Skåpstädning

Jag fick för ett tag sen förtroendet att organisera ett par köksskåp hos tredje part. Skåpen hade sannolikt inte torkats ur sedan inflytt och ett robust lager flottigt damm låg på de vita hyllplanen. 

Skåpens organisation följde det vanliga mönstret: Saker hamnar på en plats utan särskilt mycket reflektion (eller hylljustering) och sen knös saker in lite temporärt för att sedan ingå i någon form av upplevd logik. 

Bild 1: Skålskåp före

Bild 2: Skålskåp efter

Bild 3: Tallriksskåp före


Bild 4: Tallriksskåp efter

Så kom det sig alltså att stora tallrikar stod i ett skåp medan assietter stod i ett annat. Tallrikar av olika format (platta/djupa) stod staplade på varandra (bild tre, uppe till höger) i syfte att [insert skäl]. Här fanns dessutom en lyxigt tom överhylla som vaskades bort som en skumpa tidigt 00-tal.

Vidare stod de mest frekvent använda kaffekopparna högt upp, medan ett antal reklammuggar som aldrig användes stod på premiumplats (längst ner till vänster bild tre).

Skålskåpet å sin sida hade skålar staplade på varandra och i flera rader, dessutom utan ta-höjd (nytt i SAOL) så att man behövde in och rassla runt i jakt på ett framtag, med krasrisk som följd.

Nästan ett helt hyllplan upptogs av liggande vattenflaskor. Varför? Ej justerad hyllhöjd med rullproblematik och ytkannabalisering som följd. Korkarna låg på ett annat hyllplan och vid matchningsförsök visade det sig att ett antal saknade sådan. Vissa användes aldrig och hamnade av det skälet i plaståtervinningen (totalt rök sex stycken).

Översta planet var ett samlingsplan för diverse. Gemensamt för detta diverse var att det inte hör hemma i ett porslinsskåp.

Metoden är enkel: Ut med rubbet, torka rent med fettlösande spray (”köksspray”) eller diskmedel. De här hyllorna krävde två omgångar. På Aurikaatarinskt vis vek jag universaltrasor vid vare nytt hyllplan, så det räckte med en trasa inalles.

Därefter identifierades behov. Vad användes mest? Vem behövde nå vad (särskilt viktigt vid kortväxta boende)? Hur höga måste mellanrummen vara för att rymma höga föremål alt. ge ta-höjd?

Sen justerade jag hyllorna. Att de aldrig tidigare justerats blev tydligt när jag upptäckte att hyllorna utrustats med transparenta låspiggar ovanpå hyllplanen. Jag hann banka frustrerat en stund med knyten näve underifrån innan jag upptäckte de illvilliga små skapelserna. 

Vad handlar det där om ens? Är det ett vanligt förekommande fenomen att folks hyllor lyfter från sina positioner? Enda stället jag kan tänka mig att detta är ett problem är vid avsaknad av gravitation och det är i rymden.

Eller har piggarna satts dit för att jävlas med mig? Jag lutar åt det senare, varför det kändes bra i hela kroppen att slänga dem i soporna. Ni kan lita på att mitt framtida politiska parti (”Svenska Hyllpartiet”) kommer att förbjuda tillverkning och försäljning av dessa djävulens piggar.

Sen plockades porslinet tillbaka. En viss rensning ingick också, så trots att ett antal saker lades till (exempelvis skålar som på grund av ”platsbrist” knölats in på ologiska ställen i underskåp), kändes skåpen luftigare.

Jag inser att det jag nu säger kommer att låta tveksamt. När jag rensar ett skåp (eller annat utrymme), gör jag det inte för skåpets ägare. Jag gör det för skåpet. Det känns i mitt huvud som en tyst överenskommelse mellan mig och universum, att jag är satt på jorden för att Ställa Saker Till Rätta. Jag hade likt Aurikaatarina kunnat göra detta till en oavlönad heltidsprofession, förutsatt att folk bjudit in mig till sina hem och givit mig carte blanche. Som en sorts pedanternas missionärsarbete.

Har du rensat några skåp på sistone? Och har du låspiggar i skåpen?

Mvh
FruEfficientBadass






18 kommentarer:

  1. Vi har skåprensning deluxe i helgen. En vidrig fripassagerare vid namn matmal har förökat sig i diverse skafferivaror. Dessa ska gås igenom i helgen. Alla matvaror utan synlig påverkan ska på utrotnings-kur i frysen i tre dygn. Alla hyllplan ska dammsugas och torkas ur noga. Rengöringen ska göras om fyra veckor i rad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bläk. Har haft mjölbaggar, ytterst ofräscht.

      Radera
    2. Snart får vi mjölbaggar på tallriken, torkade och nermalda. Framtidens protein redan i produktion.

      Radera
  2. Alltså känslan är såå skön när allt i skåpen står RÄTT. Har själv nyligen flyttat och fått tillfälle till denna typ av njutning. Nästan lika härligt är att se före/efterbilder och läsa om det, åtminstone när det är skrivet så som du gör. Tack för en bra start på dagen!

    SvaraRadera
  3. Vill du möta våren/sommaren i Skåneland finns som alltid vårt gästrum. Skulle ett eller annat skåp bli städat/rensat vore ingen skada skedd!

    Snyggt jobbat EB. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid vår/sommar i Skåneland men jag längtar verkligen efter er så något måste ordnas.

      Radera
  4. Så tillfredsställande, och det är verkligen ngt som aldrig tar slut. Jag tycker jag rensar och slänger i alla utrymmen, plus att vi bara bott här i några år. Men rensade vårt enorma gå-in skafferi häromdagen och nog tusan fanns det saker att slänga och flytta runt och att organisera. Blev två sopsäckar till sopstationen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett jäkla mysterieum är vad det är. Hur kan saker ackumuleras när man inte köper något?

      Radera
  5. Jag rensade förra helgen, uddaskåpet utan hyllplan fick sig en omgång och mycket slängdes, men jag hittade också några saker som jag trodde kommit bort, så det var väldigt tillfredsställande. Kanske mellandottern smittades av min iver, hon rensade sitt rum och möblerade om, och slängde sin samling våtservetter - runt 200 stycken från olika restauranger runtom i Europa. Allt har sin tid!

    SvaraRadera
    Svar
    1. "men jag hittade också några saker som jag trodde kommit bort," Detta hände även under rensningen ovan. Det är därför rensning och ordning är a och o i en frugal livsstil: Har man koll på sina prylar behöver man inte skaffa nya prylar.

      Radera
  6. I somras hade jag besök av fläskängrar, de gillar fett. Troligen kom de med såna där bollar man sätter ut till fåglarna. Kan säga att det blev städa av, även fast den inte var skitigt. Inte ens en liten smula fick ligga och drälla som kunde hålla dem vid liv.
    Ett tag trodde jag att vägglössen invaderat men det var "bara" fågelloppor, det kliar! Dammsuga, tvätta och torka som en galning för att slippa de små elakingarna. Lite oordning kan jag stå ut men kryp är äckligt motbjudande!/M

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Fläskängrar" - kanske det fulaste ordet i svenskan? Efter fika och börs. Börs som i tantig plånbok. Och vårtgård förstås.

      Radera
  7. Livets största life hack är att bara ha sånt som används och ha det nära där det används.

    SvaraRadera
  8. Jag har samma mani när det gäller bokhyllor (i mitt fall dock ej kliniskt diagnostiserad) som yttrar sig i att jag när livet bjuder motstånd staplar alla böcker på golvet och sen sorterar in dom enligt det system jag den dagen finner bäst; svensk skönlitteratur bokstavsordning, utländsk skönlitteratur bokstavsordning, facklitteratur enligt genre, skönlitteratur enligt genre i bokstavsordning, skönlitteratur i bokstavsordning oavsett språkområde etc. Oerhört tillfredsställande. Mina köksskåp är alltid optimalt organiserade eftersom jag inte är sjuk i huvudet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehehe! Skön kommentar!

      Radera
    2. Jag är tillräckligt aspig för att inte fatta om det är ironi, regelrätt humor eller geniskap.

      Radera
  9. Tyckte mycket om ditt inlägg! Dina insikter är imponerande. Skriv gärna mer! Ta del av vår Aviator-spelet blogg för att få framgång.

    SvaraRadera
  10. Vän av ordning undrar varför alla tallrikar inte står tillsammans samt glas och koppar måste ju stå i samma skåp . Mycket förvirrande :-D

    SvaraRadera