Klädvård deluxe

För ett tag sedan fick jag låna en noppborttagare. Kärt barn har många barn: Noppmaskin, fabric shaver, anti pilling rakapparat, tygrakapparat...

Jag kallar det i alla fall för noppborttagare och ställde mig initialt skeptisk till den. Jag har nämligen vaga minnen från min barndom att en sådan fanns och funkade sådär. Säger jag i alla fall, min mamma hävdar att är fortsatt vid liv, levererandes.

Den maskin jag testade för ett par veckor sedan gjorde emellertid sitt jobb. Här ser ni före/efter-bilder på ett par plagg:

Kofta före

Kofta efter

Tröja innan

Tröja efter

Jag blev nästan tårögd när jag såg hur min kofta från Uniqlo (Ines de la Fressange-samarbete) gick från att kännas bondlurkig till elegant igen. För att inte tala om en av mina favorittröjor i kashmir som jag valt att endast använda hemma då nopporna förtagit all dess charm (all). 

Även min för vintern nyköpta Soft Goat kashmirkofta (från Arkivet på Norrtullsgatan) hade snabbt utvecklat noppor och dessa rök nu all världens väg. Eller världens väg är väl att överdriva, de hamnar i en liten behållare och behöver jag säga att det som kidsen säger var väldigt satisfying att löpande tömma denna behållare för att knö ihop innehållet till en boll och hitta en grönsak som i storlek matchade denna ansamling av textilsvulster?



För transparensens skull skall sägas att det drog en del batteri (AAA). Jag tror det gick åt sex batterier inalles. Vad kostar batterier? Sex kronor styck? Det blir, om min humanistiska matte tjänar mig väl, närmare 40 kronor. För tre räddade plagg. Sen krävs inhandling av själva apparaten. Den OBH Nordica jag fick låna fanns inte längre på marknaden, men väl denna som rekommenderats from Top of The Circus (IGMR).


Philips noppborttagare "GC026/80" kostar på CDON 169 kronor plus frakt (80 kronor) vilket, om min humanistiska matte tjänar mig väl, blir 314 kronor. 

Nej det blir det inte, jag skulle bara kolla att ni var vakna. Det blir 249 kronor. Dessutom är den coolt svart (den jag lånade var mesigt vit/babyblå) så att man kan känna sig badass när man håller på och river av nopporna. Som att man behöver någon badass enhancer när man håller på med dylikt? För detta, mina vänner, är en liten pengamaskin och förmögenhetsgenerator. 

Om vi leker med tanken på att du varje år räddar tre plagg med hjälp av ovan manick (och då räknar jag lågt, jag räddade tre på en DAG) innebär det minskad klädbudget på 1 200 kronor (om du köper fast fashion), 3 000 kronor (om du köper nytt på fina gatan) alternativt 1 500 kronor (om du köper förälskad kvalitet på Sellpy). Ett snitt blir 1 900 kronor. Är det ett rimligt antagande? Du måste ju räkna in barnens prylar också, och dyra plagg såsom ytterkläder som skulle dra upp snittet väsentligt. Min röda Diane von Furstenberg-kappa exempelvis, är hårt ansatt av noppor och den gav jag fem tusen för (på rea).

Vi drar av 50 kronor per år för maskinen (avskrivningstid 5 år) och lägger diffen (1 850 kronor) i en indexfond i tio års tid. Vad får vi?

a) 3 500 kronor

b) En kvarts miljon

c) 27 739 kronor

Svaret är c. På 20 år: 87 600 kronor. Och då är detta ändå bara en av vinsterna med ovan manöver. För den riktiga USP:en är ju att du slipper tillbringa tid i stressande butiksmiljö och köpa kläder som härrör från en av världens mest nedskitande industrier.

Ytterligare en vinst är den av välbefinnande som infinner sig vid all form av sko- och plaggskötsel. Man känner sig kapabel, präktig och god. Vilket bygger resiliens som i sin tur minskar behovet av psykofarmaka och terapi.

Har du en avnoppare?

Mvh

FruEfficientBadass


Post Scriptum: Efter att ha skrivit inlägget fick jag ett okontrollebart habegär efter Philipsmaskinen ovan. Så jag köpte den. Och herregud, vilket stycke ingenjörskonst! Den var i sanning en klass vassare än OBH Nordican och tuggade i sig noppor som om funnes det ingen morgondag. Det är svårt att fånga nopporna på bild, men här är min kappa före:

Tjugo minuter senare fanns inte en noppa kvar:

En under tio år flitigt använd kappa, som ny! Inte bara tuggade maskinen i sig nopporna, den åt även små trådar som av oklar anledning stack ut. Ljudet av rasslet då maskinens rakbladsvassa kvarn satte i sig Ovidkommande Materia var underbart. 

Slut på meddelande.

23 kommentarer:

  1. Säkert värt för många, dock inte mig. Jag verkar inte äga kläder som nopprar sig (eller så ser jag riktigt kasst). Mina 20+ gamla tshirts blir bara tunnare och mjukare med åren (= assköna), men inga noppror. Det kanske krävs dyrare material för att kläder ska noppra sig?

    SvaraRadera
  2. Rekommenderar en med sladd (finns att köpa online) för man blir beroende…
    Så nu är alla kläder inklusive strumpor samt soffan fri från noppor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Något tips på sladd-nopp-borttagare? Känner starkt sug av att ha en noppborttagare i mitt liv just nu!

      Radera
    2. Sök på ”noppborttagare med sladd”.
      Jag har den blåvita från Fruugo.se och den fungerar jättebra!

      Radera
  3. Äger en och man blir som besatt första tiden (en med sladd hade varit bra) :D
    Och plötsligt kan man fynda fina men noppiga begagnade kläder!
    Även billigare märken noppar sig tyvärr.

    // Vera

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Och plötsligt kan man fynda fina men noppiga begagnade kläder!" Det har jag inte ens tänkt på. Ibland dyker det ju upp en goding på Sellpy man väjer lite för efter närbild. Nu öppnas ett nytt universum!

      Radera
  4. Jag har inte en, jag har flera - men behöver väl skaffa en Philips nu också efter att ha läst det här! Just ytterplagg har jag räddat flera gånger, en ordentlig avnoppning och sedan uppborstning med nagelborste får plaggen att se nya ut. Tjejernas second-hand-tröjor får sig också en omgång, roligast var faktiskt när jag handtvättade och noppade en tröja i grå kaschmirmix, jag fick bort några fläckar på ärmarna med. Den visade sig inte vara i hushållets ägande, men dotterns kompis som den var lånad av tackade fint...

    SvaraRadera
  5. Jag brukar använda min rakapparat till detta. Funkar hur bra som helst. Extra nöjd blir jag av att noppa tröjan jag har på mig när jag ändå står framför spegeln i badrummet och precis skall till att raka mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mind blowing. Jag har dessvärre ingen rakapparat men jag appelleras något oerhört av tanken att kunna stå och raka såväl ansikte som plagg samtidigt.

      Radera
    2. Jag har alltid använt vanliga billiga rakhyvlar till alla kashmir-plagg. Har dock börjat snegla på att köpa en nopp-borttagare, så nu gjorde du allt svårare… ogillar att de verkar dra så mkt batteri, men resultatet är ju amaze! / Apotekaren

      Radera
  6. Har den ovan nämnda Philips och håller med, den är KA-NON! Värt att veta är att den kan snurra upp trådar om liknande runt axeln som bladen sitter på men ha förtröstan, det går att plocka bort skyddet över knivarna och få bort skräpet som fastnar där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det följer till och med en liten borste för ändamålet. Jag har behövt stanna upp var femte minut för att rengöra maskineriet. Gjorde en tio år gammal Henri Lloyd-tröja ikväll, noppor för en livstid. Som ny! Jag är så oerhrt nöjd.

      Radera
  7. Jag har också den från Philips. Relativt förmånlig i inköp med tanke på hur effektiv den är och hur fint det blir. Jag skaffade min för nåt år sen och har använt min mycket, men har inte behövt byta batterier ännu i alla fall. En sån manick borde finnas i alla hem.

    /Lilla My

    SvaraRadera
  8. Så roligt att läsa om vad du än skriver! Och tycker att Clara (se nedan länk) sätter ordet på varför jag tror jag och många läser och följer din blogg. Är alltså inte bara för spartipsen vi är här och hänger.



    https://underbaraclaras.se/2024/03/15/inflation-i-vackra-bilder/


    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant spaning! Håller verkligen med. Jag vill inte läsa om yta och det som är tillrättalagt - utan älskar att ta del av fru EB:s och andras liv o tankar om allt från noppor till livets mening.
      /Frugalahedonisten

      Radera
  9. Ja! Bästa grejen! Gjorde en garderobsinventering hos en vän och rekommenderade även henne att skaffa en sån manick

    SvaraRadera
  10. Funkar lika bra med rakhyvel! Engångsmodellen funkar toppen och kan användas många många gånger!

    SvaraRadera
  11. Tack för alla tips; köpt en!

    SvaraRadera
  12. Får kashmir plagg noppar?
    Är det inte de dyraste kläderna med kvalitet?
    Mvh Johan

    SvaraRadera
  13. AAA/LR03 batterier kostar en hundring för ett 40-pack på Biltema så 2:50 styck. Då landar din kostnad på 5:-/plagg.

    SvaraRadera
  14. Eller såhär... https://www.ikea.com/se/sv/p/stenkol-ladda-batteriladdare-och-4-batterier-s59419637/

    SvaraRadera
  15. Jag behöver tips på hur man gör så att jag inte gör hål i plaget när jag använder noppmaskinen.....

    SvaraRadera