Då var det dags att kavla upp ärmarna igen. Månad fyra handlar om billigt resande och veckans uppgifter var:
MÅNDAG - GÖR RESEARCH• Skaffa ett olinjerat block för dina resplaner.
• Leta upp en härlig penna samt gärna lite färgpennor.
• Dela in blocket i ”Inrikes”, ”Utrikes” och ”Den stora resan”.
Skilj de olika delarna åt med gem eller små post-it-lappar. Jag klippte lappar ur ett färgat block och tejpade fast så att tejpen även täckte själva etiketten. Jag hade tur som hade ett olinjerat block (eller resterna därav) hemma, jag ogillar linjerat när det kommer till kreativa övningar. Rutigt är bättre. Bullet journals funkar också, men det här var helt rent. Nämnde jag att jag tillbringade min barndom med att sitta och pyssla på mitt rum med dylikt? Så var det i alla fall så här är jag på hemmaplan.
TISDAG - RESEARCH
• Avsätt kvällen till att göra research kring ett turistmål som du kan nå inom en timme.
• Skriv upp resan och dess detaljer i flik ”Inrikes”. Illustrera gärna.
Jag valde att reka två resmål. Ett på bilavstånd från Hudiksvall och ett dryga timmen från Stockholm. Eftersom jag/vi kan Hälsingland som min egen bakficka sökte jag mig utanför landskapsgränsen till Dalarna. Det ser rätt nära ut på kartan men tar 2,5 h att ta sig till exempelvis Rättvik. Där blev det emellertid stopp eftersom jag förvillade mig in på Air BnB, återkommer till det.
En timme från Stockholm ligger Trosa. Förutom att det är en gullig liten stad tar det bara 57 minuter att ta sig dit med bil och dessutom bor där en vän jag besöker alldeles för sällan. Mina två resmål blev således "Dalarna" och "Trosa".
ONSDAG - BESÖK SJ
Gå in på SJ:s hemsida och börja prenumerera på ”släppnotiser”. Det vill säga meddelanden som går ut när nästa kvartals biljetter släpps. I regel är det billigare att köpa biljetterna tidigt. Så här står det på SJ:s Facebooksida:
- Sommarens biljetter släpps under mars/april
- Höstens biljetter släpps under maj/juni
- Vinterns biljetter släpps under september/oktober
- Vårens biljetter släpps under november/december
För att få exakt information om datum för biljettsläpp, gå med i SJ Prio och prenumerera på vårt nyhetsbrev."
Jag tycker inte att det är en helt intuitiv upplevelse att börja prenumerera på deras nyhetsbrev så jag skärmdumpade åt er:
Här kan man klicka ur oönskad kommunikation som "kundundersökningar" och "inför resan" samt all form av sms-erbjudanden och endast behålla nyhetsbrev (där jag antar att man lägger ut info om biljettsläpp).
En parentes men jag åkte mycket tåg ett tag när jag pluggade i Sundsvall för att sedan jobba i Gävle. Jag höll på att bli tokig på utropen. Varenda gång tåget lämnade en slutstation skulle det i raspig, uppskruvad högtalare ältas om "Välkommen till SJ tåg nummer bla bla med destination bla bla (rimligen har man redan koll på var man är på väg). Vi har redan all information vi behöver om er resa så om ni sitter på rätt plats behöver ni inte visa era biljetter" plus en massa annan trivia. När skiten väl var överstökad och man kunde zooma in på sitt kom samma meddelande igen fast på engelska. Alltså...
Så jag gjorde det varje sjuk människa gör, jag mailade SJ:s kundservice och påpekade hur onödigt detta var, att det störde min "kundupplevelse" och annan marketing lingo. Nu vet jag inte om det finns ett samband här, men jag har noterat att de inte längre stökar runt med dessa utrop i samma utsträckning. Eller så har jag bara haft tur att hamna på tåg där tågvärden haft självrespekt nog att skippa talmanus.
Jag kan inte begripa att jag inte gjort det här tidigare. Alltså utforska STF. Om man inte är besatt av att komma till ett specifikt ställe är det bara att kasta upp kortleken i luften och dra ett kort. Sen skräddar man sina upplevelser efter vad omgivningarna har att erbjuda. Som ni minns är det ombytet som förnöjer och själv gillar jag det spartanska. Exempelvis de otaliga helgerna på barnens scoutgård norr om Stockholm och vår fantastiska vandrarhemsupplevelse på Högbonden fyr för några år sen.
Fördelen med vandrarhem är gemensamma kök så har man tur träffar man lite trevligt folk att hänga med över en flaska Sancerre på fredagskvällen (som man har råd med eftersom en flarra kostar vad ett glas hade kostat på herrgårdsweekend).
TORSDAG - STF
• Gå in och kolla på svenska turistföreningens hemsida.
• Genom dem får du tillgång till billiga boenden runt om i Sverige samt rabatt på tåg. Medlemskap för en familj kostar i skrivande stund 550 kronor/år.
• Välj ett eller ett par boenden som du skulle kunna tänka dig att besöka och skriv upp i ditt resblock under flik ”Inrikes”.
Jag sa under första punkten att det tog stopp efter att jag googlat på Rättvik och det berodde på att jag gjorde kardinalfelet att därefter gå in på Air BnB för att hitta boenden. Vad är det med folk? Jag fick bara fram sketna stugboenden för typ 3 000 kronor natten. För det kan jag ju ta in på Diplomat! Men på STF:s hemsida blev det andra bullar. Visserligen inte Rättvik, men Orsa och det lite skabbigt bedårande STF Fågelsjö/Gästis.
Två rum med totalt fem sängplatser skulle en helg i juli gå på 2 300 kronor. Inalles. Plus då medlemskapet till STF. Jag läste lite recensioner och det var underhållande:
“Ordinärt lite gammaldags vandrarhem i väldigt vackra omgivningar och nära en badbrygga med fint mjukt vatten! Välutrustat trevligt kök, bra duschar och bra TV rum. Vi hade dock oturen att vara där samtidigt som ett manligt fiskesällskap som bredde ut sig med chipspåsar o chokladpapper m.m i TVrummet, ölburkar på bordet utomhus och lämnade odiskat porslin efter frukosten i diskhon. Plus att vårat rum var dammigt o ostädat när vi kom. Plus för närhet till gammelgården och bra guidning!”
Yes, exakt vad jag vill ha. Nu måste jag bara göra oss till medlemmar vilket verkar lite meckigt då vi i nuläget är skrivna på två adresser.
I Trosa fanns ett bedårande vandrarhem på en ö. Jag saxar:
På en lummig strandtomt med stora gräsytor precis intill segelleden genom Sävsundet ligger de röda stugorna som byggdes som bostäder för lotsarna i slutet av 1800-talet.
Man tar sig till en brygga och bokar därefter båtskjuts med värdarna. Recensionerna är fina, bland annat denna:
”Ett underbart Vandrarhem med supertrevliga värdar. Vi hade så vackra dagar på ön och njöt verkligen av den lugna platsen mitt bland de gamla ekarna. Trädgården är mycket stor, komplexet är mycket kärleksfullt underhållet och frukosten är fantastisk. Vi kommer säkert tillbaka.”
Här tänker jag mig en tidig höst-helg, kanske i slutet av september. Det här fyrabäddsrummet i egen stuga går på 2 700 kronor för en helg.
Andra Stockholmsnära vandrarhem är Bränneriet vid Nynäs Slott, Ytterjärna Hotell och Lasätter Gård i Nyköping (där förvisso en recensent klagade på mögellukt i kläderna efter hemkomst, men what have you, en del av upplevelsen).
Fördelen med vandrarhem är gemensamma kök så har man tur träffar man lite trevligt folk att hänga med över en flaska Sancerre på fredagskvällen (som man har råd med eftersom en flarra kostar vad ett glas hade kostat på herrgårdsweekend).
HELG
• Registrera dig på Airbnb eller liknande. Kolla vad som
finns på de destinationer du tidigare i veckan tittat på.
• Sikta på att du efter helgen ska ha ett inrikes förslag
redo att rulla ut nästa gång ressuget slår till.
• Skriv ner resan i blocket under flik ”Inrikes”.
Som sagt: Air BnB var en stor besvikelse. Jag skulle hellre gå på STF. I boken skriver jag:
Rita
och klistra eventuellt in urklipp från resereportage du
hittar. Färg och form gör planen konkret.
Syftet med den här veckan är att börja utforska det
billiga resandet. Inrikes resmål kostar en bråkdel av
utrikesresor, men erbjuder ändå ett miljöombyte. Det är
enkelt att gå in på en chartersajt och lägga en färdig resa
i kundkorgen. Men det är roligare att själv klura ut hela
upplägget från början till slut, ner på minsta detaljnivå.
Förhoppningsvis har du nu fått ett par reseuppslag. De
frön du sått kan mycket väl komma att slå rot. Från och
med nu kanske du blir mer benägen att hålla ögon och
öron öppna för restips inom Sverige.
Tips! Ta upp frågan i fikarummet: ”Vad har ni för lokala/inrikes restips att bjuda på?”
Min fråga till dig: Vad har DU får inrikes restips att bjuda på?
Mvh
FruEfficientBadass
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaVi kör bekväm fjällvandring i sommar. Vi har hyrt via Skistar i Vemdalen, 1 v för 5600kr för 5 pers. Det tycker jag känns prisvärt. Så kan vi fjällvandra på dagarna och bo bekvämt och sova bra på nätterna. Det finns även andra saker att göra, bada golf, ridning, fiske, klätterpark eller hyra cyklar och cykla på trailbana. Restauranger finns det också när vi inte orkar laga mat men annars är det lätt att hålla kostnaderna nere med att laga egen mat och även ta med matsäck på dagarna. Det blir spännande för vi har bara varit i fjällen på vintern men det känns som om även barnen kommer att tycka det blir kul.
SvaraRaderaHur gamla är di?
RaderaBra tips med STF. Gärna info om att inte använda bilen också tack tex med trosa så är det bara 35 minuter från stockholm till vagnhärad och sedan en kort busstur. Vaxholm är ju ett tips runt Stockholm och åter med tåget så är Strängnäs nära
SvaraRaderaGivetvis. Freudian slip från min sida.
RaderaTill Trosa kan man åka Trosabussen som går från Liljeholmen och hela vägen till hamnen i Trosa
RaderaKan intyga att Sävö är väldigt fint. Att sitta vid lotsutkiken en fin dag i juli och titta på båtar kan nog vara ganska trevligt. Jag har aldrig sovit över på vandrarhemmet men har stannat och fikat några gånger under paddelturer.
SvaraRaderaSåg att jag glömt infoga namn, tack för tillägget.
RaderaSjälv älskar jag att tälta. Men min partner tror alltid att vi ska bli knivmördade genom tältduken. Mitt bästa semestertips är ändå att cykla och/eller vandra med tält ca två nätter. Behöver inte vara långt hemifrån. Låna utrustning på fritidsbanken om ni inte har allt själva. Ta med lite lyxig och mättande friluftsmat. Kolla in undertian.com för inspiration. Vänta in en helg då väderprognosen ser lovande ut.
SvaraRadera"Men min partner tror alltid att vi ska bli knivmördade genom tältduken." EXAKT min rädsla. Eller björn.
RaderaJag kände inget behov av att göra veckans uppgifter för jag gör en resa om året med mina barn och den planeras långt i förväg. Jag har redan bestämt sen länge att nästa sommar, alltså 2024, ska vi åka till Höga kusten. Då finns det gott om tid att göra ordentligt med reaserch och hitta billiga alternativ. Tar för övrigt gärna emot tips på både boenden och aktiviteter. Barnen är 7 och 3 år så det ska passa dem.
SvaraRaderaFörra sommarens resa gick faktiskt till Rättvik och jag förstår vad du menar med airbnb och dyra stugor inte ofta utan bekvämligheter som wc. Men efter mycket letande hittade jag ändå ett perfekt boende i en persons källare, egen ingång och fullt utrustad. Tror att jag betalade runt 5000 för en vecka. Dock för litet för hela din klan, jag behöver än så länge bara en dubbelsäng till mig och mina två barn.
I sommar ska jag faktiskt åka på mitt livs första charter och första utlandsresa på fem år. Dock bokad på black friday så med bra rabatt. Håller tummarna för att jag inte ska tycka allt för mycket om det, vill ju inte fastna i charter-träsket för då finns det väl inga gränser för hur mkt pengar som ska försvinna.
Som sagt Höga Kusten = Högbonden fyrs vandrarhem. Magiskt.
RaderaVi semestrar mycket kring Höga kusten, snabba tips att kolla upp: Mannaminne friluftsmuseum, smitingens havsbad, Hörsångs camping/bad (skrivs ibland hårsångs camping), slåttdalsskrevan är nog för avancerat för 3åringen, men i framtiden! Lekplatsen vid Höga kusten hotellet är också fenomenal, kul fontän/vattenlek finns!
RaderaTack snälla för jättebra tips!
RaderaNär det gäller Höga kusten så får man inte glömma Ulvön och Trysunda. 2 fantastiskt mysiga öar som är enkla att ta sig till med färjorna
Radera/Lotta
Liten varning utfärdas för Rättvik under Classic Car Week, om man inte gillar raggare och amerikanska vrålåk, men jag tror mig ha uppfattat att det inte är intresse hos Fru Badass.
SvaraRaderaAnnars finns det mycket trevligt och gratis, promenera efter Långbryggan och bada från Persborgs brygga. Har man bil är Styggforsen vid Boda kyrkby värt ett besök, där Ingmar Bergman filmade scener till Jungfrukällan. Även Hildasholm i Leksand med en fantastiskt fin trädgård, är ett ställe värt besök.
Jungfrukällan, episk buskis med Johannes Brosts morsa. Jag har aldrig fattat Bergman. Nu verkar det snarare bli Orsa men tack för tipsen, man kan ju ta bi...cykla dit.
RaderaDå tipsar jag om Helvetesfallet och Storstupet om ni vill ha något lite fysiskt och samtidigt en härlig/häftig naturupplevelse.
RaderaOch off season Orsa campings stugor. På sommaren lär de vara sviiindyra men vi var där på novemberlovet och då kostade det inte många kronor. Men nu hade du väl redan klurat ut boendet.
RaderaVi gillar också att tälta men har även kört mycket air b’nb. Jag älskar allt runt Bådad, Torekov, Arild, Mölle. Klipporna, salta bad i havet, vyerna och bokskogarna. Not so much snobbarna i vissa områden men de kan man betrakta som skådisar och då blir det nästan roligt, som att vara på teater. Känns som att det är små avstånd där också. Fast vi är ju i och för sig alltid bilburna.
SvaraRaderaJag har förstått att Bjärehalvön är något alldeles extra. Får googla vandrarhem.
RaderaDet är vackert! Även kullaberg med Nimis och fyren långt ut (med tillhörande grottor)!
RaderaOja Bjäreön är fantastisk mer Norrvikens trädgårdar, Kattvik och kanske ta båten till Hallands väderö utanför Torekov.
RaderaLjuset på Vätterns östra sida - Vadstena, omberg, alvastra, ner mot Gränna. Kafé klevens vy över norra Visingsö! Cykla på öa med dess historia. All natur inom 1 h från Jönköping - girabäcken, skurugata, dumme mosse, hökensås, hassafall osv…. Om små barn: bauerlekrummen på länsmuseet (helt gratis) och stadspark med djur, lekplats och utsikt. Pizza i kvällssolen på sandstrand och helt klart (dricks)vatten att bada i. Så västra sidan med Tiveden, Hjo och turkost vatten vid djäknesundet.
SvaraRaderaHärliga tips, blev väldigt sugen på att åka dit med barnen. Har själv varit vid Ellen Keys strand och det var magiskt ljust som du skriver.
RaderaStocklycke Vandrarhem på Omberg, fantastiskt fint att bo på. Så vandrar man på lederna runtomkring.
RaderaMullsjö hotell och konferens på andra sidan Vättern. Också ett mycket fint ställe att bo på. Lugn och skön miljö.
Det finns massor med fina ställen kring omberg/Vadstena att upptäcka med barn!
RaderaPrincessan Estelles sagostig vid Tåkern, ofta finns det värdar där som hittar på olika barnaktiviteter som tex plantera biblommor eller fånga upp olika kryp från vattnet med håv.
Sen finns flygvapenmuseet i Linköping, en riktig barnfavorit, valla gård med stor lekplats, fenomenmagasinet. Nära Vadstena ligger Motala med varamon som är nordens största insjöbad. Sedan är det inte långt till Kolmården, men det är ju lite dyrare.
Sverige är fantastiskt. Sedan vi skaffade husbil har vi varit på så många fina platser. Nu senast Ronneby och Sandhammarens strand utanför Ystad. I husbilen bor man bekvämt och det kostar sällan mer än 2-300 kr per natt. Man lagar egen mat som hemma. Oftast bor man på fantastiska ställen. Nu på Sandhammaren stod vi i princip på stranden. Det kostar så klart att ha husbil men om man älskar att resa ut i naturen och till mindre städer är det bästa boendet. Inte minst slipper man frysa väskan när man kommer hem för att ta död på eventuella vägglöss som man fått med hem. Sen jag var på studiebesök på vägglusbekämparföretaget och blev lite för välinformerad tar jag inga risker.
SvaraRaderaLäckö slott i kombination med Kinnekulle är mitt tips!
SvaraRadera/C
Hyrbil från Circle K eller OKQ8 - väljer man de reklamprydda bilarna är det ca 350 kr inkl 10 mil per dygn. Billigare blir det inte. Har testat Snappcar och GoMore men pga mest större bilar i mitt grannskap blir det dyrt. Och krångligare.
SvaraRaderaMitt tips till dig är att omgående kontakta din Hudik-kompis som har en fjällstuga i Vemdalesfjällen som ni får hyra billigt! Vattenfall i massor, härliga vandringar, paddla kanot, cykla, åk zipline osv. Se så, jag väntar med spänning på ditt sms! :-)
SvaraRaderaSköldis?
Radera