Skilsmässa på budget

Jag vill börja med att pudla. Jag hade ju fått allt om bakfoten. Som "Anonym 22:07" påpekade i förra inlägget är det inte Pingströrelsen som delar ut pamfletter om paradiset utan Jehovas Vittnen

När jag bildgooglade Jevhova+paradiset dök en rikt kolorerad bildflora upp men inte en enda innehöll motiv på flickeflarn som tumlade runt med lejonungar. Däremot kramar ett barn en...leopard (jag har alltid varit dålig på bondgårdsdjuren)?

Ett genomgående tema är föräldrar av olika etnicitet som kramar sina barn i naturscenarios. Vid en alpsjö, på en äng, ett fält eller som nedan, i Jardin du Luxembourg i sjätte arrondissemanget. 

Om Jehovas hade kunnat garantera evigt liv i nämnda park hade jag hoppat på och det redan idag. Förutsatt att jag på daglig basis hade fått gå till Monoprix för att köpa grillad kyckling och svalt vitt vin. Och kanske lite Gauloises. Vem bryr sig om rökningens skadliga effekter om du har evigt liv? Like: Mind blowing.

Nu brygga över till något som Jehovas inte gillar: Skilsmässa. Längst ner i kommentatorsfältet till ett tidigare inlägg kom nämligen en fråga:

"Kära FruEB och läsare! OT: blivande ensamstående småbarnsmamma här. Jag kommer strax vara tvungen att inreda ett nytt hem där jag i princip inte får med mig nåt. Söker därför alla generella och specifika tips du/ni kan ha. (dvs alltifrån var man hittar gratis/billiga möbler i Sthlm till namn på produkter som är bra). Mvh Sparsam och utan intresse för heminredning."

Frågan fick ett bra svar av en läsare:

"Det finns återbruk på flera ställen i Stockholm där man kan hämta t ex möbler gratis. Det bästa är ju om man bor nära och kan titta in lite då och då och ta hem när man hittar något som man behöver. Men utan bil och bärhjälp blir det ju ett litet större projekt med stora möbler som säng och soffa. Hur löser ni andra det?"

Den här typen av "sätta-bo-övningar" är för mig vad kattmynta är för vår ragdoll, så jag satte genast igång att skissa på min egen skilsmässolista. Om jag och min man skulle gå isär idag skulle det mest troliga scenariot vara att jag skaffar en lägenhet via Stockholms Kooperativa Bostadsförening där jag varit medlem sedan 12 års ålder. 

Det skulle bli en etta på runt 40 kvadrat i Vasastan, eventuellt med möblerbar hall (tycker ni att jag är väl specifik är det korrekt, en räv har alltid en plan B) (och C). Jag skulle behöva sängplats för tre men extraplats för en fjärde i det fall äldsta barnet vill hälsa på. Det innebär något i den här stilen:

Två dagbäddar av typen Hemnes som kan vara soffor dagtid men även bli enkel- eller dubbelsängar nattetid. De har också gott om förvaringsutrymme i lådorna under för täcke/kuddar men skulle tro att de rymmer bra mycket mer som barnens leksaker och bulkiga klädesplagg. 


Nya kostar de ink. madrasser knappt fem tusen så här hade det dragit iväg runt tio lakan. På Blocket, särskilt i Stockholm, läggs det löpande ut dagbäddar av detta slag för mellan 1 500 och 2 000 kronor, ink. madrasser. Tada - fyra tusen för fyra sängplatser och två soffor. 

Personligen hade jag copy pasteat färgskalan ovan vid val av lakan och textilier. Jordnära men ändå lite fläcktåliga beige och grå nyanser så att man med en kvick handvändning kan konvertera nattens sovplats till vardagsrumsyta. ÄLSKAR väggfärgen. 

Till detta hade jag skaffat en stor härlig matta. Mattor är enligt min mening svåra att hitta på loppis. Ofta skabbiga och på exempelvis Myrorna Ropsten är de rätt dyra. Däremot har jag vänner som med framgång köpt mattor på Blocket så det är väl värt ett försök. Jag gjorde en snabb Blocketsearch och hittade bland annat denna matta, 2,5*3 meter för 500 spänn. Förutsatt att man gillar laxrosa. 


Till mig skulle jag skaffa en dagbädd att ha i köket. Helst Ikeas Råvaror som utgått ur sortimentet men som ännu finns på Blocket för dryga tusingen ink. madrass. Det här är enligt mig de mest kostnadskrävande kategorierna och vad är vi uppe i nu, sex tusen? Matbord och stolar köper man på loppis eller Blocket för runt en femhundring kittet. Exempelvis nedan:


Samtliga ovan ligger ute för 500 kronor, den sista har dessutom iläggsskivor. Om man tycker att färgen är trist, minns mitt gamla knep att måla med någon fräsch kulör i linoljefärg - skapar en mer patinerad känsla. Komplettera med dynor och bordsdekorationer och det är klart.


Och när jag säger bordsdekorationer menar jag kanske några tabletter kompletterat med en loppisfyndad betong-, tenn- eller terrakottakruka som du fyller med tåliga kryddväxter från Coop. 


Tablett Svartsenap från Ikea kostar 15 kronor styck. Det finns även en snarlik Svira för 7 kronor. Min erfarenhet av Ikeatextil är att man har att tjäna på att inte köpa de billigaste. Vi har tabletter av ovan slag som jag tror vi haft i 16 år. Från Ikea. Låt gå att det inte är fair trade-bomull, men kan man använda textilen så länge känns det ändå värt. 

Servetter köper du i vitt linne från loppis och hänger över stolsryggen, tvätt en gång i veckan. Stryk av dig skilsmässafrustrationen för perfekt restaurangkänsla. Vita linneservetter med stryklinjer är en vardagslyx. 

Lampor tänker jag kan dra iväg. Men inte om du kör på lampornas lampa: Rislampan. Jag fattar inte hur bra den här lampan är. Den är billig, den sprider ljuset jämnt och behagligt och den bländar inte. Ikea har i dagsläget Rigolit med diameter 45 cm för 29 kronor, upphängningssladd 50 kronor så inalles 79 kronor för en taklampa. Som är URSNYGG! Har man dessutom dimmer så kan man sänka den till en stilla måne kvällstid. Säg att du behöver taklampa på fyra ställen i ditt nya hem så har du nu lagt drygt 300 kronor på detta.

Om du vid färdigt projekt har ett par tusen kvar, ta dit en elektriker och låt installera dimmers i all takbelysning. Känns kanske inte spontant som en nödvändighet. Men med tanke på att vi lever i inomhusmörker sju-åtta månader om året skulle jag säga att det är en oerhört bra prioritering. 


Du har ju småbarn och de behöver någonstans att sitta och pyssla och rita. Större barn behöver en plats att göra läxor, sminka sig och rulla jointar. I mitt fall skulle jag behöva antingen ett brett skrivbord för två att ställa mellan dagbäddarna mot fönstret till, alternativt två matchande mindre i bredd. 


Det här långa skrivbordet låg i skrivande stund på Blocket för 120 kronor (Ikea). Eftersom bordet är så nytt och modeeernt hade jag kompletterat med två stilkonträra skapelser av typen pinnstolar från loppis, gärna omatchade och med dynor som barnen själva får välja för att demokratitvätta inredningen (övriga beslut tar du). 

Skrivbordslampor av nedan Ikeaslag finns massor på Blocket för en hundralapp styck. Skaffa gärna ytterligare småbelysning till fönsterbräden och någon byrå. Belysning jobbar på tre nivåer: Allmän (taklampa), punkt (bordslampa) och accent (riktad spot/levande ljus). Låt de tre överlappa varandra och samverka, precis som på sängbilden ovan. Det ska ”smälta ihop” om du förstår hur jag menar. Belysning kan lyfta vilket trist utrymme som helst till underbart mysigt, så lägg extra omsorg på den. 


Återstår kategorin husgeråd. Allt köper du på loppis till ingen peng alls. Jag gjorde ett överslag och kom fram till att du borde få rubbet för knappt en tusenlapp. En brokig samling mönstrade tallrikar, glas i olika utförande, ett hopplock av rostfria bestick (för 2kr/st), allt adderar till den där charmiga bric-à-brackänslan du vill åt. Satsa gärna på riktiga gjutjärnsgrytor och gjutjärnsstekpannor. Känns gediget, ger kroppen järn och ni slipper teflonets PFOA in i systemet.

Glöm inte att köpa många kökshanddukar i linne, grytvantar, förkläde och kanske en trasmatta att ha framför diskbänken så slipper ni trampa på blött när barnen diskat.

Till städning behöver du bara såpaspray, mikrofibertrasor, glastrasa (den blå, glatta varianten från exempelvis Maxi), en sop och en plattmopp. Dammsugare får du skaffa senare (köp ingen billig för de suger). (Fattaru, suger)

Vidare behöver du badrumstextil. Det är en kategori jag ogärna köper begagnat och jag har bra erfarenhet av HM Homes saker. Våra vita badlakan i Stockholm köpte vi i samband med att vi flyttade till huset i dussinförorten år 2005 och de är fortfarande som nya. Räkna med 200 kronor styck och troligtvis två per person. Handdukar har vi också från HM Home men jag väljer då svarta, grå eller beige så att sminkresterna inte syns. Svart är bäst. 

Duschmatta är ett gissel. Jag avskyr den där långluggade sorten med gummiundersida. Vattnet sipprar in under och torkar inte i kontakten med gummit utan istället fastnar mattan i golvet och man måste ritcha upp den blöta mattan vid städning. Bättre då en tjock liten handduk av den typ man har på hotell. Man lägger ut den efter dusch, drar runt den med foten och hänger upp den på badkars- eller duschkabinskanten. 

Jag tror att Ikeas Alstern för 79 kronor är en sådan, det står åtminstone inget om halkskydd i produktbeskrivningen. Om du behöver duschdraperi, köp ett enkelt enfärgat i lite bättre kvalitet. Plastiga, bjärta saker tenderar att tröttnas på. Vitt, om du frågar mig. 

Lakan är också en utgiftspost. Du kan ju börja med ambitionen att bara ha en uppsättning lakan per person vilket funkar om du har tvättstuga med torktumlare. I så fall kan jag rekommendera Ikeas vita Dvala för 179 kronor per set samt Dvala dra-på-lakan för 129 kronor styck, håller i en evighet och är krispigt fräscha även i obäddat tillstånd. 

Nu förordade jag tidigare i inlägget beige men kom på att jag allra mest älskar hotellrumskänslan i vitt. Om man orkar kan man ju slänga över en pläd eller ett överkast dagtid. Är det riktig kris ekonomiskt skulle jag köpa lakan och handdukar second hand och då sikta in mig på enfärgat ton-i-ton, exempelvis en skala av himmelsblått eller sand. Men jag skulle inte köpa täcken och kuddar där. Bläk.

Just det ja, täcken och kuddar. Samma leverantör där skulle jag säga. Ett året-runt-täcke av typen Småsporre för 500 kronor styck alternativt en svalare variant för barnen (som ofta är som kaminer nattetid) som Småsporre Svalt för 199 kronor. Kudde Skogsfräken 150 kronor. 

Om du har persienner är det enkelt. Kör gardinlöst inledningsvis och bygg på om/när ekonomin tillåter. Har du inte det behöver du rullgardiner eller mörkläggningsgardiner. Jag gillar det senare eftersom man undviker de glipor som gärna uppstår vid rullgardin. Gardin Ellen från Cellbes har linnestruktur inåt rummet men täcker helt mot ljus. Kostar 600 kronor för två längder. Gardinstång köper du på loppis eller billigaste Ikeavarianten.

En eller ett par byråer behöver ni för klädförvaring och där finns ju gamla Malm i mängder på Blocket. Inte världens roligaste, men slukar hur mycket som helst och lådorna är lätta att dra ut.


Jag såg när jag var inne nu ett flertal som slumpades bort gratis. En byrå som ovan hade jag målat med vanlig vit väggfärg (två tunna lager med liten roller). På med en snygg lampa eller loppisfyndad skulptur och du har ett stilleben. Eller varför inte ett par korgar för leksaksförvaring? Korg Tjabb från Ikea kostar 99 kronor. 

Tricket är att hitta multifunktion. I upplägget ovan fyller barnens sängar tre syften: Sova på natten, förvaring och ställe att hänga på dagar och kvällar. En stor mjuk matta är skön att gå på, ger mild akustik men tjänar också som lekyta eller plats för dina vänner när du har bohemiska rödvinspartyn under barnfria helger. Skrivbordet kan användas till pyssel och läxor men också för dig om du behöver jobba hemma, plantera om växter eller…vad man nu gör på fria ytor.

Du sover i köket men vad gör det när du nu har ditt eget lilla shangri-la fritt från killbaciller (nu är jag fördomsfull som utgår från att läsaren separerat från en man). När du vaknar rafsar du ihop täcke, kudde och lakan och lägger i ett underskåp i köket och voilà, skön soffa för barnen att kura i under en pläd medan de äter frukost. 

När det finansiellt påfrestande första året lagt sig och du kommit på grön kvist igen hade jag UNNAT MIG (Yolo) ett par lyxiga detaljer. För på samma sätt som jag ordonnerar en exklusiv accessoar till en i övrigt loppisfyndad outfit, tycker jag att ett hem gärna får bestå av Blocketvaror, så länge man toppar med någon fin detalj. Den behöver inte vara dyr, men pengen i sig skänker en je-ne-sais-quoi kind of feeling till hela anrättningen. Detta är naturligtvis personligt. Det kan vara en Klippanpläd, ett stycke fotokonst eller en 180 cm hög porslinshund av Ulrika Hydman Vallien. 

Själv hade jag skaffat ett brickbord med Manhattanmönstrad bricka och kruka Hortus från Svenskt Tenn. Dessa två kostar ungefär hälften av vad all inredning ovan hade kostat men det är därför det kallas lyx. Brickbordet fyller dessutom en funktion nämligen soffbord/nattduksbord att ha i anslutning till dagbäddarna. Dessutom har de ett högt andrahandsvärde i det fall jag hamnar på obestånd.


Jo en otroligt viktig sak är ljud. Du måste ha en bra bluetooth-högtalare, särskilt om du har barn som vill dansa till Pippilåten i tid och otid. Kanske ska du själv ut på Tinder vad det lider och då kan du behöva lägga en ljudmatta ”Romantic Dinner” innan hen ringer på. Nedan är inte billigast, men klart bäst i storleksklassen. Bose mini, runt 2 000 kronor. Fyller en hel lägenhet.


"Although Bose isn't cheap, it's positioned itself as the audiophile's go-to company instead of a luxury brand."  SF Gate

Nu har du ett funktionellt hem fyllt av sköna avkopplingsytor samt övernattningsmöjligheter för gäster. Du har förvaring, utrustning, textilier och gosig matta. Behaglig belysning och audio. Redo för ditt nya liv för runt tolv tusen kronor. Fjorton tusen om man räknar in Bose. Som du ju kan önska dig i inflyttningspresent. Tolv tusen är ungefär vad det kostar att åka all inclusive till Gran Canaria för två pers. 

Minns också credot från Lucia Van der Post: Ett inbjudande hem skapas av blommor, böcker, konst, ljus och vin. Så sätt lite ormbunkar i en vas på gratisbyrån, köp en liten olja på Erikshjälpen, lägg en trave böcker i fönstret och sätt en ära i att varje kväll mellan september och mars tända ett värmeljus på middagsbordet. Det oavsett om barnen är hos dig eller inte.

Apropå det inledande svaret från en annan läsare: Om du inte har släp att hämta hem otympliga saker i som dagbäddar och köksbord, UNNA dig tjänsten TipTapp. Jag skulle tro att det går på några hundringar per säng, men du kommer ändå en bra bit under nypris och slipper helvetet i att montera ihop dem.

Glöm inte heller appen Bortskänkes. Man får nog vara snabb och kanske inte alltid hittar exakt det man söker. Men har du tur kan du trilla på något.

Stort lycka till!

Mvh
FruEfficientBadass

15 kommentarer:

 1. Varning! Lite farligt att skissa på en "skilsmässolista", man sätter igång negativa processer inom sig. Kalla det något annat för allt i världen..!! ;)

  Annars jättefina tips och kul att läsa. :) Var länge sedan jag läste på denna bloggen och det får bli min förmiddagslektyr nu på kristihimmelsfärdförmiddagen med min kaffekopp. Tack Fru EB för din uthållighet vad gäller bloggskrivandet, väcker respekt! Kom att tänka på din blogg idag efter att inte ha tittat in här på nåt år eller så och så har du fortsatt skriva!

  EK

  SvaraRadera
 2. För att vara lite messergisser hävdar jag att det är en gepard...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en gepard. Vilket gör det lite säkrare för gossen som gosar med den då leoparder gärna äter människobarn.

   Radera
 3. Tips bortskänkes.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! / Sparsam och utan intresse för heminredning

   Radera
 4. Detta inlägg är något man borde visa alla ungdomar också. Man behöver inte ta lån och köpa nya sängar för 45 000 kr ohc allt annat nytt när man flyttar hemifrån .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har aldrig fattat den typen av "hushållsbudgetar" man hade ex. i hemkunskapen där man skulle räkna på vad det kostar att sätta bo. ALLT ska vara nytt och därtill ska du ha morgontidning. Det känns som att det är ett gäng 30-talister som skissat på ett sådant upplägg (på den tiden man köpte ett soffbord och nötte det 4life vilket iofs är beundransvärt men då kan du lika gärna köpa ett begagnat) SAMT läste morgontidning på papper.

   Radera
 5. När jag skilde mig för några år sedan med två barn packade jag bilen med våra kläder och saker. Jag stod i en tom lägenhet och tänkte att vi först och främst behöver tre sängplatser, ett bord och tre stolar. Åkte till IKEA och köpte 2 sängar och en bäddsoffa, bord och stolar hittade jag begagnat och sedan kompletterade jag med matta, fåtölj och skrivbord hyllor mm efter hand. Jag ser tillbaka på den perioden som något positivt och en fantastisk nystart. /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag ser tillbaka på den perioden som något positivt och en fantastisk nystart." Kul att höra. Jag har en vän som skilde sig förra året och hon vittnar om samma sak.

   Radera
  2. Ohhh det är det jag hoppas på! En nystart och en fin period i livet!
   / Sparsam och utan intresse för heminredning

   Radera
 6. Inspirerande inlägg även för mig som planerar att flytta till mindre lägenhet tillsammans med min man.

  SvaraRadera
 7. Vilka bra tips! Jag lägger till att man faktiskt kan få rätt många napp om man gör efterlysningar på lokala köp- och säljsidor. Folk har så mycket bråte hemma som de liksom aldrig kommer sig för att göra sig av med, men om någon specifikt frågar efter saker så brukar det finnas, billigt.
  Till mamman som ska flytta: Kolla upp om det finns folk med stor bil som kan tänkas köra saker åt dig billigt. Jag blev bundis med två polacker som gjorde allt möjligt på väg hem från riktiga jobbet mot en mindre ersättning. Utan kvitto.

  SvaraRadera
 8. Få tillbaka din man eller pojkvän från en annan kvinna efter skilsmässa eller separation.. Även om din situation verkar hopplös.. Jag har precis fått tillbaka min man med hjälp av riktig kärleksförtrollare Dr Sunny. Min man lämnade mig för en annan kvinna, det var bara ett år av vårt äktenskap. Det mest smärtsamma var att jag var gravid med vårt första barn. Jag ville ha tillbaka honom. Jag gjorde allt som stod i min makt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag hade för honom, jag bad honom om allt, jag lovade honom, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag bättre skulle kontakta Dr Sunny som kunde hjälpa mig att besvärja honom, jag hade inget annat val än att försöka. Jag skickade ett meddelande till Dr Sunny och han försäkrade mig att det inte är några problem och att allt kommer att bli bra inom 24 timmar. Han förtrollade och överraskande nog efter 24 timmar ringde min man mig. Jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände. Han ville att jag skulle komma tillbaka till honom. Han sa också att han älskade mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Tack Dr Sunny. Om du är här och din älskare avvisar dig eller din man har flyttat till en annan kvinna, gråt inte mer, kontakta Dr Sunny för hjälp. Här är hans kontakt..WhatsApp honom: +2348082943805, och honom E-post: drsunnydsolution1@gmail.com

  SvaraRadera