överförmyndaren i kommunen kliver in och tvångsförvaltar pengarna.
Saxar från konsumenternas.se:
"Om ett barn har tillgångar som överstiger åtta prisbasbelopp står förvaltningen av tillgångarna under viss kontroll av överförmyndaren.
Ett prisbasbelopp är 47 300 kr (2020). Det innebär att gränsen för överförmyndarkontroll går vid 378 400 kr."
/G
O dear, det hade jag förträngt. Ja ytterligare ett skäl att hålla ISK:en hos sig själv.
RaderaKörde in barnbidraget under ett antal år och nu uppgår barnsparet, som ska delas på 2, till nästan 600tkr.
SvaraRaderaMinst 6 år till uttag är aktuellt.
Ser det som en försäkring för att inte barnen ska bo kvar hemma till 30.
Haha!
RaderaSparar barnbidraget och pengagåvor i samband med dop/jul/födelsedagar i Lysa sedan sonen föddes för 11 månader sedan, på ISK i mitt namn. 100% aktier hållbart. Hoppas att det ska bli bra!
SvaraRaderaVi har sparat barnens barnbidrag från dag 1 i ett ISK-konto under mitt namn. Därutöver har vi turen att även deras farfar sparat en hel del på börsen och därmed kunnat donera 100 000 i samband med födseln till vardera barn. De finns på ett ISK-konto under min mans namn.
SvaraRaderaJag hoppas på att sparandet i slutändan ska gå till kontantinsatser på boende i Stockholmstrakten. Med rådande priser och utveckling hittills känns det tyvärr som att det lär bli väldigt svårt för deras generation att ta sig in på bostadsmarknaden i Stockholm utan hjälp på traven.
/Lizzy
"Med rådande priser och utveckling hittills känns det tyvärr som att det lär bli väldigt svårt för deras generation att ta sig in på bostadsmarknaden i Stockholm " A blessing in disguise? Jag har hört att folk kan leva drägliga liv även utanför Stöckhölm.
RaderaVi har sparat barnbidraget och det mesta i julklapp- och presentväg. Sonen är 3.5år och dottern 10månader. 3.5åringens ISK är uppe i ca 60 000kr och dotterns runt 7 000kr kanske. Vi har pausat insättningarna under vår strax över 1åriga föräldraledighet tillsammans. Barnens sparande ligger i ISK i vårat namn, känns dumt att ha i barnens namn, är så svårt att veta på förhand när de är mogna att ta över ett så pass stort belopp. Målet är såklart att de ska bli medvetna om pengars värde och själva vilja fortsätta sparandet och inte ta en jorden runt resa och bränna allt på 2år.
SvaraRaderaGillar er strategi! Vi är lyckligt lottade att kunna spara barnbidraget men har ännu inte landat helt i vad pengarna ska gå till - förutom att de fick vara med och finansiera en liten del av en fjällstuga och således ger oss fina minnen som familj.
SvaraRaderaAnnars tror jag att pengarna kommer gå till någonstans mellan "upplevelser/utgifter av större karaktär" till del av insats till lägenhet i framtiden.
Alla pengarna läggs i en och samma KF (ej i barnens namn) där barnen är med och bestämmer vad "månadens aktie" ska bli (Tack för inspiration Stefan Thelenius).
Ungarna har bra koll på sina innehav och frågar emellanåt hur aktierna gått. Dessutom pratar vi vad en aktie är, vad bolaget i fråga gör; Ett bra sätt att glida in på ämne som utdelning, ränta, ränta-på-ränta, osv.
Strålande idé med månadens aktie!
SvaraRaderaÅ barnsparet! Svårt! Sparar i fonder via HSB för att de då dels får förtur till hyresrätter inom HSB, dels köplats för nyproduktion. Vill ju gärna ha barna i eget boende nån gång men också i hemmatrakterna om de vill (Stockholm så det blir dyrt). Tyvärr går det inte att bospara i ISK så det blir redigt med skatt nån gång. Och måste sparas i deras namn för att de ska få kö-poängen så jag bävar ju för 18-årsdagen när det är fritt fram att spendera. Är de lika mig kan det ju bli resor o skor för hela slanten.. Eller att det ska bli så mkt pengar på kontot att det måste till en överförmyndare (vid 380' /8 basbelopp. (inte så troligt men inte otänkbart - nu halvvägs till 18 och 100' var på kontona). Kanske ska ge upp bosparet o fantasin att vi alla bor i samma hoods i anst o sno tillbaks stashen till mig (o egen ISK, inte dojjor... ). Ser en överväldigande del av er pengakloka sparar i egna namn...
SvaraRadera/Jenny
Inga egna barn här men bidrar vid jul och födelsedag till min mans barnbarns konton och jag har försökt inspirera föräldrarna till hur de ska placera pengarna. Dock oklart fortfarande om de gör som jag säger och placerar dem i lämpliga fonder typ fru EB’s och IGMR’s förslag och det är ju nackdelen med att spara till andras barn.
SvaraRaderaVi har 3 konton med sparande till våra 2 barn.. Varsitt, öronmärkta i deras namn, där vi pyttsa undan 400kr per månad i 5 olika fonder, samt en KF där vi sparar undan 1000kr men som dom kommer få del av den dagen dom flyttar hemifrån.
SvaraRaderaPga dåliga inkomster i början av barnens liv så hade vi inte möjlighet o spara under de första 7 åren. Dessvärre något som märks när man gör prognoser. Men beräknat så bör det iaf ge vardera barn över 150 000kr i startkapital.