Vad gör man med all tid?

Idag ett gästinlägg av en trogen gammal läsare, låt oss kalla henne Lisa:

Vad gör man med all tid?


Många av oss som strävar efter olika typer av ekonomisk frihet får frågan “men vad ska du göra med all tid?”. Själv väljer jag att lägga “all tid” på att skriva romaner. Då kommer automatiskt frågan “har du blivit publicerad?”. Det tar på självförtroendet att varje gång behöva svara “nej”. Om någon säger att de ägnar “all tid” åt att spela piano har jag svårt att tänka mig att någon skulle fråga “har du fått något solouppträdande bokat på Globen än?”, och ja, det är ungefär lika svårt att bli publicerad på ett stort förlag som att bli en tillräckligt känd pianist för att bli inbokad till Globen.

Varför måste allt vara så produktivt? Jag tror att många i FIRE-communityn känner igen sig i det här, antingen att folk tycker att man gör "onödiga saker" eller är "överambitiös". Jag kan t.ex. gissa att de som lägger “all sin tid” på att odla får höra att de är överambitiösa och kommer att bränna ut sig, fast det är något de älskar att göra. Jag önskar att vi levde i ett samhälle där alla kunde hitta något de älskade att göra och kunde avsätta tid att göra just detta. Såhär har jag löst det:

Gå kurser

Jag har läst flera kurser i skrivande. Ibland på distans samtidigt som jag jobbat heltid, ibland har jag tagit ett sabbatsår för att kunna skriva och leva på folkhögskole-CSN, ibland har jag jobbat halvtid och gått en kurs på halvdistans. Jag både lär mig nya saker och blir inspirerad att skriva mer.

Ta ledigt

När jag har bytt jobb har jag sett till att ha en lucka på ca en månad mellan att jobb 1 slutar och jobb 2 börjar. Den månaden har jag kunnat lägga extra mycket tid på skrivande (men orkar oftast ändå “bara” skriva 4h per dag, vilket är helt OK).

Hitta likasinnade

Jag har gått med i en skrivgrupp på nätet som läser varandras romaner, ett kapitel i veckan, och ger varandra feedback.
Jag lyssnar på poddar om skrivande när jag gör hushållssysslor. På så sätt lär jag mig mer, får en inblick i hur andra författare tänker kring sitt skrivande och hur det är att ha ett förlag/en redaktör/ en lektör i Sverige idag. (Om det är någon annan som är nyfiken på detta tipsar jag om: “Podden Skrivvänner” samt “Skrivarpodden”).

Fyll på med inspiration

Jag läser mycket på fritiden. Ibland bara för nöjets skull, ibland med “författarglasögonen” på. Hur bygger den här författaren upp dramaturgin i kapitlet? Hur löser författaren övergångar från en scen till en annan? osv.

Håll vanan igång

Jag skriver minst en gång i veckan, men funderar på mitt romanprojekt (som är en fem böckers bokserie jag skrivit på i ca sju år) oftare än så. T.e.x när jag är ute och springer, när jag promenerar till jobbet m.m (viktigt här att jag inte har musik/podd i öronen samtidigt, då kan jag inte tänka lika klart).

Vad har ni för intressen som ni skulle vilja ägna mer tid åt? Hur löser ni det? Har ni några lyssnings-/lästips för andra som är intresserade av det? Ser fram emot att prata vidare i kommentarsfältet!"

Tack Lisa!

Mvh/
FruEfficientBadass

34 kommentarer:

 1. Har flera gånger berört ämnet med vänner som befinner sig i ungefär samma situation som mig själv, dvs priviligerad kring-40-medelklass med högt-över-medel löner.
  Jag har en inkomst på strax över 100' i månaden brutto men ser mig själv köra en Ford från 2009 och i största allmänhet ha en burn rate på samma nivå som en undersköterska.
  Mina vänner med snarlika inkomster leasar Porsche Taycan och äter halstrad lodjurssadel (nåja) till middag.
  När de frågar mig om mitt livsval berättar jag om mina ambitioner att kunna slå mig frå från den gyllene buren långt innan utsatt pensionsålder. Att jag sparar mellan 30 och 40 lusentappar varje månad och att min högsta dröm är att slippa rapportera korporat tjurbajs till en mängd slipsprydda chefer.
  Reaktionen låter inte vänta på sig: Men vad ska du göra då? Hur ska du använda all tid? Flera timmar om dagen bara till dig själv?

  Jadu, jag kan tänka mig att ta mina 8-10 dagliga arbetstimmar och lägga på löpträning, svulstig matlagning, meditation, bokläsande, tv-spel, leka med barnen, renovera huset, eller vad som helst. För att parafrasera Magnus Betner - jag sitter hellre på min egen pung i flera timmar än att göra det där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men vad ska du göra då? Hur ska du använda all tid?". Konstigt att svenne banan inte har samma inställning till semester. "Vaaa? Har du sju veckors semester i sommar din stackare! Vad ska du göra av all tiiiid??"

   Radera
 2. Är snart 52 och hoppas göra min FIRE vid 54-55 år. Portföljen har till stor del blivit ett självspelande piano och allt mer av mina inlägg och tankar riktas in på vad jag ska göra med min tid.

  Kurser vill jag också gå, inte för att det behövs för jobbet eller skulle göra mig attraktivare som jobbsökande. Utan för att det intresserar mig. Skulle vilja testa lite helt nytt för att se om det passar mig, kanske måla tavlor?

  Motion: Som gammal elitidrottare tänker jag satsa på att träna i klubb och mot motionstävlingar vilket jag har haft svårt med som heltidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att lära sig saker, det roligaste som finns. Visst, det corporata bjöd ju en del av den varan, men då oftast i relation till ens gebit d.v.s. astråkiga saker. Min mans ambition pre nuvarande liv (d.v.s. flytten upp, deltid/heltid och numera: sjukdom) var att gå på öppna föreläsningar och lära sig om random stuff, bara för nöjes skull. Yttersta lyxen?

   Radera
 3. Jag har ju min musikvetenskap. Läser en kurs då och då, ibland några på raken. Men har alltid jobbat minst 50% samtidigt. Jag längtar verkligen till tiden finns att studera mer (har just nu paus) men var sak har sin tid och just nu trivs jag att jobba heltid och få ihop pengarna. Jag vill liksom inte studera för att uppnå någon karriär inom det, utan bara för skojs skull. Så heltid it is, just nu, tar nytt beslut inför varje termin.

  Som bonus har jag 2,5 års CSN kvar att ta ut, trots många års heltidsstudier.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyllo, nästan tre års CSN kvar. Jag tankade slut på min i våras, studiebidragsdelen alltså eftersom studielån suger.

   Radera
 4. Hello,
  Japp jag har sett det där "vad skall man göra med all sin tid". Du verkar ju göra helrätt! Jag har kommit fram till att det är fördelaktigt att lägga mer tid på det som verkligen betyder något och att man med fördel kan dra ned på annat.

  Om man älskar att skriva ja då är det ju klart rimligt att göra just det.

  Jag älskar aktier och lägger mycket tid på det.

  Ha det gott

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Fyller 47 nästa år men har bestämt mig för att stiga av vid årsskiftet. Har suttit 8h/dag framför datorn/på möten och är grymt less på det.
  Siktar på en gig-karriär där jag åtar mig kroppsarbete när lust och möjlighet finns. Ser inga som helst problem med att fylla ut mina dagar. Längre promenader med hunden, träna, laga mat, läsa böcker, bara njuta av en kopp kaffe i naturen.
  Har mängder med saker jag vill lära mig: Meka med bilar, renovera hus, prata spanska, bokföring, köra lastbil, men framförallt att känna att man har tid att sitta ned och prata med familj och vänner och verkligen vara närvarande och inte tänka på massa andra oviktiga saker.
  Jag har 1 liv. Jag skall leva det.

  Passar också på att tacka för en fantastiskt bra blogg!
  Jag kollar den dagligen och hoppas allt löser sig med din familj och att du får kraft och lust att förnöja allas saltgruvevardag med dina spaningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "känna att man har tid att sitta ned och prata med familj och vänner och verkligen vara närvarande och inte tänka på massa andra oviktiga saker." Kanske en av de allra förnämaste delarna för min del. Tidigare var jag kanske okulärt närvartande, men väldigt sällan i sinnet. Nu kan ett stilla samtal verkligen UPPTA mig. Livskvalitet, att äga sin hjärna!

   Radera
 6. Ska fortsatt driva mitt liv som ett företag, dvs lösa mina egna problem åt mig själv, planera för min framtid till gagn för mig och inte åt någon annan, lägga min energi på det som intresserar mig.
  Problemlösande som löser mina problem och mina funderingar, det ger ett rikt inre liv, det belönar mig själv. Att gå till affären och köpa någon kinesisk plast som knappt håller mer än fem minuter och som inte i grunden gör det som jag vill att den ska göra - det är högst otillfredställande, det är att luras och gör mig frustrerad.

  Att vara företagsledare i den viktigaste koncernen av dem alla är en strävan som borde få fler ambitösa att lystra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Att vara företagsledare i den viktigaste koncernen av dem alla är en strävan som borde få fler ambitösa att lystra." Bra formulerat!

   Radera
 7. Att man nödvändigtvis inte behöver göra något jämt. Att gå och dra hasorna efter sig, göra vad som faller en in, gå å skrota utan jäkt.Tråka på i tristessen, fastnar man inte där så kommer det oftast nå`t bra ur det för att man har tid, i ekorrshjulsracet finns ingen tid utan tråk och tristess bara gnager ständigt utan att föda någon kreativitet.
  Jag hjälper anhörig, odlar, har tid med vänner,älskar matlagning, läser, lägger någon liten peng på teater och bio, gör olika studier som försökskanin,(inte medicinska), går på upptäcktsfärder med matsäck, bor nära skog har inte långt till Stocholm och Uppsala, mycket är gratis. Pluggar språk, följer en del youtubers som inte propagerar för att du ska göra av med dina pengar utan hur du ska kunna leva på mindre, det är en konst och kul.

  Inga problem med att "gå hemma" det bästa är att vara sin egen boss./Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. "i ekorrshjulsracet finns ingen tid utan tråk och tristess bara gnager ständigt utan att föda någon kreativitet." Could not agree more.

   Radera
  2. Åh Elsa, kan du inte rekommendera några youtubers som diskuterar hur man kan leva på mindre?

   Radera
  3. Inte svenska men "Frugal Vivi" och "Frugal Jo". Samt bloggen Life after Money som inte lever lika sparsamt längre men det finns en en hel del gammalt att läsa. "Frugal living in France". Finns många engelska youtubers på temat.
   Kanske en del är alltför extrema för vissa och inte FIRE.
   Lever själv på väldigt lite pengar, under existensminimum och har ett gott liv men det tror jag förutsätter en "emergency fond" annars blir det alltför oroligt. Vill gärna kunna laga mina tänder. Trots väldigt lite pengar så har jag aldrig uppskattat mitt liv som jag gör nu.Elsa

   Radera
  4. Tack så mycket Elsa, jag uppskattar verkligen dina tips! Ska kolla upp samtliga - har redan börjat kolla på Frugal living in France - mycket bra!

   Radera
 8. Ja men ÄR det så mycket tid som man får "extra", egentligen? Är det inte så att alla saker som nedprioriterats kanske, möjligen, nu får plats i mitt liv?
  Om jag hela tiden har prioriterat bort min "egentid" för att finnas till hands till andra, tex arbetet, så kan det få en mer framträdande position när jag inte behöver ha arbetet främst i listan.

  Helgen som varit, som i mitt fall innebar även en ledig fredag, har gått åt till följande: trädgårdsarbete, hjälpa äldre släktingar, kört till tippen, byta däck på flera bilar, besöka kyrkogårdar och gravplatser (skjutsa äldre släktingar dit), matlagning, tvätt, nödstädning (dvs de mest akuta dammråttorna har avlägsnats), hjälpa yngre släktingar med flytt, släktmiddag, läxläsning, skjuts till träningsläger, se till att det finns matsäck till nämnda träningsläger och en pyttekort promenad.

  Inget av ovan nämnda, utom promenaden, har varit mitt eget stora nöje, det mesta är sådant som är nödvändigt (däckbyte och tippen tex), mycket har varit för omgivningens skull.
  Om jag hade varit ekonomiskt oberoende så hade jag utan problem kunnat fylla mina vardagar med besök hos frisör och sjukgymnast (en idrottsskada jag dragit på mig) på vardagen, lite lugn rehabträning i min idrott, träffa vänner jag inte sett på länge, städa hela huset, tagit promenader i dagsljus och kanske till och med solsken, läsa de där böckerna jag aldrig hinner med, förbereda middagsmat för fler än en dag, utöva flera av mina intressen utan tidspress (det får ta så lång tid det tar), ta mig tid för planering av nån aktivitet. Jag kanske skulle ta en dag till tråkiga saker som tex att köpa en ny garderob (kläder alltså, inte möbeln) då det jag har börjar bli rejält slitet.
  Jag kanske till och med skulle ta på mig att vara klassförälder eller hjälpa till med planering av klassresa för ett av barnen. Och stötta i föreningslivet, där det alltid saknas folk.

  Det finns tusen och åter tusen saker jag skulle göra om jag kunde använda vardagarna till det. Men nu är jag mest trött!

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Just nu är jag ju i princip ensamstående till tre barn i aktiv ålder (fyra om man räknar in min man) och det är ett 75%-jobb. På morgonen: Taxi Hudik, kära hit och dit på olika lämnningstider. Däremellan: Ärenden av olika slag, läkarbesök, utvecklingssamtal, införskaffande av nödvändigt gods. Sen Taxi Hudik igen. Visst, jag hann med en power nap och lite hobbyskriveri, men inte mycket mer än så. Jag tackar min lyckliga stjärna att vi hann bli något sånär ekonomiskt oberoende innan den här situationen uppstod. Och även utan sjuk man undrar jag - likt generationer av pensionärer - HUR hade jag tid att jobba innan? Nej håller med dig, genom ren agenda hinner livet expandera och ta den plats det behöver.

   Radera
 9. Jag tycker att mina helger/semestrar ofta visar hur jag skulle spendera dagarna om jag slapp jobba.

  En "vanlig" dag består då av att jag tar en lång frukost (dvs tar tid på mig, läser lite bloggar och slipper tänka på att skynda mig) innan jag går ut och tar hand om och rider en häst. Lagom till lunchen brukar jag vara klar i stallet, så då är det in för att laga mat och äta. Sen ut igen och rida nästa häst (och verkligen njuta av att inte behöva stressa runt i stallet, utan faktiskt stanna till och prata med nån stallkompis som behöver ventilera nåt eller kanske filma en snutt om nån rider på banan och vill ha film) innan det är dags att laga middag. Efter middagen har jag äntligen tid över för mitt roliga forskningsprojekt/lyssna på podd medan jag lägger pussel/läser den där boken jag längtat efter att läsa etc.

  Jag skulle lätt kunna leva så resten av mitt liv. Bara 1,5 miljoner kvar nu!!!

  Under tiden jag sparar ihop pengarna försöker jag helt enkelt att prioritera bort sånt som stjäl tid, även om jag ständigt får påminna mig själv. Tex att bara tacka ja till saker jag verkligen vill göra (så svårt!) och att försöka avsätta ordentligt med tid till varje uppgift, så stressen hålls borta.

  SvaraRadera
 10. Idag:

  * På förmiddagen veckans rebalansering av momentumportföljen
  * Långpromenad den ljusaste timmen
  * Eftermiddag: Malde ned en hög med grenar från fruktträden och lade i komposten
  * Några koppar espresso, fördelat över dagen


  Räcker inte det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får godkänt. Har du flismaskin?

   Radera
  2. Jag har en enkel kompostkvarn från Biltema. Den klarar jobbet utmärkt, om grenar och kvistar får torka lite innan man mal dem. Den tar dock inte tjockare grenar än c:a 30mm. Har vi grövre grenar sågar vi upp dem och eldar i braskaminen.

   Radera
 11. Nu syr och stickar jag mycket, men om jag inte behövde jobba så skulle jag kunna ägna mig åt annat tidskrävande handarbete som knyppling och vävning...

  SvaraRadera
 12. Jag skall andas och ta det lugnt. Jag litar på att jag kommer på något intressant om/när jag får tråkigt. Det hörs inte så mycket om fotboll på denna blog men jag är ju fotbollsintresserad. Och cykelintresserad. Och vinintresserad. Och lite social, det kommer gå bra.

  SvaraRadera
 13. "Det hörs inte så mycket om fotboll på denna blog " Om min man hade varit mentalt närvarande hade han skrattat högt. Och skämts en smula när han åmint sig tillfället då jag somnade hemma hos vänner när Sverige var i final i något VM/EM.

  SvaraRadera
 14. Oj, en tvillingsjäl. Fast jag har bara jobbat i sex år på min romansvit (del 1 är klar, del 4 skrev jag för länge sedan). Hojta till om du vill utbyta läsningar (utan inblandning av pengar), jag frilansar som förlagsredaktör.

  DB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej DB! Låter trevligt att höras och ev utbyta ngn textsnutt, vi kan väl höras på Instagram? DM:a mig på sobel_writes (jag har en öppen profil). Mvh "Lisa"

   Radera
  2. Tack för svar! Har inte instagram, men bloggägaren har fått ett mail med min mail-adress som jag hoppas hon vidarebefordrar till dig. Skriver också i en specifik genre, men inte din.

   Radera
 15. Nu är jag sen på bollen här...men det var en alldeles fantastisk läsning alltihop. Fru EB, du kanske kunde lägga dessa någonstans så man kan plocka fram dom när man tappar gnistan? Jag är precis i uppstart, från ingen koll alls (upptäckte att jag hade ett ISK hos Swedbank (jamen ni hör ju..)) till att försöka få kläm på allt det här med indexfonder å annat. Jag har också en "Fond" som det heter rätt och slätt...är det en sån där med höga avgifter tro? Allt detta kom till vid ett bankmöte nån gång i tiden....skrämmande hur dålig koll jag har. /Malin

  SvaraRadera
 16. Allt låter ju helt underbart ovan. Jag känner dock att ju mer tid jag har desto mindre får jag gjort. Jag går ner så i varv. Jag har redan massa tid o skulle kunna läsa spanska, gå långa promenader , städa vinden o rensa kläder ....men mycket tid går bara åt till ingenting. Har haft pauser i livet o går då ner mig så till slut blir jag stressad bara av att ha en tid inbokad jag behöver tider att passa o lite adrenalin. Vart får man den ifrån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha ... till slut så stressad av att bara ha en tid inbokad. En tvilling till mig!? :D

   Radera
 17. Vad ska du göra med all din tid?
  Leva - FI-strävaren
  Jobba - Jobbaren

  /Fluff

  SvaraRadera
 18. Jag har precis "upptäckt" FIRE och jag därmed inte kommit så långt med mitt sparande. När jag har semester har jag inga problem att fylla dagarna med en massa fina saker som jag mår bra av. Lång frukost, promenad, löpträna, yoga, läsa böcker, kolla film. Hinna andas och reflektera över mitt liv i allmänhet. LÄNGTAR tills jag kan få göra detta istället för att kontorsslava dag ut och dag in.

  //Maria

  SvaraRadera