Sammanfattning vecka 21

Lönefredag! Jag firade 11' till ISK:en med en Pata Negra för 73 kronor, sjukt prisvärt (tips från Studenten A tror jag, eller var det Utdelningsbagarn?). Nyanlända: Missa inte konceptet lönecava. Gör under för motivation och allmän livstillfredsställelse. 

Veckan som gått var full av jobb. Kul jobb och jobbigt jobb. Jobbigt jobb i form av störiga storkundsmail med uppfodrande budskap av typen "Ni betalar allt oavsett vad det kostar och trots att det beror på att vi ökat vår konsumtion av era produkter för vi är kund och king", den sorts retorik jag ogillade när jag senast var i försäljningssvängen men det är ok. 

Jag fick en rätt bra löneökning nu i vår trots att jag bara jobbat sen i november så jag tjänar nu netto typ vad jag tjänade som försäljningschef i Stockholms ekorrhjul vilket är smått obegripligt. Kan någon ge mig en kurs i skattesatser? För brutto är det helt olika siffror. 

Eller så har det med bilersättningen att göra. I Stockholm hade jag diesel, nu kör jag hybrid och vad jag förstår är det mer förmånligt men snark tråkigt samtalsämne. 

Veckans tema är "Den Stora Resan". Jag skriver:

MÅNDAG - BESTÄM TIDPUNKT 

Många väljer att fira ett speciellt tillfälle med en resa, exempelvis en jämn födelsedag. Fundera på om du vill göra en lång, dyr resa framöver. I samband med vad? Med vem? Ska du betala även för några av de andra resenärerna (exempelvis vänner eller barn och deras respektive)? 

TISDAG - VÄLJ RESMÅL 

Börja fundera på en eller ett par lämpliga destinationer. De festa har en drömresa i bakhuvudet. Sätt din på pränt. 

ONSDAG - RESEARCH

 • Ta reda på ungefär vad det kostar att ta sig till valt resmål.

 • Om planen är att åka ett helt sällskap är det kanske mindre görbart med slow travel av typen tåg varför du nog får titta på fyg. 

TORSDAG - RESEARCH FORTS.

 • Titta på olika boendealternativ. Ett stort sällskap kan dela på ett hus i vilket ni kan turas om att laga mat så slipper ni äta ute jämt. 

• Bestäm vad du ska stå för och vad ev. medresenärer får betala för själva (transfer, utfykter, mat?).

FREDAG - VILA 

HELG 

• Sammanställ en ungefärlig resbudget. 

• Laborera med en ränta-på-ränta-kalkylator för att se hur mycket och hur länge du behöver spara för att nå budget.

• Investerar du 1 000 kronor i månaden borde du vid åttaprocentig börsavkastning nå 100 000 kronor på 6-7 år. Runt 20 000 kronor är bara avkastning, så man kan säga att du får ”20 procent rabatt” på resan.

• Investerar du 500 kronor i månaden når du 100 000 kronor på 11 år.

Sen ger jag lite exempel på avkastning vid olika tidshoristont och procent. I vilket fall, som food for thought ger jag er nu min Stora Resa.

I samband med att minstingen tar studenten och vårt uppdrag som föräldrar officiellt tar slut, ska vi göra en resa till Marocko och åka luftballong över Atlasbergen i gryningen då vi dricker skumpa. Varför?

Jag har en förkärlek till Marocko, har varit där tre gånger. Jag har även varit i Egypten och Tunisien men inte alls blivit charmad. Jag kan inte exakt beskriva vad det är jag älskar med Marocko men möjligtvis är det en kombination av det rosa landskapet, det franska språket, maten (OMG), kryddorna (OMG), textilierna (OMG) och den magiska upplevelsen av Djemaa el Fna-torget i Marrakech, som taget ur en James Bond-film.


Senast jag var där var 2014 med mellanbarnet. Vi irrade runt i labyrinterna till marknadsbyggnad för att trilla in i det lokala kvarteret där man vid sidan av kryddor, vidunderligt vackra trähantverk och färgglada textilier sålde levande sköldpaddor till kilopris och diverse annat politiskt inkorrekt, för att sedan leta oss ut på stora torget i jakt på "gruppen". 

Medan vi satt på ett café och drack det starkt sötade myntathét sänkte sig mörkret, eldar tändes och showen började. Vilken show? Trummorna och ormtjusarna. På riktigt. Det kändes som att vi var teleporterade till en annan tid, en annan värld. Älskar't.

Marocko är ett kungadöme med M6 (Mohammed VI of Marocko) och i Agadir grönskar hans golfbanor jämte den soltorkade, krackelerade marken. När jag var där som tioåring (då för övrigt min mamma blev erbjuden tio kameler för mig, jag undrar än idag vad som hänt om hon accepterat och framför allt: Vad skulle hon gjort med de tio kamelerna?) berättade den svenska turguiden hur hon blivit inbjuden till dåvarande kungen (M5?) och fått duva till middag. När maten var uppäten knäppte kungen med fingrarna och in kom hans fruar för att äta resterna. En nation som värnar om hållbarhet m a o.

Jag och min man åkte tidigt 2000-tal på en fyradagars-utflykt med en grupp fransmän och en marockansk guide. Överallt såg vi folk med till synes banala jobb. Bland annat en tandlös farbror i fotsid dräkt som stod i en rondell med uppgiften att peka bilisterna korrekt körriktning. Vår guide Abdo berättade att man i landet vill att varje medborgare, oavsett tandstatus, ska ha en sysselsättning. Gissningsvis var det inte jättebra betalt.

Utflykten sträckte sig från Sahara i söder till de snötäckta bergen i norr. Vi träffade troglodyter (grottmänniskor, fiskare som bor i bergväggen mot Atlanten), åt hemma hos berberfamiljer ute på stäppliknande fält där man spelat in spagettiwesterns, min man fick bära skorpioner på sin tröja, vi åt nyfångad fisk i Essaouiras hamn (staden där utomhusscenerna till Hitchkocks fåglarna spelades in) och såg skönhet (nästan) överallt. 

De gigantiska kryddhögarna på marknaderna, en fontän full med rosblad i olika färg, apelsinträd överallt, den nonfigurativa kakelkonsten, allt accompagnerat av minareternas återkommande böneutrop. Islam till trots inga svårigheter att få sig en iskall på en uteservering.

Vår guide var för övrigt en riktig spellevink och en gång kaxade han sig lite väl mycket framför ett par civila poliser och höll på att åka in. Jag, min man och fransmännen i vår grupp var skitskraja för vi visste inte hur man hittade ut ur labyrinten till gränd i staden vi då befann oss i. 

Det löste sig emellertid med några hundra dirham i muta och sen var partyt igång igen. Jag minns den här turistgruppen än idag - spretiga fransmän varav en vetenskapsman med grav parkinson men som var stort fascinerande att prata med.

Vi blev rätt tighta under de här dagarna och jag vårdar än idag det gruppfoto vi tog sista kvällen. Deras adresser ligger solkiga och blekta bland passen i vår reseplånbok. Jag funderar ibland på dem. Lever parkinsonmannen? Är paren ihop? Apropå par bodde vi under den här turen ofta i gamla harem. Prisvärda boenden, eftersom de har många yteffektiva rum, lite som ett STF vandrarhem.  

Åker du till Agadir i början av året kan du bada, rida kamel på stranden (check) och samla snäckor stora som handflator, allt medan du kan se de snöbeklädda bergen norröver. För att sen ta en taxi till närmsta stormarknad och handla samma typ av dagligvaror som du hittar på en Carrefour. Eller åka till en marknad och köpa gudomligt vackra sjalar till ingen peng alls. Marocko är i min mening en sagolik upplevelse. Solsemester, äventyr, kultur, allt i ett. 

För många år sen såg jag ett brittiskt resereportage därifrån. Idén var att två programledare skulle ta sig an ett resmål med olika budget för att sedan jämföra varandras upplevelser. 

I det här fallet fick den kvinnliga programledaren bo på en billig riad i Marrakech. Om ni tycker synd om henne, sluta med det. En riad är otrolig, ett hus med en öppen innergård i mitten, men ofta prissatt som en BnB. 


Den manlige kollegan däremot, fick bo på ett fancy hotell vid foten av Atlasbergen, ett anrikt ställe där Churchill brukade bo, la Mamounia. Om ni undrar varför rummen kostar 10 000 kronor om natten i ett låglöneland, se bilder.


För 36 000 kronor natten får du Churchillsviten med plats för fyra och damn it, jag är så sugen. Fatta! Bo i samma rum som Winnie, mannen som bitchslappade Hitler.


Det är helt enkelt lyx deluxe. Men det är inte därför jag vill bo där. Det är för att man har närhet till turistaktiviteten luftballongfärd över Atlasbergen, de rosa, de underbara. Tanken är att gå upp tidigt och åka upp i soluppgången för att se hur den blodröda solen färgsätter det blekrosa landskapet terrakotta. Allt medan man poppar en flaska bubbel, korken rakt ut i öknen ba.


Nu var ovan ett collage från luftballongentreprenören så jag vet inte exakt hur kvinnan i tälten nedan blir involverad, men det var mest för att måla upp en bild av spektaklet. En person upp i ballong ink. skumpa 2 000 spänn. Såvida man inte ska ha den attraktiva gryningsslotten (solen stiger snabbt), då får man öppna plånboken på riktigt. 

Om vi leker med tanken på att vi tillbringar en natt på lyxhotellet och övriga på billig riad, landar boende på runt 45 000 kronor. Flyg går på runt 20 000 och diverse (ink. ballong) på 25 000, så kanske 100 papp. Går att skära i om vi skippar lyxhotellet men nu talar vi trots allt Den Stora Resan. Ett hundra tusen motsvarar ett månadsspar på 1 000 kronor i sju år. Eller ett drygt halvårs avkastning vid normalt börsår med runt två mille på ISK:en. 


Det finns två sätt att resa: Som en sucker eller som en frugal badass-person. En sucker tar ett blancolån för att tillfredsställa sin impuls och får sen bita i gräset i år framöver för att beta av sin skuld till lånehajen. 

En mellanväg är att på svenne banan-vis samla stålars på ett vanligt bankkonto och sen likvidera fonden i samband med resa. 

En frugal badass-person biter ihop under ett antal år och ackumulerar krut i ISK:en för att sen vaska avkastning för stora händelser. Som Den Stora Resan. 

Vi kommer utan problem att kunna finansiera densamma med medel från såväl våra ISK:ar som barnens konstnärsfond utan att det svider nämnvärt. Gratis resande i princip. Investera först, konsumera för avkastningen. Men döda aldrig guldhönan.

Även om vi bara stannar en knapp vecka kommer upplevelsen att stanna i vårt medvetande för alltid. Landskapen, dofterna, värmen, ormarna, språket, smakerna, vyerna, gemenskapen. Den Stora Resan is Da Shit, motsvarigheten till "självförverkligande" i Maslows behovshiearki. Vad har du för stor resa?

Mvh
FruEfficientBadass

P.s. Och här är konstverket på sid. 100 (som sagt, min bild-femma var resultatet av fusk):



25 kommentarer:

  1. Jag drömmer om att pilgrimsvandra i Norden och wwoof:a på en fäbod med getter eller kor. Marocko låter spännande och magiskt men jag skulle nog stressa sönder där. Målet med mitt sparande just nu är att kunna ta en jobbpaus om några år i några år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://wwoof.se/ Man jobbar ca halvtid med enklare sysslor på en ekobondgård och får mat och husrum i utbyte.

      Radera
  2. Blir sugen på Marocko, kul med exotism kryddat med franska. Har bokad resa till Tokyo i höst; boka/betala tidigt har varit framgångsrikt. När väl resa+hotell är klart kan mer finplanering ske.

    SvaraRadera
  3. Bara 10 kameler? Min pappa blev erbjuden 20 för mig pa 70-talet ;).
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skit också, jag hade på känn att det var ett skambud.

      Radera
  4. Känns som du har egentligen skiftat rätt mycket från den gamla mantran att ISK ska användas för att vara FIRE och att man ska i princip aldrig eller sällan resa utomlands och aldrig/sällan äter ute/har hämtmat osv (och det är bara suckers som gör det) till att frugal är nu att man sparar i ISK inte för att leva fritt men för att göra kul grejer som att resa. Och det är inget fel med att skifta - undrar bara lite om du har resonerat något över förändringen i definitionen av frugal badass och om det 'gamla' sättet var egentligen lite ohållbart?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njae, jag har väl aldrig uteslutit att man ska njuta av livet? Det handlar mer om insikten att man inte kan göra allt. Jag har exempelvis avstått dussincharter sedan 2015 vilket har sparat oss uppskattningsvis 50 000 kronor om året. Att göra en Stor Resa vid en given tidpunkt i livet för dubbla det priset tycker jag är ganska listigt.

      Radera
    2. Ja jag kanske minns fel - det var nog mer äta ute och dussincharter som barnen inte skulle lära sig göra. Låter härligt med resan i alla fall!

      Radera
  5. Jag har några år kvar till the big 40 och funderar på om/var jag+familj skulle vilja resa på långresa då. Om det blir, varierar tankarna mycket mellan Skottland (+ för natur, - för regn/mat?), Italien (+ för maten - för kanske lite tråkigt?), Georgien (+ för natur, - för kanske lite osäkert?), New York (+ för coolhet - för kanske dyrt?), Paris (lite samma som Italien), Tokyo/Japan (+ för coolhet, - för långt bort/dyrt?)... Det svåra är att bestämma sig.... Är inte lika fashinerad av Afrika som du är så det går bort, likt Indien och Sydostasien.

    Någon som varit på nämnda resmål?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur gamla är barnen som ska med? Jag älskar Italien - maten är god, det är lätt att hitta boende på fina platser (agriturismo), det är lätt att ta sig runt. Äventyr kanske man bäst hittar i Alperna? Jag skulle definitivt skippa de mest turisttäta platserna (Venedig, Rom, Florens osv) men på landsbygden är det gott om utrymme.

      Paris är inte värt besväret. New York och Tokyo absolut, men då skulle jag åka själv eller med stoora barn/tonåringar.

      Personligen gillar jag Kalifornien om jag inte stannar i Europa.

      Radera
    2. Cost of living index i Japan är mycket lägre än vad jag trodde.

      Radera
    3. Barnet kommer vara 6 vid tidpunkten. Alperna är också högintressant!

      Radera
    4. "Paris är inte värt besväret". Jag avstår från att kommentera...

      Radera
    5. Haha, glömde att Fru EB är frankofil...

      Om barnet är 6 år då hade jag satsat på bekvämlighet: direktflyg, hyrbil, hyra hus med pool, möjligheter till bra utflykter som passar barn (hav/sjö/park/nöjesfält).
      Personligen tycker jag 2-3h flyg är nog, men jag har också rest med vänner och deras 3-åring till Australien. Om barnet är följsamt och tåligt så klarar man definitivt längre turer. :)

      Radera
    6. Än så länge har vi inte flugit med henne (3 år) för det har känts som att vi absolut skulle var de föräldrarna med den galna ungen… men hon börjar lugna sig nu… så kanske blir det hennes första flygresa vid 6 års… då kännas det som att de lite mer fattar att de måste sitta still .. men Australien blir det inte!

      Radera
    7. Ja, fattar precis. Vårt barn (5 år) är INTE följsamt. Nu flög vi första gången förra året och det gick bra, även om det krävdes mycket planering. På själva resan hade vi också hjälp av fler vuxna. Däremot känner jag inget behov att göra det varje år. Funderar däremot på att tågluffa nästa år!

      Radera
    8. Vi var i Japan 2019. Det är ett resmål som fått alla mina andra resor att blekna. Så vi sparar för att åka tillbaka våren 2024.

      Värt att tänka på är att Tokyo blir extremt varmt på sommaren, vilket kan göra det jobbigt med mindre barn. Våra barn var 8 respektive 9 år då. Så rekommenderar resa mellan mars och maj.

      Maten, kulturen, renligheten, allt känns säkert.

      Radera
  6. Australien står högst på min lista. Jag tänker att yngsta som nu är 3 år ska hinna fylla iaf 10 för att hon verkligen ska ha glädje av det. Då är äldsta 14 så han är förhoppningsvis fortfarande intresserad. Tänker att vi måste vara där minst tre veckor för att det ska vara värt flygresan, vilket är ungefär vad det går att få ihop om vi åker på jullovet när det är sommar där. Jag har inte gjort läxan så jag har inte tittat närmare på vad vi ska göra eller räknat på vad det kan tänkas kosta. Jag har dragit till med 200 000 i huvudet, men vem vet, vi kanske knappt får ihop till flygbiljetterna för det. Känns något för avlägset för att börja planera. Men drömma vidare kan jag göra iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var dyra flygbiljetter dit eller pga jul. Om du åker med Quantas den 21:e december till Sydney och hem den 6:e januari 2024 blir det 36 000/biljett. Men säkert värt det! Fanns ett Sydney i Kanada med, det skulle vara en överraskning med kyla istället för värme…

      Radera
    2. Haha, ja vilken intressant vändning det skulle bli på den resan.

      Radera
  7. Marocko är ett av få länder jag skulle kunna betala ett par tusen för att slippa besöka igen. I varenda gathörn blev vi erbjudna knark. Vuxna män följde efter oss i flera timmar och påstod sig vara guider och skulle ha betalt för sina tjänster. Blev riktigt otrevligt när vi inte betalade kan jag säga. Vattnet var kallt i havet och de serverade inga öl..
    Vi blev tillfrågade om vi kunde köpa ut till några gubbar eftersom de inhemska inte fick handla alkohol. Fattiga barn sprang runt i gränderna och sniffande lim.
    Usch och fy. Dit vill jag aldrig mer!

    Mvh agadir07

    SvaraRadera
  8. "I varenda gathörn blev vi erbjudna knark." Just det, glömde nämna det, perfekt om man vill köpa kryddor eller knark.

    SvaraRadera
  9. Marocko är magiskt. Bodde där under 3,5 år. I påskas reste vi tillbaka för fösta gången sedan flytten för ett par år sedan. Vi gjorde en 10'poängsresa. Marrakech-Ait Benhaddou-öken dynor vid Erg Chegaga- Sidi Ifni-Imsouane-Essaouira. Dvs från öken till Atlas bergen till Sahara och så Atlanten. Finns så många pärlor. Vilket äventyr ni har att se framemot!

    SvaraRadera
  10. Om man sparar som vi gör till en resa? Vid sidan av vårat isk, men under en kort period?

    Vilken typ av reseperson är man då?

    SvaraRadera