Läsarberättelse 13

Läsarberättelse från "L (ej marknadsföraren)". Hen sonar för sina år som "tyst läsare" och det tycker jag att även du ska göra, in med din historia. Något blev fel med grafen, ska kolla på det ikväll på tåget, nu på kurs (den ser ok ut i redigeringsläge på datorn men inte mobil version).
__________________

HUR BÖRJADE DET
Min karriär inom investerande inleddes någon gång under Q1/Q2 2017 strax efter att jag börjat på mitt första arbete. Det visade sig att några av mina kollegor som jag stod närmre höll på med investeringar på Avanza. Eftersom ämnet återkommande dök upp under lunchsamtal tog det inte långt tid förrän jag själv startat ett konto och försiktigt började doppa tårna i investeringsträsket. Sakta men säkert började jag känna mig bekväm i situationen allteftersom jag provade att köpa/sälja aktiefonder, aktier och räntefonder. Tillslut var det inte längre något extraordinärt utan en helt naturlig grej som tillhör vardagsbestyren.


VAD GJORDE JAG FÖR FÖRÄNDRINGAR
I samband med att jag samlade på mig självförtroende från det praktiska handlandet började jag även läsa om ämnet allt mer. Jag började konsumera det mesta jag kom över inom ämnet för det var spännande och lärorikt. Under tråkiga och långsamma dagar på jobbet kan jag ha fördrivit tiden genom att bland annat läsa “The millionaire next door”, “The richest man in Babylon”, “Rich dad, Poor dad” och upptäcka nya bloggar (vill minnas att jag upptäckte fruEB på kontrostid hösten 2017). Desto mer jag läste desto kändes det som att en helt ny värld öppnade sig för mig och att jag snubblat över världens största life-hack. Nedan kommer några insikter tagna fritt ur minnet:
 • Styra över sin “löneökning” utan krav på att löpande prestera allt högre? Check.
 • Trygghet ifall saker och ting skiter sig med relationer, sjukdom etc? Check.
 • Arbeta med vad jag vill i framtiden oberoende av lönekuvertets storlek? Check.
 • Kunna undvika att bli ägd av sitt boende och sina saker? Check.
Rent investeringsmässigt lunkade 2017 på under rätt mjäkiga former insåg jag allteftersom och om jag skulle komma någonstans var jag tvungen att accelerera. Vid nyårsskiftet 2017/2018 satte jag mig därför ned för första gången och formulerade ett sparmål för 2018 som var mer aggressivt. För att följa upp resan skapade jag en tabell med tillhörande graf. Detta Exceldokument beslutade jag mig för att återbesöka en gång i början av varje månad för att uppdatera läget. 

Därtill bestämde jag mig även för att starta en ekonomisk dagbok i vilken jag skulle kunna få skriva av mig tankar och funderingar rörande min ekonomi. Tanken med detta dokument var att kunna få ner mina tankebanor och ageranden på pränt och ge mig en chans att reflektera. Tabellen och dagboken har jag kontinuerligt uppdaterat under de gångna åren och helt plötsligt finns det numera fem års historik att titta tillbaka på. Då jag började från noll är det fräckt att se vad jag lyckats åstadkomma de gångna fem-sex åren genom att bara investera delar av lönen.

Uppenbarligen är y-axeln uttryckt i 100-tals miljoner. (Orka att gmail inte har Arial som valbart typsnitt. Det ser ju förjävligt ut med något avvikande mitt i allt. Varsågoda)SÅ HÄR INVESTERAR JAG
Mitt recept för framgång är att hålla saker och ting enkla. Mina placeringar har jag på Avanza (ca 65 procent av kapitalet) där jag en gång började investera och med tiden har jag lagt till Lysa. Här bor resten, det vill säga 35 procent). På Avanza utgörs i princip hela mitt innehåll av Länsförsäkringar Global Indexnära, samt Alla Bolag Sverige Index, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Swedbank Robur Access Asien A i fallande storleksordning. Det finns även några slattar i direktägda aktier från tiden när jag skulle vara spexig och köpa enskilda bolag. På Lysa har jag ett 90/10 konto med inriktning bred.

MITT LIVSMÅL
Tidigare handlade mitt livsmål om FIRE men det är numera omdefinierat efter längre perioder borta från arbete för att vara föräldraledig med småbarn (SNÄLLA LÅT MIG FÅ VARA IFRED OCH GÖRA NÅGOT MENTALT UTMANANDE, oj sa jag det högt?). Målvisionen är att jobba ca sex timmar per dag för att få intellektuell stimulans och socialt utbyte, ha mer tid för fritidsaktiviteter, ha plats för saker som stående långweekends/årliga aktiviteter som krydda i vardagen, tid med familjen, kunna unna sig konsumtion som ger mervärde i livet och samtidigt ha det flott ekonomiskt. Det jag vill få till är helt enkelt en balans mellan olika komponenter i livet på ett sätt som gör att jag både kan äta kakan och ha den kvar.

MINA TRE BÄSTA SPARTIPS
 • För månadsbok för att dokumentera och visualisera investeringsprocessen.
 • Ifrågasätt dina impulser rörande köp och fråga dig själv huruvida pryl X är nödvändig för din tillvaro. Kommer den verkligen göra skillnad eller har du drabbats av en “villhöver”-känsla?
 • Tänk på att investerande är ett maraton och inte en sprinttävling. Det är okej att dra ner på takten, eller till och med sluta temporärt, så länge det finns en tydlig handlingsplan för att hoppa upp i sadeln igen framöver. Den som går ut för hårt riskerar att krascha och inte komma i mål medan personen som gnetat på i ett hållbart tempo blir vinnaren i slutänden.
Wild child bonustips: För dig som som är i startgroparna av din resa råder jag dig till att fokusera på din egna process och inte jämföra dig med andra (däremot är det bra att låta sig inspireras!). Det är så lätt att känna sig dålig när man läser om människor som driver bloggar och personer som engagerar sig på forum eftersom två otroligt viktiga parametrar tenderar att tonas ner alternativ glömmas bort i våra hjärnor:

1) De du läser om är entusiasterna som troligtvis utgör eliten inom sparande och investerande.

2) Du vet inte hur länge de har hållit på för att komma dit de är eller vilka förutsättningar de haft under resans gång.

Men frukta icke utan håll ut och fortsätt skyffla in dina surt förvärvade pesos in i maskineriet! En vacker dag vaknar du upp och inser att du själv kommit lika långt på din sparresa som den där bloggaren med flera hundra tusen investerat. Ungefär där och då kommer du inse att du sparkar rumpa med de flesta i din faktiska omgivning och att du är rätt jävla badass själv.

Mvh
L (ej marknadsföraren)

30 kommentarer:

 1. Bra jobbat! Tålamod och bara fortsätta att tugga på är ett vinnande koncept.

  SvaraRadera
 2. superintressant ! Just att varje månad göra en balansrapport kan ge en himla kick om man sen kollar tillbaka. Jag har de senaste 4 åren ökat min " förmögenhet " lika mycket som jag tjänat netto per månad om man gör ett snitt. Det är ju inget man ser på kort tid utan det är först när man börjar jämföra med vad totalen säger i jämförelse med för några år sen. Dagbok kan vara ett kul tips. Tack .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   När man zoomar ut och lyfter sitt perspektiv blir graferna verkligen effektiva. Särskilt när man kommit en bit på resan och tagit sig över den första tröskeln där snöbollseffekten börjar bli kännbar. Prova själv om du har datan tillgänglig! Dagboken är ett komplement jag behandlar lite mer styvmoderligt men det är trots detta ett bra verktyg för att följa upp tankar/känslor eller resonemang.

   Radera
 3. För mig var Lundaluppen den store svenske läromästaren. Tar alltid varje chans jag får att hylla honom.

  /Max

  SvaraRadera
 4. Väldigt intressant att hitta någon med verkligen en liknande livssyn! Jag känner helt igen mig på att efter en F-ledighet vilja aktivera hjärnan med något intellektuellt stimulerande - och att jobba ca 6h/dag men fortsätta jobba. Är inne på helt samma linje som du! Lycka till och bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Livet som småbarnsförälder ger helt klart nya perspektiv på oväntade livsaspekter. För mig var det lite av en ögonöppnare att ryckas ur ett vuxet sammanhang. Tydligen är det något som är viktigt för välmåendet trots allt (kanske inte så förvånande men ändå).
   I kölvattnet av att min gifta hälft och jag fortfarande investerar som om vi är inställda på FIRE är det för övrigt fantastiskt skönt att känna hur pressen att leverera löneutveckling avtar (därmed även timmarna arbete per vecka). Idag är jag verksam inom en bransch många förknippar med kostymer och prestation men jag är inte där för att jag måste ha pengarna. Jag är där primärt för att lära mig saker och bra betalt blir alltmer en biprodukt.

   Radera
  2. Jag kan, efter en längre period av pappaledighet, hålla mer er och har gått i samma tankar på att arbetet kanske behövs mer än man trodde tidigare.

   Jag tror dock att det är en väsentlig skillnad när man är hemma med småbarn och således inte ens får chansen att tänka klart en rimlig tanke ifred, kontra när barnen är större och man faktiskt kommer ha några minuter/timmar/dagar på egen hand att ägna sig åt stimulerande aktiviteter som är självvalda, snarare än det som arbetet erbjuder (såklart beroende på hur bra man trivs på sitt jobb). Tack för en intressant historia!

   Radera
  3. Min förhoppning är att det blir precis så som du är inne på. Att man kan omfördela säg 2h lönearbete mot 2h av stimulerande aktiviteter per dag. Det känns som att ett sådant upplägg skulle kunna förgylla den vardagliga tillvaron när man tröttnat på att arbeta heltid.

   Radera
 5. "Det jag vill få till är helt enkelt en balans mellan olika komponenter i livet på ett sätt som gör att jag både kan äta kakan och ha den kvar." Jamen precis. Tänker på nån reklam som gick för många år sen (för pensionssparande tror jag det var), där en yngre person mötte sig själv som äldre, och båda var väldigt glada. Mycket vettigt, tycker jag, att sträva efter att båda versionerna av en själv ska ha ett gott liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där låter som en sund reklam måste jag säga. Jag har insett att jag behöver bli bättre på att leva i nuet för att inte känna ånger över att jag stått över saker tidigare i livet. En del av detta handlar om att jag måste våga spendera mer på saker och/eller upplevelser som jag gillar nu och inte fastna i tänket om alternativavkastning och allmän optimering av siffror och grafer. Nåväl, första steget mot bättring är att vara medveten om sina brister så det kan ju bara bli bättre hädanefter.

   Radera
  2. Ibland tycker jag det är kul att leka detektiv, och nu fick jag feeling. Hittade några av reklamfilmerna, håll tillgodo!
   https://youtu.be/DuKDvPfNnBs
   https://youtu.be/eeEqjiFTlUk
   https://youtu.be/NttFh8wFBDM

   Radera
 6. Inspirerande med ekonomisk dagbok. ”What gets measured gets done.” /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Så är det onekligen. Hård kvantifierbar data är kung eftersom den inte ljuger. Vill man ha andra resultat får man ändra på sitt agerande.

   Radera
 7. För min del går det inte att ta del av bilden varken på webb- eller mobilvy. För min del är det såklart enkelt att slänga ett getöga på grafen när jag vill i och med att jag ligger bakom den. Men om omgivningen upplever samma sak blir storyn något torftigare. Hojta till vetja om era upplevelser skiljer sig från min egen.

  SvaraRadera
 8. Kan inte heller se grafen, men förstod det som att Fru EB skulle rådda med det senare när hon hade möjlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är asskumt. I redigeringsläge ligger den inne och i webbversion syns den. Men inte mobilt. Ni får kolla från DATAN.

   Radera
  2. Ack, nu kickade ju nyfikenheten och problemlösarhjärnan igång. Men bilden går inte på något sätt att se i min DATA. Har testat via både Safari, Google och Google Chrome. Laddade även ner Firefox för att testa, men bilden funkade inte där heller. Längre än så räcker tyvärr inte mina kunskaper, så har inget förslag på lösning.

   Radera
  3. Kollar nu från DATAN - men inte ser jag någon graf, endast en ram med en symbol i översta vänstra hörnet av ett papper som har gått av mitt i.
   Det är samma sak oberoende vilken computer/device jag använder: ingen graf.

   FruEB, du kanske kan ha en temporär lösning där du tar en bild på det du ser (dvs i ditt redigeringsläge) mhj din mobilkamera och sedan lägger du in den bilden? Då ser vi läsare iallafall något, så att vi får ett hum om hur det ser ut, även om det inte är högupplösande-4k-ultra-extrem-flux-capacitor-mode.
   När det är gjort så kan du ju gå all-in på felsökning osv.

   Radera
  4. Samma här... ingen graf- från "datan". Annars har vi ett helt liknande tänk. Skulle gärna höra eller se de faktiska siffrorna och höra mer om faktiska inkomster/utgifter sparande/investeringar.

   Radera
  5. Nedan kommer jag räkna på min halva av hushållet för att göra det konsekvent då grafen ovan speglar min personliga insats (detta gör jag för att det är lätt för mig att följa upp siffrorna). Vi betraktar vår ekonomi helt gemensam på alla plan för övrigt.

   Inkomst: 47k brutto (när jag arbetar), ca 33k netto
   Utgifter: Brf-avgift, amortering och ränta 5k, mat och vardagsartiklar 2k, barngrejer 1k, dedikerad resekassa 2k, 3k hopp och lek pengar.
   Investerande: Över hela perioden som grafen anger är snittet ca 12k i månaden. I början var det minde och numera är det högre (fast inte nu-nu pga föräldraledighet)

   Jag hoppas att informationen ger en ungefärlig bild av hur en månad kan se ut. Buffertar är fyllda och exkluderade från kalkylen ovan. Dessa prioriteras att fyllas på före investeringar ifall vi gör större inköp.

   Radera
 9. Svar
  1. Funkar! #sitter_vid_datorn_hela_tiden_fast_solen_skiner #borde_jag_skaffa_mig_ett_liv? #nä_jag_har_redan_ett_jättebra_liv_och_nu_ska_jag_Kondovika_tvätt_och_laga_linsgryta

   Radera
 10. Snygg och grymt inspirerande graf! Vilken jättebra idé!

  SvaraRadera
 11. Kan man ana en stundande exponentiell tillväxt från grafen? När brukar ränta på ränt riktigt kicka in?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill minnas att jag läst att ”tumregeln” för snöbollen och ränta på ränta-effekten börjar bli kännbar på riktigt kring miljonen

   Radera
 12. Vad jag känner igen mig.. Jag är föräldraledig just nu och när sambon kom hem hittade han mig i en liten blöt hög i fosterställning..
  Att vara föräldraledig är det absolut tuffaste jag har varit med om. Är hemma med vår lilla som just nu enbart är nöjd om jag bär honom i armarna.. Sele eller sjal duger inte, då skriker han... Hämtade stora killen på förskolan som inte vill följa med hem utan stanna och leka med kompisarna istället för att vara hemma med mamma och en tråkig bebis... Han ”straffar” mig med 100 konflikter..
  Jag lääängtar efter att börja jobba igen, jag verkligen längtar efter mental stimulans och mitt arbete. Men jag skulle vilja jobba när jag vill, inte vara fast med 6 veckors semester utan jag skulle vilja vara timanställd och jobba när jag vill jobba.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart en prövande tid i livet. Håll ut! En vacker dag kommer vi få kravla oss upp ur skyttegravarna :)

   Jag kan inte annat än att hålla med om att ökad frihet känns lockande. Det känns som om det skulle kunna ge mycket mervärde till livet att kunna ha möjlighet att avvika från rutinen i perioder när man önskar och/eller ha behov.

   Radera
 13. Kan slå ett slag för att dela föräldraledigheten 50% och köra varannan dag typ (jag jobbar tis, tor och varannan fre) - för oss blir resultatet att ingen känner sig riktigt "bränd" på någon front och vi tror att det är nyckeln att rida ut småbarnsåren oskadda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för tipset! Sambons jobb tillåter bara heltid just nu då han via jobbet går en utbildning för specialisering.. I november tar utbildningen slut och då börjar jag jobba igen!

   Radera