Att pendla eller inte pendla

Etik i natten. Här är ekvationen jag inte får att gå ihop och jag hoppas att ni kan vara mig behjälpliga att tänka:

1. Jag har ett jobb jag trivs bra med. Jobbet ligger i Hälsingland och jag är skriven i Stockholm där jag har mina barn lördag-tisdag morgon. Därefter bilar jag upp, köttar kundbesök och åker ner torsdag-fredag för att vara med barnen.

2. Barnen har under våren knorrat över ovan upplägg. De vill bo en vecka i taget hos mig respektive sin pappa. Detta eftersom det är stökigt att behöva packa två gånger per vecka. Tisdagspackningen behöver de dessutom ta med sig till skolan och deras stora väskor får inte plats i skåpen. Mina försök till dubblettinköp har misslyckats vid upprepade tillfällen, väskor behöver tydligen packas.

3. Jag skulle i teori kunna få in alla mina kundbesök på hela veckor, d.v.s. att jag tillbringar en vecka i Stockholm med admin då jag också har hand om barnen. Sen åka upp söndag kväll efter det att barnen är lämnade hos sin pappa och köra kundbesök måndag-fredag. Jag är emellertid rätt osugen på det upplägget då det innebär veckovis vistelser i det öde, kalla huset i Hudik, med bara jobb och mössen som sällskap. Jag är ett socialt (och fruset) djur som uppskattar möjligheten att exempelvis kunna träffa en vän mitt i veckan. Och under barnveckorna är jag ju med barnen så det lämnar rätt lite tid över till det man kallar "Life" i floskeln "Work Life Balance".

4. Åter punkt ett. Jag gillar verkligen mitt nuvarande jobb. Det finns avdelningar i Stockholm, men ingen som rekryterar nu. Behöver jag ens jobba? Uppskattningsvis ett par år till, givet den nya set-upen efter separationen. Jag kan absolut ta ett antal sabbatsmånader utan ekonomisk kollaps, men sen måste jag nog upp i sadeln 1-1,5 år till för att säkra kalkylen. Och då blir det ett Stockholmsjobb. Med Stockholmskunder (d.v.s. betydligt stressigare och jobbigare kunder).

5. Ytterligare en punkt är min rygg. Förra veckan tillbringade jag 20 timmar i bil. Det lär bli något liknande även denna vecka. Jag känner mig stel som en pinne när jag kommer hem, trots att jag numera tränar pilates tre-fyra gånger i veckan. Är det värt det?

Vad skulle ni göra?

Mvh
FruEfficientBadass

24 kommentarer:

 1. Kan du inte ha bilen parkerad i Huddik och ta tåget på morgonen de dagar du behöver träffa kunder? Går att utföra en del arbete under tiden.
  Du slipper en övernattning och körning.
  Det kräver visserligen att tågen fungerar som det är tänkt, vilket inte alltid sker......

  SvaraRadera
 2. Kan du inte helt enkelt börja söka jobb i Stockholm och se vad som sker? Låter som om du har en väldigt tuff situation just nu och svårt att få ekvationen att gå ihop.

  Har du tagit upp problematiken på ditt nuvarande jobb? Kanske finns möjlighet att få en transfer till avdelning i Sthlm innan de officiellt öppnar för headcount?

  SvaraRadera
 3. Tänker att det är just situationer som dessa som jag skulle vilja vara ekonomiskt stabil, att vid behov kliva ur ett tag och sedan avvakta tills mer passande dyker upp. Såklart att din sorti ur arbetslivet försenas en smula, men det kanske det är värt?

  SvaraRadera
 4. Från en som lever varannan vecka och ändå inte får ihop det. Satsa på jobb i Sthlm då det bara är 1-1 1/2 år kvar. Fattar situationen då jag pendlat under många år med men att ha ett barn som ”vänder en ryggen” för att du inte finns där är inte värt det. Barnen är snart så stora med att vänner/ny pojkvän kan du hänga med snart. Tiden går fort men en dålig relation med barnen är lite svårreparerad under tonåren. Samt att ryggen påverkas under så mycket tid i bil
  Med vänlig hälsning, Anna

  SvaraRadera
 5. Inga lätta frågor du brottas med. Trivs du så bra med boende och jobb i Hälsingland så att det till viss del kanske även fungerar som energipåfyllnad behöver man kanske fundera ett par gånger. Att byta till något trist jobb som kanske också påverkar hur ofta du kommer upp till Hälsningland skulle kunna innebära att det blir en sur morsa som barnen får tampas med och därmed kanske upplägget inte har blivit så mycker bättre? Är kanske också enklare att fortsätta lite längre med ett jobb man trivs med utan att tycka att man är en looser (om man strävar efter fire).

  Min fundering blir därför om du kan få barnen till att tycka att det är positivt att flytta mellan föräldrarna med nuvarande intervall? Utan att veta något om dina barns pengabehov, så kanske de kunde få "tjäna pengar" för varje flytt som de genomför? Helt plötsligt skulle det då kunna bli rätt nice med lite flyttar/lättförtjänta pengar.
  Totalt onödigt utgift för din del kan man förstås tycka, men är alternativen så mycket bättre?

  Givetvis risk att det blir mer förhandlingar (i fler frågor) än du hade tänkt dig från början men samtidigt så utvecklas kanske barnen genom förhandlingarna, så dina utgifter kan räknas till barnens utbildningskonto...

  /to

  SvaraRadera
 6. Du får helt enkelt skaffa husvakt, så det är uppvärmt när du kommer dit! / Jocke

  SvaraRadera
 7. Går det att hyra ut huset i Hälsingland för att säkra kalkylen lite längre om du slutar jobba nu?

  SvaraRadera
 8. Ibland knorrar barn/ungdomar under ytan över andra grejer än vad det låter som. Är knorrandet över krångliga flyttar er emellan egentligen ett missnöje över själva skilsmässan och deras nya situation? I så fall löser du inte det genom anpassning av jobb eller lägenhet.

  Förresten kan vuxna vara likadana. Det vi uttrycker missnöje med är kanske inte det egentliga problemet, för när vi löst det vi klagat på så uppenbarar sig ett stort, existentiellt problem som vi först inte ville se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knorrandet kan mycket väl ha med skilsmässan att göra, eller konsekvenserna dvs det eviga flyttandet. Men barn är inte dumma! De har nog sett sen länge vartåt det barkar. Familjen hade säkert sina skäl till att bo några år på gården i norr och hålla ihop. Nu när de kommit "hem" (vilket jag tror att döttrarna anser det vara) så vill de inte bo konstant i kappsäck!
   Jag har nämnt det förut, men ju äldre de blir desto längre tid vill de vara hos respektive förälder. I gymnasiet rör det sig ofta om ca två veckor i taget. Så de hinner landa mellan varven. Och inte konstant behöva släpa på alla sina skolböcker (förutom allt nödvändigt, dvs kläder, smink mm).
   Och då blir det färre bilresor också.

   Spargrisen

   Radera
 9. Hej
  Slänger bara upp en ide, fritt fram att såga :)
  Deltidsjobb!
  Lite flamingoFI. Jobba halvtid. 1 vecka i Hudik. De övriga tre underhållsjobbar du bara från Stockholm.
  Ok, det blir en tung vecka, men övriga tre skulle kunna bli rätt lyxiga!
  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
 10. Kan inte pappan hämta deras grejer på tisdagar? Och fick inte du en hög pengar från lägenhetsförsäljningen? Jag skulle nog skippa jobbet och ser hur det går - du sparar ju in på bensinpengar och parkeringspengar I Stockholm. Det är inget liv att pendla på det sättet

  SvaraRadera
 11. Låter ju som du trivs med läget som det är? Så "suck it up" det är halvveckor som gäller, bortklemade sketungar ;)

  SvaraRadera
 12. Så här då: du trivs som fisken med norrländska kunder och kollegor (fattar verkligen) men får inte ihop pusslet.
  1. Säg att du verkligen, verkligen gillar jobbet men det funkar inte med barnen just nu. Skulle du tillfälligt kunna bli stationerad i Sthlm alternativt jobba deltid (under förutsättning att ekonomin går ihop) för att sedan återgå till det upplägg som är ordinarie när det funkar på hemmaplan?
  2. Sök tjänstledigt och testa nåt annat, utan sviniga stockholmskunder under en period, så kan du återgå när det lugnat sig hemmavid.

  SvaraRadera
 13. Det är dags för förenkling av livet lika brutalt som du rensar bland prylarna, så att du kan andas igen. Säg tack för en fin tid till Huddik, huset och jobbet medan du har kraft att känna det. Gör dig ekonomiskt fri från ex-maken. Nu styr bostadsrätten dina val i praktiken och begränsar din frihet lika mycket som surburbia gjorde back in the days. Storstäda och förenkla. Vi hejar på dig!

  SvaraRadera
 14. Jag ville skriva en kommentar för länge sen och fråga hur i allsindar fick ni barnen med på att flytta från Stockholm? Sen tillbaka efter flera år? Jag är så imponerad över barnen! Så strongt! Men sen har pappa varit sjuk, de är mitt uppe i en skilsmässa, tvingas börja flytta mellan mamma och pappa Bo trångt utan eget rum hos dig, pappa flyttar till ny lägenhet ….Tonåren är jobbiga som de är utan allt detta runt om Jag hoppas du lyssnar på barnen och gör det som blir bäst för dem Inte läge ställa mer krav på dem eller ta till mutor! Ta ett ”friår” eller två Du behöver också vila ut och ta hand om dig själv!
  Klarar du av det stora krävande huset uppe norr ensam? Sälja?

  SvaraRadera
 15. Måste du jobba de där 1-1,5 åren just nu? Landa lite. Låt barnen landa. Fråga om du får ta tjänstledigt 6 mån. Under den tiden kan du känna efter, kanske dyker det upp nåt jobb i Stockholm som verkar ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderar också på om det finns möjlighet till en paus på nytt. Omställningsstöd bör du väl ha rätt till om du hittar en utbildning som inte är skit och då kan du ju därefter återvända till Hudiksvall? Ta en paus ett tag och säga viss inkomst och fundera i lugn och ro på huruvida Hudiksvall eller Stockholm är rätt för dig därefter.

   Frihetsmamman

   Radera
  2. Vet inte om det är rätt att använda omställningsstöd när man snart ska lägga av

   Radera
 16. Uppenbarligen fungerar nuvarande upplägg dåligt för barnen. Som jag ser det har du två alternativ.
  1. Pendla varannan vecka med nuvarande jobb varannan vecka på distans. I praktiken blir det väl för dig 5 dagar i Hudik och 9 dagar i Stockholm.
  2. Bita i det sura äpplet och söka jobb i Stockholm och bo heltid där. Så frågan är om jobbet i Hudvik är så mycket bättre än Stockholmsjobb att det är värt eremitlivet fem dagar på en två veckors period? Och det vet ju endast du….
  Södermalmsmamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer i denna. Det är väl inte svårt att förstå att det inte är en bra situation för barnen att flytta så ofta som de gör. Och vara trångbodda. Det har de ju dessutom sagt. Ni är väl fyra i familjen (med ex-maken)? (Retorisk fråga.)

   Hela veckor i norr innebär dessutom hälften så många bilresor.

   Vem eller ännu hellre vilka vill du optimera för? (Retorisk fråga igen.)

   Radera
 17. Hej!
  Varför blir det per automatik stressigare i Sthlm? Om man tar med restiden så borde det bli mindre jobb om du bor och jobbar på samma ställe? Eller tänker jag fel?

  Har du inga vänner i Hälsingland tror jag att det är bättre att skita i jobbet där och ta ett närmare hemmet.

  SvaraRadera
 18. Har du råd å vara ledig just nu så var det. Det kommer en dag då barnen är fullt upptagna med sina egna liv, då kan du jobba ihop de sista slantarna (ifall det fortfarande är aktuellt) 🙂

  SvaraRadera
 19. Låt barnen flytta till dig på torsdagar ena veckan och till pappan på tisdag nästa vecka, och till dig torsdag den tredje veckan. Skaffa barnvakt när du inte kan vara där. Ev behöver barnen vara skrivna hos dig för att följa hyreslagen och du inte ska riskera att mista lägenheten. Kan någon annan köra/bära väskor vid behov? Inventera väskor varje gång de kommer till dig för att se vad som alltid bärs med, gör en lista för det och jämför med de dubbletter du köpt. Snabbare att packa med en packningslista och mindre att bära.

  SvaraRadera
 20. vi har våra barn några dagar i taget enligt fast schema eftersom vi båda tycker det är för lång tid att vara ifrån dem en hel vecka i taget. Jag känner inte igen att det behöver fraktas väskor mellan hemmen med undantag för skolväskor och gympapåsar men det löser man genom att ha några extra uppsättningar gympapåsar. Min fråga är vad det är för packning som hela tiden behöver fraktas mellan hemmen? Tröjor, byxor och underkläder finns i respektive hem.

  SvaraRadera