Lär barn om börsen del 1

Jag skrev tidigare om att jag gjort en dragning för mellanbarnet om börsen. Jag utlovade en serie på temat. Här kommer del ett. Slide för slide, med speaker notes.

Del 1: Grundläggande om aktier
”Aktie = Ett litet ägande i ett bolag". Du lånar ut pengar till ett företag genom att köpa aktien för säg, hundra kronor. För pengarna kan företaget ex. köpa nya maskiner som ger ökad vinst för företaget i fråga. Eftersom de inte kunnat göra detta utan dig ger de dig en liten belöning varje år, säg åtta kronor per aktie. När du ledsnat på att äga en bit av bolaget säljer du aktien och får tillbaka dina hundra kronor. Men du har tjänat pengar under tiden du ägt den. Det är det som kallas börsavkastning.

Husband comment: "Det stämmer inte riktigt va, du köper ju aktien av någon som säljer på marknaden, det är ju bara vid nyemission du investerar i själva bolaget." 

Lägg ni den pedagogiska ribban där ni tycker är lämpligt. Personligen tycker jag att konceptet "nyemission" kan komma vid ett senare tillfälle. 


Vad är en börs? Det är här aktier och fonder byter ägare, på samma sätt som prylar byter ägare på Blocket och Tradera. Det finns en massa olika börser, allt från stora New York-börsen till lilla Stockholmsbörsen. 

Du köper och säljer via din bank, exempelvis Handelsbanken eller Swedbank. Men banken är bara en mellanhand, det är på börsen affären sker. När du väl äger en aktie har varken banken eller börsen med den att göra, du har nu ett direkt ägande i det företag du köpt aktie i.

Här kan man också brodera ut av typen: "Det är precis som när du köper och säljer kläder. Tänk dig att du en dag tröttnar på ett par byxor och lägger ut dem på Plick. Då kanske det är någon som vill ha dem och då får du (förhoppningsvis) tillbaka de pengar du en gång gav för dem. Så funkar det med aktier också - du kan när som helst sälja till någon annan.”

Men till skillnad från kläder och prylar ökar oftast aktier i värde över tid. Om du köpt en aktie för 100 kronor år ett kanske du får tillbaka 110 kronor år två. Varför? För att företag hela tiden strävar efter att växa och bli mer lönsamma. Genom att äga en bit av företaget får du vara med på den resan.


Hur går det till? Förr var man tvungen att gå till en bank för att köpa och sälja aktier. Man fick då ett aktiebrev (se första sliden) som man kunde lägga i sitt bankfack. Aktiebrevet var ett bevis på att man ägde en liten bit av det företag man köpt en aktie i. 

Idag sker alla aktieaffärer på nätet. Man går in på sin nätbank, ställer sig i sökrutan och letar fram den aktie man vill köpa. Sen trycker man "Köp". Den dagen man vill sälja sin aktie gör man samma sak fast trycker "Sälj". 


Hur vet man hur det går för ens aktier? Inne på nätbanken kan man gå in på "Utveckling" och välja en viss tidsperiod. Exempelvis "I år". Då ser du hur dina aktier utvecklats (lägg in din eller ditt barns graf). I grafen ovan är dina aktier den gröna linjen. Den gula linjen är hur Stockholmsbörsen utvecklats totalt (OMX PI) och på så sätt kan du få en idé om hur bra det gått för just DIN aktie. En akties avkastning/utveckling beror på två saker. Dels på hur stor utdelning ett bolag ger. Det vill säga den procent man ger som tack för att du investerar i den. Dels på hur "het" aktien är på marknaden, om folk "tror" på aktien och är villiga att betala bra för den. Exempelvis har många trott på Spotify varför deras aktie gått jättebra. Men eftersom bolaget går back lämnar de ingen (eller ytterst liten, vet faktiskt inte) utdelning.


En aktie som har ett stabilt börsvärde, vilket är vanligt hos lite äldre bolag som inte växer så mycket längre, ger oftast en högre "tackpeng" (utdelning) än ett bolag som är lite nyare och som växer snabbt. Det nya bolaget måste använda sina pengar för att investera i sin verksamhet för att kunna fortsätta växa och har därför inte råd att ge så mycket tackpengar. 

För din värdeutveckling spelar det inte så stor roll: Både ökat aktievärde och utdelning ger dig värdeökning, så du behöver inte bry dig om vilken kategori dina valda företag tillhör. 

SLUT

Det var nog för lektion ett. Det kommer säkert många bra frågor ur den här sittningen och du kommer att märka att det inte alltid är helt lätt att besvara dem. Akta dig för att gå in i komplexa detaljer eller att ge för mycket information. Jag kom på mig själv med att börja prata värdepapperscentraler och insättningsgaranti här men det är solklar överkurs för någon som precis bekantat sig med begreppet "aktie". 

I den här lektionen kan det vara lämpligt att gå in på någons ISK för att titta runt lite. Om barnet redan har en ISK kan det vara bra att på förhand ha preppat med lite cash så att hen får köpa något, gärna en "lustaktie" av typen Apple eller Disney.

Som sagt, kom gärna med input om jag fått fundamenta om bakfoten. 

Mvh
FruEfficientBadass

5 kommentarer:

 1. "När du ledsnat på att äga en bit av bolaget säljer du aktien och får tillbaka dina hundra kronor." Det låter som att man är garanterad pengarna tillbaka vilket man ju verkligen inte är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - Jag skulle säga mer att första köparen ger pengar till bolaget istället för att låna ut pengarna (det låter mer som obligationer)

   Radera
 2. Jag får erkänna att jag håller med din man - när man köper aktier på börsen får inte företaget några pengar alls, utan pengarna går till den du köper aktierna av. Vid nyemission tecknas istället aktier och teckningskursen betalas in till bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, och det har du FruEB med i utbroderingen:
   "Det är precis som när du köper och säljer kläder. Tänk dig att du en dag tröttnar på ett par byxor och lägger ut dem på Plick. Då kanske det är någon som vill ha dem och då får du (förhoppningsvis) tillbaka de pengar du en gång gav för dem. Så funkar det med aktier också - du kan när som helst sälja till någon annan.”

   Just det, sälja till någon annan. Dvs det är inte HM (företaget som gjort/sålt grejerna först) som inblandad här.
   Och Plick är ju som börsen, det är där det säljs begagnade grejer - fast börsen är ju en auktion. Plick har ju auktionsförfandet med som (ett av flera) val för säljaren så i den mån stämmer det överens

   Radera