Läsartips: Sticka!

Det kom ett inspirerande läsarmail. När jag först förstod vad det handlade om blev jag lite skeptisk då jag hade svag trea i syslöjd. Men ju mer jag läste, desto mer uppeldad blev jag. En egenstickad halsduk i finaste varmaste alpackagarn får bli sommarens projekt! För att vara tydlig, nedan är skrivet av läsaren:

Hej!

Har följt dig i flera år. Så till mitt bidrag till bloggen: Lär dig sticka! Jag tillbringar dagarna mest framför datorn = hjärntrött. Men när händerna jobbar får hjärnan vila.

Börja enkelt. Sticka en disktrasa. (Bomull eller lingarn.) Gör inget om den blir ojämn, det är ju bara en disktrasa. Bra första projekt, man övar på upplägg av maskor, tränar på räta och aviga maskor och avmaskning. När du stickat en disktrasa sticka en till, den kommer att bli finare.

Steg 2, sticka en halsduk. Använd mjukt alpackagarn som inte kliar. Du får en halsduk i din favoritfärg!
 

Så fortsätter det. Man utvecklas och stickar bara det man tycker är roligt och det projekt man är sugen på för stunden. Känslan att ta på sig en egengjord tröja i mjukaste alpackagarn i en färg man älskar…

Jag har stickat mycket men aldrig sockor, haft skräck för hälen. Min mamma har alltid försett mig med sockor men hon dog 2017 och nu är lagret slut. Så jag fick ta tag i saken. Vilket resulterat i att nu använder jag bara ullsockor av tunt garn direkt i ytterskorna/innetofflorna. Bomullsstrumporna helt oanvända denna vinter.

Tekniska förutsättningar: (man måste ha bra grejer för att lyckas och att det ska bli roligt)
Använd ALLTID rundstickor oavsett projekt. Långa stickor som krockar med armstöd är irriterande. Strumpstickor är ett djävulens påfund.
 
Köp rundstickor av märket ChiaoGoo. Värt varje krona. Strumpor, ärmar etc stickas med tekniken Magic loop. Inte alls svårt.
 
Vad gäller strumpor, använd tekniken magic loop, använd en virknål för att plocka upp maskor vid hälen så blir det inte så pilligt. Favoritgarner till strumpor är Fabel och Arwetta, hållbara sockgarner som kan tvättas i maskin (med ulltvättmedel!). Stickstorlek 2,5 för tunna strumpor.
Jag stickar också på raster på jobbet. Får ofta höra ”det där skulle jag aldrig klara”, men det är inte svårt. Börja enkelt. Att sticka är meditativt, det är något mycket rogivande med upprepningarna och att det växer fram långsamt.

När det gäller tröjor och koftor stickar jag nästan alltid efter mönster som börjar uppifrån vid kragen och stickas nedåt. Fördelen är att man kan anpassa längden på plagget och längden på ärmarna. Sedan inget tråkigt arbete att sy ihop utan när det är färdigstickat är det bara att fästa trådarna.

Massor av gratis mönster finns på Drops design/Garnstudio. https://www.garnstudio.com/home.php?cid=12.

En aptitretare, mitt nästa projekt:
https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=11411&cid=12
Med garnet Arwetta i färgen 977
https://glittra.se/product/filcolana-arwetta-classic-50g/

Så tänk inte ”om jag bara kunde” utan bara gör, man lär sig under vägen.

Hälsningar
E

18 kommentarer:

 1. vad gulligt ! nästan så tom jag skulle kunna tänka mig att lära mig sticka :)

  SvaraRadera
 2. Att göra något med händerna, vare sig det är stickning, snickeri, teckning eller något annat, skulle nog vara bra för oss alla.

  SvaraRadera
 3. Kanske i samma genre?
  Jag har börjat trolla. Har kört en kortare föreställning för släkten ( mkt barn) och vi alla tyckte det var kul 🎩 mkt träning och tillverkning av utrustning innan så väldigt utvecklande. Hittade en hög hatt hos min pappa som jag lånat. Sågade till lite rundstav och gjorde en trollstav. Letade fram lite sidendukar som låg i utklädningslådan och hittade några gamla mynt och voilà: en föreställning som ingen kommer glömma.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med om precis allt i läsarmailet! Vill bara tillägga att virka också är väldigt roligt och meditativt. Vill man förlora sig fullständigt i stick- & virkmönster kollar man på Ravelry …

  SvaraRadera
 5. Sticka kanske vore ngt för vintern, just nu pysslar jag i trädgården. men vill hålla mig borta från skärmar även efter sommaren.

  SvaraRadera
 6. Så inspirerande! Har lyckats med en oktröja men inte sockor.. Har ingen stickguru på nära håll. Ska börja med enkla projekt som du och försöka att inte ge.

  SvaraRadera
 7. Vilken bra idé! Jag tog upp stickningen efter flera års uppehåll. Jag gick i väggen för flera år sedan och kan inte jobba pga hjärntrötthet. Kan heller inte ha något med Försäkringskassan att göra, då skulle jag gå under. Så - vad göra? Sticka mycket, börja göra egna enkla mönster och casha in utan att göra så mycket själv . Betalar nog bättre än att skriva böcker... /AH

  SvaraRadera
 8. Brodera! Det om något är meditativt

  SvaraRadera
 9. Jag stickar också! Mitt bästa tips är att ha instruktionsvideos på youtube! Mycket lättare än att försöka förstå ritade bilder. Jag började för lite över ett år sedan (feb 2023) och har startat någon form av massproduktion sedan dess, har sedan jan i år stickat: (minst) 4 par vantar, 4 par sockor,1 tjocktröja,1 t shirt… och kanske något jag glömt.

  Ett tips på nybörjarprojekt är mössa! Till er som är oroliga för hälen på sockor, sök på pernillaskreativa på youtube, hon har superbra instruktionsvideos på hur man gör sockor med hällapp! (Bonus, hon färgar också eget garn och säljer och har ett ljuvligt sockgarn, alpacka sock!!) jag har inga lyxstixkor i form av chiagoo utan har köpt mina beg på tradera, fungerar också! Men jag håller helt med om rundstickor och magic loop!

  SvaraRadera
 10. Är ganska less på att dammsuga hår som katten fäller hela året. Kanske ska prova att sticka en mössa? Och vantar. Och strumpor. Räcker nog till en hel overall förresten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan rekomendera boken "Crafting with cathair" ;)

   Radera
 11. Jag gillar att sticka bebisgrejer, då blir det inte så stort projekt, kul att kunna bli inom överskådlig framtid. Blev min grej efter att ha stickat mig less på sockar.

  SvaraRadera
 12. Jag kunde ha skrivit detta inlägg själv. Sticka sockor är lika krävande som att lösa korsord men ger tillfredsställelsen av bättre och bättre strumpor i socklådan.

  SvaraRadera
 13. Ännu en stickare här (sedan 17 år) - stickning är faktiskt världens bästa hobby! Jag tar vara på alla möjligheter att utöva den - långa lyssnamöten på Teams eller på jobbet, resor då jag inte kör själv, tv-tittande... alltid en stickning i händerna som håller mobilen borta och hjälper hjärnan att fokusera på nuet.

  ChiaoGoo är absolut värda varje krona, använder uteslutande deras (rund)stickor. Däremot vill jag avråda från Garnstudio, som visserligen har gratis mönster men tyvärr också dåligt skrivna mönster. Även på Ravelry.com kan man hitta mängder med gratismönster. Räds inte heller de engelska mönstren, de är i regel enklare att följa än många på svenska.

  Jag är också tveksam till att en halsduk i alpaca är det bästa valet som nybörjarprojekt. Personligen tycker jag att alpaca killar och sticks, och halsdukar tenderar att vara outsägligt tråkiga att sticka... bara sticka fram och tillbaka, fram och tillbaka. Urk. Nä, håller med Kemiläraren att en mössa är ett bra projekt (så länge man är noga med masktätheten), det är lagom stort och varierande. Även vantar och sockor är toppen! Alltid passar de någon. :)

  Men det viktigaste är nog att du börja sticka något du verkligen vill ha och få använda, det är bästa moroten oavsett om det är en halsduk eller något annat.

  SvaraRadera

 14. Eftersom våra ansikten är olika, så är våra problem. Jag vet inte vilka svårigheter du upplever men jag vill att du ska veta det om du verkligen vill ta dig ur din prövning. Det finns en lösning för dig. Jag vill presentera en man som heter Dr Ajayi för allmänheten, han är en trollformel och han hjälpte mig att rädda mitt äktenskap för ett år sedan. min man lämnade hemmet och sa att han inte längre var intresserad av vårt förbund, det var en chock för mig eftersom jag inte kan minnas att vi grälade, jag fick senare reda på att han var med en annan kvinna, jag bad honom att komma tillbaka hem för att vara med mig och barnen men han agerade inte själv längre, jag fick senare reda på att han har varit besatt av en charm av damen han är med. Jag kontaktade Dr Ajayi och charmen var olöst efter 3 dagar av förtrollningen och min man återvände hem. Dr Ajayi kan utföra vilken typ av besvärjelse som helst. Kontakta honom på Viber / WhatsApp :+2347084887094 eller e-post: drajayi1990@gmail.com

  SvaraRadera
 15. Kul inlägg! Har nyligen blivit inbjuden av en vän till "Sticksnack" där härliga kreativa kvinnor träffas en gång/månad och, ja och som ni förstår, stickar och snackar. Hade väl hetat syjunta för 30 år sedan...
  /Frugala hedonisten

  SvaraRadera